Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie
AdobeStock
Newsy

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie idealna 

Nie ma chyba nic gorszego niż odkrycie po miesiącu oczekiwania na ukiszoną kapustę, że wyszła zbyt gorzka. Dowiedzcie się, jak można temu zaradzić!

Ukiszona kapusta sprawdzi się zawsze – zarówno jako surówka, jak i składnik zup i bigosu. W dodatku można ją przyrządzać cały rok, a włożona do słoików będzie bardzo długo zdatna do spożycia.

Czasami niestety wyjdzie zbyt gorzka. Jak temu zaradzić? Sprawdźcie prosty sposób!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by kapusta kiszona nie wyszła gorzka?

Jeśli wasza kapusta po ukiszeniu wychodzi gorzka w smaku, to możecie temu zaradzić stosując prosty trik. Nie przyrządzajcie kapusty od razu po przyniesieniu świeżych główek ze sklepu! Należy zostawić je w ciemnym i dość chłodnym pomieszczeniu na 3-4 dni, na przykład w spiżarni. Ważne, by temperatura wynosiła około 15 stopni. W takich warunkach, bez dostępu światła z kapusty zniknie chlorofil oraz siarka, które odpowiadają za jej zapach i gorzki smak po ukiszeniu. Dopiero po tym czasie możecie ją poszatkować i przygotować do kiszenia.

Zobacz także
Ten produkt jest zakazany w wielu krajach. Polscy producenci jedzenia stosują go na potęgę

Ten produkt jest zakazany w wielu krajach. Polscy producenci jedzenia stosują go na potęgę 

Jak przechowywać banany? Nie ma dziwniejszej metody niż ta. Przetestujecie?

Jak przechowywać banany? Nie ma dziwniejszej metody niż ta. Przetestujecie?

Przepis na kiszoną kapustę:

Do przygotowania kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 10 kg świeżej kapusty
  • Kilogram marchwi
  • 2 jabłka
  • Szklanka soli do przetworów
  • 2 łyżeczki kminku

Przygotowanie:

  1. Zgodnie z podaną wskazówką, świeże główki kapusty zamknijcie w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na kilka dni.
  2. Po tym czasie umyjcie kapustę, oderwijcie wierzchnie liście i przekrójcie każdą główkę na 4 części. Wytnijcie głąb, a ćwiartki drobno poszatkujcie.
  3. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Podobnie postąpcie z jabłkami. Dodajcie do kapusty. Całość przełóżcie do dużej miski i wsypcie szklankę soli oraz 2 łyżeczki kminku.
  4. Całość wymieszajcie i ugniećcie mocno tak, by kapusta wypuściła soki. Powtórzcie ugniatanie dwa razy, co pół godziny.
  5. Kapustę włóżcie do dużego, plastikowego worka i obciążcie czymś ciężkim, na przykład workami z solą albo kamieniami. Odstawcie na 1,5 miesiąca. Przez ten czas co tydzień ugniatajcie worek, by wypuścić zbierające się w procesie fermentacji gazy. Pamiętajcie, że cała kapusta musi być przykryta solanką!
  6. Po ukiszeniu kapustę włóżcie do wyparzonych słoików i zalejcie zalewą. W każdym słoiku zostawcie około 2-3 cm wolnej przestrzeni, ponieważ kapusta będzie cały czas fermentować. Smacznego!

Czytaj także:

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Przepis na wyśmienitą domową kapustę kiszoną w słoikach. Już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Kiszona kapusta to podstawa wielu polskich dań. Jak zrobić domową kiszonkę, która zachwyci domowników? Sprawdźcie ten przepis!

Leczy przeziębienia, wzmacnia odporność, a do tego smakuje obłędnie – chyba wszyscy Polacy kochają kiszoną kapustę. Zobaczcie, co zrobić, by ten znany przysmak był jeszcze lepszy. Zalety kiszonej kapusty doceniane są od wieków. Początkowo był to po prostu sposób konserwacji tego warzywa na zimę, a dziś kiszona kapusta jest składnikiem wielu dań. Doskonale smakuje też podawana jako dodatek do obiadu. Kiszonka wspaniale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C. Przepis na domową kapustę kiszoną Przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne. W tym artykule przedstawiamy wam krok po kroku, jak samodzielnie zrobić smaczną kiszonkę. Składniki: 1 kg kapusty 1-2 łyżeczki soli słoiki Jeżeli chcecie, to do smaku możecie dodać różne dodatki, np.: startą marchew, kwaśne jabłka (odmiana szara reneta), żurawinę, śliwki węgierki . Przygotowanie: Kapustę należy dokładnie umyć i oczyścić - wszystkie liście z brązowymi plamami wyrzucamy. Siekamy bardzo drobno. Pamiętajcie o tym, żeby wyrzucić trzon. Posiekaną kapustę przekładamy do słoika – najpierw około 2 lub 3 garści i ubijamy je mocno pięścią. Przysypujemy solą i czynność powtarzamy. Kładziemy do środka słoika kolejne garści kapusty, ubijamy, solimy itd. Dorzucjcie kapustę tak długo, aż zapełnimy cały słoik. Jeszcze raz ubijamy. Następnie słoik przykrywamy wyparzonym talerzykiem i dociskamy go stawiając na nim drugi słoik wypełniony wodą. Jak długo kapusta będzie się kisiła? Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość – kapusta będzie się kisiła przez ok. 2 tygodnie. Codziennie otwierajcie słoik i ubijajcie kapustę wyparzoną, drewnianą łyżką. W ten sposób odgazowujecie się...

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Pixabay
Newsy
Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Kapusta kiszona to jedno z naszych "dóbr" narodowych. Z łatwością można zrobić ja samodzielnie w domu. Wiosną warto wykorzystać młodą kapustę - będzie smakować zupełnie inaczej niż kiszona stara kapusta.

Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić surówki, kapustę zasmażaną, uwielbianą przez wielu kapustę kiszoną , pyszny kapuśniak oraz oczywiście zawinąć w nią gołąbki . W zależności od tego, czy użyjecie młodszej niż starszej główki kapusty, danie będzie różniło się smakiem. Czym różni się młoda kapusta od starej? Młoda kapusta zbierana jest o wiele wcześniej, z łatwością kupicie ją już w maju. Poznacie ją w warzywniaku po intensywnie zielonym kolorze. W smaku jest nieco słodsza i delikatniejsza niż stara kapusta. Kiszenie młodej kapusty nie wymaga zbyt wiele wysiłku, nie trzeba jej ubijać zbyt mocno, co ma miejsce w przypadku starszych główek. Będzie też miała nieco inny smak niż ta stara, mocno ukiszona – podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i małosolnych. Będzie słodsza, lekko słona i mniej ukiszona. Przepis na młodą kiszoną kapustę Składniki 3kg młodej kapusty 450g marchewek 3 łyżki niejodowanej soli kamiennej (u mnie do kiszone zawsze niejodowana) 3 ząbki czosnku Kilka gałązek kopru włoskiego Pęczek koperku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i poszatkujcie drobno ostrym nożem, za pomocą specjalnej mandoliny lub malaksera. Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek posiekajcie. Ząbki czosnku wyciśnijcie za pomocą praski. Do dużej miski włóżcie poszatkowaną kapustę, marchewkę, czosnek i zasypcie wszystko solą. Dokładnie wymieszajcie, lekko ubijcie i odstawcie na 30 minut, aby kapusta puściła sok. Dodajcie koper i pokrojony koperek. Kapustę przełóżcie do naczynia z kamionki, ponownie lekko ugniećcie i dociśnijcie talerze z obciążeniem. Odstawcie kapustę na 2-4 dni, w zależności od tego, czy wolicie bardziej,...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami , a także obniża poziom cholesterolu . Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca ! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody . Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi , dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: 3 duże główki białej kapusty 1 marchewka 1 łyżeczka soli Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie...

Dlaczego kapusta kiszona się zepsuła?
Adobe Stock
Newsy
Kapusta kiszona się zepsuła? Popełniliście 1 fatalny błąd. Więcej tak nie róbcie
Przyrządzenie domowej kapusty kiszonej, wcale nie należy do najprostszych. Jeśli się zepsuła, prawdopodobnie popełniliście jeden kardynalny błąd.

Kiszonki mają nie tylko zbawienny wpływ na wasze zdrowie, ale przede wszystkim są niesamowicie smaczne i uniwersalne. Nic więc dziwnego, że tak często pojawiają się w diecie większości Polaków.  Ci, którzy przygotowują je samodzielnie, z pewnością nie raz napotkali na problemy, szczególnie w kwestii kapusty. Jak się okazuje, jej przyrządzenie wcale nie jest takie proste. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Błędy popełniane podczas kiszenia kapusty Zbyt duża ilość soli w kapuście prowadzi do jej szarzenia, tak jak dzieje się to przy kontakcie z metalem. Zwróćcie na to uwagę i dodajcie jej tylko tyle, ile w przepisie.  Kapusta powinna się kisić w temperaturze pokojowej, jednak nie należy jej wystawiać na działanie promieni słonecznych. Zimno opóźnia proces fermentacji, sprawia, że kapusta jest gorzka, a nawet ostra. Z kolei ciepło powoduje ciemnienie i sprzyja rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów. Musicie pamiętać, by regularnie ubijać kapustę. W innym przypadku stanie się twarda i zgorzknieje. Ostatnia kwestia to higiena. Kapusta umieszczona w brudnych, niedoczyszczonych lub niewyparzonych słoikach, po prostu zacznie pleśnieć. Przepis na domową kiszoną kapustę Będziecie potrzebować: 10 kilogramów białej kapusty 1 kilograma marchewek 200 gramów soli himalajskiej Przygotowanie: Główki kapusty obierzcie z wierzchnich, brzydkich liści, przekrójcie na pół i wytnijcie z nich głąb. Tak przygotowaną kapustę posiekajcie bardzo drobno przy pomocy noża (możecie też wykorzystać do tego malakser, jeśli takowy posiadacie w swojej kuchni), a następnie umieśćcie w dużej misce. Marchewki obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i dodajcie do kapusty. Całość posólcie, dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni i...