Wątróbka
gotujmy.pl/milikati
Newsy

Kiedy powinno się posolić wątróbkę? Błąd sprawi, że wyjdzie twarda jak podeszwa

Wątróbka wychodzi wam zbyt twarda? Pewnie popełniacie ten częsty błąd.

Jedni ją kochają, inni jej nienawidzą. Smażona wątróbka to koszmar wielu dzieci, które nie przepadają za jej wyrazistym smakiem. Choć rodzice podają swoim pociechom wątróbkę w dobrej wierze – w końcu zawiera ona mnóstwo witamin niezbędnych do tego, by organizm dziecka prawidłowo się rozwijał. Czasami jednak wstręt do tego dania może się brać stąd, że jest ono po prostu źle przyrządzone.

Zdarzyło się wam na pewno zjeść twardą wątróbkę – nie była zbyt smaczna, prawda? Dowiedzcie się, jak ją przyrządzić by dobrze smakowała!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na smażoną wątróbkę

Do przygotowania klasycznej wątróbki smażonej, będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • Pół kg wątróbki drobiowej 
  • 4 cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki mąki
  • Olej do smażenia
  • Mleko
  • Majeranek
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Wątróbki  z indyka Jaśka Kuronia. "Nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości"

Wątróbki z indyka Jaśka Kuronia. Przygotujecie je w 40 min i „zamruczycie pod nosem z radości”

Porównujemy wątróbkę wołowa i drobiową.  Która jest tańsza, a która zdrowsza?

Porównujemy wątróbkę wołową i drobiową. Która jest tańsza, a która zdrowsza?

Przygotowanie:

  1. W zimnej wodzie przemyjcie wątróbkę. Wytnijcie wszystkie żyłki i błony, zalejcie mlekiem i wstawcie do lodówki na dwie godziny.
  2. Po tym czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w plastry o grubości pół centymetra. Doprawcie solą, odrobiną cukru i usmażcie na rozgrzanym oleju. Jeżeli wolicie miękką cebulę do wątróbki, to smażcie na małym ogniu przez 10-15 minut.
  3. Wyjmijcie z patelni cebulę i podsmażcie na niej pokrojone w plasterki i obrane jabłko. Gdy będzie gotowe, dodajcie je do cebuli.
  4. Wątróbkę pokrójcie w plastry i oprószcie mąką. Następnie na patelnię, na której smażyliście cebulę i jabłka dolejcie oleju, rozgrzejcie i wrzućcie plastry wątróbki. Smażcie aż do zrumienienia.
  5. Pamiętajcie! Wątróbkę należy posolić dopiero na samym końcu – jeżeli zrobicie to przed smażeniem, to wyjdzie twarda jak podeszwa! Gdy będzie już gotowa, posólcie ją i doprawcie majerankiem, a z wierzchu połóżcie cebulę z jabłkiem i wymieszajcie. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Duszona wątróbka w sosie z rabarbarem. Przepis inny niż wszystkie
Gotujmy.pl
Newsy
Duszona wątróbka w sosie z rabarbarem. Przepis inny niż wszystkie
Wątróbki drobiowe należą do najdelikatniejszych podrobów. W tym przepisie ich smak przełamany jest przez kwaśny rabarbar. Odważycie się spróbować?

Jeżeli lubicie kulinarne wariacje i „łamanie przepisów” w stylu Karola Okrasy, koniecznie rzućcie okiem na przepis na to danie. Delikatne wątróbki drobiowe duszone razem z kwaśnym i zdecydowanym w smaku rabarbarem. Niesamowite połączenie! Przepis na duszoną wątróbkę z rabarbarem Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 2 cebule 3 łodygi świeżego rabarbaru 1 jabłko 1 szklanka mleka Sól Pieprz Olej 1 łyżka masła Majeranek Mąka pszenna do zagęszczenia Przygotowanie: Wątróbki drobiowe oczyśćcie i zalejcie ok. 3 łyżkami mleka. Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka. Z jabłka wytnijcie gniazda nasienne i pokrójcie w ósemki. Rabarbar umyjcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 1,5 cm. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na nim pokrojoną cebulę. Nie zapomnijcie o lekkim jej posoleniu. Dodajcie wątróbkę moczoną w mleku i duście razem z cebulą. Na drugiej patelni smażcie pokrojone jabłka i rabarbar na maśle do miękkości. Kiedy jabłka będą zrumienione, a rabarbar nieco zmięknie, przerzućcie je do patelni z mięsem. Duście wszystko razem, zalejcie mlekiem. Doprawcie potrawę solą i pieprzem, a także majerankiem. Pod koniec duszenia zagęśćcie sos odrobiną mąki pszennej. Podawajcie z gotowaną kaszą jęczmienną. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Inne przepisy na wątróbkę drobiową Jeżeli szukacie jednak jeszcze innego przepisu na wątróbki drobiowe, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na te podroby przyrządzone w sosie z cebulą, pieczarkami i czerwonym winem. Też smakują wybornie! W tym miejscu znajdziecie z kolei przepis na wątróbki drobiowe z dodatkiem bakłażana. Jest nieco prostszy od tego z winem, ale równie smaczny. Z pełnym...

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto jak najprostsza potrawa staje się wykwintnym daniem
Facebook, Adobe Stock
Newsy
Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto, jak zmienić proste danie w wykwintną potrawę
Tylko trzy główne składniki: wątróbka, cebula i jabłko, a efekt zdumiewający. Drobne zmiany w recepturze powodują, że zwykłe danie zaczyna być niezwykłe.

Karol Okrasa, to polski kucharz, autor książek i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Prowadził programy „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest autorem książek „Ryby są super”, „Biblia od kuchni” i wielu innych. W kilka minut unowocześnił znane danie z wątróbki. Sprawdźcie, jak. Jak Karol Okrasa łamie przepis na drobiową wątróbkę? Kucharz, przygotowując swoje przepisy wspólnie z siecią Lidl, często sięga po dania, o które proszę widzowie. Tak jest też tym razem: - Odpowiadając na wasze wyzwanie, postaram się dziś udowodnić, że te najprostsze potrawy można tak zmienić, żeby były naprawdę potrawami eleganckimi i wykwintnymi. Pierwsze odstępstwo od tradycyjnej receptury dotyczy cebuli. W klasycznych przepisach cebula jest podduszona. W przepisie Okrasy będzie chrupiąca, krótko podsmażona na mocno rozgrzanym tłuszczu. Drugim złamaniem przepisu będzie sama wątróbka. Najczęściej moczy się ją w mleku, żeby nabrała delikatności. W tym przypadku zostanie zamarynowana w oleju, świeżym rozmarynie, czosnku i pieprzu. Przepis na wątróbkę Karola Okrasy Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 czerwone jabłka 4 gałązki świeżego rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 1 papryczka chilli 50 ml octu balsamicznego 40 g zimnego masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Olej roślinny – do smażenia Przygotowanie: Pokrójcie cebulę na grube piórka, przesmażcie partiami na patelni. Powinna smażyć się krótko i intensywnie, żeby na zewnątrz nabrała złotego koloru, a w środku pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę odłóżcie na talerz. Oczyszczoną wątróbkę przełóżcie do miski,...

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
Smażona wątróbka z dodatkiem duszonej cebuli poleca się na obiad! Wypróbujcie ten genialny przepis.

Część osób w obawie o swoje zdrowie rezygnuje z jedzenia wątróbki. Powód? Wokół tego mięsa powstało kilka szkodliwych mitów, a jeden mówi o tym, że wątróbka pełna jest toksyn z całego organizmu danego zwierzęcia. Niewiele jest w tym prawdy – wątroba oczyszcza organizm, ale nie kumuluje w sobie żadnych trucizn. Jedzenie wątróbki jest bardzo pozytywne dla zdrowia, a do tego dobrze przyrządzona wątróbka jest bardzo smaczna. Zachęcamy do wykorzystania przepisu na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na wątróbkę drobiową z duszoną cebulką Do przygotowania klasycznej wątróbki z dodatkiem duszonej cebuli, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule Natka pietruszki Mleko Masło klarowane Sól i pieprz Przygotowanie: Umyjcie wątróbkę, oczyśćcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Przełóżcie mięso do miski i zalejcie mlekiem. Odstawcie do lodówki na całą noc Następnego dnia wyjmijcie wątróbkę z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Do osobnej miski nasypcie mąki. Obierzcie cebulę i posiekajcie ją drobno. Podobnie pokrójcie natkę pietruszki. Do garnka wlejcie masło klarowane. Gdy się rozgrzeje, wrzućcie cebulę, doprawcie solą i pieprzem i smażcie, aż się zrumieni. Odstawcie. Dodajcie masła klarowanego i smażcie na złoty kolor wątróbkę obtoczoną wcześniej w mące i doprawioną solą i pieprzem. Po usmażeniu dodajcie podduszoną cebulę. Wszystko razem na koniec wymieszajcie i podawajcie na ciepło. Smacznego! Dlaczego warto jeść wątróbkę drobiową? Podsmażona z dodatkiem cebuli wątróbka drobiowa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera ona bowiem bardzo...

jak smażyć wątróbkę
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia? Ten sprytny trik znają tylko nieliczni
Choć wątróbka zjednała sobie wielu wiernych fanów, jej przygotowywanie w domu należy do rzadkości. Bowiem umieszczone na patelni mięso niesamowicie strzela i pryska na całą kuchnie, a przecież nikt nie lubi sprzątać tego typu zabrudzeń. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.

Bez względu na to czy wątróbka jest drobiowa czy wieprzowa, podczas jej przygotowania wiele pań domu nie radzi sobie z pryskającym wszędzie tłuszczem. Jak się okazuje to skutek nieprawidłowego smażenia. Jak więc postępować z tym mięsem? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia? Po pierwsze pamiętajcie, że zanim oprószycie wątróbkę mąką powinniście ją dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Możecie to zrobić na przykład przy pomocy ręcznika papierowego.  Po drugie nie przewracajcie mięsa co chwila, jeśli nie wymaga tego sytuacja. Poczekajcie kilka minut aż przyrumieni się z jednej strony i dopiero wtedy obróćcie ją na drugą.  I ostatnia rada – pod żadnym pozorem nie nakłuwajcie wątróbki widelcem! Do jej przewracanie użyjcie specjalnych szczypiec kuchennych lub szpatułki.  Skoro wiecie już, jak należy postępować z tego typu mięsem, możecie się śmiało zabrać za jego przygotowanie. Wątróbka z dodatkiem cebuli i bakłażana, będzie smakować wybornie! Sami się przekonajcie. Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą Składniki: 300 gramów wątróbki drobiowej 2 cebuli 1 bakłażana 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki umieśćcie w misce z wątróbką. Całość posypcie mąką i dokładnie wymieszajcie. Na rozgrzanej patelni umieśćcie masło i olej. Kiedy się rozpuszczą...