kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy

Przepis na wyśmienitą domową kapustę kiszoną w słoikach. Już nigdy nie kupicie jej w sklepie

Kiszona kapusta to podstawa wielu polskich dań. Jak zrobić domową kiszonkę, która zachwyci domowników? Sprawdźcie ten przepis!

Leczy przeziębienia, wzmacnia odporność, a do tego smakuje obłędnie – chyba wszyscy Polacy kochają kiszoną kapustę. Zobaczcie, co zrobić, by ten znany przysmak był jeszcze lepszy.

Zalety kiszonej kapusty doceniane są od wieków. Początkowo był to po prostu sposób konserwacji tego warzywa na zimę, a dziś kiszona kapusta jest składnikiem wielu dań. Doskonale smakuje też podawana jako dodatek do obiadu. Kiszonka wspaniale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C.

Przepis na domową kapustę kiszoną

Przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne. W tym artykule przedstawiamy wam krok po kroku, jak samodzielnie zrobić smaczną kiszonkę.

Zobacz także

Jakub Kuroń zdradził przepis na smaczną i zdrową kapustę kiszoną. Najwyższy czas ją przygotować

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 1-2 łyżeczki soli
  • słoiki

Jeżeli chcecie, to do smaku możecie dodać różne dodatki, np.:

  • startą marchew,
  • kwaśne jabłka (odmiana szara reneta),
  • żurawinę,
  • śliwki węgierki.

Przygotowanie:

  1. Kapustę należy dokładnie umyć i oczyścić - wszystkie liście z brązowymi plamami wyrzucamy. Siekamy bardzo drobno. Pamiętajcie o tym, żeby wyrzucić trzon.
  2. Posiekaną kapustę przekładamy do słoika – najpierw około 2 lub 3 garści i ubijamy je mocno pięścią. Przysypujemy solą i czynność powtarzamy.
  3. Kładziemy do środka słoika kolejne garści kapusty, ubijamy, solimy itd. Dorzucjcie kapustę tak długo, aż zapełnimy cały słoik. Jeszcze raz ubijamy. Następnie słoik przykrywamy wyparzonym talerzykiem i dociskamy go stawiając na nim drugi słoik wypełniony wodą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo kapusta będzie się kisiła?

Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość – kapusta będzie się kisiła przez ok. 2 tygodnie. Codziennie otwierajcie słoik i ubijajcie kapustę wyparzoną, drewnianą łyżką. W ten sposób odgazowujecie się kapustę. Pamiętajcie o tym, by słoiki z kiszonką stały w pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi ok. 18-22 stopnie.

Źrodło: poradnikogrodniczy.pl

Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
Gdy przychodzi sezon na kapustę, trudno się oprzeć kapuście małosolnej. Kiszona młoda kapusta to prawdziwy hit, a przyrządza się ją bardzo prosto! Poznajcie przepis na tą kapustę.

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty . Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika. Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna , czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście. Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać! Przepis na młodą kapustę kiszoną Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu . Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kg młodej kapusty 2 marchewki 2 płaskie łyżki soli Czyste słoiki Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy. Przygotowanie: Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły...

surówka z kiszonej kapusty i buraków
Gotujmy.pl
Newsy
Smaczna surówka z buraczków i kiszonej kapusty. Będzie pasowała do kotletów mielonych i gołąbków
O zaletach jedzenia kiszonej kapusty można się rozpisywać bez końca. A co, gdyby dodać do niej równie zdrowego i pysznego czerwonego buraka? Taka sałatka to prawdziwa bomba dla zdrowia. Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie!

Lubicie jeść kiszonki? To świetnie, ponieważ są bardzo pyszne i mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Doskonale też wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serca oraz zbawienie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Kapusta kiszona zawiera także duże ilości witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Gdy dodamy do surówki z kiszonej kapusty buraka, jeszcze bardziej zyska ona na walorach zdrowotnych. Właściwości zdrowotne buraków Buraki zawierają mnóstwo witaminy C, a także witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajdziemy w nich także fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Burak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też wspaniale smakuje. Jak w smaczny sposób połączyć kapustę kiszoną z burakami? Czytajcie dalej! Surówka z buraczków i kiszonej kapusty Jeśli lubicie jeść kiszoną kapustę i buraczki, zróbcie tę oto przepyszną i bardzo zdrową surówkę. Na pewno wam zasmakuje i będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Jak ją przygotować? To prostsze niż wam się wydaje. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Ta surówka jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa! Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 3 ugotowane buraki 2 łyżki oliwy Cukier Pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekać i włożyć do miski. Buraki czerwone ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki włożyć do miski z kapustą. Przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru. Dodać oliwę i...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami , a także obniża poziom cholesterolu . Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca ! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody . Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi , dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: 3 duże główki białej kapusty 1 marchewka 1 łyżeczka soli Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie...

jak zrobić surówka z kapusty kiszonej
Adobe Stock
Newsy
Najprostsza surówka z kiszonej kapusty. Doskonała do smażonej ryby z ziemniaczkami
Nic nie poprawi smaku waszego obiadu tak jak ta prosta, tradycyjna polska surówka. Kapusta kiszona z dodatkiem jabłka i cebulki w sam raz będzie do wielu drugich dań.

Trzy raz naj. Najprostszy, najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie przepyszne surówki z kapusty kiszonej na obiad. Koniec zimy, wczesna wiosna  - ten okres, niegdyś czasami nazywany przednówkiem, kojarzy się z jedzeniem kapusty kiszonej i innych kiszonek. Kapusta kiszona, tak jak ogórki, przygotowywana była przed laty na wsiach jesienią. To właśnie wtedy w dużych drewnianych beczkach szykowano dawkę witamin na ciężki, zimowy czas. Kiszonki dawniej kojarzyły się także z okresem Wielkiego Postu. Kiszonki były podstawą postnej diety wraz z żurem i śledziami. Dlaczego warto przygotowywać i jeść surówkę z kapusty kiszonej? Zamiast kupować drogie, a dodatkowo niesmaczne hiszpańskie pomidory czy ogórki, lepiej wzbogacać zimą swój organizm w witaminy jedząc kiszoną kapustę. Oto zalety jedzenia kiszonej kapusty: Poprawia pracę układu trawiennego Jest niskokaloryczna Wzmacnia odporność Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi Poprawia stan skóry Kapusta kiszona sama w sobie jest dla niektórych dość kwaśna i słona. Jest na to prosty, rewelacyjny, a często zapominany sposób. Jak odkwasić zbyt kwaśną kapustę kiszoną? Tym sposobem na smaczniejsze podanie kiszonki jest oczywiście prosta, klasyczna surówka, którą nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie jadali ze smakiem nie tylko na przednówku. Wystarczy dodać do poszatkowanej kiszonej kapusty pokrojone jabłko, startą na tarce marchewkę, troszkę cebuli i świetny dodatek do mięs, kotletów mielonych czy schabowych – gotowy. Jeśli dysponujecie zbyt kwaśną w waszym przekonaniu kapustą kiszoną, nic straconego. Wcale nie musicie redukować kwasu podwójną dawką jabłek. Wystarczy przed szatkowaniem kapusty odrobinę ją odkwasić poprzez wypłukanie w wodzie. Kilka chwil w...