W PRL-u dzieci podkradały te cukierki, a rodzice robili z nich likier. Przypominamy przepis na ten trunek
Wikipedia Commons
Newsy

W PRL-u dzieci podkradały te cukierki, a rodzice robili z nich likier. Przypominamy przepis na ten trunek

Te brązowe karmelki z białym paskiem, nawet w największym kryzysie w PRL-u można było bez trudu dostać w sklepach. Były sprzedawane na wagę. Pamiętacie kukułki?

Dzieci podawały przez ladę monetę i prosiły sprzedawczynię o odważenie kukułek za 2 zł czy 5 zł. I choć cukierki zawierały alkohol, ekspedientki nigdy nie odmawiały i odważały karmelki do rożka z papieru. Z kolei rodzice, z tych samych cukierków robili słodkie likiery. Wystarczyło dodać mleko skondensowane.

Kukułki dziś nadal są w sprzedaży, możemy więc bez trudu sięgnąć po smaki z przeszłości. I ssać karmelki o kakaowym smaku, lub od razu nagryźć i natychmiast dostać się do bogatego wnętrza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smakują kukułki?

To legendarne karmelki o kakaowym smaku i bardzo charakterystycznym wyglądzie. Produkowane są od ponad 60 lat według tej samej receptury. Cukierek jest brązowy, twardy, po nagryzieniu chrupiący, z białym paskiem biegnącym dookoła. Wnętrze ma aromatyczne i miękkie, zawierające niewielką ilość alkoholu.

Tak dziś o kukułkach pisze jeden z ich producentów:

- Karmelki o sprawdzonej, tradycyjnej recepturze, produkowane ręcznie. Krucha skorupka słodkiego karmelu kryje w sobie kakaowe nadzienie z delikatną nutą alkoholu.

Przepis na likier kukułkowy

Przygotowanie likieru kukułkowego jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić karmelki w mleku. Zarówno poziom słodyczy jak i poziom alkoholu można łatwo modyfikować i w rezultacie otrzymać słodszy lub mniej słodki trunek, o większej, lub mniejszej zawartości alkoholu.

Składniki:

  • 190 g cukierków typu „kukułki” dobrej jakości
  • 300 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego
  • 80 g alkoholu dowolnej mocy

Przygotowanie:

  1. Mleko przelejcie do rondelka i podgrzejcie.
  2. Cukierki rozkruszcie w blenderze i dodajcie do ciepłego mleka. Powoli podgrzewajcie dalej, stale mieszając i pilnując, żeby masa nie przegrzała się i nie przypaliła, a cukierki równomiernie rozpuściły się i połączyły z mlekiem.
  3. Gdy masa będzie jednolita, zestawcie rondel z ognia i pozostawcie do przestygnięcia. Gdy na powierzchni utworzy się kożuch, zdejmijcie go.
  4. Do przestudzonej masy powoli dolewajcie alkohol, stale mieszając.
  5. Przelejcie do butelek i pozostawcie na 2-3 dni. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.

Źródło: dodomku.pl, domowewypieki.pl,

Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?
AdobeStock
Newsy
Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?
Nieco zapomniane już cukierki Irysy to smak, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Zróbcie je sami w domu wykorzystując poniższy przepis!

Cukierki Irysy zna każdy, kto wychowywał się w PRLu. Do dziś wiele osób wspomina je z nostalgią, podobnie jak amoniaczki , blok czekoladowy czy krem sułtański . Dostępne były Irysy z makiem, sezamem, kakaowe i śmietankowe. Irysy - smak dawnych lat Jeżeli przepadaliście za Irysami, to mamy dobrą wiadomość – nadal można je kupić w sklepach, choć jest to coraz trudniejsze. Na szczęście przepis na te cukierki jest banalnie prosty i każdy może je wykonać w domu! Potrzebna będzie tylko paczka krówek, cukier, mleko i ulubione dodatki – na przykład mak. Niezbędne są także foremki do cukierków. Idealnie sprawdzą się małe, papierowe foremki do babeczek lub pralinek. Wypróbujcie prosty przepis na cukierki Irysy! Przepis na cukierki Irysy Do przygotowania klasycznych Irysów jak sprzed lat potrzebne wam będą papierowe lub silikonowe foremki na małe babeczki oraz składniki z poniższej listy: Składniki: 25 dag cukierków typu krówki 15 ml mleka Mak Cukier puder Masło Przygotowanie: Foremki do cukierków wysmarujcie masłem. Do garnka wsypcie 25 dag krówek i wlejcie do nich 15 ml mleka. Podgrzewajcie wszystko na małym ogniu tak długo, aż krówki się roztopią. Wsypcie nieco maku (według uznania) i cały czas mieszajcie. To ogromnie ważne, ponieważ masa bardzo łatwo się przypala i wystarczy chwila nieuwagi, a cukierki nie wyjdą! Cały czas mieszając, wsypujcie stopniowo cukier puder. Ilość znów zależy od waszych upodobań, dlatego najlepiej w trakcie mieszania próbujcie po prostu masy na cukierki, by sprawdzić jej smak. Uważajcie, ponieważ jest gorąca! Masa powinna się ciągnąć, nie może być zbyt rzadka. Do wysmarowanych masłem foremek wlewajcie gotową masę. Trzeba zrobić to szybko, ponieważ masa prędko zastygnie. Odstawcie,...

Miodek turecki krakowski przysmak sprzedawany raz w roku
Adobe Stock
Newsy
Znacie miodek turecki? Ten przysmak sprzedawany jest tylko raz w roku na południu Polski
Warszawska „pańska skórka”, „lubelskie szczypki” i krakowski „miodek", to słodycze jadane od dziesięcioleci w okolicach Święta Zmarłych. Skąd się w ogóle wzięły przy bramach cmentarnych?

Miodek turecki to rodzaj słodkości wytwarzanych chałupniczo i sprzedawanych w bramach cmentarzy w czasie Wszystkich Świętych i Zaduszek. Cukierki były produkowane w Krakowie i na tym terenie znane są już od lat 20. XX w. Zawsze uwielbiały je dzieciom, które z ich powodu chętniej uczestniczyły w rodzinnych wyprawach na cmentarz. Czym jest miodek turecki? Pierwsze słodycze pojawiły się na ulicach Krakowa już w latach 20. A pierwszym miejscem ich sprzedaży był Cmentarz Rakowicki.  Handlarze układali całe bloki i na miejscu rozbijali i kruszyli na drobniejsze kawałki. Następnie odważali porcje i pakowali do papierowych torebek zwiniętych w rożki. Dzisiaj miodek można kupić w już odmierzonych kawałkach, kształtem przypominających bryłki lub sześciany. Słodycze pakuje się do foliowych torebek, zwijanych wzorem tych tradycyjnych w tutki. Cukierki rzadko są dostępne poza Świętem Zmarłych. Czasem można je znaleźć na kramach odpustowych podczas świąt kościelnych obok obwarzanków czy oscypków. Nazwa smakołyku pochodzi prawdopodobnie od tureckich wyrobów cukierniczych, takich jak chałwa czy rachatłukum. Miodek ma podobny skład i podobnie jak one, sprzedawany jest w blokach lub bryłkach. Jeden ze składników cukierków – miód, traktowany był jako substancja pochodząca z zaświatów, pokarm bogów i dusz zmarłych. To prawdopodobnie z powodu tych wierzeń słodycze pojawiły się w pobliżu cmentarzy i są sprzedawane w czasie obrzędów zadusznych. Różne odmiany miodków tureckich Tradycyjne karmelki zawsze miały kremową barwę, choć zdarzały się bryłki w kremowo-brązowe nieregularne pasy, sprzedawane jako miodek czekoladowy. Cukierek ma miodowy smak i dodatek pokruszonych orzechów. W drugiej połowie XX wieku zaczęto dodawać do niego karmelizowanego cukru i kakao. A...

blok czekoladowy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pyszny wielkanocny blok czekoladowy. Chwila roboty. Nigdy nie jedliście lepszego
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czy myśleliście już, jakie przygotujecie na święta ciasta? Spieszymy z pomocą, a konkretnie z propozycją na przepyszny blok czekoladowy. Robi się w mig i smakuje genialnie!

Coraz bliżej do świąt Wielkiej Nocy. Czy zastanawialiście się już, jakimi potrawami poczęstujecie w tym roku gości? Poza nieodłączną sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami, obowiązkowym żurkiem oraz pyszną białą kiełbasą z dodatkiem chrzanu czy musztardy, warto pomyśleć o czymś na słodko, a konkretnie o cieście. Wielkanocny blok czekoladowy Nie lubicie piec ciast lub uważacie, że jesteście w tym "kiepscy"? Bez obaw. Skorzystajcie z naszego przepisu na przepyszny blok czekoladowy, który w ogóle nie wymaga pieczenia. Jego przygotowanie jest banalne. Wszystko, czego potrzebujecie to mleko w proszku, ciemne kakao, woda, margaryna oraz garść cukierków czekoladowych M&M's. To właśnie dzięki nim wyczarujecie to urocze, kolorowe i niezwykle świąteczne wnętrze. To ciasto jest tak proste, że nie wymaga nawet pieczenia. Zainteresowani? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 40 dag mleka w proszku 250 ml zimnej wody 250 ml cukru 4 łyżki ciemnego kakao 25 dag margaryny 240 g cukierków z orzeszkami w czekoladzie Przygotowanie: Wodę, margarynę, kakao i cukier, przekładamy do garnka. Całość gotujemy do chwili, aż składniki dobrze się połączą (masa powinna być jednolita) Od połączenia składników gotować dodatkowo jeszcze przez 10 minut. Masę studzimy często mieszając. Do jeszcze ciepłej masy wsypać mleko w proszku i energicznie mieszać. Teraz możemy dodać cukierki.  Do aluminiowej foremki przełożyć masę. Blok włożyć do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Blok jest gotowy po upływie kilku godzin.

Słodki symbol PRL. Pyszne, mleczne krówki. Pamiętacie ich smak? Możecie zrobić je w domu
Adobe Stock
Newsy
Pamiętacie krówki-mordoklejki? Do ich przygotowania w domu potrzebujecie tylko 4 składników 
Idealnie kruche, a nieraz także ciągnące się krówki to dla większości nieodzowny smak dzieciństwa. Zazwyczaj kupuje się je w sklepie, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Sprawdźcie!

Często ludzie lubią wracać do smaków, które kojarzą się im z beztroskim czasem dzieciństwa. Nie tylko przypominają wspaniałe lata, ale również pozwalają znów poczuć się dziećmi. Wśród nich znajdują domowe ciasta, takie jak blok czekoladowy , draże, lody Bambino, mleko słodzone w tubce, pudrowe pastylki, kogel-mogel, szczypki z odpustu, andruty, ciepłe lody czy polskie, tradycyjne krówki . Te ostatnie są uwielbiane do dziś, zarówno przez tych większych, jak i tych mniejszych. Krótka historia krówki Za pomysłodawcę cukierków uznawany jest Feliks Pomorski. Przyrządzania tych słodkości nauczył się jeszcze w młodzieńczych latach, później otworzył swoją własną fabrykę w Poznaniu. Słodycze zawdzięczają swoją nazwę opakowaniu, w jaki były pakowane po produkcji. Na papierkach widniał obrazek krówki stąd też narodziła się ich nazwa. Przedsiębiorstwo po wojnie zostało przeniesione do podwarszawskiego Milanówka i od tego momentu funkcjonuje po dziś dzień. Domowe krówki Krówki to słodycze, które mimo upływu lat wciąż są uwielbiane przez Polaków. Można je znaleźć w każdym sklepie, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Poza tym możecie mieć pewność, iż nie zawierają w składzie zbędnych dodatków. Domowe krówki są dobrej jakości i dla niektórych są nawet smaczniejsze niż te kupne. Przepis na domowe krówki Składniki: 1 litr mleka 1 kg cukru 50 g orzechów włoskich 100 g masła Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekajcie w drobniejsze kawałki. Mleko przelejcie do rondelka z grubszym dnem. Dodajcie do niego cukier. Całość zagotujcie, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy masa zacznie...