bigos
Adobe Stock
Newsy

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Pyszny i sycący bigos z dodatkiem kiełbasy to doskonała alternatywa na chłodniejsze dni. Jak się okazuje, kolejność dodawania dodatków ma tu ogromne znaczenie. Sprawdźcie, czy i wy nie popełniacie tego błędu!

Bigos to tradycyjna polska potrawa, która jest również niekiedy przygotowywana na Litwie czy Białorusi w nieco zmodyfikowanych formach. W naszym kraju chyba nie ma osoby, która by nie lubiła tego dania. Bigos jest aromatyczny, smaczny, sycący, a także rozgrzewa nas w chłodniejsze dni. Polacy zajadają się nim na co dzień, jak i od święta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotowuje się tradycyjny bigos?

Sposobów przyrządzenia tego dania jest mnóstwo. Każdy ma swój patent na idealny bigos. Mimo pewnych różnic w przygotowaniu, każdy składa się z podstawowej bazy. W skład tradycyjnego bigosu wchodzą takie składniki jak:

  • kiszona kapusta
  • świeża słodka kapusta
  • różnego rodzaju wędliny bądź mięsa
  • cebula
  • suszone grzyby
  • śliwki
  • zioła
  • przyprawy

Wiele osób ma również swoje sekretne produkty, którymi podkręca się smak całego dania. Niektórzy podczas gotowania dodają przykładowo wino, a nawet rodzynki. Cały proces gotowania bigosu jest powolny, gdyż potrawa musi połączyć ze sobą wszystkie smaki, aby całość nabrała odpowiedniego aromatu. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że im dłużej tym lepiej.

Dłuższy czas duszenia kapusty z innymi produktami sprawi, iż danie będzie jeszcze lepsze. Długie gotowanie bigosu sprawia, że kiełbasa powinna trafić do garnka dopiero pod koniec gotowania, by nie rozpaść się na drobne kawałeczki. Zanim jednak przejdziemy do kiełbasy, zastanówmy się, czy warto jeść bigos ze zdrowotnego punktu widzenia.

Zobacz także
Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku. Co za smak!

Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku. Co za smak!

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad

Czy bigos jest zdrowy?

Bigos ze względu na swoje składniki, może być potrawą w miarę dietetyczną, gdyż jedynie w 100 g potrawy jest 119 kcal. Poza tym będąca w składzie kiszona kapusta nadaje całemu daniu odpowiednich wartości odżywczych. Jest ona przede wszystkim źródłem witamin oraz mikroelementów, takich jak: magnez,  żelazo, wapń,  witamina C, czy potas.

O świetnych właściwościach tego produktu wiadomo nie od dziś, a wśród nich można wyróżnić to, że:

  • kapusta kiszona jest dość niskokaloryczna, więc idealnie sprawdza się u osób dbających o sylwetkę,
  • zawiera sporą zawartość  błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i miażdżycy,
  • ma właściwości przeciwzapalne,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi.

Kiedy dodać kiełbasę do bigosu?

Tradycyjny polski bigos nie może obejść się bez dobrej jakości mięsa oraz kiełbasy. To ona podkręca smak całego dania i nadaje mu odpowiedniego aromatu. Dzięki niej, danie jest również bardziej sycące.

Przy wybieraniu kiełbasy należy zwrócić uwagę, aby była ona świeża. Ważna jest również kwestia właściwej kolejności dodawania konkretnych produktów.  Jak już wspominaliśmy, podsmażoną kiełbasę należy dodać pod sam koniec. Inaczej rozpadłaby się w garnku podczas długiego gotowania, a danie straciłoby dużo na smaku i konsystencji.

Źródło: gotujmy.pl

bigos właściwości
AdobeStock
Newsy
Korzyści z jedzenia bigosu są rewelacyjne. Wystarczy 1 porcja tego dania aby ...
Okazuje się, że bigos jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy! Przekonajcie się, dlaczego warto go jeść.

Tradycyjny polski bigos to potrawa, bez której nie mogą się obejść żadne święta! Z dość prostego przepisu wychodzi pyszne danie, które jest nie tylko sycące i smaczne, ale także bardzo zdrowe! Wiedzieliście o tym, ile zdrowotnych właściwości ma bigos? Będziecie zaskoczeni! Polska tradycja Zwyczaj przygotowywania bigosu jest bardzo stary. Przepis na to danie znalazł się nawet w „Panu Tadeuszu”! Początkowo było to danie myśliwych. Do kiszonej kapusty dodawano mięso upolowanych zwierząt oraz zebrane w lesie grzyby. Potrawa długo gotowała się na ogniu, dzięki czemu smakowała naprawdę wyjątkowo. Później bigos trafił pod strzechy, a gospodynie dodawały do niego wszystko, co miały pod ręką – skrawki mięs, kiełbasy, a także suszone owoce i grzyby. Podstawą nadal była kiszona kapusta. Bigos jest chętnie spożywany nie tylko w Polsce, ale także na Litwie i Białorusi. Właściwości bigosu Bigos to nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości! Zawdzięcza to przede wszystkim kiszonej kapuście, która zawiera takie składniki jak: Wapń Żelazo Potas Witamina C Magnez Błonnik Wszystkie te witaminy i minerały odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wzmacniają odporność, regulują trawienie, a także pomagają przy problemach z zaparciami. Kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, szczególnie dla osób z naszej krainy geograficznej! Nasi przodkowie bowiem nie mieli dostępu do cytrusów, dlatego najzdrowszym i najbardziej naturalnym źródłem tej witaminy jest między innymi kiszona kapusta. Ratowała ona marynarzy przed szkorbutem, ponieważ zapakowana w beczki mogła przeleżeć pod pokładem długie miesiące. Z kolei błonnik wspomaga trawienie i obniża cholesterol, co zapobiega w przyszłości problemom z...

Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Solenie bigosu powinno odbywać się na samym końcu jego przygotowania albo nawet wcale. Jeśli nie macie doświadczenia w jego przygotowaniu, lepiej uważajcie z dodawaniem soli do tej potrawy.

Sztandarowa potrawa kuchni polskiej, czyli tradycyjny bigos wymaga od osoby gotującej sporo uwagi i skupienia. Błąd można popełnić już na etapie solenia potrawy. Coś tak naturalnego i zwykłego w przypadku innych dań, jest nieraz zupełnie zbyteczne w przypadku bigosu. Jak nie przesolić bigosu? Wszystko za sprawą kwaśnej i słonej kapusty kiszonej, która jest podstawowym składnikiem polskiego bigosu. W zależności od upodobań, w bigosie może znaleźć się sama kapusta kiszona, można użyć mieszanki kapusty kiszonej i białej albo też w sezonie samej młodej, białej kapusty. Wszystkie te dania różnią się od siebie w dużej mierze właśnie poziomem kwaśności i słoności ze względu na obecność kapusty kiszonej. Dlatego też, jeżeli przygotowujecie bigos złożony głównie z kiszonki, sprawdźcie wcześniej dokładnie jej smak. Zbyt kwaśna kapusta kiszona może sprawić, że gotowy bigos będzie po ugotowaniu zbyt cierpki i nieprzyjemny w smaku. Podobny problem może stanowić zbyt duże zasolenie kapusty kiszonej. W tym celu przed gotowaniem bigosu warto kapustę kiszoną po prostu wypłukać i odcisnąć. Kiedy powinno się solić bigos? O soleniu bigosu w pierwszym etapie gotowania nie ma nawet mowy! Dodanie soli na początku duszenia kapusty może zepsuć cały bigos. Jeden błąd i przesolony bigos będzie nadawał się tylko do wyrzucenia. Poniżej przedstawiamy specjalnie dla początkujących kucharzy krótką rozpiskę na temat kolejności postępowania z kapustą do bigosu. Wymoczcie i odciśnijcie kapustę kiszoną jeżeli podejrzewacie, że może być zbyt kwaśna. Mięso podsmażcie na patelni. Kapustę zalejcie odrobiną wody i duście na wolnym ogniu. Potrawę kosztujcie i doprawiajcie dopiero po połączeniu kapusty, mięsa, grzybów i innych dodatków do bigosu. Na smak bigosu wpływa także...

Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
AdobeStock
Newsy
Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
Sztuka gotowania bigosu polega nie tylko na odpowiedniej technice, ale także doborze składników. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać, czy wszystkie składniki użyte do bigosu są smaczne.

Bigos to jedno z typowych dań polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza podczas świąt i dużych spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Zwłaszcza w górach tradycją jest podawanie gościom domowego bigosu. Czasem jednak ta klasyczna potrawa nie wychodzi pomimo przestrzegania wskazówek podanych w przepisie. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie. Jak wybrać dobrą kapustę do bigosu? Podstawę bigosu stanowi kapusta – kiszona i słodka. Dlatego tak ważne jest, by wybrać smaczną kapustę dobrej jakości. Wówczas możecie mieć pewność, że wasz bigos wyjdzie smaczny! Kupując kapustę kiszoną do bigosu, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak pachnie i jaki ma kolor. Nie powinna być biała, tylko lekko żółta. Z kolei zapach nie powinien być kwaśny ani octowy – jeżeli go wyczujecie, oznacza to, że do kapusty dodano różne dodatki, które nie powinny się w niej znaleźć. Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie kapusty. Jeśli czujecie w niej alkohol lub drożdże, to niestety kapustę należy wyrzucić – taki zapach to znak, że proces fermentacji przebiegł nieprawidłowo, a zjedzenie takiej kapusty grozi silnym bólem brzucha i wymiotami. Jaki tłuszcz do bigosu? Kolejnym ważnym składnikiem bigosu jest tłuszcz. Najlepiej jest dodać do niego tłuszcze zwierzęce, czyli boczek, smalec i tłuszcz wytopiony z mięsa – nadają one potrawie wyjątkowy aromat! Z kolei jeśli przygotowujecie bigos w wersji jarskiej, to użyjcie olejów roślinnych. Świetnie sprawdzi się zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jakie przyprawy dodać do bigosu? Żaden bigos nie może się obejść bez odpowiednich przypraw i ziół. By wyszedł smaczny i aromatyczny, dodajcie do niego: Ziele angielskie Kminek Liście laurowe Ziarna jałowca Majeranek Pieprz Jakie...

szybki bigos
Gotujmy.pl
Newsy
Szybki bigos ze słodkiej kapusty z wędzoną kiełbasą. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie
Szybki bigos ze słodkiej kapusty z mięsem wieprzowym ze schabu, cebulką i swojską kiełbasą to danie, które wprost idealnie wpasowuje się w mroźne, zimowe dni. Jak je przygotować? Czytajcie dalej!

Polacy wprost kochają bigos. Zajadają się nim na co dzień i od święta. Sposobów przygotowywania tej potrawy jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują bigos jarski, inni twierdzą, że nie może w nim zabraknąć swojskiej kiełbasy oraz wędlin. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego są: drobno poszatkowana kiszona kapusta, świeża biała kapusta, suszone grzyby, śliwki oraz różne gatunki mięsa i wędlin.  Całość dopełnia cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy. Podczas przygotowywania bigosu liczy się czas. Im dłużej dusi się bigos, tym lepiej. Po przyrządzeniu i najlepiej kilkudniowym duszeniu, danie powinno mieć ciemny kolor i gęstą konsystencję. Powinno być lekko pikantne w smaku i mieć silną woń wędzonki. Kto powiedział, że przygotowanie bigosu musi zajmować mnóstwo czasu? Ten z naszego przepisu robi się w nieco ponad godzinę, ale smakuje równie wybornie, jak ten, na którego przygotowanie trzeba poświecić znacznie więcej czasu. Jeżeli lubicie bigos, ale nie macie zbyt duo czasu, nie musicie przygotowywać tej potrawy wedle klasycznej, staropolskiej receptury, Możecie przetestować o wiele krótszą opcję na ugotowanie bigosu. Bigos z naszego przepisu jest szybki, prosty i zarazem bardzo smaczny. W mig poprawi wam humor i rozpieści wasze podniebienia w mroźne, zimowe dni. Składniki: 1 kg schabu 2 pętka swojskiej kiełbasy 1 duża cebula 1 nieduża główka białej kapusty Przyprawa do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Szczypta czarnego pieprzu Sól do smaku 1 łyżka posiekanego koperku 1 czubata łyżka sosu z suszonych pomidorów z czosnkiem lub koncentratu pomidorowego...