Kiedyś pili to wszyscy, a dziś wyrzucają. Ten biały płyn zatrzymuje czas i oczyszcza organizm ze złogów
AdobeStock
Newsy

Kiedyś pili to wszyscy, a dziś wylewają. Ten biały płyn zatrzymuje czas i oczyszcza organizm ze złogów

Już jedna szklanka dziennie tego napoju dostarczy wam cennych dla organizmu składników odżywczych i minerałów. To naturalny skarb, który przez wielu został zapomniany.

Z czasem produkty, które kiedyś były popularne i nikt nie wyobrażał sobie bez nich życia, odeszły w zapomnienie i już nieliczni o nich pamiętają. Tak jest choćby z serwatką. Dawniej pijano ją bardziej regularnie, głównie ze względu na dostępność - była w końcu poniekąd produktem ubocznym w niejednym gospodarstwie rolnym.

W końcu serwatka powstaje na skutek podgrzania mleka, np. przy produkcji sera. Dziś już mało kto bierze się za domową produkcję twarogów czy żółtych serów, więc siłą rzeczy również serwatka odeszła w zapomnienie. Zupełnie niesłusznie - ten płyn to prawdziwa bomba pełna witamin i minerałów. 

Właściwości serwatki

Serwatka składa się głównie z wody, ale także białka. Jest ono niezbędne do budowy tkanek, znajduje się w krwi, hormonach, bierze udział w transporcie tlenu do naszych komórek, a także chroni organizm przed bakteriami i wirusami. Serwatka zawiera także witaminę A, C i witaminy z grupy B oraz:

  • wapń

  • jod

  • potas

  • fosfor

  • sód

Znajdujące się w serwatce składniki odżywcze mają dobroczynny wpływ na nasz organizm pod wieloma aspektami:

  • wzmacniają kości i zęby

  • wspomagają oczyszczanie organizmu

  • ułatwiają odchudzanie

  • spowalniają starzenie się

  • poprawiają trawienie

  • zmniejszają poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi

  • wspomagają gojenie się ran 

Zobacz także
Wystarczy pół łyżeczki do wody, a spodnie będą z was spadać. Zacznijcie od 1 szklanki dziennie

Wystarczy pół łyżeczki do wody, a spodnie będą z was spadać. Zacznijcie od 1 szklanki dziennie

Ten złocisty pył przyspieszy metabolizm i ochroni serce. Sypcie go do garnka bez oporów

Ten złocisty pył przyspieszy metabolizm i ochroni serce. Sypcie go do garnka bez oporów

Jak wykorzystać serwatkę?

Serwatkę można pić bezpośrednio ze szklanki, bez żadnych dodatków. Wystarczy jedna szklanka każdego dnia, jednak nie za długo - taką „kurację” serwatkową zaleca się stosować przez maksymalnie jeden miesiąc. Ma ona na celu wzmocnić organizm i go oczyścić. Smak serwatki jest dość kwaśny, dlatego stanowi ona też świetny dodatek do zup (np. żurku), sosów, naleśników czy owocowych koktajli. 

Serwatki nie powinny pić osoby uczulone na krowie mleko lub cierpiące na jego nietolerancję. Jeżeli w trakcie stosowania tego produktu pojawią się u was objawy w postaci nudności, wymiotów, biegunki, natychmiast przerwijcie kurację i w razie potrzeby skontaktujcie się z lekarzem. Jeśli wystąpią zawroty głowy, silne zaczerwienienie, wysypka czy duszności, pilnie udajcie się do szpitala.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci
Rozsmakujcie się w tym przysmaku! Podajemy przepis na przepyszny twarożek z sera koziego.

Smak świeżego twarogu, być może większości z was kojarzy się z dzieciństwem spędzonym u boku babci. Kiedyś przygotowywanie twarogu było na porządku dziennym. Dziś zazwyczaj pewnie kupujecie go w gotowej formie w sklepie.  Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić domowego twarożku, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, bo efekt przewyższa znacznie oczekiwania. Ten przepis na kozi twarożek zachwyci was i waszych bliskich. Domowy kozi twaróg jak u babci – przepis Przepis na twaróg jest bardzo prosty, wystarczy mleko i sok z cytryny. Musicie mieć też kilka przyborów kuchennych, ale na pewno macie je już w swoich domach.  Składniki na kozi twaróg domowy 1,5 litra koziego mleka Cytryna Przygotowanie koziego twarogu domowego Do garnka wlejcie dwie łyżki wody. Zapobiegnie ona przypalaniu się mleka. Wlejcie mleko kozie do garnka.  Podgrzejcie mleko delikatnie na wolnym ogniu.  Cytrynę umyjcie. Przekrójcie ją na pół. Wyciśnijcie delikatnie sok z cytryny. Uważajcie, żeby oddzielić pestki od soku. Gdy mleko będzie już bardzo gorące i zacznie powoli przeć, dolejcie powoli sok z cytryny do garnka z kozim mlekiem. Mieszajcie dokładnie przez ok. 30 sekund, trzymając garnek z kozim mlekiem i sokiem z cytryny na palniku.  Przygotujcie sito o bardzo drobnych oczkach. Przelejcie zawartość garnka na sito. Serwatkę odlejcie do osobnego pojemnika lub miski. Na sitku powinny dostać kawałki wytrąconego twarogu. Twaróg dociśnijcie łyżką do sitka.  Przełóżcie gotowy twaróg do osobnej miseczki. Serwowanie domowego twarogu Twaróg jest gotowy do jedzenia. Niektórzy lubią jeść go, gdy jeszcze jest gorący, ale bardzo dobry będzie też po wystygnięciu. Tak...

Herbata z oregano na poprawę trawienia i ból gardła. Zapamiętajcie ten przepis
Adobe Stock
Newsy
Słyszeliście o herbacie z oregano? Będzie wybawieniem po tłustym, ciężkostrawnym obiedzie
Różnego rodzaju herbaty często stosowane są w celach leczniczych – głównie na złagodzenie dolegliwości trawiennych czy na objawy przeziębienia. Tego patentu jednak jeszcze nie znacie!

Herbata to napój, po który sięga się zarówno na co dzień, jak i w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów chorobowych. Jej różne odmiany mają wiele prozdrowotnych właściwości: Herbata zielona pobudza, przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn, Herbata czerwona wspomaga utratę kilogramów, reguluje ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie, Herbata biała zmniejsza poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ krwionośny, Herbaty ziołowe regulują pracę układu trawiennego, uspokajają i wspomagają sen. Niewiele osób jednak wie, jak wiele właściwości korzystnych dla zdrowia ma herbata z dodatkiem… oregano! Jakie zalety ma herbata z oregano? Tego typu napój to hit wśród fanów medycyny alternatywnej, którzy stale szukają naturalnych rozwiązań na popularne dolegliwości – bez konieczności stosowania tabletek czy syropów. Oregano to zioło, które działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz łagodząco. Doskonale poradzi sobie z częstymi infekcjami przeziębieniowymi, z objawami grypy czy zapaleniem zatok. Złagodzi także kaszel i ból gardła, a przy tym zniweluje podrażnienie i bolesny stan zapalny dróg oddechowych.  To jednak nie wszystko! Herbata z dodatkiem oregano polecana jest także w celu złagodzenia problemów z trawieniem takich jak wzdęcia, zgaga, ból żołądka czy wątroby oraz gazy. Można ją stosować również jako kojący tonik do przemywania podrażnionej czy lekko skaleczonej skóry. Jak przygotować herbatę z oregano? Ten gorący, leczniczy napar można przygotować w zaledwie kilka minut!  Ziele oregano w formie sypanej wystarczy zalać 500 ml wrzątku, a następnie pozostawić na 15 minut pod przykryciem.  Kiedy najlepiej pić napar z oregano? Jeśli chcemy złagodzić problemy...

Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia
AdobeStock
Newsy
Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia
Ten krzew wydaje pyszne i zdrowe owoce, ale czy wiedzieliście, że możecie wykorzystać też jego liście?

Lubicie jeżyny? Te pyszne owoce mają wiele prozdrowotnych właściwości, a do tego można robić z nich smaczne soki, dżemy czy dodawać je do ciast i deserów. Ale, czy kiedykolwiek spróbowaliście wykorzystać liście jeżyny? Okazuje się, że także one mają dobroczynny wpływ na organizm i warto włączyć je do codziennej diety.  Jak zrobić herbatę z liści jeżyny? Najprostszym sposobem wykorzystania liści jeżyny jest przyrządzenie z nich smacznego naparu. Należy zebrać je najlepiej w słoneczny dzień, by były dość suche. Następnie, liście trzeba dodatkowo wysuszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusza i przełożyć do szczelnych pojemników. Dzięki temu będziecie mogli zrobić taką herbatę także zimą. Warto dodać do nich także liście malin, które również wykazują dobroczynne, prozdrowotne właściwości.  Włóżcie do dzbanka kilka liści, zalejcie gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i parzcie przez kilka minut. Do herbaty możecie dodać słodki sok z malin.  Na co pomaga herbata z liści jeżyny? Picie naparu z liści jeżyny zaleca się szczególnie przy anginie i chorobach jamy ustnej, takich jak choroby dziąseł, afty czy owrzodzenia. Pamiętajcie jednak, że jeżyna, podobnie jak inne rośliny, może wchodzić w interakcję z różnymi lekarstwami. Upewnijcie się więc, czy możecie pić taką herbatę, jeśli przyjmujecie leki na stałe.  Zdrowotne właściwości liści jeżyny Napar z liści jeżyny jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. W liściach tej rośliny kryje się wiele witamin, soli mineralnych i innych składników, które mają pozytywny wpływ na organizm i działają leczniczo. Liście jeżyny wykazują poniższe działanie: antyseptyczne ściągające wykrztuśne przeciwwirusowe i...

Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie
Adobe Stock
Newsy
Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie
Poznajcie tą ciekawą dietę, która może pomóc wam z problemami zdrowotnymi i nadmierną masą ciała!

Nie będzie niespodzianką, jak dowiecie się, że dieta kefirowa opiera się głównie na piciu kefiru w różnych formach. Kefir to zdrowy produkt, który może już uwzględniacie w swojej diecie. Poznajcie efekty i zasady stosowania diety kefirowej . Właściwości zdrowotne kefiru Kefir to naprawdę bardzo zdrowy produkt. Jeśli powstał z niskotłuszczowego mleka, jest niskokaloryczny, dostarcza białka i wapnia, a na dodatek jest tani! Regularne uwzględnianie kefiru w diecie korzystnie wpływa na stan cery, włosów, paznokci, a także może poprawiać ogólne zdrowie. Kefir jest produktem fermentowanym zawierającym żywe kultury bakterii. Jest przez to nieprzeciętnie zdrowy! Wspomagają one odporność, poprawiają stan jelit i ogólnie polepszają stan zdrowia. Na pewno zyskacie na włączeniu fermentowanych produktów do diety. Kto powinien pić kefir? W trakcie fermentacji kefiru rozkładana jest laktoza. Dzięki temu być może osoby, które nie tolerują czystego mleka z uwagi na dużą zawartość laktozy, dobrze będą tolerować fermentowane produkty mleczne jak kefir czy maślanka. Kefir można uwzględniać w diecie prawie każdej osoby. Szczególnie dobrze, by jadły go kobiety w trakcie i po menopauzie, oraz dzieci i młodzież. Kefir to świetne źródło wapnia, który zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości i zęby. Dieta kefirowa – zasady Dieta kefirowa to tak zwana monodieta. Polega ona na bazowaniu na konkretnym produkcie spożywczym przez jakiś czas. Monodiety nie nadają się do długotrwałego stosowania, ale powinny być bezpieczne przy krótkotrwałym zastosowaniu. Jeśli chcecie przeprowadzić kurację kefirową musicie opierać się o harmonogram. Harmonogram diety kefirowej 1 dzień – jecie tylko chudy twaróg 2 i 3 dzień – pijecie kefir do syta 4 dzień...