Z uszkami, kołdunami, pasztecikami lub krokietami – barszcz czerwony w każdej wersji smakuje po prostu wybornie. Jego przygotowanie, choć nie jest skomplikowane, może sprawić wam problem. Bowiem zdarza się, że barszcz traci swój piękny kolor w wyniku obróbki termicznej. Dlaczego?

Barszczu czerwonego nie można za długo gotować

Za intensywny, czerwony kolor buraków, odpowiedzialna jest betanina. Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna. 

Jeśli nie chcecie doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musicie pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróćcie uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować.

Dodajcie do barszczu ocet

W gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcecie dodatkowo zabezpieczyć wasz barszcz czerwony przed utratą koloru, możecie dodać do niego trochę octu winnego lub jabłkowego.

Zobacz także:

Kiedy dodać ocet do barszczu?

Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że ocet powinno się dodać do barszczu na samym początku, jeszcze zanim zagotujecie wywar. Dzięki temu, podczas obróbki termicznej, nie straci swojego wyrazistego, czerwonego koloru.

Przepis na barszcz czerwony

Będziecie potrzebować:

  • 2 litrów zimnej wody
  • 2 świeżych i dużych buraków
  • 1 łyżeczki cukru białego
  • 1 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 liści laurowych
  • 2 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczek majeranku
  • Pieprzu mielonego
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. Buraki umyjcie, obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielką kosteczkę i umieśćcie w dużym garnku.
  2. Tak przygotowane buraki zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Garnek postawcie na kuchence.
  3. Jeszcze zanim zaczniecie gotować zupę do wywaru dodajcie również ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cukier oraz ocet (dzięki niemu buraki nie stracą koloru podczas obróbki termicznej).
  4. Zupę gotujcie aż do momentu, w którym buraki zmiękną.
  5. Na koniec przyprawcie barszcz majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
  6. Zupę serwujcie z ulubionymi dodatkami – uszkami, kołdunami, krokietami lub pasztecikami.

Smacznego!