W PRL-u dzieci podkradały te cukierki, a rodzice robili z nich likier. Przypominamy przepis na ten trunek
Wikipedia Commons
Newsy

W PRL-u dzieci podkradały te cukierki, a rodzice robili z nich likier. Przypominamy przepis na ten trunek

Te brązowe karmelki z białym paskiem, nawet w największym kryzysie w PRL-u można było bez trudu dostać w sklepach. Były sprzedawane na wagę. Pamiętacie kukułki?

Dzieci podawały przez ladę monetę i prosiły sprzedawczynię o odważenie kukułek za 2 zł czy 5 zł. I choć cukierki zawierały alkohol, ekspedientki nigdy nie odmawiały i odważały karmelki do rożka z papieru. Z kolei rodzice, z tych samych cukierków robili słodkie likiery. Wystarczyło dodać mleko skondensowane.

Kukułki dziś nadal są w sprzedaży, możemy więc bez trudu sięgnąć po smaki z przeszłości. I ssać karmelki o kakaowym smaku, lub od razu nagryźć i natychmiast dostać się do bogatego wnętrza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smakują kukułki?

To legendarne karmelki o kakaowym smaku i bardzo charakterystycznym wyglądzie. Produkowane są od ponad 60 lat według tej samej receptury. Cukierek jest brązowy, twardy, po nagryzieniu chrupiący, z białym paskiem biegnącym dookoła. Wnętrze ma aromatyczne i miękkie, zawierające niewielką ilość alkoholu.

Tak dziś o kukułkach pisze jeden z ich producentów:

- Karmelki o sprawdzonej, tradycyjnej recepturze, produkowane ręcznie. Krucha skorupka słodkiego karmelu kryje w sobie kakaowe nadzienie z delikatną nutą alkoholu.

Przepis na likier kukułkowy

Przygotowanie likieru kukułkowego jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić karmelki w mleku. Zarówno poziom słodyczy jak i poziom alkoholu można łatwo modyfikować i w rezultacie otrzymać słodszy lub mniej słodki trunek, o większej, lub mniejszej zawartości alkoholu.

Składniki:

  • 190 g cukierków typu „kukułki” dobrej jakości
  • 300 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego
  • 80 g alkoholu dowolnej mocy

Przygotowanie:

  1. Mleko przelejcie do rondelka i podgrzejcie.
  2. Cukierki rozkruszcie w blenderze i dodajcie do ciepłego mleka. Powoli podgrzewajcie dalej, stale mieszając i pilnując, żeby masa nie przegrzała się i nie przypaliła, a cukierki równomiernie rozpuściły się i połączyły z mlekiem.
  3. Gdy masa będzie jednolita, zestawcie rondel z ognia i pozostawcie do przestygnięcia. Gdy na powierzchni utworzy się kożuch, zdejmijcie go.
  4. Do przestudzonej masy powoli dolewajcie alkohol, stale mieszając.
  5. Przelejcie do butelek i pozostawcie na 2-3 dni. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.

Źródło: dodomku.pl, domowewypieki.pl,

cukierki
Pixabay
Zdrowie
To się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jadła za dużo KWAŚNYCH cukierków! Skutki mogą być NIEODWRACALNE!
Wiele osób nie potrafi się oprzeć słodyczom, a zwłaszcza czekoladzie i cukierkom. O ile spożywanie czekolady – zwłaszcza tej gorzkiej – może mieć korzystne skutki dla naszego zdrowia, jedzenie cukierków już niekoniecznie. Zwłaszcza tych, które są kwaśne w smaku. Dlaczego?

Co się stanie, gdy będziesz spożywała za dużo kwaśnych cukierków? Kwaśne cukierki wyglądają z pozoru niewinnie – są okrąglutkie, kolorowe i oprószone odrobiną cukru. Gdy zaczniemy je ssać lub całkowicie je przegryziemy, od razu odczujemy potężną intensywność ich smaku. Podczas gdy jedni są zagorzałymi fanami kwaśnych cukierków i potrafią spożyć nawet 10 takich przysmaków za jednym razem, inni wręcz przeciwnie – nie mogą się przekonać do ich intensywnego smaku. Zastanawiałaś się kiedyś, czy jedzenie kwaśnych cukierków jest dobre dla twojego zdrowia?  Twój język może zacząć się... łuszczyć Jak wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Food Network”, zbyt częste spożywanie kwaśnych cukierków może sprawić, że nasz język zacznie się... łuszczyć. Przekonała się o tym na własnej skórze amerykańska supermodelka Chrissy Teigen, która ujawniła, że niekontrolowane spożycie tego typu cukierków w czasie ciąży sprawiło, że jej język dosłownie zaczął... odpadać! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyna jest bardzo prosta. Jak sama nazwa wskazuje, kwaśne cukierki zawierają dużo... kwasu, który może doprowadzić do podrażnienia języka i bólu tego narządu. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jeśli jesteś fanką kwaśnych przekąsek i nie możesz się oprzeć kwaśnym żelkom lub cukierkom, pij dużo wody, gdy jesz tego typu słodycze. Płyn pomoże chronić twój język i zęby przed podrażnieniem. Ty też lubisz kwaśne cukierki? Pamiętaj, by delektować się nimi z umiarem.   Źródło: Mashed

Likier owocowy
Gotujmy.pl
Przepisy
Prosty przepis na pyszny likier „Cztery Na Cztery”. Umili chłodne wieczory. Uwielbiamy go
Likier na alkoholu posiada cenne w okresie jesienno-zimowym właściwości rozgrzewające. Możemy pić go w kieliszkach lub dolewać wprost do ulubionej herbaty.

Trudno wyobrazić sobie człowieka, który nie docenia smaku domowych likierów. Pokrewnym trunkiem tego wysokoprocentowego napoju alkoholowego o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym jest równie popularna nalewka.  Moc likieru zależy od rodzaju alkoholu, z jakim połączymy resztę składników. Może być to aż ponad 40%. Najbardziej znane likiery kryją się pod nazwami: Advocaat, Amaretto, Baileys, Becherovka, Blue Curaçao, Campari, Jägermeister, Kahlúa, czy Malibu. Wszystkie wymienione stanowią bazę powszechnie znanych drinków. Barman, który pyta was, na co macie ochotę, najprawdopodobniej chce pomóc w wyborze likieru jako podstawy do waszego drinka. Likiery można sporządzać również w domu. Jesteśmy pewni, że dacie radę! Banalnie prosty przepis Sekret likieru „Cztery Na Cztery” tkwi w proporcjach. Potrzebujemy jedynie czterech składników. Każdego z nich dokładnie po szklance. Możemy do niego użyć różnych owoców, w tym sezonowych. Do alkoholu doskonale pasują czerwone porzeczki, maliny i wiśnie.  Składniki, które przydadzą się do domowego likieru: 4 szklanki cukru 4 szklanki owoców 4 szklanki wody 4 szklanki wódki Genialny w swojej prostocie Cukier zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy umyte i wysuszone owoce. Otrzymany płyn wlewamy do szklanego słoika. Trzy litry to optymalna pojemność. Całość przykrywamy przykrywką i umieszczamy w ciemnym miejscu.  Cierpliwość popłaca. Do pierwszego skosztowania likieru najlepiej poczekać 10 dni. Jeśli macie więcej czasu i samozaparcia, mogą być to także 2 tygodnie.  Gotowy likier odcedzamy przez gazę lub sitko. Rozlewamy do szklanych butelek, szczelnie zamykamy. Likier na...

Andruty z kajmakiem
benenati/gotujmy.pl
Przepisy
Andruty z kajmakiem. Cudowny smak dzieciństwa. Najprostsze, czyli najlepsze
Dzisiaj andruty, czyli wafle przekładane domowymi kremami odchodzą nieco w zapomnienie. Czas przywrócić świetność tym łakociom!

Kiedy wchodzimy do sklepu spożywczego, za każdym razem widzimy nieprzebrane ilości różnego rodzaju wafelków z wszelkimi dostępnymi smakami. Wybór jest tak duży, że niejeden zapyta: – A po co trudzić się jeszcze z wyrobem własnych andrutów? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Żaden sklepowy produkt nie przebije w smaku swoich własnych, domowych wafli. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie przekładały andruty kremem swojej roboty? Wróćmy do tych wspomnień! Koncepcja wafli przekładanych kremem czekoladowym należy podobno do wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. Jego receptura sięga aż do XIX wieku i czasów, gdy Kraków, Budapeszt i Wiedeń należały do jednego cesarza. Od tamtej pory andruty z kremem przeszły szereg różnych wcieleń. Dzisiaj przedstawimy wam przepis na prostą masę kajmakową, zwaną również masą krówkową. Ale wcześniej wymienimy kilka popularnych w Polsce smaków. Spróbujcie znaleźć swój ulubiony! Krem kakaowy (cukier, margaryna lub masło, kakao i mleko w proszku) Krem na bazie galaretki (cukier, tłuszcz, mleko w proszku i galaretki w różnych smakach) Krem kakaowo-powidłowy (andruty wypełniane naprzemiennie powidłami i kremem) Krem galaretkowo-piankowy (cukier, śmietanka, galaretka, żelatyna) Wróćmy teraz do wspomnianej przez nas masy kajmakowej (krówkowej). Oto przepis: Składniki: Pół kostki masła (10 dag) 1 litr mleka tłustego (przynajmniej 3,2%) 40 dag cukru Opakowanie cukru waniliowego Opcjonalnie: puszka mleka zagęszczonego zamiast mleka i cukru. Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie powoli, przez 1,5 godziny gotujemy je na maleńkim ogniu, po to by zgęstniało. Masło ucieramy mikserem na gładką masę. Szybko dodajemy do masy...

Masa makowa
Gotujmy.pl/migota28
Newsy
Jak zrobić najlepszą masę makową? 4 proste składniki, dzięki którym będzie idealna
Masa makowa przyda się do kutii, ale i świątecznego makowca. Nie jest trudna do zrobienia, jednak jak w każdym dobrym przepisie, liczą się proporcje.

Masa makowa posiada prawdziwie świąteczną symbolikę. Właściwie trudno wyobrazić sobie bez niej Boże Narodzenie. Jest pyszna, zdrowa i do jej zrobienia potrzebujecie tylko czterech składników. Mak zawiera wiele ważnych właściwości odżywczych Pierwszym, kluczowym składnikiem masy makowej jest mak. Właściwości narkotyzujące ma wysuszony mleczny sok z makówki, czyli opium – substancja, której najważniejszym składnikiem psychoaktywnym jest morfina. Opium stosuje się w produkcji leków uspokajających i przeciwbólowych. Jedząc mak odkryjecie z pewnością jego właściwości nasenne. W medycynie ludowej również kwiaty maku polnego wykorzystywane są do sporządzania naparu ułatwiającego zasypianie. Podobny napar traktuje się też jako remedium na biegunkę. Mleko jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania Drugi składnik masy makowej - mleko, jest nam równie potrzebny. To bogate źródło białka, elementu budulcowego organizmu ludzkiego, ale również lipidów, które są niezwykle ważne dla skóry. Mleko to także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wapń, witaminy A, B12, fosfor, magnez oraz potas. Miód rozgrzewa, miód leczy Właściwości miodu są znane nawet naszym przodkom. Często był dodawany do zimowych naparów, które miały właściwości rozgrzewające i podnosiły odporność. Nawet dziś możecie taki sporządzić! Ponadto, miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy biotyna. Owoce suszone na słońcu Bakalie to nic innego jak owoce, z których usunięto nadmiar wody. Mają długą tradycję stosowania, słodki smak i zazwyczaj długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Na Wigilię...