Kiedyś pili to wszyscy, a dziś nikt już o tym nie pamięta. 1 szklanka dziennie przywróci równowagę w jelitach
Flickr
Newsy

Kiedyś pili to wszyscy, a dziś nikt już o tym nie pamięta. 1 szklanka dziennie przywróci równowagę w jelitach

Ten napój kojarzy się naszym rodzicom (a także niektórym z nas) z beztroskimi czasami dzieciństwa. Praktycznie każdy, kto mieszkał na wsi lub odwiedzał tam rodzinę miał okazję choć raz tego spróbować. Dziś jest już nieco zapomniany, choć zupełnie niesłusznie.

Zsiadłe mleko ma tylu zwolenników, co przeciwników. Jedni za nim przepadają, inni aż wzdrygają się na myśl o wypiciu „zepsutego” mleka. Jeżeli należycie do tej drugiej grupy, lepiej dobrze to przemyślcie. Zsiadłe mleko ma wiele cennych dla zdrowia właściwości i choćby z tego powodu warto od czasu do czasu je spożywać. 

Właściwości zsiadłego mleka

Zsiadłe mleko swój zapach i smak zawdzięcza procesowi fermentacji. W jej rezultacie dochodzi do wytworzenia kwasu mlekowego, który odpowiada za nie tylko za zmianę smaku i aromatu mleka, ale też jego konsystencji, a także nabiera ono wówczas właściwości zbawiennych dla naszego organizmu:

  • Podobnie jak kiszonki, zsiadłe mleko doskonale wpływa na nasz układ trawienny, a zwłaszcza na florę bakteryjną układu pokarmowego. To naturalny sprzymierzeniec naszego organizmu, który ochrania go przed infekcjami.

  • Sfermentowane mleko wzmacnia i działa antybakteryjnie, w tym chroniąc nas przed bakterią Helicobacter pylori, która wywołuje m.in. chorobę wrzodową żołądka.

  • Picie zsiadłego mleka może działać łagodząco w przypadku podrażnienia żołądka po spożyciu produktów wywołujących alergię pokarmową. 

Zsiadłe mleko może też okazać się pomocne przy odchudzaniu. Dzieje się tak za sprawą jego pozytywnego wpływu na trawienie. Przynosi ulgę przy zaparciach i przyspiesza przemianę materii. 

Zobacz także
Ten czarny napar chroni wasze żyły przed złogami. Pijcie po 1 szklance po posiłku

Ten czarny napar chroni wasze tętnice przed złogami tłuszczowymi. Pijcie po 1 szklance po posiłku

Ten biały płyn oczyści wasze jelita i ułatwi zrzucanie wagi. Zróbcie go sami z 3 składników

Ten biały płyn oczyści wasze jelita jak zmiotka i ułatwi zrzucanie wagi. Zrobicie go sami z tylko 3 składników

Zsiadłe mleko - domowe czy ze sklepu?

Dawniej nikt nawet nie zadawał sobie takiego pytania. Oczywistym było, że mleko zsiadłe robi się samodzielnie. Dziś jednak nie jest to takie proste, głównie ze względu na fakt, że znacznie trudniej jest zdobyć świeże, niepasteryzowane mleko.

Robienie zsiadłego mleka na własną rękę jest dość ryzykowne - prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych bakterii czy innych zanieczyszczeń w takim produkcie jest wysokie. Jeżeli więc wolicie zachować spokój ducha, możecie kupić zsiadłe mleko w sklepie. Jest ono produkowane w odpowiednich warunkach i przebadane pod kątem obecności podejrzanych elementów, które nie powinny się w nim znaleźć. 

Kotlety mielone

Zostało wam zsiadłe mleko? Dolejcie je do prania i zobaczcie co się stanie
Adobe Stock
Newsy
Zostało wam zsiadłe mleko? Dolejcie je do prania i zobaczcie, co się stanie
Zsiadłe mleko to przysmak wielu osób. Można je jednak stosować nie tylko przygotowując potrawy. Wypróbujcie ten produkt, gdy następnym razem będziecie prać białe rzeczy.

Zsiadłe mleko to dla wielu nostalgiczny produkt z przeszłości. Powstaje w wyniku fermentacji krowiego mleka i można je przygotować samodzielnie w domu. Genialnie smakuje z ziemniakami i koperkiem oraz z plackami ziemniaczanymi. Jeżeli zostało wam nieco takiego mleka, spróbujcie wykorzystać je również w inny, dość nietypowy sposób.  Wybielanie ubrań domowymi sposobami  Ubrania starzeją się i nie ma w tym nic dziwnego, że z czasem tracą swój śnieżnobiały kolor. Na pewno znajdziecie w swojej szafie skarpetki i majtki, które po latach czy miesiącach używania poszarzały.   Często szarzeją również koszule i koszulki, a na ich kołnierzykach i pod pachami pojawiają się żółte plamy z potu. Nie martwcie się, nie są aż tak trudne do usunięcia.  Wybielanie ubrań domowymi sposobami jest bezpieczne, ekologiczne i tanie. Nie musicie używać chemicznych wybielaczy, by przywrócić biel ulubionym elementom garderoby.  Cukier, sól, ocet, a nawet dodatek czarnego pieprzu pozwolą wam odzyskać dawny blask białych tkanin.  Właściwości wybielające zsiadłego mleka  Również zsiadłe mleko sprawdzi się jako naturalny i skuteczny środek do prania białej odzieży. Warto wyczyścić nim kołnierzyk lub mankiety koszuli, odświeżyć pościel, usunąć plamy z potu i wybielić poszarzałą bieliznę.  Jedną z babcinych metod wybielania pościeli jest namoczenie jej przez noc w letniej wodzie z dodatkiem zsiadłego mleka. Plamy poddane takiemu solidnemu i długiemu moczeniu łatwiej wtedy schodzą. Wystarczy włożyć pościel do pralki i uprać jak zwykle.  Ciekawą i skuteczną opcją wybielającą jest również połączenie zsiadłego mleka z sodą oczyszczoną. Taka mieszanka sprawi, że wasza poszarzała bielizna (po całonocnym namaczaniu) będzie znów...

W PRL-u sprzedawano mleko w folii. To obowiązkowe pytanie, zanim je kupicie
Wikipedia
Newsy
W PRL-u sprzedawano mleko w folii. Przed jego zakupem padało 1 obowiązkowe pytanie. Pamiętacie jakie?
Mleko sprzedawane w plastikowych woreczkach miało 1 wadę. Pamiętacie jaką? Ujawniała się podczas próby zagotowania.

Dzieci z PRL-u mają wiele niezapomnianych wspomnień smakowych. Oranżada, blok kakaowy, „donaldówki”, lody bambino czy choćby cukierki-kukułki. W tamtych czasach w sklepach były puste półki, a dziś półki uginają się pod ciężarem smakołyków.  Mimo to, osoby pamiętające dawne czasy, z rozrzewnieniem wspominają smaki dzieciństwa i trudności z zaopatrzeniem domowych lodówek. Na przykład mleko w folii, którego czasem, na szczęście, nie trzeba było pić.  Dlaczego mleko w folii nie zawsze nadawało się do picia? Dzieci często nie lubią mleka. Nie lubiły go też w czasach, gdy na śniadanie codziennie dostawały kaszę manną na mleku, którą w porannym pośpiechu zdarzało się przypalić. Dlatego jeśli mama wracała ze sklepu i zamiast wlać mleko do garnka i zagotować przed kolacją, przelewała je do ceramicznego naczynia, nastawiając na zsiadłe, nie było powodu do narzekań. Mleko kupowane w plastikowych woreczkach miało bardzo krótki termin ważności. Klienci w sklepach przed włożeniem mleka do koszyka zawsze pytali sprzedawców, czy się zagotuje. Chodziło o to, że mleko, które cały dzień leżało w folii, w ciepłej skrzynce, w sklepie, kwaśniało. Nie dało się go zagotować i ugotować na nim kaszy czy podać w postaci gorącego kubka kakao. Takie mleko podczas próby zagotowania warzyło się i nadawało wyłącznie do wylania. Skwaśniałe mleko można jednak było przelać do naczynia, trzymać w cieple i po 2 dniach powstawało z niego zsiadłe mleko. Dlaczego dziś mleko ma tak długi termin ważności? Mleko najczęściej dzisiaj dostępne w sklepach, to napój UHT. Ten właśnie skrót pochodzi od angielskiego wyrażenia Ultra High Temperature. Oznacza to proces sterylizacji mleka, który polega na krótkotrwałym poddaniu mleka...

herbata z mlekiem
Pixabay
Newsy
Dodajecie to do herbaty? Lepiej przestańcie. Taka kombinacja doprowadzi do ruiny wasze zdrowie
Pijecie codziennie herbatę? Jeden popularny dodatek do tego napoju sprawia, że herbata ma destrukcyjny wpływ na wasze zdrowie.

Kiedyś Polacy pili głównie kawę – koniecznie czarną! Pojawienie się herbaty na rynku, nie spotkało się początkowo z dużym entuzjazmem. Do tego, jedną z pierwszych herbat sprowadzanych do naszego kraju, była herbata zielona, która znana jest z charakterystycznej goryczki. Nie przypadła ona do gustu Polakom! Jednak z czasem picie herbaty było coraz popularniejsze. Niektórzy zaczęli dodawać do niej różne dodatki, takie jak miód, cytryna, cukier czy mleko. Właśnie ten ostatni przyczynia się do różnych problemów, które powoduje nadmierne picie takiej herbaty! Wszystko przez to, że mleko łagodzi smak i cierpkość czarnej herbaty, więc w efekcie pije się jej więcej. A to prowadzi do różnych nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet może być niebezpieczne dla zdrowia! Skutki picia herbaty z mlekiem Choć niektórzy bardzo lubią pić bawarkę, trzeba być świadomym tego, jaki ma ona wpływ na nasze zdrowie! A niestety, skutki picia herbaty z mlekiem nie są pozytywne. Wypicie jej od czasu do czasu, nie powinno wam zaszkodzić. Jednak jeśli jesteście smakoszami bawarki, to możecie zacząć odczuwać różne nieprzyjemne dolegliwości. Oto niektóre z nich: Wypryski na twarzy – nieestetyczne pryszcze i grudki na policzkach, kojarzą się raczej z okresem dojrzewania, dlatego każdy dorosły jest zaskoczony, gdy nagle patrząc w lustro, dostrzeże wypryski na swojej twarzy. Jest to jeden ze skutków picia herbaty w bardzo dużych ilościach. Napój ten ma właściwości rozgrzewające i jeżeli go nadużywacie, to równowaga w waszym organizmie zostaje zachwiana. Jednym z jej objawów są właśnie pryszcze. Wypryski spowodowane nadmiernym spożyciem herbaty, pojawiają się na twarzy, szyi i dekolcie. Skoki ciśnienia – czy czasami, zupełnie bez powodu, czujecie się nagle słabo i...

Zmagacie się z kaszlem? Wypróbujcie ten stary, najskuteczniejszy babciny sposób. Zdziała cuda
Adobe Stock
Zdrowie
Zmagacie się z kaszlem? Wypróbujcie ten stary, najskuteczniejszy babciny sposób. Zdziała cuda
Sezon grypowy trwa w najlepsze, a wraz z nim wciąż dopadają nas takie dolegliwości jak choćby kaszel. Jak sobie z nim radzić? Pora na wypróbowanie starego, niezawodnego babcinego sposobu.

Nasze babcie musiały radzić sobie z chorobami i infekcjami w nieco innych warunkach niż obecnie. Dlatego też chętnie stosowały się do zasad i prawideł medycyny naturalnej. Domowe syropy, wypróbowane kuracje naparami własnej roboty, czy też regularne płukania gardła - jeżeli cierpicie na kaszel i inne przeziębieniowo-grypowe przypadłości, nie czekajcie. Mikstura z mleka, miodu i czosnku na kaszel Babcine sposoby na przeziębienie postawiły na nogi już niejednego chorego. Koniecznie wypróbujcie choć jeden z tych niezwykłych przepisów na zdrowie, a przekonacie się, że było warto. Dzisiaj proponujemy słynną miksturę w postaci mleka, miodu i czosnku. Brzmi kontrowersyjnie? Tak egzotyczne połączenia w naszej diecie nie występują co prawda zbyt często, ale czego nie robi się dla zdrowia! Każdy ze wspomnianych składników ma niezwykle korzystne dla naszego organizmu właściwości - zwłaszcza w okresie infekcji, gryp i wirusów. Mleko zawiera witaminę A, która wspiera błony śluzowe, szczególnie narażone na uszkodzenie w sezonie grypowym. Miód to z kolei substancje bakteriobójcze, a także cała masa niezbędnych mikroelementów. Czosnek zaś nie od dziś znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nie bez przyczyny nazywamy go przecież naturalnym antybiotykiem.  Przygotujcie zatem opisaną poniżej miksturę i sprawdźcie na własnej skórze, jak dobrze może wpłynąć na wasze zdrowie. Przepis na miksturę z mleka, miodu i czosnku na kaszel Składniki:  szklanka mleka 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do gotującego się mleka dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Gotujemy miksturę na wolnym ogniu przez 4 minuty. Do lekko wystudzonej mieszanki dodajemy miód. Taki syrop należy...