Zupa pomidorowa
Pexels/Naim Benjelloun
Newsy

Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd

Zupę pomidorową znają chyba wszyscy, ale czy na pewno wszyscy poprawnie ją przyrządzają?
Weronika Kępa
marzec 17, 2021

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów np. z dodatkiem makreli. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bez względu na to, którą wersję preferujecie zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy dodać koncentrat do pomidorówki?

Mimo że pomidorówka często gości na waszych stołach, prawdopodobnie popełniacie jeden podstawowy błąd podczas jej przyrządzania – dodajecie koncentrat w nieodpowiednim momencie. 

Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają bowiem, by robić to dopiero na samym końcu gotowania, kiedy wszystkie inne składniki, oprócz śmietany, są już w wywarze. Dzięki temu zupa stanie się o wiele bardziej esencjonalna. Sami się przekonajcie.

Przepis na przepyszną zupę pomidorową 

Proponujemy niezawodny przepis na klasyczną zupę pomidorową, która zawsze wyjdzie pyszna.

Składniki:

  • 2 litry domowego bulionu
  • 3 średnie marchewki z rosołu
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 300 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka dobrego masła
  • 2 łyżeczki białego cukru
  • Kwaśna śmietana 18 proc.
  • Pieprz, sól i bazylia

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion. 
  2. Pomidory natnijcie od dołu, umieśćcie w dużej, odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 4 minutach obierzcie je ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie.
  3. Po kilku kolejnych minutach do bulionu dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu. Całość doprawcie solą, pieprzem, bazylią (najlepiej świeżą) oraz cukrem i zamieszajcie.
  4. Do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy, zamieszajcie i ponownie doprowadźcie ją do wrzenia, a następnie zdejmijcie garnek z ognia.
  5. Do pojemnika odlejcie dwie chochelki zupy i zmieszajcie ją ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą pomidorówki.
  6. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Serwujcie z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

Komentarze
strogonof przepis
Adobe Stock
Newsy Najprostszy przepis na tradycyjnego Strogonowa. Jest lepszy niż w niejednej restauracji
Strogonow jest nie tylko pyszny, ale również bardzo rozgrzewający. Idealnie więc sprawdzi się na domowy, zimowy obiad. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 90 minut!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Strogonow to wystrzałowa mieszanka kulturowa. Danie wywodzi się zarówno z kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej, z kolei powszechnie gości na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem potrawa przygotowywana na bazie mięsa wołowego, sosu pomidorowego i warzyw to istny rarytas!  Przepis na strogonow Będziecie potrzebować 1 kilogram mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) 400 gramów pieczarek 100 gramów kukurydzy z puszki 100 gramów groszku z marchewką z puszki 150 gramów pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki gęstej śmietany Masło lub olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Pieczarki dokładnie umyjcie, pokrójcie w plasterki, a następnie umieśćcie w średniej wielkości garnku i podsmażcie na maśle do momentu, w którym woda całkowicie odparuje.  Dodajcie groszek z marchewką oraz kukurydzę z puszki wraz z wodą, w której się marynowały. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i zagotujcie. Po ok. 10 minutach powstanie bulion warzywny. Wołowinę dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i dodajcie pokrojoną wołowinę. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Tak przygotowane mięso umieśćcie w garnku z warzywami. Do składników dodajcie też pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Powstający strogonow zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie też przyprawy – słodką i ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Następnie trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut.  Na sam koniec gotowania odlejcie do małego pojemnika trochę bulionu, a następnie dokładnie...

