Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Wikipedia Commons
Newsy

Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję

Fasolka po bretońsku wbrew pozorom niewiele ma wspólnego z kuchnią francuską. W jaki sposób dodanie pomidorów wpływa na smak tego przepysznego polskiego dania?
Hubert Rój
kwiecień 14, 2021

Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty.

Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu.

Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 5 dag fasoli Piękny Jaś
  • 30 dag boczku
  • 40 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • Puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • Łyżka majeranku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Pieprz
  • Słodka papryka wędzona w proszku

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania.
  2. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim.
  3. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli.
  4. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę.
  5. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa.
  6. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki.
  7. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą.
  8. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy.
  9. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia.
  10. Podawajcie z pieczywem białym. Smacznego! 

Czytaj także:

Komentarze