jak rozpoznać dobrą kiełbasę
AdobeStock
Newsy

Kiełbasa ma taki kolor? Lepiej jej nie kupujcie. Może wam bardzo zaszkodzić

Jak powinna wyglądać naturalna i dobra kiełbasa? Sprawdźcie to!

Czy wiecie, po czym można rozpoznać dobrą kiełbasę? Dziś na sklepowych półkach znajduje się mnóstwo tanich wędlin, ale czy wszystkie są smaczne i zdrowe? Dowiedzcie się, na co trzeba uważać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodaje się dziś do kiełbas?

Czytacie czasami składy produktów? Lista składników niektórych kiełbas jest tak długa, że można złapać się za głowę! A przecież prawdziwa, naturalna kiełbasa składa się z dosłownie kilku składników: mięsa i przypraw. Dlaczego więc etykiety ze składem produktów na dziale mięsnym są tak długie?

Wszystko przez „ulepszacze” dodawane do kiełbas. Dzięki temu wędliny są tańsze. Jednak decydowanie się na tańszą kiełbasę nie pozostaje obojętne dla zdrowia! Zobaczcie sami, co się w nich znajduje:

Ulepszacze w kiełbasie

  • MOM – mięso oddzielone mechanicznie. Znajdują się w nim chrząstki, skóry, szpik i inne mało atrakcyjne fragmenty zwierząt.
  • E407 (karagen) – sprawia, że woda, którą wstrzykuje się w kiełbasę tężeje. Dzięki temu można wstrzyknąć do niej jeszcze więcej wody.
  • E450 (fosforan) – ten dodatek powoduje, że kiełbasa nabiera objętości gdy wstrzykuje się do niej wodę, ponieważ fosforany sprawiają, że białko zaczyna pęcznieć.
  • E120 (koszenila) – czerwony barwnik pozyskiwany z owadów. Używa się go do nadawania kiełbasie lepszego koloru który ma sprawić, że wędliny wyglądają na chudsze niż są w rzeczywistości.

Jak rozpoznać dobrą kiełbasę?

Jak więc nie dać się nabrać na sztuczki producentów wędlin? Trzeba się nauczyć tego, jak rozpoznać dobrą kiełbasę! Zwróćcie uwagę na te szczegóły:

Środek

Jeżeli w środku kiełbasy widoczna jest „mięsna galaretka” podobna do tego, co znajduje się w parówkach, to zdecydowanie jej nie kupujcie. Mięso w dobrej kiełbasie nigdy nie jest idealnie zwarte i zbite!

Smak

Gdy kupiona przez was kiełbasa jest bardzo słona i można poczuć w niej dużo przypraw, to powinniście być czujni. Podstawą dobrej kiełbasy jest smaczne mięso, a użycie wielu przypraw i soli, które dominują jego smak, jest alarmujące.

Kolor

Wyjątkowo czerwona czy różowa kiełbasa, wygląda smakowicie. Aż za bardzo! Prawdziwa i smaczna kiełbasa zwykle nie wygląda jak z obrazka, dlatego nie dajcie się nabrać na „idealne” kiełbasy, do których dodaje się barwniki.

Zapach

Nieprzyjemny zapach kiełbasy, który jest kwaśny lub przywodzi na myśl zjełczały tłuszcz oznacza, że jej czas dawno minął i powinna znaleźć się w koszu.

kiełbasa
AdobeStock
Newsy
Jak kupić dobrą kiełbasę? Wystarczy 1 rzut oka. Ten szczegół zdradza wszystko
Po czym można poznać dobrą kiełbasę? Sprawdziliśmy to!

Gdy będziecie kupować kiełbasę na wielkanocny stół, koniecznie zwróćcie uwagę na jedną rzecz, dzięki której natychmiast ocenicie jakość produktu. Kiełbasa a zdrowie Choć wielu z was na pewno przepada za kiełbasą, kabanosami i innymi wędlinami, to niestety dietetycy zalecają, by ograniczyć ilość tych produktów w swojej diecie, a najlepiej całkowicie z nich zrezygnować. Jaki jest tego powód? Kiełbasy są przede wszystkim pełne tłuszczów zwierzęcych . Duża ilość kalorii sprawia, że częste jedzenie kiełbasy przyczynia się do nabrania dodatkowych kilogramów, a w efekcie nadwagi i otyłości. Do tego częste jedzenie bardzo tłustych potraw, może wpłynąć na rozwój cukrzycy w przyszłości. Należy uważać na kiełbasy wędzone . Udowodniono już, że wędliny przygotowywane w ten sposób, zwiększają ryzyko nowotworów. Dotyczy to nie tylko kiełbas wędzonych tradycyjnie dymem, ale także tych smarowanych specjalnym roztworem udającym wędzonkę. Jednak zjedzenie kiełbasy od czasu do czasu, nikomu nie zaszkodzi. Ważne, by była ona jak najwyższej jakości! Sprawdźcie, jak wybrać dobrą kiełbasę. Jak kupić dobrą kiełbasę? Wybór wędlin w sklepach jest ogromny, dlatego trzeba wiedzieć, jak wybrać najlepszą kiełbasę ze wszystkich dostępnych w sklepie. Dowiedzcie się, jak można ją rozpoznać! Wygląd Zwróćcie uwagę na to, jak kiełbasa się prezentuje na pierwszy rzut oka. Czy ma naturalną osłonkę, widoczne kawałki mięsa i galaretkę? Jeżeli tak, to śmiało możecie ją kupować. Uważajcie na dziwny, biały nalot na kiełbasie. Nie powinien się tam znaleźć! Jeśli sprzedawca was przekonuje, że ten podejrzany nalot to w istocie sól, też nie powinno was to uspokoić – nadmiar soli w kiełbasie jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Certyfikat jakości...

Kiełbasa
Wikipedia Commons
Newsy
Jak wybrać dobrą kiełbasę w sklepie? Przed zakupem koniecznie zwróćcie uwagę na te szczegóły
Szczęśliwie minęły już czasy, w których każde pętko kiełbasy w sklepie było na wagę złota. Dzisiaj wybór jest już znacznie większy. Trzeba za to wybierać mądrze!

„Za króla Sasa łyżką kiełbasa” – głosiło znane przed wiekami powiedzenie. Dzisiaj nie jest ani tak dobrze jak za czasów rozpasanej XVIII-wiecznej szlachty, ani tak źle jak w okresie PRL-u. Na półkach sklepowych każdy znajdzie coś dla siebie. Kiełbasa zwyczajna, podsuszana, coraz popularniejsze salami czy kabanosy. Trzeba tylko mieć za co je wszystkie kupić! Różne gatunki kiełbas Kiełbasa kiełbasie nie równa. Nie trzeba tego tłumaczyć żadnemu miłośnikowi tej tradycyjnej polskiej wędliny. Czasem zdarza się jednak, że można popełnić błąd podczas wyboru kiełbasy przy ladzie sklepowej lub na stoisku mięsnym. Atrakcyjna cena i apetyczny na pozór wygląd to nie wszystko. Podczas kupowania kiełbasy należy zwrócić uwagę na jeszcze kilka innych szczegółów. Skład wędlin różni się w zależności od ich rodzaju. Masarze i wędliniarze dzielą kiełbasy na trzy główne gatunki pod względem zawartości wody. I tak najwięcej wody zawierają tzw. kiełbasy nietrwałe (biała, śląska). Liczy się przede wszystkim skład Najwięcej mięsa mają za to kabanosy i kiełbasy suche, takie jak na przykład myśliwska. Tak czy owak, zawartość mięsa powinna być dla kupujących głównych drogowskazem. Jeżeli na opakowaniu kiełbasy znajdziecie informację o tym, że w składzie kiełbasy jest mniej niż 90-95% mięsa, lepiej poszukajcie innego produktu. Gdy woda znajduje się na samym początku składników danej kiełbasy, oznacza to, że ta właśnie wędlina nie należy do najszlachetniejszych wyrobów masarskich. O wstrzykiwaniu wody do wędlin każdy z was z pewnością już słyszał. Nie pozostaje więc nic innego, by po prostu sprawdzać skład wędlin przed ich zakupem. Sprawdzajcie szczegóły Podczas lektury składu, zwróćcie...

Surowa biała kiełbasa za 4,49 zł to aż 92% mięsa, a biała kiełbasa z szynki premium tylko  4,99 zł. Lidl świątecznie zbija ceny
Adobe Stock
Newsy
Lidl kusi cenami na święta. Surowa biała kiełbasa premium z szynki za mniej niż 10 zł/kg
Zostały już ostatnie dni na świąteczne zakupy. W tym tygodniu warto się po nie wybrać od Lidla. Choćby po białą kiełbasę premium w wybornej cenie.

