Pieróg biłgorajski
Flickr
Newsy

Kiedy poznacie recepturę na tradycyjny pieróg biłgorajski, nie zechcecie jeść niczego innego

Pieróg biłgorajski to danie niezwykle ciekawe i oryginalne, ale mało znane w reszcie kraju. Odważycie się go upiec?

Jeżeli lubicie kulinarne nowe odkrycia, spróbujcie tego przepisu. Zamiast szukać awangardowych dań ze świata, skosztujcie specjału z Biłgoraju.

To małe miasteczko położone nieopodal Zamościa od lat słynie z dwóch rzeczy. Jego sławą są produkowane tu od wieków sita i właśnie ten niezwykły wypiek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wschód je kaszę

Południowo-wschodnia część naszego kraju wyróżnia się na tle reszty Polski większym udziałem kaszy gryczanej w tradycyjnych potrawach.

To właśnie ta ciemna kasza jest podstawowym składnikiem do wypieku pieroga biłgorajskiego, który czasem zwany jest także pirogiem.

Ten niecodzienny wypiek dawniej przyrządzany był z okazji większych świąt i ważniejszych rodzinnych uroczystości.

Zobacz także
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Pierś z kurczaka

Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

Powrót do tradycji

Do niedawna był głównie pamiątką dawnej historii regionu, ale jego smak sprawia, że gospodynie znów chętnie go przygotowują.

Pieróg jest naprawdę treściwym daniem. Jedna, dwie porcje mogą posłużyć jako alternatywa dla całego obiadu!

Biłgorajski wypiek funkcjonuje w dwóch wariantach. Podstawą jest oczywiście kasza gryczana, puree ziemniaczane i ser biały.

Niektóre gospodynie dodatkowo otaczają swój pieróg przypominający z wyglądu pasztet krucho-drożdżowym ciastem.

Polecamy z całego serca oba warianty. Pieróg najlepiej będzie smakował w towarzystwie szklanki maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka.

Przepis na tradycyjny pieróg biłgorajski

Składniki:

  • 50 dag ugotowanej kaszy gryczanej
  • 50 dag ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 70 dag sera białego półtłustego
  • 30 dag słoniny ze skwarkami (świeżo stopionej)
  • Szklanka  18% śmietany
  • 3 jaja
  • Sól
  • Pieprz
  • Mięta świeża lub w proszku

Przygotowanie:

  1. Całość wyrabiajcie w jednolitą masę.
  2. Dodajcie do smaku sól, pieprz i miętę.
  3. Wyłóżcie dokładnie ciasto do blaszki wysmarowanej dobrze smalcem.
  4. Z góry ciasto należy wygładzić wilgotną ręką.
  5. Pieczcie ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C.
  6. Smacznego!

 

Justyna Steczkowska podała przepis na chleb. 1 składnik sprawia, że jest dłużej świeży
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Justyna Steczkowska podała przepis na chleb. 1 składnik sprawia, że jest dłużej świeży
Justyna Steczkowska bardzo często piecze sama w domu chleb. Gwiazda dodaje do niego jeden nietypowy składnik.

Justyna Steczkowska jest wielką miłośniczką tradycyjnego, polskiego chleba. Piosenkarka często wypieka taki chleb samodzielnie w domu. W wywiadzie dla „Faktu” artystka zdradziła swój przepis na pyszny, domowy chleb. Jak go przygotowuje? Justyna Steczkowska uwielbia piec chleb Nic nie jest w stanie dorównać smakowi chrupiącego, samodzielnie upieczonego bochenka chleba. Chleb taki często gości w domu Justyny Steczkowskiej. Jak przygotowuje go piosenkarka? Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że w pieczenie trzeba włożyć całe swoje serce. Inaczej wypiek nie wyjdzie: - Jeśli się wyrabia chleb, trzeba w niego włożyć serce. Mówi się, że jak mama ugotuje rosół, to on jest najlepszy. Dlaczego? Bo jest pełen miłości! Nawet jeśli zrobiony z nienajlepszej kury. Tak samo jest z chlebem. Mam koleżankę, która mi powiedziała, że jak jej chleb nie rośnie, to znaczy, że jej się źle w domu dzieje. Udaje się i chleb pięknie rośnie, jak miną złe emocje. Jak się wyrabia chleb, trzeba myśleć o miłych rzeczach. To najważniejsze. Trzeba wtedy odpuścić hejt i skupić na tym co się lubi i kocha – powiedziała Justyna. Przepis na chleb Justyny Steczkowskiej Jeżeli chcecie upiec pyszny chleb z przepisu Justyny Steczkowskiej, podajemy wam niezbędne składniki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Justyna Steczkowska (@justynasteczkowska) Składniki na jeden chleb: 1,5 szklanki wody 60-70 dag mąki pół kostki drożdży szczypta soli łyżkę dobrego miodu słonecznik, zioła z ogródka,...

Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie ten składnik do mielonych, a wyjdzie ich 2 razy więcej
Pixabay
Newsy
Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie do nich ten składnik, a wyjdzie ich 2 razy więcej
Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeżeli do tego mogą być jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, to trzeba koniecznie wypróbować ich nową, kryzysową wersję. 

Przepis na kotlety mielone to świetna propozycja dla dużych rodzin, które starają się oszczędzać pieniądze. Jeżeli dołożycie do nich jeszcze jeden składnik, wówczas z tej samej porcji mięsa możecie uzyskać dwa razy więcej kotletów. Co oznacza, że zaoszczędzicie jeszcze więcej.  Nie obawiajcie się, kotlety te nie będą wcale gorszej jakości. Są równie pożywne, pyszne, a do tego zdrowe. Kasza gryczana, która jest tutaj drugim po mięsie składnikiem, jest bowiem dobrym źródłem minerałów i witamin.  Wartości odżywcze kaszy gryczanej Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, który daje uczucie sytości i wspomaga pracę jelit. Właśnie dlatego dietetycy polecają ją do obiadów i jako wartościowy dodatek do sałatek. Sprawia, że przez dłuższy czas będziecie czuć się najedzeni i pełni energii.  W kaszy gryczanej znajduje się również wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny.  Dodatkowo świetnie zastępuje bułkę dodawaną do kotletów, więc jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu – ten przepis będzie dla was idealny.  Jest niedroga, a więc za jej pomocą możecie zwiększyć ilość przygotowanych kotletów z mięsa mielonego. Smak kaszy gryczanej doskonale komponuje się ze smakiem mięsa i cebuli, co sprawia, że kotlety są jeszcze lepsze. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a zagoszczą na stałe w waszym jadłospisie.   Przepis na kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej  Składniki:  0,5 kg mięsa mielonego  0,5 kg ugotowanej kaszy gryczanej  1 cebula  1 jajko  bułka tarta   olej do smażenia  sól  pieprz  przyprawa do mięsa...

Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną i warzywa. Efekty powalają na kolana
Adobe Stock
Newsy
Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną. Efekty powalają na kolana
Od czego zacząć odchudzanie? Od trzydniowej diety kaszowej. W ten sposób przygotujecie organizm do wytężonego wysiłku.

Odtruwające działanie kaszy gryczanej znane jest dietetykom nie od dzisiaj. To właśnie od niej często zaczynają się programy odchudzające dla puszystych osób. Nie inaczej było w historii pewnej Białorusinki. Pierwsze trzy dni Swietłana mogła jeść tylko i wyłącznie gotowaną kaszę gryczaną. Jak wygląda kaszowy detoks w praktyce? – Rano kasza, na obiad kasza i na kolację kasza. Ni mniej, ni więcej niż 180 g – tak o wytycznych na pierwsze trzy dni diety mówiła dziewczyna w wywiadzie telewizyjnym. Co ciekawe, dietetyk pilnujący planu Swietłany nie pozwolił jej nawet na doprawienie nieszczęsnej kaszy gryczanej ani solą, ani nawet pieprzem. Następne pięć dni diety dziewczyny wiązały się już z dopuszczeniem do jej jadłospisu owoców, z których przyrządzała sobie sałatki. Tak wyglądało śniadanie i kolacja Białorusinki. Z kolei na obiad dziewczyna mogła pozwolić sobie na 80 g sera białego o 3%-owej zawartości tłuszczu. Do tego wszystkiego dochodził zakaz picia czegokolwiek innego jak tylko czystej, niegazowanej wody. Herbata i kawa? Zakazane. Dzięki takiemu reżimowi, dziewczyna zmieniła się nie do poznania. Po drobnych korektach diety w późniejszym czasie, udało jej się zrzucić aż 53 kg i zejść do wagi 67 kg. To wszystko w osiem miesięcy! Skąd w tej superdiecie odchudzającej kasza gryczana? Dlaczego akurat ona była kluczowa w pierwszej fazie diety dziewczyny? Jak działa detoks kaszowy? Dieta kaszowa różni się od typowych monodiet, czyli takich reżimów odchudzających, które wymagają jedzenia tylko jednego rodzaju posiłków. Różnica polega na tym, że kasza gryczana zawiera cały szereg cennych witamin, minerałów i niezbędnego błonnika. Oprócz tego dostarcza organizmowi nie tylko węglowodanów, ale i białka. To jednak nie...

kasza gryczana kto nie może jeść
Adobe Stock
Newsy
Nie każdy może jeść kaszę gryczaną. Lepiej na nią uważać
Kasza gryczana powinna stanowić podstawowy składnik wielu diet. Mimo, że produkt ten wykazuje cenne właściwości zdrowotne, okazuje się, że nie każdy może go jeść. Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek pod żadnym pozorem po nią nie sięgaj!

Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe . Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka. Cenne właściwości kaszy gryczanej Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości . Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną. Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu. Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli... Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą , ogranicz spożywanie kaszy gryczanej...