Kiełbaski z cebulą z patelni to prawdziwa poezja smaku. Dodajcie tę przyprawę a wasze kubki smakowe oszaleją
Adobe Stock
Newsy

Kiełbaski z cebulą z patelni to poezja smaku. Dodajcie tę przyprawę, a wasze kubki smakowe oszaleją

Kiełbaski z cebulą z patelni to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na wczesną kolację. Jak je przygotować? To bardzo proste danie, które praktycznie robi się samo. Do dzieła!

Kiełbaski duszone na patelni z cebulą, przyprawione aromatyczną i dobrze skomponowaną przyprawą do grilla, to klasyczne, smaczne i proste danie, które zasmakuje każdemu.

Nie musicie już  rozpalać grilla i zjeść pyszną kiełbaskę. Nie musicie nawet rozgrzewać piekarnika. Wystarczy zwykła patelnia, trochę oleju, jedna duża cebula, przyprawa do grilla i oczywiście dobrej jakości kiełbasa. Sprawdźcie ten przepis, a gwarantujemy, że będzie to jedno z waszych ulubionych dań.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kiełbasę smażoną z cebulą

Składniki:

  • 3 pętka kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • Ok. 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku
Zobacz także
Zastosujcie ten prosty trik, a kiełbasa zachowa świeżość na dłużej

Zastosujcie ten prosty trik, a kiełbasa zachowa świeżość na dłużej

Kiełbasa po śląsku

Oto obiad idealny, czyli pyszny, szybki i niedrogi. Zakochacie się w tak przygotowanej kiełbasie śląskiej

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki.
  2. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju.
  3. Kiełbaski nacinamy delikatnie z obu stron w kratkę i dodajemy do cebuli.
  4. Całość przyprawiamy przyprawą do grilla. Cebulę oprószamy solą.
  5. Danie przykrywamy i dusimy przez kilkanaście minut.
  6. Po upływie tego czasu, kiełbaski przewracamy na drugą stronę a cebulę mieszamy.
  7. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
  8. Dusimy aż cebula będzie miękka a kiełbaski ładnie zarumienione.
  9.  
  10. Kiełbaski podajemy ze świeżym pieczywem - chlebem lub bułeczką. 
  11. Smacznego!
Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla
Gotujmy.pl/Gosia56
Newsy
Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla
Szukacie ciekawego pomysłu na danie z grilla? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kaszankę z jabłkiem i cebulą. Jest tak pyszna, że każdy poprosi was o przepis!

Czy przygotowywaliście kiedyś kaszankę z grilla z jabłkiem i cebulką? Jeśli nie to koniecznie ją zróbcie, bo jest naprawdę pyszna! Na pewno wielu z was ma już za sobą pierwsze majowe grillowanie z rodziną lub przyjaciółmi. Mimo iż pogoda pozostawia sobie wiele do życzenia, wielu Polaków rozpaliło w tegoroczną majówkę pierwszego grilla w ogrodzie. Na naszych rusztach pojawiły się kiełbaski , karkówka , żeberka oraz inne mięsne przysmaki. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla, to świetny pomysł na pyszny i tani obiad. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka kaszanek, cebula, jabłko, odrobina ulubionych przypraw (jedna z naszych czytelniczek wykorzystała gotową kompozycję przypraw) oraz oczywiście rozpalony do czerwoności grill. Przygotujcie kaszankę z tego przepisu! Gwarantujemy, że zakochacie się w jej smaku i będzie gościć na waszych stołach częściej! Składniki: 4 kaszanki 1 cebula biała duża 1 jabłko przyprawa do grilla 2 kawałki foli aluminiowej Przygotowanie: Kaszanki nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w półkrążki. Jabłko myjemy, nie obieramy, kroimy w cząstki. Na folii układamy z jednej strony krążki cebuli, z drugiej strony układamy krążki jabłek. Na to układamy 2 kaszanki. Całość posypujemy przyprawą do grilla. Folię zamykamy, zostawiamy z góry otwór, aby para mogła odchodzić. Paczuszki układamy na grillu i grillujemy około 20 minut najlepiej sprawdzić, czy już jest kaszanka gotowa. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret? Kaszanka nie musi być nudna. Ta z naszego przepisu to mistrzostwo świata. Palce...

