Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty.

Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu.

Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 5 dag fasoli Piękny Jaś
  • 30 dag boczku
  • 40 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • Puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • Łyżka majeranku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Pieprz
  • Słodka papryka wędzona w proszku

Przygotowanie:

  1. Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania.
  2. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim.
  3. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli.
  4. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę.
  5. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa.
  6. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki.
  7. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą.
  8. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy.
  9. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia.
  10. Podawajcie z pieczywem białym. Smacznego! 

Czytaj także:

Zobacz także: