Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
AdobeStock
Newsy

Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna

Solicie krupnik na początku czy na końcu gotowania? Jedna z tych metod jest błędna i może was naprawdę sporo kosztować. Koniecznie przeczytajcie.

Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący.

Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie.

Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna.

Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag
  • 5 łyżek kaczy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • kilkucentymetrowy kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki
Zobacz także
Czy dodajecie to do krupniku? Ten 1 składnik sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca

Czy dodajecie to do krupniku? Ten 1 składnik sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Przygotowanie:

  1. Mięso wypłuczcie i zalejcie zimną wodą, po czym doprowadźcie do wrzenia i zszumujcie przy użyciu sitka.
  2. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujcie na malutkim ogniu do miękkości mięsa.
  3. Mięso wyjmijcie i wsypcie dobrze przepłukaną kaszę.
  4. Włoszczyznę i ziemniaki obierzcie i pokrójcie. 
  5. Pora drobno pokrójcie, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  6. Ziemniaki pokrójcie na plastry.
  7. Po przestudzeniu, mięso pokrójcie w kosteczkę.
  8. Rozgrzejcie na patelni masło, wrzućcie rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażcie całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia.
  9. Warzywa włóżcie do garnka z miękką kaszą, dodajcie pokrojone ziemniaki i mięso.
  10. Krupnik gotujcie na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
  11. Na sam koniec doprawcie go do smaku solą i pieprzem.
  12. Wierzch zupy możecie posypać natką pietruszki. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

krupnik
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Najbardziej pożywna i rozgrzewająca zupa na mroźne dni. Zniknie z talerzy błyskawicznie
Przed nami nadchodząca fala mrozów. Jeśli szukacie dań, które rozgrzeją was od środka po powrocie do domu, warto zrobić krupnik. Wspaniale syci, dzięki zawartości kaszy, a do tego jest niezwykle smaczny. Gwarantujemy, że domownicy pokochają tę zupę.

Krupnik to tradycyjna polska zupa, którą panie domu chętnie podają zwłaszcza jesienią i zimą. Wspaniale rozgrzewa i jest bardzo sycąca dzięki dodatkowy kaszy jęczmiennej lub perłowej. W niektórych przepisach zamiast kaszy używa się również białego ryżu. Zupę można przygotować również na wywarze drobiowym albo po prostu na bulionie warzywnym, jeżeli nie jecie mięsa. Co ważne, krupnik, choć jest wyjątkowo pożywną zupą, to jednocześnie nie zawiera zbyt wiele kalorii, więc można jeść go bez ograniczeń. W naszym przepisie większość warzyw została starta na tarce, ale z powodzeniem możecie je pokroić w drobną kostkę. Pamiętajcie, żeby miały ten sam rozmiar, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie. Przepis na domowy krupnik Składniki 150g warkocza ze schabu środkowego 5 łyżek kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych sól i pieprz do smaku szczypta kurkumy (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie opłuczcie i włóżcie do dużego garnka. Dolejcie 1,5 litra wody, zagotujcie i zdejmijcie szumowiny. Dodajcie wszystkie przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Gotujcie na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Wyjmijcie mięso. Do wody po mięsie wsypcie opłukana na sicie kaszę. Wszystkie warzywa umyjcie i obierzcie. Pora i ziemniaki pokrójcie w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie pora, marchewkę, selera i pietruszkę. Miękkie warzywa oraz surowe ziemniaki w plasterkach dodajcie do zupy. Dorzućcie mięso pokrojone w drobne kawałki. Gotujcie do...

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Adobe Stock
Newsy
Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Co zrobić, by krupnik smakował jeszcze lepiej? Dodajcie do niego to warzywo!

Krupnik to zupa kiedyś znienawidzona, a dziś wracająca do łask. Dawniej kojarzyła się z pewnego rodzaju niedostatkiem - prosta zupa na bazie warzyw i krup jęczmiennych raczej nigdy nie gościła na polskich stołach w trakcie biesiad czy wystawnych obiadów. I dzisiaj to o proste i bardzo sycące danie nie jest raczej czymś w rodzaju specjalności jakiegokolwiek do domu, ale cieszy się znacznie większym poważaniem - choćby ze względu na tradycję. By krupnik był jeszcze lepszy, warto dodać do niego jedno warzywo, które świetnie podkreśli smak wywaru. By krupnik był idealny, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Niewiele osób dodaje do niego na przykład cebulę – a to spory błąd! Opalona cebula (tak, jak do rosołu)  nadaje krupnikowi niesamowity smak i aromat . Przekonajcie się sami! Oprócz tego zadbajcie o to, by zupa nie była nazbyt mętna .  Przepis na krupnik Aby przygotować klasyczny krupnik, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Kawałek pora 250 g ziemniaków 1 szyja z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 kość cielęca 1 woreczek kaszy jęczmiennej (150 g) 2 suszone grzyby 2 łyżki masła Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana Natka pietruszki Pieprz Sól Przygotowanie: Wysypcie kaszę z woreczka na sitko. Przepłuczcie ją, włóżcie do garnka i zalejcie ponad dwiema szklankami zimnej wody. Dodajcie do kaszy łyżkę masła i zagotujcie. Kasza powinna się gotować około 15-20 minut do miękkości. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby nie przywarła do dna. Suszone grzyby przepłuczcie i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na 15 minut. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i opalcie na suchej patelni. Następnie do...

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...

zupa z fasolką
Gotujmy.pl
Newsy
Pomysł na zdrowy obiad. Zupa jarzynowa z wkładką ureguluje prace waszych jelit i będzie bardzo sycąca
Zupa z kolorowymi jarzynami w środku zimy? Dzięki dobrodziejstwu mrożonych warzyw możecie, a nawet powinniście ją ugotować!

Byle do wiosny. Wielu osobom takie właśnie optymistyczne hasło przyświeca na przełomie lutego i marca. W marcu jak w garncu – wiadomo. Pierwsze jaskółki, przebiśniegi, no i wreszcie upragnione wiosenne nowalijki. Szczęśliwie żyjemy jednak w czasach, w których dostęp do importowanych i mrożonych warzyw jest naprawdę szeroki. Warto z tego skorzystać także i pod koniec obecnej zimy. Marzy się wam zupa z fasolką szparagową? Nic trudnego! Fasolka i wkładka Wystarczy zakupić dostępną we wszystkich marketach w rozsądnej cenie fasolkę. Zupę uzupełnijcie także smaczną, mięsną wkładką. Jeśli samo mięso z gotowania nie wystarczy, pod koniec gotowania dodajcie do zupy także pokrojony drobno filet z kurczaka. Chwilka gotowania i… gotowe. Ciepła, pożywna, warzywna zupa nie tylko was nasyci, ale także sprawi, że praca waszych jelit będzie uregulowana. Zupa jarzynowa z fasolką Składniki: Kawałek mięsa z kurczaka z kością Opcjonalnie – pierś z kurczaka 0,5 kilograma fasolki szparagowej mrożonej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 3-4 ziemniaków Posiekana natka pietruszki 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso z kurczaka oczyśćcie i zalejcie wodą. Gotujcie na wolnym ogniu zbierając szumy. Następnie dodajcie obraną i pokrojoną włoszczyznę. Jako ostatnie w kolejności dodajcie ziemniaki i na końcu wreszcie fasolkę szparagową. Gotujcie zupę do miękkości warzyw. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Na końcu zagęśćcie zupę zawiesiną z 2 łyżek mąki pszennej rozpuszczonych w odrobinie wody. Do zupy dodajcie przesiekaną natkę pietruszki. Smacznego! Z czym można podać tak znakomicie przygotowaną zupę jarzynową? Wachlarz możliwości jest całkiem szeroki:...