Rosół z koprem
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy

Kiedy powinno się dodać koperek do rosołu? Większość Polaków popełnia ten fatalny błąd

Kiedy natka pietruszki, kiedy lubczyk, a kiedy koperek? Podpowiadamy, w którym momencie powinniście dodać do rosołu swoją zieleninę.

Rosół to nasza tradycja, a przepis na smaczny wywar jest przekazywany w każdym domu z pokolenia na pokolenia.

Mamy przekazywały klasyczny przepis na złocisty bulion córkom, a córki przekazywały pałeczkę dalej. I tak od lat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Próby z zieleniną

Nic więc w tym dziwnego, że to właśnie danie jest zasadniczo niezbyt podatne na zaskakujące innowacje, kombinacje i modyfikacje.

Nie brakuje jednak pań domu, które lubią nieco urozmaicić tradycyjny rosół. Na przykład poprzez doprawienie go innymi ziołami.

Pietruszka, lubczyk – to znana wszystkim klasyka. Słyszeliśmy też o gospodyniach, które dodają do zupy także zielony seler naciowy.

Próbowaliście? Jeśli tak, śmiało możecie popróbować także i z koprem. Co prawda zielony, świeży (lub mrożony) koperek kojarzy się bardziej z ziemniakami, ale nie zaszkodzi spróbować.

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Co, gdzie, kiedy?

Koperek doda rosołowi nieco ciekawszego smaku. Ciekawe, co powiedzą na to wasi domownicy? Uważajcie więc z ilością zielonego dodatku!

Zanim jednak przystąpicie do doprawiania rosołu koperkiem, koniecznie weźcie pod uwagę to, kiedy dodać go do zupy.

Większość Polaków niestety popełnia ten błąd i pospiesza się z dorzuceniem zieleniny do wywaru. Nie ma nic gorszego.

W takim wypadku nie tylko koperek, ale i natka pietruszki czy też każda inna zielenina, wygotuje się i straci swój smak.

Zdecydowanie lepiej będzie, gdy dodacie koperek, a także i pietruszkę, dopiero pod koniec gotowania. Zielone dodatki zachowają swój smak i aromat na talerzu.

Koper koprowi nie równy

Skąd biorą się tego typu pomyłki? Być może dla niektórych zwodniczy może być koper włoski, zwany także fenkułem.

Ta zielona roślina, nieco słodkawa i pikantna w smaku, jest coraz popularniejsza jako aromatyczna przyprawa ziołowa do mięs, sosów itd.

Koper włoski, czyli fenkuł, tym odróżnia się od naszego zielonego koperku, że powinno dodawać się go do potraw na samym początku gotowania!

Fenkuł
Adobe Stock
Newsy
Jak smakuje fenkuł i dlaczego warto go dodać do rosołu?
Fenkuł, czyli krewny naszego zwykłego, ogrodowego kopru, to roślina wciąż jeszcze przez wielu nie odkryta. Poznajcie jego wspaniałe właściwości.

Jak to często bywa w kulinariach i nazewnictwie roślin jadalnych, koper włoski niewiele ma wspólnego z Włochami. Roślina nazywana także koprem słodkim, a przede wszystkim fenkułem, naturalnie występuje daleko i od Włoch, i od Polski. Poznajcie fenkuł Pakistan, Iran, Afganistan, a nawet Nepal – to właśnie z Bliskiego Wschodu i z Azji fenkuł zawędrował w niemal wszystkie zakątki świata. Koper włoski uprawiany jest także i w naszym kraju, ale na razie pod względem popularności używania przez panie domu przegrywa rywalizację z tradycyjnym koperkiem. Warto poznać dobrze fenkuł, gdyż jest niezwykle wartościowym warzywem. W kulinariach wykorzystuje się nie tylko pędy, jak w przypadku tradycyjnego kopru. „Cebula” lub „bulwa” Dużą wartość stanowią także zgrubiałe pochwy liściowe tworzące coś na kształt cebuli. „Bulwa” fenkułu jest pieczona, smażona, dodawana do sałatek. Ugotowana „cebula” kopru włoskiego bardzo dobrze odnajdzie się w duecie z potrawkami z wieprzowiny. Ważne jest także zastrzeżenie, że fenkuł jest rośliną, którą w całości można spożywać także zupełnie na surowo. Intensywne owoce Szeroko wykorzystuje się także intensywne w zapachu owoce (w kształcie ziarenek). Mają one silny, anyżkowy zapach. Przyprawia się nimi kompoty, sosy, mięsa pieczone, ryby, a nawet pieczywo. Dodawanie owoców fenkułu do chleba upodobali sobie zwłaszcza Francuzi. A jaki pomysł na koper włoski powinni mieć Polacy? Warto wzbogacić nim ukochany przez wszystkich rosół. Do rosołu Jako element włoszczyzny sprawdzi się „bulwa” fenkułu. Zawiera ona mnóstwo witamin i zdrowych dla organizmu substancji na czele z witaminą C. W rosole sprawdzą się także i aromatyczne liście fenkułu, które mogą stanowić alternatywę dla...

Rosół
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Rosół wyszedł wodnisty? Ten trik sprawi, że zupa znów będzie miała wyrazisty smak
Rosół możecie uratować banalnym trikiem, który nie każdy zna. A stosowały go już nasze babcie.