Przeczytaj
Zupa pomidorowa
Gotujmy.pl/Gracer
Newsy Prosty sposób, aby klasyczna zupa pomidorowa nabrała wyjątkowego smaku
Pomidorowa to zdecydowana królowa polskich zup. Sięgamy po nią często i chętnie. Lubią ją nawet najmniejsi smakosze. Nie ma się co dziwić, jest po prostu przepyszna!
Aleksandra Jaworska
grudzień 08, 2020

Królowa polskich stołów jest serwowana przy każdej możliwej okazji. To jedna z ulubionych zup Polaków. Powodzenie zyskała głównie dzięki swojemu imponującemu, słodko-kwaśnemu posmakowi. Pomidor znaczy zdrowie Bazą pomidorówki są pomidory, które uchodzą za bardzo zdrowe warzywa. Swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi. Odpowiada za nie likopen. Jest on najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Jest także konieczny dla sprawnego funkcjonowania organizmu. Nie szkodzi mu obróbka cieplna. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz, likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Pomaga spowolnić wysuszanie skóry i odpowiada za utrzymanie jej zdrowego wyglądu na długie lata. Ponadto, pomidory mają silne właściwości antymiażdżycowe. Zawdzięczają je zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Dzięki pomidorom obniżymy też poziom cholesterolu i pomożemy sercu działać bez zarzutu. Jeden składnik, inny smak Co zrobić żeby pomidorowa smakowała jeszcze lepiej? Zwykle podawana jest z ryżem lub makaronem. To danie od zawsze króluje na naszych stołach. Tania i prosta, zupa idealna! Okazuje się, że istnieje pewien składnik, który potrafi zupełnie zmienić jej smak. Będziecie zaskoczeni. Zazwyczaj używamy do jej wykonania klasycznego koncentratu z pomidorów. Nadaje on lekko kwaśnawy posmak i mocne, czerwone zabarwienie. Wystarczy zmienić go na pulpę pomidorową. Taka podmiana powoduje, że popularna pomidorówka będzie smakowała jak zrobiona ze świeżych pomidorów. Pulpa pomidorowa czy pomidory w puszce to równie tani składnik co koncentrat. Gwarantuje jednak...

Przeczytaj
Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski
Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.
Weronika Kępa
listopad 11, 2020

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego. Do czerwonego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu 5 dużych i dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Olej Przygotowanie Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze. Do białego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu Cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 por (tylko jego biała część) 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 łyżka masła Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa...

Przeczytaj
Zupa pomidorowa
Adobe Stock
Triki kulinarne Te dodatki sprawią, że zupa pomidorowa będzie smakowała genialnie! Oniemiejesz, gdy spróbujesz!
Tradycyjną pomidorówkę znają chyba wszyscy. Ta niekwestionowana królowa od lat pieści nasze podniebienia. W pojedynkę smakuje wybornie, z dodatkami jeszcze lepiej!
Weronika Kępa
listopad 13, 2020

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bywa, że jemy ją z ryżem, ale głównie serwujemy z makaronem. Jednak bez względu na to, którą wersję lubisz najbardziej zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie! Z włoskim przysmakiem Nie od dziś wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z wieloma potrawami. Ich używanie jest szczególnie popularne nie tylko w kuchni Polskiej, ale również Włoskiej. Mimo to niewielu dotąd wpadło na pomysł połączenia zupy pomidorowej z… pizzą! Choć na pierwszy rzut oka propozycja wydaje się szalona to rzeczywiście smakuje wybornie. Bynajmniej nie chodzi tu o wersję z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, a bardziej stonowany wariant. Krem pomidorowy podawany z pizzą z białym sosem i czosnkiem może na długo pozostać w pamięci niejednego smakosza! Z owocami morza Idealnym dodatkiem do popularnej zupy okazują się również owoce morza . W sklepach spożywczych znajdziesz mnóstwo mieszanek, które pozwolą na przyrządzenie orientalnej pomidorówki. Wystarczy zmieszać jedną z nich z wcześniej przygotowanym wywarem i gotowe! Jeśli jednak takie połączenie wydaje ci się zbyt szalone, możesz przygotować owoce na oddzielnym talerzu. Najlepiej sprawdzą się do tego krewetki . Wystarczy, że podsmażysz je na maśle, przyprawisz i gotowe! Jeśli jednak jesteś ogromnym fanem sałatek spróbuj pomidorówki w towarzystwie ceviche. Z serem Fani serów również będą wniebowzięci! Nie od dziś przecież wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z nabiałem! Niesamowity smak uzyskasz dzięki burracie zalanej gorącą zupą. Ten wytwarzany z mozzarelli...

Przeczytaj