Te ciasta bez pieczenia zawsze były prawdziwym hitem na wszelkiego rodzaju rodzinnych zjazdach, balach i imprezach. Efektowne, lekkie, z kwaśnym smakiem galaretki – zdecydowanie wyróżniały się spośród tradycyjnych ciast.

Szczególnie chętnie tego typu desery lubią dzieci, dlatego nie wahajcie się przyrządzić ciasta z poniższego przepisu swoim pociechom na urodziny czy inne przyjęcie okolicznościowe.

Do galaretkowca nie potrzebujemy biszkoptów, spodów i tak dalej. Jest to typowe ciasto bez pieczenia. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na galaretkowca o nieregularnych kształtach, czyli z galaretką wewnątrz w drobnych kawałkach.

 Warto przetestować także wersje z naprzemiennymi warstwami galaretki i śmietanki z żelatyną. Takie też zrobią furorę w waszych rodzinach.

Zobacz także:

Przepis na galaretkowca

Składniki:

  • Szklanka mleka
  • 400 ml śmietany 18% tłuszczu
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 galaretki różnokolorowe

Przygotowanie:

  1. Trzy galaretki rozpuszczamy w trzech różnych naczyniach w 400 ml wrzącej wody.
  2. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Następnie zimne galaretki wkładamy do lodówki, żeby stężały.
  4. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, dosypujemy cukier i żelatynę.
  5. Mieszamy energicznie, nie dopuszczając do powstania grudek.
  6. Odstawiamy do ostudzenia.
  7. Masę mleczną mieszamy ze śmietaną za pomocą miksera.
  8. Galaretki wyciągamy z lodówki i kroimy w kostkę.
  9. Mieszamy masę śmietanowo-mleczną z galaretkami i przelewamy całość do szczelnej tortownicy lub innej formy.
  10. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do stężenia na kilka godzin w lodówce.

Źródło: gotujmy.pl