Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty.
Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu.
Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania.
Przepis na fasolkę po bretońsku
Składniki:
- 5 dag fasoli Piękny Jaś
- 30 dag boczku
- 40 dag kiełbasy
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- Puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- Łyżka majeranku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- Pieprz
- Słodka papryka wędzona w proszku
Przygotowanie:
- Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania.
- Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli.
- Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę.
- Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa.
- Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki.
- Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą.
- Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy.
- Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia.
- Podawajcie z pieczywem białym. Smacznego!
Czytaj także: