Kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda podpowiada, jakie najlepiej wybrać mięso
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Domowa kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda podpowiada, jakie najlepiej wybrać mięso

Czy jest coś lepszego na kanapkę niż aromatyczna, domowa kiełbasa ze słoika? Sprawdźcie, jak przygotowuje ją Ewa Wachowicz.

Jeżeli lubicie jeść konserwy, przygotujcie tę smaczną, domową kiełbasę ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Taka kiełbasa doskonale nadaje się na kanapki – zachwyca nie tylko wspaniałym głębokim, mięsnym smakiem, ale też aromatem ziół i czosnku.

Jakie mięso najlepiej wykorzystać do zrobienia takiej kiełbasy? Ewa Wachowicz zdradza, że najlepiej sprawdzą  się tu dość tłusta łopatka i boczek. Pamiętajcie jednak o zachowaniu właściwych proporcji, aby kiełbasa była dobrze zbita i miała odpowiednio wyważony smak.

Przygotujcie samodzielnie taką kiełbasę i zachwyćcie się jej niebanalnym smakiem.

Zobacz także
Wymieszajcie kukurydzę, pora i szynkę z tym 1 składnikiem. Tę pyszną sałatkę zrobicie w 10 minut

Wymieszajcie kukurydzę, pora i szynkę z tym 1 składnikiem. Tę pyszną sałatkę zrobicie w 10 minut

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od wyparzenia słoików.
  2. Wymoczcie je we wrzątku, następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika na 15 minut (słoiki do domowej konserwy muszą być sterylne).
  3. Mięso osuszcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia (użyjcie grubych oczek) i przełóżcie do miski.
  4. Czosnek bardzo drobno posiekajcie lub zgnieć w prasce. Dodajcie do mięsa.
  5. Dodajcie przyprawy i wyróbcie masę tak, jak na kotlety mielone.
  6. Do słoików nakładajcie porcje mięsa tak, by między poziomem mięsa a zakrętką, były 3-4 cm wolnej przestrzeni, by wytworzyła się smaczna galaretka.
  7. Słoiki z mięsem dokładnie zakręćcie.
  8. Przygotujcie duży, szeroki garnek i jego dno wyłóżcie ściereczką (słoiki nie powinny bezpośrednio dotykać dna garnka, bo mogą popękać).
  9. Słoiki ułóżcie jeden obok drugiego tak, by nie dotykały się nawzajem.
  10. Zalejcie słoiki wodą mniej więcej do połowy ich wysokości.
  11. Gotujcie słoiki na średnim ogniu przez 2 godziny od momentu zagotowania.
  12. Pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.
  13. Tak przygotowaną kiełbasę w słoikach możecie przechowywać do miesiąca w lodówce.

Źródło: msn.com

Kiełbasa ze słoika. Prosty przepis na domową wędlinę
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Jak zrobić kiełbasę ze słoika? Prosty przepis na domową wędlinę 
Czy jest coś lepszego w smaku od domowej wędliny? Jeśli macie ochotę na kanapki z pyszną kiełbasą, zróbcie ją według przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Domowa wędlina ma same plusy. Dzięki temu, że przyrządzimy ją w swojej kuchni wiemy co jemy. Poza tym jej smak jest niedopodrobienia.  Smacznym rodzajem domowej wędliny jest kiełbasa ze słoika. Jeśli nigdy jej nie robiliście, to czas najwyższy. Przygotowanie kiełbasy ze słoika wcale nie jest trudne. Dzięki wskazówkom naszej czytelniczki zrobicie naprawdę smaczny przysmak na kanapki! Autorka przepisu poleca, aby do przygotowania kiełbasy wybrać słoiki o pojemności 0,5 l, które są szerokie przy „szyjce”. Wygodnie przekłada się do nich mięsną masę jak również potem wygodnie wydobywa gotową kiełbasę.  Czytelniczka portalu Gotujmy.pl zdradziła również zasady pasteryzacji według Jakuba Kuronia: Mięso można zapasteryzować w różnej wielkości słojach, z przeznaczeniem do spożycia w okresie od 1 do 6 miesięcy od chwili pasteryzacji.  Słoiki o pojemności do 500 ml pasteryzujemy 60 minut pierwszego dnia, 40 minut drugiego dnia i 30 minut trzeciego dnia.  Słoiki o pojemności 1 l pasteryzujemy 90 minut pierwszego dnia, 60 minut drugiego dnia i 45 minut trzeciego dnia. Większe słoiki o pojemności do 1,5 litra pasteryzujemy 120 minut pierwszego dnia, 80 minut drugiego dnia i 60 minut trzeciego dnia.  Pierwsza pasteryzacja daje trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni C. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, nadal w niskich temperaturach. Trzecia przedłuża trwałość produktu do 6 miesięcy nawet bez chłodzenia. Przepis na kiełbasę ze słoika Składniki: 900 g łopatki wieprzowej 600 g chudego boczku bez skóry  5 ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 180 ml wody Sposób...

Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach
Adobe Stock
Przepisy
Oto genialny sposób, by mięsne weki wyszły idealnie. Mięso w słoikach będzie rozpływać się w ustach
Jeśli macie ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne! Co jest tajemnicą dobrych mięsnych weków? Chcecie, żeby własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musicie pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – o tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujecie z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcecie, żeby mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałujcie tłuszczu. Mięso w słoikach – przepis Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kg mięsa wieprzowego, w tym: 700 g karkówki 500 g boczku 700 g mięsa z łopatki 600 g podgardla Oraz: 7-8 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych Główkę czosnku Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Zasypcie je dwiema łyżkami soli, dodajcie łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na noc do lodówki. Następnego dnia przełóżcie mięso do słoików. Układajcie je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlejcie trochę wody...

Dzięki tej sztuczce kurczaka przechowacie nawet rok. Potem odgrzejcie mięso, dodajcie ziemniaki i macie obiad.
Adobe Stock
Newsy
Dzięki tej sztuczce kurczaka przechowacie nawet rok. Wystarczy odgrzać, dodać ziemniaki i obiad gotowy
Doskonały sposób na nadmiar mięsa w domu. Włóżcie do słoików, zawekujcie i korzystajcie kiedy chcecie, nawet za rok.

Po co wkładać mięso do słoików i długo przechowywać? Są takie sytuacje, gdy jest to uzasadnione. Jeśli kupicie za dużo mięsa i nie chcecie go mrozić, przygotujcie je w słoikach, gotowe do jedzenia w każdej chwili. Jeśli wyjeżdżacie i chcecie zostawić domownikom gotowe obiady, zapakujcie mięso do słoików i bądźcie spokojni, że będą mieli co jeść. Podpowiadamy jak przygotować mięso do długiego przechowywania i szybkiego przyrządzenia? Po co pasteryzować mięso? Pasteryzowanie mięsa w słoikach i jego odmiana – wekowanie, to bardzo stary sposób na wydłużenie czasu trwałości produktów spożywczych. Autorem tej metody był Ludwik Pasteur. Francuski naukowiec odkrył, że podgrzewanie i hermetyzacja naczyń służących do przechowywania żywności, umożliwiają dłuższe przechowywanie. Długo utrzymywana temperatura pozwala zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, czyli bakterii, zachowując jednocześnie smak i wartości odżywcze. Aby żywność nie psuła się, zamyka się ją w czystych słoikach i szczelnie zakręca, a następnie poddaje działaniu temperatury pomiędzy 70 a 100 st. Celsjusza. W taki sposób możecie przechowywać surowe mięso. Jeśli dodacie do niego zioła i przyprawy, a następnie długo wekujecie w średnio wysokiej temperaturze, mięso będzie przygotowane tak, że po otwarciu słoików, możecie je od razu jeść, a soki kurczaka zamienią się w smaczną, mięsną galaretkę. Gdy musicie przygotować szybki obiad wystarczy, że ugotujecie ziemniaki, zrobicie surówkę i podgrzejecie mięso wyjęte ze słoika. Przepis na przygotowania mięsa w słoikach Składniki: 4 kg mięsa z kurczaka (najlepiej udka) 4 łyżeczki soli Czarny pieprz Papryka mielona 4 łyżki octu 4 cebule Pęczek pietruszki Przygotowanie:...

kiełbasianka przepis
AdobeStock
Newsy
Przepis na kiełbasiankę bez dodatku konserwantów. Wymieszajcie razem te 4 rodzaje mięsa
Lubicie mielonkę z puszki? Po co kupować gotową, gdy można ją zrobić samodzielnie w domu! Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy więcej nie kupicie konserwy mięsnej w sklepie!

Tęsknicie za smakiem konserwy mięsnej na biwaku? Nadal można kupić taką w sklepie, jednak część osób twierdzi, że pełna jest konserwantów, a inni że to po prostu nie to samo co kiedyś. Aby uzyskać smak prawdziwej, pozbawionej ulepszaczy mielonki mięsnej warto przygotować ją samodzielnie! Tradycyjna kiełbasianka Zwyczaj przygotowywania domowych konserw z mielonego mięsa jeszcze do niedawna był praktykowany w wielu domach – zwłaszcza w czasach, gdy na sklepowych półkach trudno było cokolwiek znaleźć. Gdy już udało się zdobyć mięso, to zwykle były to takie ilości, że trzeba było je szybko konserwować aby się nie zepsuło. Kiełbasiankę można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy! Wszystko zależy od tego jak będziemy ją pasteryzować. Takie mielonki to świetne rozwiązanie, gdy wybieramy się na biwak lub dłuższą wycieczkę albo mamy po prostu ochotę na domowe mięso prosto ze słoika. Przepis na kiełbasiankę Do przygotowania kiełbasianek potrzebne wam będą te składniki: 1,5kg karkówki 1,5 kg mięsa ze schabu 1,5 kg mięsa z szynki 70 dag podgardla 750 ml wody 50 g soli Paczka pieprzu mielonego Łyżka słodkiej papryki mielonej 7-8 zmielonych ziarenek ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca 30 g suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 1 kostka smalcu Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i rozgnieciony czosnek. Mieszaj dokładnie przez około dwadzieścia minut, dodając co jakiś czas do mięsa zimną wodę. Na koniec wstaw miskę z mielonką do lodówki na godzinę. Następnie do słoików o podobnej wysokości przełóż mięso. Powinno zapełnić słoiki do ¾ ich pojemności. Na wierzchu...