
Jeżeli lubicie jeść konserwy, przygotujcie tę smaczną, domową kiełbasę ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Taka kiełbasa doskonale nadaje się na kanapki – zachwyca nie tylko wspaniałym głębokim, mięsnym smakiem, ale też aromatem ziół i czosnku.
Jakie mięso najlepiej wykorzystać do zrobienia takiej kiełbasy? Ewa Wachowicz zdradza, że najlepiej sprawdzą się tu dość tłusta łopatka i boczek. Pamiętajcie jednak o zachowaniu właściwych proporcji, aby kiełbasa była dobrze zbita i miała odpowiednio wyważony smak.
Przygotujcie samodzielnie taką kiełbasę i zachwyćcie się jej niebanalnym smakiem.
Kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg surowego boczku
- 10 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
Przygotowanie:
- Zacznijcie od wyparzenia słoików.
- Wymoczcie je we wrzątku, następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika na 15 minut (słoiki do domowej konserwy muszą być sterylne).
- Mięso osuszcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia (użyjcie grubych oczek) i przełóżcie do miski.
- Czosnek bardzo drobno posiekajcie lub zgnieć w prasce. Dodajcie do mięsa.
- Dodajcie przyprawy i wyróbcie masę tak, jak na kotlety mielone.
- Do słoików nakładajcie porcje mięsa tak, by między poziomem mięsa a zakrętką, były 3-4 cm wolnej przestrzeni, by wytworzyła się smaczna galaretka.
- Słoiki z mięsem dokładnie zakręćcie.
- Przygotujcie duży, szeroki garnek i jego dno wyłóżcie ściereczką (słoiki nie powinny bezpośrednio dotykać dna garnka, bo mogą popękać).
- Słoiki ułóżcie jeden obok drugiego tak, by nie dotykały się nawzajem.
- Zalejcie słoiki wodą mniej więcej do połowy ich wysokości.
- Gotujcie słoiki na średnim ogniu przez 2 godziny od momentu zagotowania.
- Pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.
- Tak przygotowaną kiełbasę w słoikach możecie przechowywać do miesiąca w lodówce.
Źródło: msn.com