krupnik
AdobeStock
Newsy

Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna

Solicie krupnik na początku czy na końcu gotowania? Jedna z tych metod jest błędna i może was naprawdę sporo kosztować. Koniecznie przeczytajcie.
Anna Borkowska
styczeń 29, 2021

Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący.

Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie.

Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna.

Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie.

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag
  • 5 łyżek kaczy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • kilkucentymetrowy kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso płuczemy i zalewamy zimną wodą, po czym doprowadzamy do wrzenia i zszumowujemy przy użyciu sitka.

Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujemy na malutkim ogniu do miękkości mięsa.

Mięso wyjmujemy i wsypujemy dobrze przepłukaną kaszę. Włoszczyznę i ziemniaki obieramy i kroimy. Pora drobno kroimy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy na plastry.

Po przestudzeniu, mięso kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażymy całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia.

Warzywa wkładamy do garnka z miękką kaszą, dodajemy pokrojone ziemniaki i mięso.

Krupnik gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Na sam koniec doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Wierzch zupy można posypać natką pietruszki. 

Smacznego!

Komentarze