Bezę w Polsce rozpromowała była Pierwsza Dama, Jolanta Kwaśniewska. Podczas prowadzenia jednego ze swoich programów telewizyjnych, uczyła swoich odbiorców jak poprawnie ją jeść. Niby nic trudnego, a jednak! Jeśli beza składa się z dwóch części i kremu, to wówczas krem zjada się łyżeczką a blaty bezowe ręką.

Przez żołądek do serca

Ciasto bezowe prezentuje się wybornie, a w połączeniu z delikatnym kremem z mascarpone, można nazwać mistrzostwem świata. Przygotowaliśmy dla Was przepis na bezę z adwokatem i truskawkami, która zachwyci wszystkich gości nie tylko wyglądem, ale i obłędnym smakiem. Jest łatwa w przygotowaniu, a zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • 320 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu winnego białego
  • szczypta soli

Krem:

Zobacz także:

  • 250 mg śmietany kremówki
  • 500 mg mascarpone
  • 5 kieliszków likieru adwokat
  • 4 łyżki cukru
  • Truskawki

Wykonanie:

  1. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dokładnie je umyjcie, a następnie rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. 
  2. Białka ubijcie na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Później stopniowo dodawajcie cukier nie przerywając miksowania.
  3. Gdy piana będzie idealnie biała oraz błyszcząca, dodajcie do niej ocet winny i mąkę ziemniaczaną.
  4. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  5. Na dużej blaszce wyłóżcie papier do pieczenia. Odrysujcie na nim dwa okręgi równej wielkości. Aby ułatwić sobie pracę, możecie do odrysowania wykorzystać miskę lub talerz.
  6. Za pomocą rękawa cukierniczego, wyciśnijcie bezę na kształty odrysowanych wcześniej okręgów. Jedna z nich powinna mieć wyższe brzegi.
  7. Tak przygotowaną blachę wstawcie do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Po wstawieniu zmieńcie od razu temperaturę na 120 stopni. Bezę pieczcie przez około 1,5 godziny.
  8. Podczas pieczenia przygotujcie krem. Do wysokiego naczynia wlejcie śmietanę kremówkę, dodajcie mascarpone, cukier oraz adwokat. Wszystko razem zmiksujcie na sztywną masę. 
  9. Truskawki dokładnie opłuczcie, pozbądźcie się szypułek i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  10. Po upieczeniu i ostygnięciu na bezie z większymi brzegami, rozsmarujcie połowę przygotowanej masy. Na wierzchu ułóżcie część owoców, a następnie przykryjcie drugim blatem bezy.
  11. Cały proces ponownie powtórzcie. Na górnej warstwie tuż przy truskawkach możecie dodać kilka listków mięty, aby całość jeszcze lepiej się komponowała. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl