Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów np. z dodatkiem makreli. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bez względu na to, którą wersję preferujecie, zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie. 

Kiedy dodać koncentrat do pomidorówki?

Mimo że pomidorówka często gości na waszych stołach, prawdopodobnie popełniacie jeden podstawowy błąd podczas jej przyrządzania – dodajecie koncentrat w nieodpowiednim momencie. 

Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają bowiem, by robić to dopiero na samym końcu gotowania, kiedy wszystkie inne składniki, oprócz śmietany, są już w wywarze. Dzięki temu zupa stanie się o wiele bardziej esencjonalna. Sami się przekonajcie.

Przepis na przepyszną zupę pomidorową 

Proponujemy niezawodny przepis na klasyczną zupę pomidorową, która zawsze wyjdzie pyszna.

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 litry domowego bulionu
  • 3 średnie marchewki z rosołu
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 300 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka dobrego masła
  • 2 łyżeczki białego cukru
  • Kwaśna śmietana 18 proc.
  • Pieprz, sól i bazylia

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion. 
  2. Pomidory natnijcie od dołu, umieśćcie w dużej, odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 4 minutach obierzcie je ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie.
  3. Po kilku kolejnych minutach do bulionu dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu. Całość doprawcie solą, pieprzem, bazylią (najlepiej świeżą) oraz cukrem i zamieszajcie.
  4. Do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy, zamieszajcie i ponownie doprowadźcie ją do wrzenia, a następnie zdejmijcie garnek z ognia.
  5. Do pojemnika odlejcie dwie chochelki zupy i zmieszajcie ją ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą pomidorówki.
  6. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Serwujcie z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl