Wątróbka
gotujmy.pl/milikati
Newsy

Kiedy powinno się posolić wątróbkę? Błąd sprawi, że wyjdzie twarda jak podeszwa

Wątróbka wychodzi wam zbyt twarda? Pewnie popełniacie ten częsty błąd.
Katarzyna Wyborska
styczeń 20, 2021

Jedni kochają, inni nienawidzą. Smażona wątróbka to koszmar wielu dzieci, które nie przepadają za jej wyrazistym smakiem. Choć rodzice podają swoim pociechom wątróbkę w dobrej wierze – w końcu zawiera ona mnóstwo witamin niezbędnych do tego, by organizm dziecka prawidłowo się rozwijał. Czasami jednak wstręt do tego dania może się brać stąd, że jest ono po prostu źle przyrządzone. Zdarzyło się wam na pewno zjeść twardą wątróbkę – nie była zbyt smaczna, prawda? Dowiedzcie się, jak ją przyrządzić by dobrze smakowała!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na smażoną wątróbkę

Do przygotowania klasycznej wątróbki smażonej, będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • Pół kg wątróbki drobiowej 
  • 4 cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki mąki
  • Olej do smażenia
  • Mleko
  • Majeranek
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W zimnej wodzie przemyjcie wątróbkę. Wytnijcie wszystkie żyłki i błony, zalejcie mlekiem i wstawcie do lodówki na dwie godziny.
  2. Po tym czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w plastry o grubości pół centymetra. Doprawcie solą, odrobiną cukru i usmażcie na rozgrzanym oleju. Jeżeli wolicie miękką cebulę do wątróbki, to smażcie na małym ogniu przez 10-15 minut.
  3. Wyjmijcie z patelni cebulę i podsmażcie na niej pokrojone w plasterki i obrane jabłko. Gdy będzie gotowe, dodajcie je do cebuli.
  4. Wątróbkę pokrójcie w plastry i oprószcie mąką. Następnie na patelnię, na której smażyliście cebulę i jabłka dolejcie oleju, rozgrzejcie i wrzućcie plastry wątróbki. Smażcie aż do zrumienienia.
  5. Pamiętajcie! Wątróbkę należy posolić dopiero na samym końcu – jeżeli zrobicie to przed smażeniem, to wyjdzie twarda jak podeszwa! Gdy będzie już gotowa, posólcie ją i doprawcie majerankiem, a z wierzchu połóżcie cebulę z jabłkiem i wymieszajcie. Smacznego!
Komentarze