kwaśniewska
Pixabay/ONS.pl
Newsy

Kiedyś Jolanta Kwaśniewska uczyła Polaków jak jeść bezę, dziś podajemy przepis jak łatwo ją zrobić

Małe beziki czy wielkie bezowe torty, nie ma osoby, która by przeszła obok takich słodkości obojętnie. Wyglądają imponująco i świetnie smakują.

Bezę w Polsce rozpromowała była Pierwsza Dama, Jolanta Kwaśniewska. Podczas prowadzenia jednego ze swoich programów telewizyjnych, uczyła swoich odbiorców jak poprawnie ją jeść. Niby nic trudnego, a jednak! Jeśli beza składa się z dwóch części i kremu, to wówczas krem zjada się łyżeczką a blaty bezowe ręką.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przez żołądek do serca

Ciasto bezowe prezentuje się wybornie, a w połączeniu z delikatnym kremem z mascarpone, można nazwać mistrzostwem świata. Przygotowaliśmy dla Was przepis na bezę z adwokatem i truskawkami, która zachwyci wszystkich gości nie tylko wyglądem, ale i obłędnym smakiem. Jest łatwa w przygotowaniu, a zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • 320 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu winnego białego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 mg śmietany kremówki
  • 500 mg mascarpone
  • 5 kieliszków likieru adwokat
  • 4 łyżki cukru
  • Truskawki

Wykonanie:

  1. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dokładnie je umyjcie, a następnie rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. 
  2. Białka ubijcie na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Później stopniowo dodawajcie cukier nie przerywając miksowania.
  3. Gdy piana będzie idealnie biała oraz błyszcząca, dodajcie do niej ocet winny i mąkę ziemniaczaną.
  4. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  5. Na dużej blaszce wyłóżcie papier do pieczenia. Odrysujcie na nim dwa okręgi równej wielkości. Aby ułatwić sobie pracę, możecie do odrysowania wykorzystać miskę lub talerz.
  6. Za pomocą rękawa cukierniczego, wyciśnijcie bezę na kształty odrysowanych wcześniej okręgów. Jedna z nich powinna mieć wyższe brzegi.
  7. Tak przygotowaną blachę wstawcie do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Po wstawieniu zmieńcie od razu temperaturę na 120 stopni. Bezę pieczcie przez około 1,5 godziny.
  8. Podczas pieczenia przygotujcie krem. Do wysokiego naczynia wlejcie śmietanę kremówkę, dodajcie mascarpone, cukier oraz adwokat. Wszystko razem zmiksujcie na sztywną masę. 
  9. Truskawki dokładnie opłuczcie, pozbądźcie się szypułek i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  10. Po upieczeniu i ostygnięciu na bezie z większymi brzegami, rozsmarujcie połowę przygotowanej masy. Na wierzchu ułóżcie część owoców, a następnie przykryjcie drugim blatem bezy.
  11. Cały proces ponownie powtórzcie. Na górnej warstwie tuż przy truskawkach możecie dodać kilka listków mięty, aby całość jeszcze lepiej się komponowała. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na bezę z owocami. Lekka i słodka - deser idealny
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy
Przepis na bezę z owocami. Lekka i słodka - deser idealny
Doskonały i łatwy przepis na bezę, która zawsze wychodzi. Dodajcie do niej krem na bazie śmietanki, mascarpone i białej czekolady oraz świeże owoce, a otrzymacie deser idealny.

