Kilo jabłek, 2 szklanki płatków owsianych i 15 minut. Tyle trzeba, by zrobić pyszny i nietuczący deser
Adobe Stock/Pixabay
Newsy

Kilo jabłek, 2 szklanki płatków owsianych i 15 minut. Tyle trzeba, by zrobić pyszny i nietuczący deser

Ten przepis na jabłka pod kruszonką jest inny niż wszystkie, ale o wiele lepszy. Nie ustępuje szarlotkom pod względem smaku, a pod względem kaloryczności i lekkości znacznie je przebija.

Jeśli zwykłe szarlotki wychodzą wam już bokiem i macie już dość klasycznego kruchego jabłecznikowego ciasta, ten przepis jest specjalnie dla was.

Wielu będzie zdania, że zawiera to co w szarlotce najlepsze i najcenniejsze – a więc dużo pysznych, podprażonych jabłek i maślany sznyt w postaci niecodziennej kruszonki, która jest wzbogacona płatkami owsianymi. Pod względem zdrowotnym to nawet lepsza alternatywa od typowej szarlotki z białej pszennej, tuczącej przecież mąki!

Nie po to jemy jednak desery, by zrzucać nadprogramowe kilogramy! Dlatego też nie oszczędzajcie na maśle i innych dodatkach. Razem z niedocenianymi płatkami owsianymi skomponują fantastyczny spód, który idealnie będzie współgrał z jabłkami.

Kotlety mielone

Przepis na jabłka pod kruszonką z płatków owsianych

Składniki:

  • 1 kg słodkich jabłek
  • Ok. 35-40 dag płatków owsianych (2 szklanki)
  • 4-5 łyżeczek miodu
  • Pół kostki masła (100 g)
  • Szczypta cynamonu
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść orzechów laskowych lub innych
  • Pół szklanki daktyli lub 3 łyżki cukru
Zobacz także
Przepis na idealną kruszonkę. Trzymajcie się tej proporcji, a zrobicie ją z zamkniętymi oczami

Przepis na idealną kruszonkę. Trzymajcie się tej proporcji, a zrobicie ją z zamkniętymi oczami

Tę szarlotkę robi się 2x szybciej niż zwykłą. Ani się obejrzycie i będzie gotowa

Tę szarlotkę robi się 2x szybciej niż zwykłą. Ani się obejrzycie i będzie gotowa

Przygotowanie:

  1. Posiekajcie drobno orzechy.
  2. Następnie od razu włączcie piekarnik i rozgrzejcie go  do temperatury 180 st. Jeżeli wasz piec rozgrzewa się szybko, możecie pominąć ten krok i rozgrzać go dopiero po przygotowaniu składników.
  3. Obierzcie jabłka i pokrójcie dość drobno, najlepiej w kostkę.
  4. Uprażcie jabłka na patelni z cukrem lub daktylami, cynamonem i odrobiną wody. Jabłka powinny być duszone przez około 15 minut.
  5. W drugim naczyniu rozpuście masło, dodajcie płatki owsiane, orzechy i miód.
  6. Na dnie blaszki, foremki lub małego naczynia żaroodpornego wyłóżcie uprażone i podduszone jabłka, a na nie wyłóżcie mieszankę płatków owsianych, masła i orzechów.
  7. Pieczcie przez ok. 20-25 minut, do momentu w którym płatki nabiorą rumianego koloru.
  8. Podawajcie na ciepło lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany.

Smacznego!

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
flickr
Newsy
Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
Płatki owsiane mają tyle wartości, że aż szkoda jeść na śniadanie zwykłe kanapki. Przekonajcie się sami.

W naszym kraju coraz powszechniej sięga się po płatki owsiane. Dodajecie do nich mleko lub jogurt, choć niektórzy bardziej cenią sobie gotowane w wodzie. Jadane są z miodem czy innym słodkim syropem i koniecznie z owocami. To danie, które możecie jeść przez okrągły rok i nadal nie mieć go dość. To dzięki dodawaniu sezonowych owoców, które zmieniają owsiankę o każdej porze roku, w całkiem inne danie. Oto dlaczego warto codziennie jeść owsiankę. Działanie zdrowotne płatków owsianych Płatki owsiane mają tak dużo korzystnych właściwości, że po prostu nie warto zastępować ich innym posiłkiem, np. zwykłymi kanapkami. Sami zobaczcie, jakie plusy przynosi regularne jedzenie płatków: Dostarczają antyoksydantów i zwalcza stany zapalne. To dzięki awentramidom występujących wyłącznie w płatkach owsianych. Wykryli je w owsiance naukowcy z Uniwersytetu Tufts. Rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi. Poprawiają metabolizm. Płatki zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie. Ugotowane płatki pęcznieją w brzuchu, dają uczucie sytości i powstrzymują przed podjadaniem. Poprawiają prace jelit. Płatki zawierają dużo beta-glukanu, który nadaje im żelowej konsystencji wyściełającej jelita, usprawniającej trawienie, ale też chroniącej przed chorobami jelit, w tym nowotworami. Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w płatkach owsianych, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu. Aby walka z wysokim cholesterolem była skuteczna, codziennie trzeba dostarczyć sonie 10 g błonnika. Taką porcję znajdziecie już w 100 g płatków owsianych. Obniżają poziom cukru we krwi. To dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaki mają płatki owsiane. Ale uwaga - czas gotowania wpływa na podniesienie indeksu, dlatego diabetycy najlepiej, gdy...

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis Ani Starmach na szarlotkę bez zagniatania i zbędnych kalorii. Lepszej nie jedliście 
Sezon na jabłkowe wypieki czas zacząć. Dzisiaj przekazujemy wam przepis Ani Starmach na crumble, czyli szarlotkę bez spodu, a więc po prostu jabłka pod kruszonką. Palce lizać!

Szarlotka na kruchym cieście , szarlotka na cieście drożdżowym , różnego rodzaju jabłeczniki, a nawet ciasto salceson na bazie jabłek – wybór w zakresie ciast z jabłkami w roli głównej jest bardzo szeroki. Tym niemniej warto wciąż być otwartym na nowe smaki i prądy kulinarne płynące do naszego kraju z innych miejsc na świecie. Czymś takim jest choćby angielskie crumble, czyli owoce – w tym przypadku – jabłka pod samą kruszonką. Ten przepis czytelnikom swojej strony rekomendowała Ania Starmach, kulinarna guru stacji Polsat. Jak zrobić szarlotkę bez zagniatania ciasta? To wersja szarlotki dla zabieganych i tych osób, które nie lubią w nieskończoność przygotowywać deseru dla całej rodziny. Wystarczy, że delikatnie podsmażycie jabłka, przygotujecie kruszonkę i wstawicie całość do piekarnika. Smak? Zniewalający! Zwłaszcza na ciepło. Szarlotka bez zagniatania ciasta smacznie będzie także smakowała dobrze i na zimno, choćby w towarzystwie jogurtu naturalnego, lodów waniliowych czy bitej śmietany. Składniki na kruszonkę: 20 dag mąki pszennej 15 dag masła w temperaturze pokojowej 90 g cukru Składniki na nadzienie jabłkowe: 1,50-2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 łyżeczka cynamonu Garść rodzynek – opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kruszonki wymieszajcie. W razie potrzeby masło można rozpuścić w garnku na małym ogniu i potem dodać do niego mąkę i cukier, następnie wymieszać. Obierzcie jabłka, pokrójcie je w ósemki. Rozpuśćcie na patelni masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier cynamon, wanilię i ewentualnie rodzynki. Duście jabłka przez ok. 10 min. Przełóżcie uduszone jabłka do formy...

Tę szarlotkę zrobicie bez jajek i mozolnego zagniatania. Trzeba tylko dodać do niej ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Tę szarlotkę zrobicie bez jajek i mozolnego zagniatania. Trzeba tylko dodać do niej ten 1 składnik
Szarlotka to klasyczny smakołyk, który nigdy nie zawodzi na przyjęciach rodzinnych. Sposobów jej robienia jest tyle, co pań domu. Ważne są w niej dobre, kwaśne jabłka i właściwe proporcje składników. A co powiecie na szarlotkę bez zagniatania i bez jajek?

Tę szarlotkę przygotowuje się w tempie błyskawicy. Nie wymaga jajek, wyrabiania ani zagniatania. To szybki i prosty deser do zrobienia na chwilę przed przyjściem gości. Aby był udany, musicie dodać do niego ten jeden nietypowy składnik.  To ciasto z jabłkiem rządzi się nieco innymi prawami niż reszta szarlotkowej rodziny. Wystarczy wsypać suche składniki do formy, przełożyć je masą owocową i zapiec. Należy przy tym jednak pamiętać, że nie wszystkie jabłka się do tego nadają, a jajka dobrze jest zastąpić czymś, co będzie umiało związać ciasto.  Co dodać do szarlotki sypanej, by wyszła idealna?  Szalenie ważną kwestią jest odpowiedni wybór jabłek do tej szarlotki. Ponieważ wszystkie składniki są suche, trzeba czegoś, co je połączy i nawilży. Rolę nawilżacza pełnią tu właśnie jabłka. Musicie poszukać takich, które wprost będą tryskać sokiem i bez problemu oddadzą go pieczonemu ciastu.  Niezwykłym składnikiem, który powinno się dodać do sypkiej masy, jest także kasza manna. Doskonale absorbuje płyny oraz cudownie skleja ciasto. Jej dodatek zapewni stuprocentowy sukces w temacie sypkiego wypieku.  Przepis na szarlotkę z kaszą manną  Składniki:  2 szklanki kaszy manny   2 szklanki mąki  1 szklanka cukru (możecie również dodać więcej)  3 łyżeczki proszku do pieczenia  2,5 kg kwaskowych, soczystych jabłek  1 kostka zimnego masła  Opcjonalnie - rodzynki Sposób przygotowania:  Obrane jabłka zetrzyjcie na dużych oczkach i połączcie z kilkoma łyżkami cukru.  Suche składniki wymieszajcie ze sobą i podzielcie na trzy równe części.  Niewielką formę do pieczenia wyłóżcie papierem. Wsypcie na dno pierwszą...

szarlotka
Pixabay
Newsy
Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...