Kuchenka, wykipiało
Pixabay/Myriams-Fotos
Newsy

Kipi kasza, kipi groch. Co zrobić, żeby nic nam nie wykipiało? Banalny trik i koniec z szorowaniem kuchenki

Nawet wytrawnym kucharzom zdarzają się w kuchni wpadki. Jedną z nich może być kipiąca woda w garnku, która zalewa wam pół kuchenki. Wiecie o czym mówimy?

Wpadki w kuchni to normalna kolej rzeczy. Jeśli zdarzyło się wam zalać kuchenkę, wiecie jak niewdzięcznym jest zadaniem usuwanie z niej zaschniętego, spalonego osadu. Są jednak sposoby, które ułatwią wam to działanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co może pójść nie tak w kuchni?

Kuchnia to prawdziwy tor przeszkód dla osób, które nie wiedzą jak się w niej poruszać. W kuchni można zrobić sobie krzywdę. Moment nieuwagi i krojenie cebuli zamieni się w tor przeszkód. Nie można patrzeć na to miejsce wyłącznie pesymistycznie.

Mówi się także, że kuchnia to serce domu. Właśnie tam najlepiej się rozmawia, odpoczywa, a niekiedy pracuje. Domowe potrawy smakują wyśmienicie, szczególnie robione z sercem i wedle sprawdzonych, babcinych przepisów.

To też miejsce, które niełatwo utrzymać w czystości. Już sam proces gotowania może nam przysporzyć większego sprzątania. Produkty spożywcze mają do siebie to, że brudzą. Nawet zwykłe gotowanie kaszy może się okazać pracochłonne. Szczególnie jeśli gotowana kasza wykipi na waszą kuchenkę...

Dowiedzcie się, co robić aby pożegnać się z problemem kipiących dań

Kipiące danie to nic szczególnego, a raczej popularne i raczej codzienne zjawisko. Wykipieć może dosłownie wszystko, chociażby gotowane do drugiego dania ziemniaki. Kipiąca potrawa oprócz podniesienia wam ciśnienia, może też znacząco pobrudzić kuchenkę.

Jak sobie z tym poradzić?

Nie zawsze pomogą trzy oddechy. Niekiedy trzeba użyć kreatywności i pomóc sobie w pracy po sprzątaniu kuchenki. Przeczytajcie o prostych sposobach, które oszczędzą wam nerwów.

  • Najczęściej kipiącym produktem jest mleko. Uratuje was gadżet w postaci krążka do gotowania mleka. Mleko, które zacznie się unosić uniesie także krążek. Wprawiony w ruch zrobi dużo hałasu i dam wam znać, że macie zdjąć mleko z gazu.

  • Potrawę przed wykipieniem może też uratować drewniana łyżka lub łopatka. Można ją położyć w poprzek na wierzchu garnka. 

  • Kilka kropel oliwy lub masła? Tak, to rozwiązanie działa każdorazowo. Wystarczy delikatne natłuszczenie, a danie zostanie w garnku.

  • Inny prosty sposób to zmniejszenie płomienia gazu i uchylenie pokrywki. Garnek przykryty całkowicie zwiększa bowiem prawdopodobieństwo wykipienia potrawy.

Boicie się rachunków za gaz? Te 3 triki pomogą wam zmniejszyć jego użycie w kuchni
Pixabay
Newsy
Boicie się rachunków za gaz? Te 4 triki pomogą wam zmniejszyć jego zużycie w kuchni
Ceny gazu rosną w zastraszającym tempie. Co zrobić, żeby płacić za gaz mniej?

Podwyżki cen gazu to kolejny problem, który spędza Polakom sen z powiek. Jak ograniczyć zużycie gazu w domu? Podpowiemy wam, co możecie zrobić w kuchni, aby zmniejszyć rachunki za gaz. To proste. Wystarczy, że wdrożycie te cztery podstawowe zasady. Jak zmniejszyć zużycie gazu w kuchni? Podwyżki cen gazu stały się faktem. I choć pewne rzeczy są nieuniknione i nie mamy na nie wpływu, istnieją pewne kroki, które możemy podjąć, aby zmniejszyć zużycie gazu w swoim domu. Jak zmniejszyć zużycie gazu w kuchni? Oto, co możecie zrobić. Jeżeli macie w domu tradycyjną kuchenkę gazową, pamiętajcie o 4 prostych zasadach: Podczas gotowania posiłków na kuchence gazowej, wybierajcie naczynia i garnki, które lepiej przewodzą ciepło, np. z stali szlachetnej. Takie garnki nagrzewają się o wiele szybciej, dzięki czemu czas gotowania będzie krótszy. Gotując wodę w czajniku na tradycyjnej kuchence gazowej, pamiętajcie, by nie napełniać wodą całego czajnika. Nalejcie do czajnika tylko tyle wody, ile tak naprawdę potrzebujecie. Im więcej nalejecie wody do czajnika, tym dłużej będzie się ona gotowała na gazie, co zużyje znacznie więcej gazu. Przygotowując potrawy w piekarniku pamiętajcie o kilku prostych zasadach. Po pierwsze – wstawiajcie danie od razu do piekarnika, jak tyko nabierze on właściwej temperatury. Pamiętajcie, żeby nie zostawiać go włączonego na długo przed wstawieniem potraw do środka. Miejcie też na uwadze to, że piekarnik nawet po wyłączeniu wciąż utrzymuje wysoką temperaturę, więc możecie wyłączyć go kilka minut przed czasem i pozostawić potrawę w środku. Gdy przygotowujecie w piekarniku więcej niż jedno danie, mądrze zagospodarujcie miejsce wykorzystując wszystkie półki. Możecie też kupić specjalne naczynia piętrowe. Przykrywajcie patelnię pokrywką. Możecie szybciej...

Zasmażka do zup
Gotujmy.pl/Justine27
Newsy
Idealna do zup, sosów i gotowanych warzyw. Jak zrobić przepyszną zasmażkę?
Zasmażka może znaleźć w kuchni wiele zastosowań. Nie lubicie rzadkich potraw? Zasmażka przyjdzie wam z pomocą.

Gotowanie wymaga umiejętności i sprytu. Czasami kilka sztuczek wystarczy, a kuchnia nie będzie miała przed wami żadnych tajemnic. Zasmażka ma ważne miejsce  w polskiej kuchni Sentymenty do tradycyjnych przepisów potrafią wziąć górę. Szczególnie jeśli mowa o trikach, które znały jeszcze wasze babcie. Jeden z nich dotyczy zagęszczania potraw. Nic nie zrobi tego lepiej niż prosta i każdorazowo skuteczna zasmażka.  Mimo że nie znajdziecie jej w eksperymentach kuchni z całego świata, to sprawdzony sposób na zbyt rzadkie potrawy, które są codziennością. Robienie zasmażki nie należy do skomplikowanych zadań. Zwyczajowo powstaje z połączenia mąki z tłuszczem w proporcjach 1:1. Wybór tłuszczu zależy od czasu, jaki ma on spędzić na patelni oraz od potrawy, do której zamierzacie wykorzystać zasmażkę. Do krótszego smażenia nadają się masło i margaryna. Gdy czas przygotowania zasmażki będzie wynosił kilka minut, wybierzcie oleje roślinne. Tłuszcz ląduje na patelni w pierwszej kolejności. Następnie należy dodać mąkę. Im dłużej mieszacie składniki, tym lepiej dla waszej zasmażki. Zresztą bez tego zasmażka w mgnieniu oka się przypali. Dobrze zrobiona zasmażka konsystencją przypomina budyń i nie posiada grudek. Jak połączyć danie z zasmażką? Do gorącej zasmażki należy wlewać zimny płyn, natomiast podgrzaną potrawę wzbogaca się zimną zasmażką. To szczególnie ważne, gdy nie jesteście pewni, jak zrobić zasmażkę do flaków i innych popisowych dań, a planujecie za chwilę małe, ale bardzo ważne przyjęcie. Można wyróżnić 3 typy zasmażek: biała – dla fanów warzywnych dań, np. do marchewki z groszkiem. Mieszankę tłuszczu i mąki należy smażyć krótko i zdjąć z ognia, gdy tylko składniki połączą się w...

Jak często trzeba wymieniać kuchenną gąbkę? Na pewno robicie to za rzadko
Własne
Newsy
Jak często trzeba wymieniać kuchenną gąbkę? Na pewno robicie to za rzadko
Czym się różni higiena od sterylności? Wyjaśniamy ile bakterii mieszka na kuchennej gąbce I jak utrzymać czystość w kuchni i zdrowie rodziny, nie wpadając w pułapkę sterylności.

Gąbka to przedmiot, który ma wam pomóc utrzymywać czystość w kuchni. Paradoksalnie, to najbardziej brudne miejsce w każdym domu. Naukowcy z uniwersytetu Furtwangen w Schwarzwaldzie policzyli ilość bakterii mieszczących się na kuchennej gąbce. Jeden z nich, dr Markus Egert, tak komentuje wyniki badań: - Raczej nie ma drugiego miejsca na Ziemi, w którym byłoby tak dużo tych mikroorganizmów  Gąbka kuchenna to doskonała pożywka dla bakterii. Nawet nie musicie być mikrobiologami badającymi drobnoustroje i posługiwać mikroskopem, żeby wiedzieć, co się dzieje na zwykłej kuchennej gąbce. Najpierw zbieracie nią brud z różnych powierzchni, potem tylko przepłukujecie i odkładacie wilgotną, w ciepłe miejsce. Nie można sobie wyobrazić lepszych warunków hodowli bakterii. Dostarczacie drobnoustrojom życiodajną wodę i sprzyjającą temperaturę, żeby namnażały się bez przeszkód. Można wręcz powiedzieć, że jesteście świetnymi hodowcami... Średnio podczas używania gąbki uda wam się wyhodować bagatela 82 miliony bakterii z ponad 360 odmian. Niektórzy mówią, że za sprawą tylko dwóch kuchennych przedmiotów: gąbki i deski do krojenia, kuchnia jest najbrudniejszym miejscem w domu. Brudniejszym niż łazienka i deska sedesowa. Można jednak próbować temu zaradzić. Jak często wymieniać gąbkę kuchenną? Większość ludzi wymienia gąbkę, gdy ta już nie nadaje się do użytku. Jest wyraźnie brudna, a nawet śliska w dotyku. To, czego nie widzicie gołym okiem nie martwi was, a musicie pamiętać, że jednak istnieje. Dlatego najlepiej przyjąć zasadę, że gąbkę wymieniacie raz w tygodniu. Jeśli zarządzacie cotygodniowe sprzątanie domu czy kuchni, zaplanujcie, że w tym czasie zawsze wymienicie gąbkę kuchenną na nową, a starą wyrzucicie do śmieci. Jeśli macie...

Jak czyścić płytę elektryczną i indukcyjną? Pamiętajcie o tych 3 zasadach
Adobe Stock
Newsy
Jak czyścić płytę elektryczną i indukcyjną? Pamiętajcie o tych 3 zasadach
Od tego jak pielęgnujemy sprzęt gospodarstwa domowego zależy to jak długo będzie wyglądał jak nowy i jak długo będzie nam służył bezawaryjnie. Dlatego też, kupując nowy sprzęt, warto poznać metody czyszczenia i konserwacji, a ten starszy pielęgnować na co dzień jakby był nowy.

Wystarczy zajrzeć do kuchni, żeby wiedzieć, czy jej właściciele są zwolennikami tradycji, czy nowoczesności. Tradycjonaliści używają do gotowania kuchenek gazowych. Zwolennicy nowoczesnych rozwiązań przy okazji remontu zmieniają klasyczne kuchenki na płyty elektryczne, lub jeszcze nowocześniejsze elektryczne płyty indukcyjne. Jeśli należycie do tej drugiej grupy, to czy aby na pewno wiecie jak pielęgnować ten nowoczesny sprzęt gospodarstwa domowego? Podpowiadamy. Jak czyścić kuchenki elektryczne i indukcyjne? Nowoczesne kuchenki elektryczne to po prostu szklana płyta grzewcza w dwoma, trzema lub czterema punktami grzewczymi. Ponieważ podstawowa powierzchnia płyty zrobiona jest ze szkła, należy w taki sposób ją pielęgnować, żeby nie zarysować gładkiej powierzchni. Prawidłowa pielęgnacja tego typu sprzętu polega na systematycznym czyszczeniu, niedopuszczaniu do powstania utrwalonych zabrudzeń i użyciu odpowiednich preparatów do czyszczenia. Oto trzy zasady czyszczenia płyty elektrycznej. Dotyczy to także płyty indukcyjnej: Przed czyszczeniem zawsze wyłączcie urządzenie. nigdy nie czyśćcie włączonej płyty. Jeśli płyta jest brudna po użyciu, od razu ja czyśćcie, nie czekajcie aż zabrudzenie zaschnie i będzie trudne do usunięcia. Rozlane płyny, np. wodę z kipiących ziemniaków od razu wytrzyjcie suchą ściereczką, a po zakończeniu gotowania wyłączcie kuchenkę i wyczyśćcie ślady do końca. Nie używajcie żrących detergentów czy szorstkich gąbek i druciaków. Płytę należy myć delikatnym środkiem czyszczącym np. płynem od mycia okien, rozcieńczonym w wodzie płynem do mycia naczyń i na koniec wytrzeć ściereczką. Jeśli zabrudzenie jest zaschnięte nanieście na nie wodę z płynem do naczyń czy z octem, po czym zostawcie na kilkanaście minut. Na koniec przetrzyjcie miękka ściereczką wypłukaną w czystej...