Nie ma to jak talerz gorącej zupy w zimowy, chłodny dzień. W takich okolicznościach warto postawić na klasykę. Czyli krupnik. Zupa, której smak nie zmienił się na przestrzeni mijających nieubłaganie lat. Podstawą były i nadal są w niej niezastąpione krupy jęczmienne.
Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku?
Krupy, a więc tak naprawdę kasza jęczmienna łamana. Z drugiej strony na pewno mieliście już do czynienia z krupnikiem z większym pęczakiem, zamiast tradycyjnych krup. Niezależnie od tego, jakiej kaszy użyjecie podczas gotowania swojego krupniku, uważajcie, by nie przesadzić z jej ilością.
Zbyt dużo kaszy w zupie za mocno zagęści wasze pierwsze danie. W takich wypadkach konieczne będzie uzupełnienie zupy warzywnym wywarem, dogotowanym w drugim garnku…
Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Kiedy dodacie ją za wcześnie, szybko się rozgotuje i zupa stanie się właśnie za gęsta. Jeśli dodacie ją za późno, krupy nie dogotują się i będą po prostu niejadalne. Nie ma nic gorszego, niż niedogotowana kasza!
Zobacz także:
Kolejność działań powinna być więc następująca: najpierw gotujecie mięso, potem warzywa, następnie wrzucacie kaszę, a na koniec ziemniaki. Tak robiły nasze babcie, nasze mamy – i taka jest właśnie recepta na świetny krupnik. A zatem – zabierajcie się już do pracy! Oto przepis.
Przepis na krupnik
Składniki:
- 50 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa wieprzowego z kością
- udko z kurczaka
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 2-3 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz czarny
- sól
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej łamanej – wiejskiej
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą w garnku i gotujcie na małym ogniu, zbierając szumowiny.
- Warzywa obierzcie i dodajcie do zupy po ok. 30 min. gotowania mięsa.
- Wrzućcie do garnka ziele angielskie i liść laurowy.
- Po kolejnych 10 min. dodajcie do zupy kaszę jęczmienną.
- Kiedy upłynie następne 10 min. dodajcie do zupy obrane i pokrojone ziemniaki.
- Zupę na koniec wzbogaćcie posiekaną natką pietruszki.
- Podawajcie z chlebem.
Smacznego!