Pieróg biłgorajski
Flickr
Newsy

Kiedy poznacie recepturę na tradycyjny pieróg biłgorajski, nie zechcecie jeść niczego innego

Pieróg biłgorajski to danie niezwykle ciekawe i oryginalne, ale mało znane w reszcie kraju. Odważycie się go upiec?

Jeżeli lubicie kulinarne nowe odkrycia, spróbujcie tego przepisu. Zamiast szukać awangardowych dań ze świata, skosztujcie specjału z Biłgoraju.

To małe miasteczko położone nieopodal Zamościa od lat słynie z dwóch rzeczy. Jego sławą są produkowane tu od wieków sita i właśnie ten niezwykły wypiek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wschód je kaszę

Południowo-wschodnia część naszego kraju wyróżnia się na tle reszty Polski większym udziałem kaszy gryczanej w tradycyjnych potrawach.

To właśnie ta ciemna kasza jest podstawowym składnikiem do wypieku pieroga biłgorajskiego, który czasem zwany jest także pirogiem.

Ten niecodzienny wypiek dawniej przyrządzany był z okazji większych świąt i ważniejszych rodzinnych uroczystości.

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Pierś z kurczaka

Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

Powrót do tradycji

Do niedawna był głównie pamiątką dawnej historii regionu, ale jego smak sprawia, że gospodynie znów chętnie go przygotowują.

Pieróg jest naprawdę treściwym daniem. Jedna, dwie porcje mogą posłużyć jako alternatywa dla całego obiadu!

Biłgorajski wypiek funkcjonuje w dwóch wariantach. Podstawą jest oczywiście kasza gryczana, puree ziemniaczane i ser biały.

Niektóre gospodynie dodatkowo otaczają swój pieróg przypominający z wyglądu pasztet krucho-drożdżowym ciastem.

Polecamy z całego serca oba warianty. Pieróg najlepiej będzie smakował w towarzystwie szklanki maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka.

Przepis na tradycyjny pieróg biłgorajski

Składniki:

  • 50 dag ugotowanej kaszy gryczanej
  • 50 dag ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 70 dag sera białego półtłustego
  • 30 dag słoniny ze skwarkami (świeżo stopionej)
  • Szklanka  18% śmietany
  • 3 jaja
  • Sól
  • Pieprz
  • Mięta świeża lub w proszku

Przygotowanie:

  1. Całość wyrabiajcie w jednolitą masę.
  2. Dodajcie do smaku sól, pieprz i miętę.
  3. Wyłóżcie dokładnie ciasto do blaszki wysmarowanej dobrze smalcem.
  4. Z góry ciasto należy wygładzić wilgotną ręką.
  5. Pieczcie ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C.
  6. Smacznego!

 

Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną i warzywa. Efekty powalają na kolana
Adobe Stock
Newsy
Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną. Efekty powalają na kolana
Od czego zacząć odchudzanie? Od trzydniowej diety kaszowej. W ten sposób przygotujecie organizm do wytężonego wysiłku.

Odtruwające działanie kaszy gryczanej znane jest dietetykom nie od dzisiaj. To właśnie od niej często zaczynają się programy odchudzające dla puszystych osób. Nie inaczej było w historii pewnej Białorusinki. Pierwsze trzy dni Swietłana mogła jeść tylko i wyłącznie gotowaną kaszę gryczaną. Jak wygląda kaszowy detoks w praktyce? – Rano kasza, na obiad kasza i na kolację kasza. Ni mniej, ni więcej niż 180 g – tak o wytycznych na pierwsze trzy dni diety mówiła dziewczyna w wywiadzie telewizyjnym. Co ciekawe, dietetyk pilnujący planu Swietłany nie pozwolił jej nawet na doprawienie nieszczęsnej kaszy gryczanej ani solą, ani nawet pieprzem. Następne pięć dni diety dziewczyny wiązały się już z dopuszczeniem do jej jadłospisu owoców, z których przyrządzała sobie sałatki. Tak wyglądało śniadanie i kolacja Białorusinki. Z kolei na obiad dziewczyna mogła pozwolić sobie na 80 g sera białego o 3%-owej zawartości tłuszczu. Do tego wszystkiego dochodził zakaz picia czegokolwiek innego jak tylko czystej, niegazowanej wody. Herbata i kawa? Zakazane. Dzięki takiemu reżimowi, dziewczyna zmieniła się nie do poznania. Po drobnych korektach diety w późniejszym czasie, udało jej się zrzucić aż 53 kg i zejść do wagi 67 kg. To wszystko w osiem miesięcy! Skąd w tej superdiecie odchudzającej kasza gryczana? Dlaczego akurat ona była kluczowa w pierwszej fazie diety dziewczyny? Jak działa detoks kaszowy? Dieta kaszowa różni się od typowych monodiet, czyli takich reżimów odchudzających, które wymagają jedzenia tylko jednego rodzaju posiłków. Różnica polega na tym, że kasza gryczana zawiera cały szereg cennych witamin, minerałów i niezbędnego błonnika. Oprócz tego dostarcza organizmowi nie tylko węglowodanów, ale i białka. To jednak nie...

kasza gryczana kto nie może jeść
Adobe Stock
Newsy
Nie każdy może jeść kaszę gryczaną. Lepiej na nią uważać
Kasza gryczana powinna stanowić podstawowy składnik wielu diet. Mimo, że produkt ten wykazuje cenne właściwości zdrowotne, okazuje się, że nie każdy może go jeść. Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek pod żadnym pozorem po nią nie sięgaj!

Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe . Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka. Cenne właściwości kaszy gryczanej Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości . Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną. Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu. Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli... Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą , ogranicz spożywanie kaszy gryczanej...

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Przepis na pachnące świętami pyszne gołąbki. Ich smak idealnie podkreśli odrobina tego oleju
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Jak zrobić dobre gołąbki wigilijne? Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim ugotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Przepis na gołąbki wigilijne Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym...

jak zrobić gołąbki?
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Ta mieszanka zaskoczy i zachwyci najbardziej wybrednych
Gołąbki z ryżem czy z kaszą gryczaną? Mamy ciekawe rozwiązanie tego odwiecznego dylematu - gołąbki z dwoma gatunkami kaszy.

Gołąbkowa teoria jest nieubłagana – klasyczne danie polskiej kuchni o tej nazwie to upieczony lub ugotowany, zawinięty w liść kapusty, farsz złożony z mięsa i z ryżu. Ludzka inwencja nie zna jednak granic. Dzisiaj większość Polaków już nawet nie pamięta, że pierwowzorem dzisiejszych gołąbków z mięsem były gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Czy można zrobić gołąbki z kaszą i mięsem? Dzisiaj przetrwały one niemal tylko na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Niesłusznie. Kasza gryczana w gołąbku, świetnie sprawdzi się także w duecie z mięsem. Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak gołąbków, możecie wykorzystać patent naszej czytelniczki, pani Joli. Chodzi o wykorzystanie do farszu na gołąbki aż dwóch kasz w miejsce ryżu. Kasza gryczana nada farszowi zdecydowany, palony posmak, z kolei kasza jęczmienna sprawi, że będą odrobinę delikatniejsze. By jeszcze poprawić smak farszu, można dodać do niego odrobinę pokrojonych drobno suszonych pomidorów. Przepis na gołąbki z 2 kaszami Składniki: Ok. 70 dag łopatki wieprzowej 10 dag kaszy gryczanej 10 dag kaszy jęczmiennej Opcjonalnie - suszone pomidory w oleju Jajko Cebula Smalec Średnia główka kapusty Sól Pieprz Szklanka bulionu Przygotowanie: Z kapusty ściągnijcie wierzchnie, twarde liście, a także wytnijcie z niej głąb. Obgotujcie kapustę w wodzie i oddzielajcie kolejne liście na talerz. Z miękkich liści odkrawajcie twarde, białe części z wierzchu liści. W dwóch garnkach ugotujcie kasze. Należy je przed ugotowaniem posolić. Podczas gotowania nie mieszajcie obu kasz – pozwólcie, by spokojnie wchłonęły wodę w czasie gotowania pod przykryciem i stały się miękkie. Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce. Obraną i pokrojoną...