Kiełbasa z grilla. Przepis na kiełbasę z grilla z cebulą
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Kiełbasa z grilla z cebulą. Przepis na grillowaną kiełbasę marynowaną w sosie sojowym i miodzie
Pyszna kiełbasa z grilla z cebulą to ciekawa alternatywna dla karkówki i innych grillowanych mięs. Jak ją przygotować?

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na pieczone na grillu kiełbaski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na grillowaną kiełbasę z cebulą. Lepszego nie ma w całym internecie! Przepis na kiełbasę z grilla z cebulą Przygotowanie pysznej kiełbasy z grilla z cebulą jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka kawałków kiełbasy, oliwa, sos sojowy, miód, mielona słodka papryka, cebula – oraz – oczywiście – rozpalony grill. Ponacinajcie nożem kiełbaski, zamarynujcie je w oliwie i przyprawach (najlepiej, gdyby postały tak ok. pół godziny), a następnie upieczcie na rumiano na grillu. Danie smakuje obłędnie w połączeniu ze świeżym pieczywem i sezonowymi warzywami. Przepis znajdziecie poniżej! Składniki: kiełbasa 5 kawałków, oliwa 3 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, miód płynny 1 łyżka, papryka mielona słodka 1 łyżeczka, cebula 1 szt, Przygotowanie: Kiełbasę nacinamy nożem w kratkę. Marynata: do słoika wlewamy oliwę, miód, sos sojowy oraz odrobinę papryki mielonej słodkiej, a następnie mieszamy. Wkładamy kiełbasę do marynaty i marynujemy około 20-30 minut. Kiełbasę wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym grillu. Smażymy do przysmażenia kiełbasy, obracając kiełbasę co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodajmy obraną pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze smażymy do zeszklenia cebuli. Podajemy ze świeżym pieczywem. Wskazówka! Kiełbasa najlepiej smakuje, gdy w środku jest krucha i soczysta, a zewnątrz mocno przypieczona. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Przepis na pyszny, mięsny bigos Kiełbasa ma taki kolor? Lepiej jej nie kupujcie. Może wam bardzo zaszkodzić Biała kiełbasa ma taki...

Gęsie udo
eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami. Z tego przepisu wyjdzie lepsze niż z restauracji
Ten przepis to gwarancja prawdziwie odświętnego obiadu. Soczyste gęsie udo z dodatkiem kapusty i śliwek nada się na każdą ważną okazję!

To danie niektórym z pewnością przywiedzie na myśl bigos. Jest mięso, jest kapusta, są śliwki. Jednak w roli głównej kapusta tu nie wystąpi. Kiszonka będzie jedynie tłem dla szlachetnego gęsiego udka. Sposób na udko gęsi Gęsina to mięso niezwykle smaczne. Sęk w tym, że jest bardzo tłuste i dość ciężkostrawne. Jednak od czasu do czasu warto sobie na nie pozwolić. Zwłaszcza w sezonie na gęsi. Ten zaczyna się właśnie na jesieni. To wtedy gęsina jest szeroko dostępna, świeża i względnie tania. Trzecim głównym elementem naszego dania będą suszone śliwki. Idealną sytuacją byłoby posłużenie się domowymi śliwkami suszonymi. Jeżeli ktoś gustuje w śliwkach suszonych i jednocześnie wędzonych, także może z nich skorzystać. Przepis na pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami Składniki: Dużo udo z gęsi (ok. pół kg wagi) 50 dag kiszonej kapusty 15 dag suszonych śliwek Duża cebula 5 ząbków czosnku Olej rzepakowy do smażenia Kilka liści laurowych i ziele angielskie Przyprawa do drobiu Pieprz i sól Przygotowanie: Siekamy dość drobno kapustę kiszoną, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Śliwki kroimy na dość cienkie plasterki. Gęsie udko nacieramy solą, pieprzem i przyprawą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obsmażamy wstępnie samo udo, potem dodajemy na patelnię cebulę i czosnek, po czym smażymy wszystko razem przez chwilę. Następnie w miejsce udka wkładamy kapustę, potem także śliwki. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wszystko małą ilością wody, po czym dusimy składniki przez kilka minut. Na koniec z powrotem wkładamy na patelnię udko i dusimy do miękkości mięsa. Udko podajemy na obsmażonej kapuście ze...

Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy
Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.