Jeżeli lubicie jeść konserwy, przygotujcie tę smaczną, domową kiełbasę ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Taka kiełbasa doskonale nadaje się na kanapki – zachwyca nie tylko wspaniałym głębokim, mięsnym smakiem, ale też aromatem ziół i czosnku.

Jakie mięso najlepiej wykorzystać do zrobienia takiej kiełbasy? Ewa Wachowicz zdradza, że najlepiej sprawdzą  się tu dość tłusta łopatka i boczek. Pamiętajcie jednak o zachowaniu właściwych proporcji, aby kiełbasa była dobrze zbita i miała odpowiednio wyważony smak.

Przygotujcie samodzielnie taką kiełbasę i zachwyćcie się jej niebanalnym smakiem.

Kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od wyparzenia słoików.
  2. Wymoczcie je we wrzątku, następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika na 15 minut (słoiki do domowej konserwy muszą być sterylne).
  3. Mięso osuszcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia (użyjcie grubych oczek) i przełóżcie do miski.
  4. Czosnek bardzo drobno posiekajcie lub zgnieć w prasce. Dodajcie do mięsa.
  5. Dodajcie przyprawy i wyróbcie masę tak, jak na kotlety mielone.
  6. Do słoików nakładajcie porcje mięsa tak, by między poziomem mięsa a zakrętką, były 3-4 cm wolnej przestrzeni, by wytworzyła się smaczna galaretka.
  7. Słoiki z mięsem dokładnie zakręćcie.
  8. Przygotujcie duży, szeroki garnek i jego dno wyłóżcie ściereczką (słoiki nie powinny bezpośrednio dotykać dna garnka, bo mogą popękać).
  9. Słoiki ułóżcie jeden obok drugiego tak, by nie dotykały się nawzajem.
  10. Zalejcie słoiki wodą mniej więcej do połowy ich wysokości.
  11. Gotujcie słoiki na średnim ogniu przez 2 godziny od momentu zagotowania.
  12. Pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.
  13. Tak przygotowaną kiełbasę w słoikach możecie przechowywać do miesiąca w lodówce.

Źródło: msn.com

Zobacz także: