Bigos to tradycyjna polska potrawa, która jest również niekiedy przygotowywana na Litwie czy Białorusi w nieco zmodyfikowanych formach. W naszym kraju chyba nie ma osoby, która by nie lubiła tego dania. Bigos jest aromatyczny, smaczny, sycący, a także rozgrzewa nas w chłodniejsze dni. Polacy zajadają się nim na co dzień, jak i od święta.

Jak przygotowuje się tradycyjny bigos?

Sposobów przyrządzenia tego dania jest mnóstwo. Każdy ma swój patent na idealny bigos. Mimo pewnych różnic w przygotowaniu, każdy składa się z podstawowej bazy. W skład tradycyjnego bigosu wchodzą takie składniki jak:

  • kiszona kapusta
  • świeża słodka kapusta
  • różnego rodzaju wędliny bądź mięsa
  • cebula
  • suszone grzyby
  • śliwki
  • zioła
  • przyprawy

Wiele osób ma również swoje sekretne produkty, którymi podkręca się smak całego dania. Niektórzy podczas gotowania dodają przykładowo wino, a nawet rodzynki. Cały proces gotowania bigosu jest powolny, gdyż potrawa musi połączyć ze sobą wszystkie smaki, aby całość nabrała odpowiedniego aromatu. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że im dłużej tym lepiej.

Dłuższy czas duszenia kapusty z innymi produktami sprawi, iż danie będzie jeszcze lepsze. Długie gotowanie bigosu sprawia, że kiełbasa powinna trafić do garnka dopiero pod koniec gotowania, by nie rozpaść się na drobne kawałeczki. Zanim jednak przejdziemy do kiełbasy, zastanówmy się, czy warto jeść bigos ze zdrowotnego punktu widzenia.

Zobacz także:

Czy bigos jest zdrowy?

Bigos ze względu na swoje składniki, może być potrawą w miarę dietetyczną, gdyż jedynie w 100 g potrawy jest 119 kcal. Poza tym będąca w składzie kiszona kapusta nadaje całemu daniu odpowiednich wartości odżywczych. Jest ona przede wszystkim źródłem witamin oraz mikroelementów, takich jak: magnez,  żelazo, wapń,  witamina C, czy potas.

O świetnych właściwościach tego produktu wiadomo nie od dziś, a wśród nich można wyróżnić to, że:

  • kapusta kiszona jest dość niskokaloryczna, więc idealnie sprawdza się u osób dbających o sylwetkę,
  • zawiera sporą zawartość  błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i miażdżycy,
  • ma właściwości przeciwzapalne,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi.

Kiedy dodać kiełbasę do bigosu?

Tradycyjny polski bigos nie może obejść się bez dobrej jakości mięsa oraz kiełbasy. To ona podkręca smak całego dania i nadaje mu odpowiedniego aromatu. Dzięki niej, danie jest również bardziej sycące.

Przy wybieraniu kiełbasy należy zwrócić uwagę, aby była ona świeża. Ważna jest również kwestia właściwej kolejności dodawania konkretnych produktów.  Jak już wspominaliśmy, podsmażoną kiełbasę należy dodać pod sam koniec. Inaczej rozpadłaby się w garnku podczas długiego gotowania, a danie straciłoby dużo na smaku i konsystencji.

Źródło: gotujmy.pl