Kevin Aiston z "Europa da się lubić" wymysllił polską jajecznicę królewską. Robiąc ją wzorował się na sposobie podania tatara
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Kevin Aiston wymyślił polską jajecznicę królewską. Anglik zainspirował się naszym tatarem

Czasem przepisy na nowe dania wychodzą przypadkiem, gdy okazuje się, że zabrakło w domu któregoś ze składników. Czasem z kolei wpadamy na nowy pomysł inspirując się zupełnie inną potrawą. Tak było tym razem.

53-letni kucharz pochodzący z Londynu, po wystąpieniu w polskim show telewizyjnym „Europa da się lubić” ani myślał wracać do swojego kraju. Mimo że przyjechał do Polski w celach turystycznych, w efekcie zamieszkał u nas na stałe. Dziś na Podkarpaciu, prowadzi z żoną restaurację. Portalowi stronaodkuchni.pl zdradził swój przepis na wyjątkową jajecznicę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polska jajecznica królewska Kevina Aistona

Jajecznica, to danie znane na całym świecie. Można smażyć ją na maśle lub oleju. Jajka wylewa się na podsmażony bekon, lub bekon podawany jest osobno, ułożony na talerzu obok jajek. Chętnie to śniadaniowe danie jest smażone na szynce lub na cebulce.

Można do niego dodawać pieczarki, a sezonie grzybowym przyrządzić je na kurkach. Żółciutkie jajka pięknie wyglądają jeśli zostaną na koniec posypane poszatkowanym koprem lub szczypiorkiem. Tę zieloną ozdobę dania szczególnie ulubiliśmy sobie my – Polacy.

Polska jajecznica Kevina Aistona także zostaje udekorowana siekanym szczypiorkiem. Jednak nie to świadczy o jej polskości. Kucharz zdradził, że inspirował się innym polskim daniem, z którego zaczerpnął sposób podania i który zastosował w jajecznicy. Tym daniem jest tatar podawany z żółtkiem ułożonym na kopczyku z mięsa. Tak o swoim daniu opowiada jego autor.

- Wymyśliłem polską jajecznicę królewską. Z 4 jajek ze smażonym bekonem, pieczarkami i cebulą. Po ugotowaniu formuję ją w ringu, posypuję górną część świeżo siekanym szczypiorkiem i w samym centrum, na górze okrągłej już jajecznicy, kładę żółtko na górze i lekko posypuję pieprzem młotkowanym, więc wygląda jak korona na jajecznicy - chwali się swoim pomysłem angielski kucharz.

- Inspiracją do dania był sposób wykonania tatara. Tam żółtko również jest na mięsie, więc pomyślałem, czemu nie kłaść go również na jajecznicy, gdyż jajko jajku nie zaszkodzi. Komponują się razem doskonale. Żółtko powoduje, że jajecznica jest bardziej kremowa w konsystencji i wychodzi naprawdę dużo lepiej niż z mlekiem, śmietanką lub crème fraîche, których ja nie dodaję — opowiada Aiston.

Zobacz także
Pamiętacie Kevina Aistona? Był gwiazdą telewizji, teraz prowadzi restaurację. Wciąż nie lubi flaków i kisielu

Pamiętacie Kevina Aistona? Był gwiazdą telewizji, teraz prowadzi restaurację. Wciąż nie lubi 2 polskich dań

Jak zrobić puszystą jajecznicę? Dodajcie do jajek jeden składnik. Zakochacie się w jej obłędnym smaku

Jak zrobić puszystą jajecznicę? Dodajcie do jajek jeden składnik. Zakochacie się w jej obłędnym smaku

Surowe żółtko jako dodatek do jajecznicy

Dlaczego pod koniec smażenia zawsze warto dodać do jajecznicy surowe żółtko? Zróbcie to nawet jeśli unikacie surowych jajek z powodu salmonelli. W takiej sytuacji dopilnujcie, żeby skorupka jajka została dokładnie umyta, a żółtko dodajcie inaczej niż to w swoim autorskim przepisie podaje Kevin Aiston.

Oto sposób podania:

  1. Przygotujcie jajecznicę jak zawsze. Możecie roztrzepać jajko przed wylaniem na patelnię lub mocno mieszać po wylaniu na gorący tłuszcz.
  2. Gdy jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję, wbijcie na wierzch świeże żółtko i szybkimi ruchami rozmieszajcie je z pozostałą częścią jajecznicy.
  3. Patelnię od razu zestawcie z ognia, a danie przełóżcie na talerz żeby jajecznica nie zdążyła nadmiernie się ściąć.

Źródło: Instagram/Kevin Aiston, Stronaodkuchni.pl

Tego 1 składnika nigdy nie dodalibyście do jajecznicy. Poprawia smak, podkreśla walory dania
Adobe Stock
Newsy
Tego 1 składnika nigdy nie dodalibyście do jajecznicy. Poprawia smak i podkreśla walory dania
Gdy zobaczycie co proponujemy dodać do jajecznicy, na pewno jękniecie. I to niekoniecznie z zachwytu. Jednak jeśli odważycie się spróbować chociaż raz, nie wrócicie już do dawnych przyzwyczajeń.

Niektórzy żartują, że jajecznicę potrafi usmażyć nawet ten, kto nie potrafi porządnie ugotować wody na herbatę. Ten żart ma rzecz jasna pokazać, że jajecznica jest najprostszym daniem na świecie. Drugim walorem jajecznicy jest to, że możecie ją tak urozmaicać, że nigdy się nie znudzi. Smaży się ją więc na cebulce lub z dodatkiem dymki. Niektórzy uwielbiają jajecznicę na pokrojonej w kostkę i podsmażonej szynce, inni wolą dodać do jajecznicy chrupiący plaster boczku. Można ją robić kurkami i pieczarkami, smażyć ze szpinakiem czy podać wyłącznie z pieprzem. A jak wy lubicie ją jadać? Proponujemy coś, co zmieni wasze myślenie o jajecznicy. Jajecznica z dodatkiem syropu klonowego Jeśli bardzo obruszyliście się słysząc o oddania do jajecznicy słodkiego syropu klonowego i nie wyobrażacie sobie takiego połączenia smaków, to tylko pomyślcie: Do wielu słonych dań dodaje się cukier czy słodkie dodatki i one przed to wcale nie powodują, że całe danie jest słodkie Szczypta cukru dodana do ciasta naleśnikowego podkręca smak, lekko karmelizuje i nadaje plackom złoty kolor Cukier dodany do cebuli, którą przygotowujecie do śledzi, wydobędzie ze słonych składników jeszcze więcej smaku Także do zup i sosów często dodawana jest szczypta cukru, dzięki której smak pozostałych składników staje się wyrazistszy Także dodanie kilku kropli syropu klonowego, który doskonale komponuje się z jajkami i solą, podkreśli walory dania. Jeśli do tego dodacie plaster chrupiącego boczku, otrzymanie niezwykłą jajecznicę, której jeszcze nie jedliście, a która odtąd już zawsze będziecie jeść. Zróbcie ją klasycznie, pod koniec smażenia posólcie, dodajcie kilka kropel syropu i lekko wymieszajcie. Jak usmażyć idealną jajecznicę?...

Gordon Ramsey o idealnej jajecznicy. Zapomnijcie o wszystkim co o niej wiecie i dodajcie 1 serkretny składnik
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Gordon Ramsay o jajecznicy: „Zapomnijcie o wszystkim, co o niej wiecie i dodajcie 1 sekretny składnik”
Światowej sławy kucharz dzieli się swoją wiedzą na temat jajecznicy. Trzymajcie się ściśle jego rad, a wyjdzie wam najlepsze pod słońcem kremowe i proste danie.

Jaka powinna być jajecznica? Czy w ogóle istnieje jakaś „najlepsza” jej wersja skoro każdy lubi ją robić po swojemu? Niektórzy wolą mocno podsmażoną i tak sztywną, że można by ją kroić nożem. Inni wolą jak jest półpłynna. Jednak obiektywnie najlepsza jajecznica, czyli taka, którą lubi najwięcej osób, to potrawa, w której jajka nie są ani niedosmażone, ani nieprzesmażone. Powinna być wilgotna, ale zwarta, musi być puszysta i delikatna. Gordon Ramsej wie jak ją usmażyć. Kim jest Gordon Ramsey i skąd wie jak smażyć naszą jajecznicę? Gordon Ramsey to szkocki kucharz, restaurator, autor książek kucharskich i gospodarz wielu programów kulinarnych. Jest między innymi prowadzącym telewizyjnego reality show „Hell’s Kitchen”. Szkot prowadził też angielską i amerykańską wersję znanego u nas programu „Kuchenne rewolucje” prowadzonego przez Magdę Gessler. To kucharz, który w swoim dorobku posiada dwie gwiazdki Michelin, potrafi więc gotować i wie jak najlepiej przygotowywać niezapomniane potrawy. 56-latek jest znany z mistrzowskiego opracowania trudnych dań, których powodzenie sprawdzić można dopiero po wyjęciu z pieca i przekrojeniu. Nie ulega wątpliwości, że trzeba do tego więc mieć wiedzę, wyczucie i kucharską intuicję. Kucharz poza wykwintnymi daniami, w mistrzowskim wydaniu podaje jednak także codzienne i proste dania jak… jajecznica. Jajecznica, niezwykle popularna w Polsce, jest daniem jadanym na całym świecie. Nie tylko my uwielbiamy jej smak. Na śniadania jedzą je też Anglicy, Niemcy, Amerykanie i wiele innych narodów.         Wyświetl ten post na Instagramie          ...

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...