
Jeśli zwykłe szarlotki wychodzą wam już bokiem i macie już dość klasycznego kruchego jabłecznikowego ciasta, ten przepis jest specjalnie dla was.
Wielu będzie zdania, że zawiera to co w szarlotce najlepsze i najcenniejsze – a więc dużo pysznych, podprażonych jabłek i maślany sznyt w postaci niecodziennej kruszonki, która jest wzbogacona płatkami owsianymi. Pod względem zdrowotnym to nawet lepsza alternatywa od typowej szarlotki z białej pszennej, tuczącej przecież mąki!
Nie po to jemy jednak desery, by zrzucać nadprogramowe kilogramy! Dlatego też nie oszczędzajcie na maśle i innych dodatkach. Razem z niedocenianymi płatkami owsianymi skomponują fantastyczny spód, który idealnie będzie współgrał z jabłkami.
Przepis na jabłka pod kruszonką z płatków owsianych
Składniki:
- 1 kg słodkich jabłek
- Ok. 35-40 dag płatków owsianych (2 szklanki)
- 4-5 łyżeczek miodu
- Pół kostki masła (100 g)
- Szczypta cynamonu
- Garść orzechów włoskich
- Garść orzechów laskowych lub innych
- Pół szklanki daktyli lub 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Posiekajcie drobno orzechy.
- Następnie od razu włączcie piekarnik i rozgrzejcie go do temperatury 180 st. Jeżeli wasz piec rozgrzewa się szybko, możecie pominąć ten krok i rozgrzać go dopiero po przygotowaniu składników.
- Obierzcie jabłka i pokrójcie dość drobno, najlepiej w kostkę.
- Uprażcie jabłka na patelni z cukrem lub daktylami, cynamonem i odrobiną wody. Jabłka powinny być duszone przez około 15 minut.
- W drugim naczyniu rozpuście masło, dodajcie płatki owsiane, orzechy i miód.
- Na dnie blaszki, foremki lub małego naczynia żaroodpornego wyłóżcie uprażone i podduszone jabłka, a na nie wyłóżcie mieszankę płatków owsianych, masła i orzechów.
- Pieczcie przez ok. 20-25 minut, do momentu w którym płatki nabiorą rumianego koloru.
- Podawajcie na ciepło lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany.
Smacznego!