Pyszna, delikatna beza z lekko słodkim, puszystym kremem i świeżymi sezonowymi owocami - chyba nie ma lepszego ciasta w okresie wiosenno-letnim. Ag.Zetka, użytkowniczka gotujmy.pl, poleca torcik bezowy, którego wykonanie, jak sama przyznała, "nie jest ani trudne, ani czasochłonne". Przepis na bezę z kremem i owocami Składniki na bezę 2 białka z jajek w rozmiarze L Pół szklanki drobnego cukru do wypieków Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Pół łyżeczki soku z cytryny Składniki na krem 100g serka mascarpone 100g śmietanki kremówki 30% 60g białej czekolady Do dekoracji i przełożenia Borówki amerykańskie Ulubione sezonowe owoce: np. truskawki, maliny, borówki, winogrona, granat Przygotowanie Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni. Białka jajek ubijcie na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawajcie do nich cukier i miksujcie na wysokich obrotach. Następnie dodajcie do ubitej piany mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na papierze do pieczenia narysujcie 2 okręgi albo odrysujcie je np. od miseczki. Przełóżcie papier na blachę do pieczenia. Okręgi wypełnijcie ubitą pianą za pomocą rękawa cukierniczego.  Wstawcie blachę do nagrzanego piekarnika i po minucie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie bezę przez 30 minut, a następnie wystudźcie ją w wyłączonym piekarniku. Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej, lekko schłodźcie i zmiksujcie z serkiem mascarpone. W drugiej misce ubijcie na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie połączcie z serkiem i czekoladą. Wszystkie owoce, których używacie, dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie. Większe owoce możecie pokroić na mniejsze kawałki. Przełóżcie torcik bezowy: bezowy spód posmarujcie kremem...

Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
Jak zrobić bezę idealną? Poznajcie te wskazówki.

Piękna beza Pavlova udekorowana świeżymi owocami zachwyci wszystkich, dlatego taki wypiek świetnie się sprawdza przy okazji różnych uroczystości w większym gronie. Czasami jednak beza nie wychodzi i robi się brązowa w trakcie pieczenia, a jej konsystencja nie jest odpowiednia. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić i poznajcie wspaniały przepis na bezę Pavlova, prosto z portalu Gotujmy.pl. Jak upiec białą i chrupiącą bezę? W czym tkwi sekret idealnej bezy? Po pierwsze, bardzo ważna jest temperatura składników. Wszystkie powinny by mniej więcej w tej samej temperaturze, dlatego około godzinę przed przygotowaniem bezy wyjmijcie jajka z lodówki, by nieco się ogrzały. Nie bez znaczenia jest również cukier! Powinien być jak najdrobniejszy – najlepiej, gdyby to był  cukier puder . Powinno się go dodawać do masy po jednej łyżce w trakcie mieszania, a na każdą wsypaną łyżkę należy dodać 1 minutę do czasu miksowania białek. Przepis na bezę Pavlova Do przygotowania klasycznej bezy Pavlova potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g drobnoziarnistego cukru lub cukru pudru 6 białek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Na krem: Pół litra śmietanki 30% Krem waniliowy do tortów Do dekoracji: Truskawki, maliny, borówki i inne ulubione owoce Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej ubijcie za pomocą miksera na sztywno. Następnie powoli wsypujcie cukier po jednej łyżce pamiętając, że 1 łyżka cukru to 1 minuta miksowania. Gdy do białek dodacie już cały cukier, wlejcie łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki. Wymieszajcie na najniższych obrotach miksera. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pianę za pomocą szpatułki w kształt koła. Wstawcie blachę do...

beza kawowa przepis
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Oczarujcie swoich gości w tegoroczne święta. Oto przepis na najpyszniejszą na świecie rustykalną bezę kawową
Beza to jeden z najbardziej smakowitych i wykwintnych deserów, który możecie zaserwować swoim gościom. Nie wiedzieć czemu, wiele gospodyń stroni od ich samodzielnego przyrządzania. Jednak jak to mówią „strach ma wielkie oczy” i tak jest również w tym przypadku. Sami się przekonajcie!

Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy! Przepis na bezę kawową Do zrobienia kremu będziecie potrzebować  5 białek 250 gramów cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczkę cukru waniliowego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej Szczyptę soli Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować 1 czubatą łyżkę mielonej kawy 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 proc. 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Przygotowanie W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy! Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm.  W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany krem...

pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...