Tania, smaczna i pożywna. A do tego jej głównym składnikiem są arcypolskie ogórki kiszone. Właściwości ogórkowej są w sam raz dla wszystkich w czasie srogich zim.

Ciepły, pożywny wywar na mięsie z porcją marchewki i ziemniaków – taki zestaw dostarczy odpowiednią ilość węglowodanów wychłodzonemu ludzkiemu organizmowi.

Starte ogórki i sok

Walor zdrowotny ogórkowej, stanowią oczywiście ogórki kiszone starte na tarce przez wrzuceniem do zupy.

Oprócz tego, niektóre gospodynie domowe do swoich ogórkowych dolewają znaczne ilości soku z kiszonych ogórków.

Zobacz także:

Dzięki temu zabiegowi zupa staje się o wiele bardziej intensywna w smaku. Wy też wolicie bardziej wyraziste ogórkowe?

Niezależnie od tego czy wlewacie ogórki wraz z sokiem ze słoika, czy bez, warto zastanowić się kiedy to zrobić

Straty trudne do oszacowania

Nie sztuką jest dodanie startych ogórków w dowolnym momencie gotowania zupy. Jeśli zrobicie to za wcześnie, skutki będą opłakane.

Dlaczego? Takie zachowanie wpłynie na dwie rzeczy. Po pierwsze, w wyniku zetknięcia z kwaśną substancją, ziemniaki mogą pozostać twarde z zewnątrz nawet po długim gotowaniu.

Więcej przeczytacie o tym zagadnieniu w tym artykule: Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Ten błąd popełnia wielu z nas. Skutek jest katastrofalny

 

Poważniejszym „wykroczeniem” będzie jednak pozbawienie ogórkowej zdrowotnego waloru, poprzez zbyt długie gotowanie bogatego w witaminy soku z ogórków.

Także starte na tarce kiszone ogórki, stracą wiele ze swoich prozdrowotnych walorów w czasie zbyt długiego gotowania.

Witaminy i kwas

Czas więc na wnioski. Ogórki należy bezwzględnie dodawać do zupy pod sam koniec gotowania. Zachowacie w ten sposób i smak i witaminy.

W przypadku kiszonych ogórków, mówimy oczywiście o witaminie C, jakże ważnej w okresie zimowym.

W tym czasie trzeba ją dostarczać organizmowi z alternatywnych źródeł – takim jest właśnie kiszona żywność, na czele z ogórkami i kapustą.

Oprócz tego, kiszone ogórki i ich sok to także źródło kwasu mlekowego, potrzebnego organizmowi do lepszej regeneracji po wysiłku.

Przepis na przepyszną ogórkową z przepisu Jakuba Kuronia, znajdziecie pod tym linkiem: Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa