Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego?
Adobe Stock
Newsy

Kiedy powinno się dodać ocet do barszczu? Zróbcie to w tym momencie. Inaczej zupa bardzo na tym straci

Prawidłowe przyrządzenie barszczu czerwonego to sztuka. Magda Gessler nie raz udowodniła Polakom, że wielu z nich nie umie tego robić. Sekret tkwi w occie.

Z uszkami, kołdunami, pasztecikami lub krokietami – barszcz czerwony w każdej wersji smakuje po prostu wybornie. Jego przygotowanie, choć nie jest skomplikowane, może sprawić wam problem. Bowiem zdarza się, że barszcz traci swój piękny kolor w wyniku obróbki termicznej. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Barszczu czerwonego nie można za długo gotować

Za intensywny, czerwony kolor buraków, odpowiedzialna jest betanina. Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna. 

Jeśli nie chcecie doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musicie pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróćcie uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować.

Dodajcie do barszczu ocet

W gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcecie dodatkowo zabezpieczyć wasz barszcz czerwony przed utratą koloru, możecie dodać do niego trochę octu winnego lub jabłkowego.

Kiedy dodać ocet do barszczu?

Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że ocet powinno się dodać do barszczu na samym początku, jeszcze zanim zagotujecie wywar. Dzięki temu, podczas obróbki termicznej, nie straci swojego wyrazistego, czerwonego koloru.

Przepis na barszcz czerwony

Będziecie potrzebować:

  • 2 litrów zimnej wody
  • 2 świeżych i dużych buraków
  • 1 łyżeczki cukru białego
  • 1 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 liści laurowych
  • 2 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczek majeranku
  • Pieprzu mielonego
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. Buraki umyjcie, obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielką kosteczkę i umieśćcie w dużym garnku.
  2. Tak przygotowane buraki zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Garnek postawcie na kuchence.
  3. Jeszcze zanim zaczniecie gotować zupę do wywaru dodajcie również ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cukier oraz ocet (dzięki niemu buraki nie stracą koloru podczas obróbki termicznej).
  4. Zupę gotujcie aż do momentu, w którym buraki zmiękną.
  5. Na koniec przyprawcie barszcz majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
  6. Zupę serwujcie z ulubionymi dodatkami – uszkami, kołdunami, krokietami lub pasztecikami.

Smacznego!

barszcz czerwony kolor
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz nie stracił koloru? Zdradzamy genialny sekret babci  
Intensywny kolor barszczu czerwonego to podstawa udanego obiadu. Istnieje jednak ryzyko, że buraki w trakcie gotowania nieco wypłowieją. Na szczęście wiemy, jak temu zapobiec. Jeśli masz w domu cytrynę, jesteś uratowana.

Obok intensywnego wywaru grzybowego, barszcz czerwony z kołdunami to jedna z zup, które najczęściej goszczą na Wigilijnych stołach Polaków. W końcu ile domów, tyle tradycji. Jeśli więc nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez przygotowanej na bazie buraczków, aromatycznej zupy, koniecznie dowiedz się, jak sprawić, by warzywa nie straciły swojego koloru podczas obróbki. Nie gotuj zbyt długo Za intensywny, czerwony kolor buraków odpowiedzialna jest betanina . Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna.  Jeśli nie chcesz doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musisz pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróć uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować (podobnie jak rosół). Ocet w domu to skarb Jednak wiadomo, że w gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcesz dodatkowo zabezpieczyć swój barszcz czerwony przed utratą koloru, możesz dodać do niego ok. 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego. Przetestuj sposób z cytryną Twoją zupę może również uratować cytryna . Wystarczy, że dodasz do wywaru dwie łyżki wyciśniętego z niej soku, a kolor buraczków pozostanie intensywnie czerwony. Twoi goście będą zachwyceni zarówno jej wyglądem, smakiem, jak i zapachem. Dodaj świeżego buraka Ostatnim, ale nie mniej pomocnym trikiem, jest dodanie świeżego, pokrojonego w kawałki buraka , pod sam koniec gotowania. To odświeży twoją zupę i sprawi, że kolor będzie wprost idealny. Czosnek jest dobry na wszystko Barszcz czerwony to wbrew pozorom niełatwa...

barszcz czerwony przepis
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz miał wyjątkowo głęboki czerwony kolor? Oto, co należy do niego dodać
Święta już za pasem! Niedługo będziemy lepić uszka i gotować barszcz na wigilijny wieczór. Co zrobić, by ta świąteczna zupa miała zawsze bogaty i intensywny kolor?

Barszcz z uszkami to nieodłączny element każdej Wigilii! W niektórych regionach Polski w Boże Narodzenie przyrządza się zupę z suszonych grzybów z dodatkiem fasoli, jednak większość rodaków w Wigilię je właśnie czysty, czerwony, jarski barszcz z uszkami. Podpowiadamy, jak go przygotować, by nie tracił koloru! Wigilijny barszcz Tradycyjny barszcz przygotowywany w Wigilię jest inny od tego, który gotujemy przez cały rok. Różnica polega na tym, że bożonarodzeniowy barszcz przyrządza się bez dodatku mięsa! Gotowany jest tylko na jarzynach i nie dodaje się do niego śmietany. Wigilijny barszcz powinien być przejrzysty i krwistoczerwony, z dodatkiem uszek wypełnionych grzybowym farszem. Dlaczego barszcz blednie? Buraki mają bardzo intensywny kolor, który z łatwością barwi nasze ubrania i obrusy i jak na złość trudno go sprać. Dlaczego więc tak trudno jest utrzymać jego mocną barwę w zupie? Wszystkiemu winna jest betanina, której buraki zawdzięczają swój kolor. Pod wpływem gotowania ten związek chemiczny zaczyna się rozpadać i właśnie przez to barszcz łatwo traci swoją barwę. Sposób na czerwony barszcz Kto próbował gotować same buraki ten się pewnie zdziwił, że woda z gotowania nie jest szkarłatnoczerwona. Ma ona niezbyt ładny, bury kolor. Co więc zrobić, by barszcz był czerwony? Jest na to kilka sposobów! Podczas gotowania buraków na barszcz, dodaj do wywaru około 100-150 ml octu winnego lub jabłkowego. Gdy zupa będzie już prawie gotowa, wrzuć do niej świeżo pokrojonego, ugotowanego buraka. Nada jej to lepszego koloru! Wyciśnij sok z dwóch cytryn i dodaj go do zupy. Staraj się nie przegotować warzyw! Gotujemy je tak długo, aż zmiękną i wyłączamy Zbyt długo gotowany barszcz będzie bledł i nie wyglądał zbyt smacznie. Nie doprowadzaj barszczu do...

Barszcz czerwony
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do barszczu, a na pewno nie straci koloru. Idealny trik. Babcia będzie z was dumna 
Barszcz czerwony pojawi się na naszych stołach podczas wigilii. Co zrobić, by nie stracił swojego ostrego, czerwonego koloru?

Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy. Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor. Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach. Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną. Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko. Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć. Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia. Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć. A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą. Przepis na barszcz czerwony Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki Pół selera Pół pora lub cebula Korzeń pietruszki Kilka ząbków czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Ocet Przygotowanie: Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy warzywa...

Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.

Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole jako pierwszy. Zdarza się jednak, że czerwony barszcz nie jest zbytnio czerwony. Utracony podczas gotowania kolor można odzyskać! To banalnie proste. Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał idealny kolor? Wystarczy, że obierzecie jednego surowego buraka, zetrzecie go na tarce i przegotujecie przez kilkanaście minut z gotową już zupą Naszym czarnym koniem w procesie odzyskiwania właściwego koloru barszczu jest jednak coś zupełnie innego. Chodzi tutaj o dodatek w postaci soku jabłkowego. Tak, to nie żart. 1-2 szklanki tego słodziutkiego, złocistego soku wspaniale wpłyną nie tylko na barwę świątecznej zupy, ale też poprawią i wyostrzą jego smak. Sok jabłkowy jest napojem bardzo słodkim - to pięknie podkreśli smak barszczu. Nie brakuje mu także kwaśności. Około 300-400 ml soku na cały gar zakwasi nieco zupę i po prostu polepszy jej smak. Jeżeli jednak nie macie w zanadrzu soku jabłkowego, możecie postawić na jeszcze jedną sprawdzoną metodę. Chodzi o dolanie kilku kropel octu bądź soku z cytryny. Wasz barszcz nabierze dzięki temu kolorów, ale również i smaku. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych...