Jajecznica
Adobe Stock
Newsy

Kiedy solić jajecznicę? Jeśli zrobicie to w złym momencie, wyjdzie wodnista

Smażenie jajecznica to sztuka. Chociaż przygotowanie jajek na śniadanie to zasadniczo proste zadanie, należy przyłożyć się nawet do solenia zawartości patelni.

Świeże, smaczne jajka od kurki zielononóżki, dobra patelnia z nieprzywierającą powłoką i kawałek masła – tak wygląda odpowiednio dobrany zestaw do przygotowania jajecznicy.

Celowo nie wymieniamy w nim od razu soli. To właśnie od niej zaczynają się błędy podczas przygotowania jajek na śniadanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rozwodniona jajecznica? Błąd!

Wielu z was ten błąd przydarza się od wielu lat, przez co nie możecie cieszyć się z pełni smaku jajecznicowego śniadania.

O co chodzi? Nie powinno się solić jajecznicy jeszcze przed rozpoczęciem smażenia! Niektórzy lubią rozkłócić jajka w misce i od razu dodać do nich sól z pieprzem.

To gruby błąd. Zacznijmy od tego, że pieprz nie do końca musi wszystkim odpowiadać w duecie z delikatnym masłem.

Jeszcze gorzej sprawa wygląda z solą. Jeśli dodacie ją do jajecznicy zbyt wcześnie, wasze śniadaniowe danie może stać się zbyt wodniste.

Wtedy jedynym kołem ratunkowym jest dłuższe smażenie. To z kolei przełoży się na utratę i dużej części smaku, i po prostu sporej ilości potrawy, która wyparuje w powietrze.

Kiedy posolić jajecznicę?

Aby tego uniknąć, nie pozostaje nic innego jak przełożyć solenie na nieco późniejszy etap przygotowań.

Powinno się solić smażone jajka tuż przed końcem smażenia. Jeszcze bezpieczniejszą opcją wydawałoby się posolenie jajecznicy już po nałożeniu na talerzyk.

Inna sprawa, że przy takim późnym soleniu danie może już nieco inaczej smakować. Nie ma co ukrywać – sól potrzebuje nieco czasu, by równomiernie rozprzestrzenić się po daniu.

Zostańcie więc przy soleniu jajek na patelni, podczas smażenia. Wybierzcie jednak odpowiedni dla tej czynności moment – nie zostawiajcie miejsca na przypadek!

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Usmażcie jajecznicę w ten sposób, a wyjdzie niesamowicie kremowa i aksamitna. Palce lizać
Idealne śniadanie nie obędzie się bez idealnej jajecznicy. Wystarczy dodać do niej kilka składników, by zwykłe codzienne jedzenie stało się wyjątkowa przyjemnością.

Najbardziej ortodoksyjni zwolennicy jajecznicy pozostają przy zdaniu, że jajecznica powinna ograniczać się właśnie do jajek i masła. Najlepiej żeby jeszcze proces smażenia trwał jak najkrócej – tak oto prezentuje się właśnie klasyczna jajecznica. Wydaje się jednak, że od czasu do czasu warto nieco urozmaicić to proste danie. Kilka szybkich, łatwych ruchów i dodatków sprawi, że jajecznica będzie znacznie ciekawsza. Smażenie jajek na maśle samo w sobie sprawia, że są one dość delikatne w smaku. Za sprawą świeżej słodkiej śmietanki można sprawić, by była jeszcze bardziej aksamitna i kremowa. Oprócz tego dodajcie do waszych jajek nieco warzyw. Najlepiej pasowały będą pomidorki cherry lub inne niewielkiego rozmiaru, ewentualnie duże, ale pokrojone na małe kawałki. Całość warto udekorować warto świeżą rukolą. Nada nie tylko eleganckiej, świeżej zielonej barwy, ale także „podkręci” smak waszego dania. Jajecznica ze śmietanką z dodatkami – przepis Składniki: 6 jajek 3 łyżki masła Łyżka słodkiej śmietanki 36% (najlepszy byłby odpowiednik francuskiej crème fraiche) Pomidorki koktajlowe, cherry lub inne Rukola – kilka listków Nieco szczypiorku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowanie: Wbijcie jajka na rozgrzaną patelnię i rozpuszczonym masłem. Krótko smażcie na średnim ogniu. Uważajcie, by zbyt dużo jajek nie przywarło do do dna patelni. Na sam koniec smażenia do jajek dodajcie słodką śmietankę i dobrze wymieszajcie, by konsystencja stała się należycie aksamitna. Doprawcie solą do smaku. Pomidorki można podpiec delikatnie na drugiej patelni lub ułożyć surowe na talerzu wokół jajecznicy. Szczypiorek drobno pokrójcie, udekorujcie jajka także rukolą. Użyjcie pieprzu wedle uznania...

jajecznica
Pixabay
Newsy
Smażycie jajecznicę na takiej patelni? Nic dziwnego, że ma taki kolor i jest niesmaczna
Smażenie jajecznicy to z jednej strony czynność prosta, z drugiej wymagająca zwrócenia uwagi na najmniejsze szczegóły.

Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy. Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka? Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy? Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle. Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół. A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną. Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek? Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy. Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek. Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień. Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych. Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka. Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę? Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak...