Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący.

Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie.

Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna.

Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie.

Zobacz także:

Składniki:

  • Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag
  • 5 łyżek kaczy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • kilkucentymetrowy kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso wypłuczcie i zalejcie zimną wodą, po czym doprowadźcie do wrzenia i zszumujcie przy użyciu sitka.
  2. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujcie na malutkim ogniu do miękkości mięsa.
  3. Mięso wyjmijcie i wsypcie dobrze przepłukaną kaszę.
  4. Włoszczyznę i ziemniaki obierzcie i pokrójcie. 
  5. Pora drobno pokrójcie, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  6. Ziemniaki pokrójcie na plastry.
  7. Po przestudzeniu, mięso pokrójcie w kosteczkę.
  8. Rozgrzejcie na patelni masło, wrzućcie rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażcie całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia.
  9. Warzywa włóżcie do garnka z miękką kaszą, dodajcie pokrojone ziemniaki i mięso.
  10. Krupnik gotujcie na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
  11. Na sam koniec doprawcie go do smaku solą i pieprzem.
  12. Wierzch zupy możecie posypać natką pietruszki. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl