Nie ma to jak talerz gorącej zupy w zimowy, chłodny dzień. W takich okolicznościach warto postawić na klasykę. Czyli krupnik. Zupa, której smak nie zmienił się na przestrzeni mijających nieubłaganie lat. Podstawą były i nadal są w niej niezastąpione krupy jęczmienne.

Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku?

Krupy, a więc tak naprawdę kasza jęczmienna łamana. Z drugiej strony na pewno mieliście już do czynienia z krupnikiem z większym pęczakiem, zamiast tradycyjnych krup. Niezależnie od tego, jakiej kaszy użyjecie podczas gotowania swojego krupniku, uważajcie, by nie przesadzić z jej ilością.

Zbyt dużo kaszy w zupie za mocno zagęści wasze pierwsze danie. W takich wypadkach konieczne będzie uzupełnienie zupy warzywnym wywarem, dogotowanym w drugim garnku…

Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Kiedy dodacie ją za wcześnie, szybko się rozgotuje i zupa stanie się właśnie za gęsta. Jeśli dodacie ją za późno, krupy nie dogotują się i będą po prostu niejadalne. Nie ma nic gorszego, niż niedogotowana kasza!

Zobacz także:

Kolejność działań powinna być więc następująca: najpierw gotujecie mięso, potem warzywa, następnie wrzucacie kaszę, a na koniec ziemniaki. Tak robiły nasze babcie, nasze mamy – i taka jest właśnie recepta na świetny krupnik. A zatem – zabierajcie się już do pracy! Oto przepis.

Przepis na krupnik

Składniki:

  • 50 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa wieprzowego z kością
  • udko z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • sól
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej łamanej – wiejskiej
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą w garnku i gotujcie na małym ogniu, zbierając szumowiny.
  2. Warzywa obierzcie i dodajcie do zupy po ok. 30 min. gotowania mięsa.
  3. Wrzućcie do garnka ziele angielskie i liść laurowy.
  4. Po kolejnych 10 min. dodajcie do zupy kaszę jęczmienną.
  5. Kiedy upłynie następne 10 min. dodajcie do zupy obrane i pokrojone ziemniaki.
  6. Zupę na koniec wzbogaćcie posiekaną natką pietruszki.
  7. Podawajcie z chlebem.

Smacznego!