Bezę w Polsce rozpromowała była Pierwsza Dama, Jolanta Kwaśniewska. Podczas prowadzenia jednego ze swoich programów telewizyjnych, uczyła swoich odbiorców jak poprawnie ją jeść. Niby nic trudnego, a jednak! Jeśli beza składa się z dwóch części i kremu, to wówczas krem zjada się łyżeczką a blaty bezowe ręką.
Przez żołądek do serca
Ciasto bezowe prezentuje się wybornie, a w połączeniu z delikatnym kremem z mascarpone, można nazwać mistrzostwem świata. Przygotowaliśmy dla Was przepis na bezę z adwokatem i truskawkami, która zachwyci wszystkich gości nie tylko wyglądem, ale i obłędnym smakiem. Jest łatwa w przygotowaniu, a zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Sprawdźcie sami!
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 320 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu winnego białego
- szczypta soli
Krem:
Zobacz także:
- 250 mg śmietany kremówki
- 500 mg mascarpone
- 5 kieliszków likieru adwokat
- 4 łyżki cukru
- Truskawki
Wykonanie:
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dokładnie je umyjcie, a następnie rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek.
- Białka ubijcie na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Później stopniowo dodawajcie cukier nie przerywając miksowania.
- Gdy piana będzie idealnie biała oraz błyszcząca, dodajcie do niej ocet winny i mąkę ziemniaczaną.
- W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
- Na dużej blaszce wyłóżcie papier do pieczenia. Odrysujcie na nim dwa okręgi równej wielkości. Aby ułatwić sobie pracę, możecie do odrysowania wykorzystać miskę lub talerz.
- Za pomocą rękawa cukierniczego, wyciśnijcie bezę na kształty odrysowanych wcześniej okręgów. Jedna z nich powinna mieć wyższe brzegi.
- Tak przygotowaną blachę wstawcie do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Po wstawieniu zmieńcie od razu temperaturę na 120 stopni. Bezę pieczcie przez około 1,5 godziny.
- Podczas pieczenia przygotujcie krem. Do wysokiego naczynia wlejcie śmietanę kremówkę, dodajcie mascarpone, cukier oraz adwokat. Wszystko razem zmiksujcie na sztywną masę.
- Truskawki dokładnie opłuczcie, pozbądźcie się szypułek i pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Po upieczeniu i ostygnięciu na bezie z większymi brzegami, rozsmarujcie połowę przygotowanej masy. Na wierzchu ułóżcie część owoców, a następnie przykryjcie drugim blatem bezy.
- Cały proces ponownie powtórzcie. Na górnej warstwie tuż przy truskawkach możecie dodać kilka listków mięty, aby całość jeszcze lepiej się komponowała. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl