Tęsknicie za smakiem konserwy mięsnej na biwaku? Nadal można kupić taką w sklepie, jednak część osób twierdzi, że pełna jest konserwantów, a inni że to po prostu nie to samo co kiedyś. Aby uzyskać smak prawdziwej, pozbawionej ulepszaczy mielonki mięsnej warto przygotować ją samodzielnie!

Tradycyjna kiełbasianka

Zwyczaj przygotowywania domowych konserw z mielonego mięsa jeszcze do niedawna był praktykowany w wielu domach – zwłaszcza w czasach, gdy na sklepowych półkach trudno było cokolwiek znaleźć. Gdy już udało się zdobyć mięso, to zwykle były to takie ilości, że trzeba było je szybko konserwować aby się nie zepsuło.

Kiełbasiankę można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy! Wszystko zależy od tego jak będziemy ją pasteryzować. Takie mielonki to świetne rozwiązanie, gdy wybieramy się na biwak lub dłuższą wycieczkę albo mamy po prostu ochotę na domowe mięso prosto ze słoika.

Przepis na kiełbasiankę

Do przygotowania kiełbasianek potrzebne wam będą te składniki:

Zobacz także:

  • 1,5kg karkówki
  • 1,5 kg mięsa ze schabu
  • 1,5 kg mięsa z szynki
  • 70 dag podgardla
  • 750 ml wody
  • 50 g soli
  • Paczka pieprzu mielonego
  • Łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 7-8 zmielonych ziarenek ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca
  • 30 g suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka smalcu

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i rozgnieciony czosnek. Mieszaj dokładnie przez około dwadzieścia minut, dodając co jakiś czas do mięsa zimną wodę. Na koniec wstaw miskę z mielonką do lodówki na godzinę.
  3. Następnie do słoików o podobnej wysokości przełóż mięso. Powinno zapełnić słoiki do ¾ ich pojemności. Na wierzchu połóż kostkę smalcu. Słoiki zakręcamy, ale nie do samego końca! Dzięki temu powietrze będzie mogło ujść ze środka.
  4. Gotowe słoiki wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką i wypełnionego zimną wodą. Zawartość słoików powinna wystawać około 2 cm ponad powierzchnię wody.
  5. Słoiki pasteryzujemy przez godzinę w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Następnie słoiki odstawiamy na blat, studzimy i wkładamy do lodówki na jedną dobę.
  6. Po 24 godzinach pasteryzujemy mielonki dokładnie w taki sam sposób. Jeżeli zamierzamy zjeść konserwy w ciągu 1-2 tygodni, to możemy już przełożyć je do lodówki. Jednak jeśli chcemy, by mogły stać w spiżarni i były świeże nawet po kilku miesiącach, to trzeba znów odłożyć je do lodówki na jedną dobę i pasteryzować trzeci raz.