Te ciasta bez pieczenia zawsze były prawdziwym hitem na wszelkiego rodzaju rodzinnych zjazdach, balach i imprezach. Efektowne, lekkie, z kwaśnym smakiem galaretki – zdecydowanie wyróżniały się spośród tradycyjnych ciast.
Szczególnie chętnie tego typu desery lubią dzieci, dlatego nie wahajcie się przyrządzić ciasta z poniższego przepisu swoim pociechom na urodziny czy inne przyjęcie okolicznościowe.
Do galaretkowca nie potrzebujemy biszkoptów, spodów i tak dalej. Jest to typowe ciasto bez pieczenia. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na galaretkowca o nieregularnych kształtach, czyli z galaretką wewnątrz w drobnych kawałkach.
Warto przetestować także wersje z naprzemiennymi warstwami galaretki i śmietanki z żelatyną. Takie też zrobią furorę w waszych rodzinach.
Zobacz także:
Przepis na galaretkowca
Składniki:
- Szklanka mleka
- 400 ml śmietany 18% tłuszczu
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 3 galaretki różnokolorowe
Przygotowanie:
- Trzy galaretki rozpuszczamy w trzech różnych naczyniach w 400 ml wrzącej wody.
- Odstawiamy do wystudzenia.
- Następnie zimne galaretki wkładamy do lodówki, żeby stężały.
- Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, dosypujemy cukier i żelatynę.
- Mieszamy energicznie, nie dopuszczając do powstania grudek.
- Odstawiamy do ostudzenia.
- Masę mleczną mieszamy ze śmietaną za pomocą miksera.
- Galaretki wyciągamy z lodówki i kroimy w kostkę.
- Mieszamy masę śmietanowo-mleczną z galaretkami i przelewamy całość do szczelnej tortownicy lub innej formy.
- Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do stężenia na kilka godzin w lodówce.
Źródło: gotujmy.pl