Weszliśmy w okres, w którym na wszystkich listach zakupów króluje zakwas na żurek i biała kiełbasa. Też je macie? W takim razie zainteresują was dobre ceny wysokiej jakości białych kiełbas z Lidla. Oto one. Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? W kiełbasie najbardziej liczy się szeroko pojęta jakość i po prostu ilość mięsa... w mięsie. W białej kiełbasie najwięcej jest wieprzowiny, szczególnie z łopatki i podgardla, z dodatkiem boczku. Ważne jest, żeby mięsa było w niej minimum 90%, a z kolei mało było dodatków smakowych, polepszaczy i konserwantów. Lidl na te święta przygotował dwie świetne promocje. Korzystając z nich kupicie dobrej jakości kiełbasę w doskonałej cenie. Uwaga, podane przez nas ceny obowiązują tylko w wariancie 1+1. Oznacza ona, że kupując jedno opakowanie, drugie dostajecie gratis. Wkładajcie ją więc do koszyka parami, to się opłaca: Polska kiełbasa biała, surowa, 92% mięsa: 500 g – 4,49 zł za jedno opakowanie przy zakupie dwóch Polska kiełbasa biała z szynki premium: 500 g – 4,99 zł za jedno opakowanie przy zakupie dwóch Do kiełbasy wybierzcie żurek. Dostępna jest gotowa zupa-koncentrat dla całej rodziny, lub zakwas na żur, jeśli wolicie zupę ugotować sami: Żurek na naturalnym zakwasie „Krakus”, 1,5 l – 5,70 zł Żur śląski koncentrat 300 ml – 3,80 zł Barszcz biały koncentrat 300 ml – 3,80 zł Lista dań na wielkanocne śniadanie – podajemy ceny Przygotowywanie każdych świąt, to bardzo pracowity czas i żmudny proces. Wielkanocne dania są określone, sięgamy po nie co rok. Domownicy oczekują, że na stole znajdzie się sałatka jarzynowa z majonezem, jajka faszerowane, talerz wędlin, na gorąco podacie żurek z jajkiem i białą kiełbasą, a na deser będzie obowiązkowy sernik lub pascha...

Jak sprawdzić, czy wędlina jest świeża? Jeżeli tak wygląda, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie
Własne
Newsy
Jak sprawdzić, czy wędlina jest świeża? Jeżeli tak wygląda, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie
Z zatruciem pokarmowym nie ma żartów - a o to nietrudno, jeśli jesteście amatorami wędlin i nie brakuje ich w waszej lodówce. Dowiedzcie się, jak sprawdzić, czy szynka lub kiełbasa nadają się jeszcze do zjedzenia.

Każdy dobrze wie, że zatrucie pokarmowe to nic przyjemnego. Najczęściej dochodzi do niego na skutek zjedzenia nieświeżej żywności. Najłatwiej można się zatruć produktami szybko psującymi się - zaliczamy do nich mięso, ryby oraz nabiał. Zwykle można od razu rozpoznać, że szynka lub mięso na kotlety są już zepsute, jednak nie zawsze jest to aż tak proste. Szczególnie wówczas, gdy żywność dopiero zaczęła się psuć i wszystkie oznaki nie są jeszcze tak widoczne. Sprawdźcie, w jaki sposób rozpoznać, czy wędliny, które macie w lodówce, są jeszcze świeże.  Jak sprawdzić świeżość wędlin? Te wskazówki będą bardzo pomocne także dla tych osób, które starają się jak najszybciej zjeść wędliny przyniesione do sklepu. Zdarza się bowiem, że produkty te są niewłaściwie przechowywane w sklepowych lodówkach i już tam zaczynają się psuć. Koniecznie zwróćcie uwagę na te rzeczy: Zapach - kwaśny, czasami lekko amoniakowy i po prostu nieprzyjemny zapach świadczy o tym, że wędlina już się psuje. Konsystencja - jeśli trudno wam stwierdzić po samym zapachu, czy szynka jeszcze się do czegoś nadaje, najlepiej będzie jej dotknąć. Jeżeli poczujecie, że się lepi, jest śliska i pokryta śluzem, wyrzućcie ją do kosza. Podobnie jest w przypadku kiełbas - najpierw należy je jednak przekroić.  Kolor - na nieświeżej szynce czy kiełbasie pojawią się plamy przypominające zabrudzenia. Nie musicie się za to martwić, jeśli zauważycie tęczowy połysk na plastrach wędliny. Na skutek krojenia mięsa dochodzi do przerwania włókien mięśniowych - to sprawia, że pod światło wędlina wydaje się być tęczowa. To jednak zupełnie naturalne zjawisko i spokojnie możecie takie mięso zjeść.  Co zrobić, by wędliny były długo świeże? By zachować świeżość wędlin jak najdłużej, warto stosować...