Czasem podczas długiego gotowania rosołu na maleńkim ogniu można nieco stracić czujność. Wtedy z garnka może wyparować za dużo płynu. Co wtedy robić? Nie martwcie się. Wystarczy uzupełnić braki wody wrzątkiem z czajnika . Nic prostszego. Gorzej, gdy podczas tego procesu omsknie się wam ręka i zupa stanie się za rzadka. Zbyt wodnisty rosół nie jest na pewno tym, na co czekają domownicy. Spokojnie, sprawa nie jest jeszcze przegrana. Zapomnijcie o wzmacnianiu smaku sztuczną kostką rosołową. Zamiast tego zwiększcie nieco ogień i dajcie rosołowi wyparować nadmiar płynu, gotując go dłużej. Dzięki temu bulion znów nabierze głębokiego i wyrazistego smaku. Jak wybrać mięso do rosołu drobiowego? Prawdziwą treść rosołu stanowi oczywiście mięso. To na mięsie opiera się niemal cały smak tej tradycyjnej zupy. Jakie mięso wybrać do gotowania rosołu? Najlepsza będzie wiejska kura, na którą mieszczuchy mogą „zapolować” na targowiskach. Jeśli macie kłopot z nabyciem kury, poszukajcie w marketach kurczaka zagrodowego, a przynajmniej udek i podudzi z takiego właśnie drobiu. Naturalnie karmione kury są sekretem smaku rosołu i charakterystycznych oczek pływających po powierzchni talerza i garnka. Bez tego ani rusz. Odpada gotowanie rosołu na chudym mięsie, na przykład na filecie z piersi kurczaka. Jakie mięso wybrać do rosołu? Mięso na rosół musi być drobiowe, musi być tłuste i musi koniecznie zawierać kości. Znajdujący się w kościach drobiowych kolagen wpływa na wartości zdrowotne zupy. Niektóre panie domu kombinują z gotowaniem rosołu z dodatkiem innego rodzaju mięsa, zwykle wołowiny . To już zostawiamy w waszej gestii. Niektórzy wolą bardziej zdecydowany, nieco cierpki smak gotowanej wołowiny, inni nie. Jeszcze inną opcją jest ugotowanie rosołu z innego rodzaju drobiu. Kawałek...

Sałatka z ogórków
Pixabay/RitaE
Zdrowie
Prosta i dobra. Dietetyczna sałatka z ogórków w 5 minut. Jedz i chudnij
Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze warto docenić. Szybko pozwoli ugasić pragnienie, jednocześnie ma mało kalorii i nadaje się do niskokalorycznej diety.

Ogórek składa się w  ok. 98 proc. z wody. Dlatego też spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym piciem płynów.  Zielony ma garniturek Ogórki zawierają substancje o nazwie kukurbitacyny , które są odpowiedzialne za gorzki smak warzywa. Oprócz tego dodają ogórkowi jednej ważnej zalety. Kukurbitacyna znajduje się także pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. Jest substancją całkowicie bezpieczną dla człowieka i ma sporo właściwości leczniczych, udowodnionych naukowo.  Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, wpływa żółciopędnie. Pobudza trawienie, ma właściwości chroniące wątrobę. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie. Ma wpływ przeciwzapalny, podobnie jak naproksen i ibuprofen. W walce z rakiem Badania opublikowane w “Cancer Research” wspominają o jeszcze innym, znaczącym działaniu ogórka. Naukowcy są zdania, że kukurbitacyny zawarte w tym warzywie mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki. Ogórek poprawia stan zdrowia dzięki wielu antynowotworowym substancjom, takim jak flawonoidy, luteina, czy kwas foliowy.  Szybko, smacznie i zdrowo Do zrobienia dietetycznej sałatki z ogórka potrzebnych jest zaledwie kilka składników. 30 dag ogórka zielonego wężowego, sól i pieprz do smaku, zielony koperek i sok z cytryny. Do przybrania sałatki możemy użyć kilku pomidorków koktajlowych i łyżkę jogurtu naturalnego. Ogórki myjemy i suszymy. Obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy starte ogórki do smaku solą i pieprzem. Całość należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno...

Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny
Gotujmy.pl
Newsy
Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny
Słyszeliście kiedyś o tej metodzie?

Rosół to staropolska zupa gotowana od pokoleń. Wywar gotowany na różnych typach mięs z dodatkiem warzyw. Każdy ma jakiś własny sposób na gotowanie rosołu. Wielu z was podpatrzyło technikę gotowania rosołu u mam lub babć. Czy wasze babcie też odcedzały rosół w trakcie gotowania? To staropolska metoda, która podobno czyni cuda. Jak zrobić idealny rosół? Dobry rosół to wywar mięsny z dodatkiem warzyw. Idealny rosół jest aromatyczny, pełny głębokiego smaku i pięknie pachnący. Najpopularniejsze dodatki do rosołu to: Mięso drobiowe z kośćmi lub mieszanka mięsa drobiowego i wołowego Marchewki Pietruszka Seler Por To absolutna podstawa każdego rosołu. Niektórzy dodają do niego jeszcze inne warzywa: cebulę, czosnek, imbir, kapustę, koper włoski lub pasternak. Aromat rosołu jest zapewniany też przez wyselekcjonowane przyprawy. Polecamy dodać do rosołu ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i lubczyk. Jeśli chcecie poeksperymentować z kolorem rosołu, możecie wrzucić do niego trochę kurkumy lub puree z dyni. Odcedzanie rosołu w trakcie gotowania Równie ważne, jak użyte składniki, są różnorodne techniki gotowania. Może macie swoje sposoby na wydobycie z produktów jak najwięcej smaku i zamknięcie go w bulionie. Staropolskie gospodynie też miały swoje sekrety, których mocno się trzymały. Między innymi odcedzały one rosół w trakcie gotowania! Gospodynie zawsze przygotowały rosół w ten sposób. Na początek zalewały one mięso wodą. Bardzo ważna była od zawsze proporcja mięsa do wody. Mięsa musiało być odpowiednio dużo, by smak był wyrazisty. W starej książce kucharskiej można znaleźć informacje, że na jedną osobę jedzącą rosół przypadać ma aż pół kilograma mięsa! Po godzinie...