Kiedy dodać przyprawy do bigosu? Tych użyjcie dopiero na końcu. Inaczej danie będzie do niczego
Flickr
Newsy

Kiedy dodać przyprawy do bigosu? Tych użyjcie dopiero na końcu. Inaczej danie będzie do niczego

Ważne jest nie tylko to, jakie przyprawy dodacie do bigosu, ale też kiedy to zrobicie. Nie wszystkie bowiem powinny wylądować w garnku już na początku gotowania.

Obecnie bez bigosu nie wyobrażamy sobie świąt, ale danie to można jeść również bez okazji. W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem jest ciemno i zimno, nie ma nic lepszego niż talerz parującego, rozgrzewającego bigosu z pajdą chleba. Ta potrawa swój aromat zawdzięcza oczywiście kapuście kiszonej, grzybom, a także bogactwu przypraw. W końcu w tradycyjnej, polskiej kuchni nie szczędzi się przypraw - tak też jest w przypadku bigosu. Jednak nie można wrzucić od razu wszystkiego do garnka. Zobaczcie, jak doprawiać bigos z głową. 

W jakiej kolejności dodawać przyprawy do bigosu?

Bigos zdecydowanie nie należy do tych dań, które wystarczy doprawić solą i pieprzem, by dobrze smakowały. Muszą się znaleźć w nim takie przyprawy, jak:

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • ziarna jałowca

  • tymianek

  • majeranek

  • kminek

  • pieprz

Niezwykle ważna jest także kolejność dodawania powyższych składników. Liście laurowe, ziele angielskie i kminek należy dodać do garnka już na samym początku gotowania, by bigos mógł przejść zapachem i smakiem tych przypraw. Zupełnie inaczej jest jednak w przypadku majeranku oraz tymianku. Są to w końcu zioła, a te zawsze dodaje się do potraw pod koniec gotowania. Dlaczego? Jeżeli będziecie gotować bigos z tymi ziołami zbyt długo, cały smak z nich „wyparuje”, a do tego mogą sprawić, że potrawa stanie się gorzka

Również sól należy wsypać do bigosu na końcu. Kapusta kiszona, kiełbasa i inne wędliny, jakie dodajemy do tego dania, same w sobie są już dość słone. Z tego powodu, bigosu należy spróbować pod koniec gotowania i dopiero wtedy, w razie potrzeby, dosolić. 

Zobacz także
Przez ten podstawowy błąd niszczy się cały smak bigosu. W ten sposób tylko marnujecie dobre składniki

Przez ten podstawowy błąd niszczy się cały smak bigosu. W ten sposób tylko marnujecie dobre składniki

Dodajcie to do bigosu, a w życiu nie zrobicie go inaczej. Najlepiej będzie smakował na 3. dzień

Dodajcie to do bigosu, a w życiu nie zrobicie go inaczej. Najlepiej będzie smakował na 3. dzień

Jak gotować bigos?

Smaczny bigos, podobnie jak rosół, wymaga cierpliwości. Robiony na szybko nie smakuje tak, jak ten gotowany na wolnym ogniu przez kilka godzin. Do tego, przez zbyt dużą moc palnika i pośpiech, nietrudno o przypalenie bigosu - a wcale nie jest łatwo usunąć smak i zapach spalenizny z potrawy.  Dobrze też jest gotować bigos w dużym garnku z grubym dnem, co pozwoli zmniejszyć prawdopodobieństwo przypalenia. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Newsy
Jakie przyprawy najbardziej pasują do bigosu? Dodajcie te, a zyska niesamowity smak
Dobry bigos wymaga użycia właściwych przypraw w odpowiednich proporcjach. Wiecie, jakie sprawdzają się najlepiej?

Bigos to danie kultowe, którego nie może dziś zabraknąć podczas rodzinnych spotkań! Ale nie zawsze tak było. Trudno nazwać bigos szczególnie wykwintnym jedzeniem, ale w dawnych czasach nie wszyscy mogli sobie na niego pozwolić. Wynika to głównie z dużej zawartości mięsa, które dawniej było bardzo drogie. Bigos był daniem myśliwych, którzy gotowali w dużym garnku mięso upolowanych zwierząt z dodatkiem kapusty, zebranych grzybów, owoców i przypraw. Dziś na szczęście mięso nie jest już takim rarytasem i jedyne co może zniechęcić do ugotowania bigosu, to długi czas przygotowania. Aby wyszedł idealny, czyli nie za kwaśny i nie za słodki , ważny jest umiar w doprawianiu i oczywiście użycie odpowiednich przypraw. Sprawdźcie, które z nich są najlepsze do bigosu! Jakie przyprawy należy dodać do bigosu? Cały smak bigosu tkwi w kapuście oraz odpowiednich przyprawach! To dzięki nim potrawa zyskuje tak głęboki smak i aromat. Gdy będziecie gotowali bigos na święta, dodajcie do niego poniższe przyprawy – gwarantujemy, że wyjdzie fenomenalny! Przyprawy do bigosu: Majeranek Tymianek Ziele angielskie Liście laurowe Pieprz ziarnisty Suszone śliwki Rodzynki Goździki Papryka słodka czerwona Kminek Cukier Czerwone wino Owoce jałowca Jabłka Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Jak doprawiać bigos? Najważniejszy jest umiar . Jeżeli zdecydujecie się na wiele przypraw, to używajcie ich oszczędnie! W tym przypadku znacznie łatwiej jest dodać niż odjąć , więc lepiej doprawiać po trochu i próbować, niż zepsuć danie zbyt dużą ilością kminku albo pieprzu. Uważajcie szczególnie na sól . Bigos przygotowuje się z dużą ilością wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa. Są one bardzo słone, dlatego bigos należy solić...

Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
AdobeStock
Newsy
Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
Sztuka gotowania bigosu polega nie tylko na odpowiedniej technice, ale także doborze składników. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać, czy wszystkie składniki użyte do bigosu są smaczne.

Bigos to jedno z typowych dań polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza podczas świąt i dużych spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Zwłaszcza w górach tradycją jest podawanie gościom domowego bigosu. Czasem jednak ta klasyczna potrawa nie wychodzi pomimo przestrzegania wskazówek podanych w przepisie. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie. Jak wybrać dobrą kapustę do bigosu? Podstawę bigosu stanowi kapusta – kiszona i słodka. Dlatego tak ważne jest, by wybrać smaczną kapustę dobrej jakości. Wówczas możecie mieć pewność, że wasz bigos wyjdzie smaczny! Kupując kapustę kiszoną do bigosu, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak pachnie i jaki ma kolor. Nie powinna być biała, tylko lekko żółta. Z kolei zapach nie powinien być kwaśny ani octowy – jeżeli go wyczujecie, oznacza to, że do kapusty dodano różne dodatki, które nie powinny się w niej znaleźć. Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie kapusty. Jeśli czujecie w niej alkohol lub drożdże, to niestety kapustę należy wyrzucić – taki zapach to znak, że proces fermentacji przebiegł nieprawidłowo, a zjedzenie takiej kapusty grozi silnym bólem brzucha i wymiotami. Jaki tłuszcz do bigosu? Kolejnym ważnym składnikiem bigosu jest tłuszcz. Najlepiej jest dodać do niego tłuszcze zwierzęce, czyli boczek, smalec i tłuszcz wytopiony z mięsa – nadają one potrawie wyjątkowy aromat! Z kolei jeśli przygotowujecie bigos w wersji jarskiej, to użyjcie olejów roślinnych. Świetnie sprawdzi się zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jakie przyprawy dodać do bigosu? Żaden bigos nie może się obejść bez odpowiednich przypraw i ziół. By wyszedł smaczny i aromatyczny, dodajcie do niego: Ziele angielskie Kminek Liście laurowe Ziarna jałowca Majeranek Pieprz Jakie...

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak
Poznajcie unikalny przepis na bigos w wykonaniu Ewy Wachowicz. Ten smak nie ma sobie równych.

Ewa Wachowicz nie bez racji jest uznawana za autorytet w kwestii gotowania. Ostatnio podzieliła się przepisem na tradycyjny staropolski bigos. Jak go przygotowuje? Jak zrobić idealny bigos? To kultowe danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej i białej, różnych rodzajów mięsa, grzybów oraz dodatku suszonych owoców. W bigosie najważniejsze są dobre gatunkowo mięsa i kapusta oraz długi czas gotowania. Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin a najlepiej, gdyby gotował się przez 3-5 dni. Ta tradycyjna, staropolska potrawa najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień. Bigos powinien też mieć lekko kwaskowaty smak. Podczas długiego gotowania i odparowywania wody, jego smak może się jednak zrobić słodki, a nawet nieco mdły. Co robi w takiej sytuacji Ewa Wachowicz? Przeczytajcie. Przepis na bigos Ewy Wachowicz Składniki: 750 g - kiszonej kapusty 750 g - białej kapusty 2 - cebule 1 - golonka 1 kg - różnego rodzaju mięsa czy wędlin 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki - koncentratu pomidorowego 100 g - suszonych grzybów 3 - liście laurowe jałowiec ziele angielskie 1 l - rosołu 2 łyżki - oliwy sól pieprz Przygotowanie:  Kapustę kiszoną odciśnijcie z soku (sok zachowajcie, bo może się wam przydać do dokwaszenia bigosu). Kapustę posiekajcie, zalejcie połową rosołu, dodajcie golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca i gotujcie do miękkości. Białą kapustę posiekajcie, zalejcie wodą i gotujcie ok. 10 minut. Wodę odlejcie. Na patelni na oliwie podsmażcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodajcie ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (posiekajcie je w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotujcie do miękkości....