Jeżeli lubicie kulinarne nowe odkrycia, spróbujcie tego przepisu. Zamiast szukać awangardowych dań ze świata, skosztujcie specjału z Biłgoraju.

To małe miasteczko położone nieopodal Zamościa od lat słynie z dwóch rzeczy. Jego sławą są produkowane tu od wieków sita i właśnie ten niezwykły wypiek.

Wschód je kaszę

Południowo-wschodnia część naszego kraju wyróżnia się na tle reszty Polski większym udziałem kaszy gryczanej w tradycyjnych potrawach.

To właśnie ta ciemna kasza jest podstawowym składnikiem do wypieku pieroga biłgorajskiego, który czasem zwany jest także pirogiem.

Zobacz także:

Ten niecodzienny wypiek dawniej przyrządzany był z okazji większych świąt i ważniejszych rodzinnych uroczystości.

Powrót do tradycji

Do niedawna był głównie pamiątką dawnej historii regionu, ale jego smak sprawia, że gospodynie znów chętnie go przygotowują.

Pieróg jest naprawdę treściwym daniem. Jedna, dwie porcje mogą posłużyć jako alternatywa dla całego obiadu!

Biłgorajski wypiek funkcjonuje w dwóch wariantach. Podstawą jest oczywiście kasza gryczana, puree ziemniaczane i ser biały.

Niektóre gospodynie dodatkowo otaczają swój pieróg przypominający z wyglądu pasztet krucho-drożdżowym ciastem.

Polecamy z całego serca oba warianty. Pieróg najlepiej będzie smakował w towarzystwie szklanki maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka.

Przepis na tradycyjny pieróg biłgorajski

Składniki:

  • 50 dag ugotowanej kaszy gryczanej
  • 50 dag ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 70 dag sera białego półtłustego
  • 30 dag słoniny ze skwarkami (świeżo stopionej)
  • Szklanka  18% śmietany
  • 3 jaja
  • Sól
  • Pieprz
  • Mięta świeża lub w proszku

Przygotowanie:

  1. Całość wyrabiajcie w jednolitą masę.
  2. Dodajcie do smaku sól, pieprz i miętę.
  3. Wyłóżcie dokładnie ciasto do blaszki wysmarowanej dobrze smalcem.
  4. Z góry ciasto należy wygładzić wilgotną ręką.
  5. Pieczcie ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C.
  6. Smacznego!