Kevin Aiston z "Europa da się lubić" wymysllił polską jajecznicę królewską. Robiąc ją wzorował się na sposobie podania tatara
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Kevin Aiston wymyślił polską jajecznicę królewską. Anglik zainspirował się naszym tatarem

Czasem przepisy na nowe dania wychodzą przypadkiem, gdy okazuje się, że zabrakło w domu któregoś ze składników. Czasem z kolei wpadamy na nowy pomysł inspirując się zupełnie inną potrawą. Tak było tym razem.

53-letni kucharz pochodzący z Londynu, po wystąpieniu w polskim show telewizyjnym „Europa da się lubić” ani myślał wracać do swojego kraju. Mimo że przyjechał do Polski w celach turystycznych, w efekcie zamieszkał u nas na stałe. Dziś na Podkarpaciu, prowadzi z żoną restaurację. Portalowi stronaodkuchni.pl zdradził swój przepis na wyjątkową jajecznicę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polska jajecznica królewska Kevina Aistona

Jajecznica, to danie znane na całym świecie. Można smażyć ją na maśle lub oleju. Jajka wylewa się na podsmażony bekon, lub bekon podawany jest osobno, ułożony na talerzu obok jajek. Chętnie to śniadaniowe danie jest smażone na szynce lub na cebulce.

Można do niego dodawać pieczarki, a sezonie grzybowym przyrządzić je na kurkach. Żółciutkie jajka pięknie wyglądają jeśli zostaną na koniec posypane poszatkowanym koprem lub szczypiorkiem. Tę zieloną ozdobę dania szczególnie ulubiliśmy sobie my – Polacy.

Polska jajecznica Kevina Aistona także zostaje udekorowana siekanym szczypiorkiem. Jednak nie to świadczy o jej polskości. Kucharz zdradził, że inspirował się innym polskim daniem, z którego zaczerpnął sposób podania i który zastosował w jajecznicy. Tym daniem jest tatar podawany z żółtkiem ułożonym na kopczyku z mięsa. Tak o swoim daniu opowiada jego autor.

- Wymyśliłem polską jajecznicę królewską. Z 4 jajek ze smażonym bekonem, pieczarkami i cebulą. Po ugotowaniu formuję ją w ringu, posypuję górną część świeżo siekanym szczypiorkiem i w samym centrum, na górze okrągłej już jajecznicy, kładę żółtko na górze i lekko posypuję pieprzem młotkowanym, więc wygląda jak korona na jajecznicy - chwali się swoim pomysłem angielski kucharz.

- Inspiracją do dania był sposób wykonania tatara. Tam żółtko również jest na mięsie, więc pomyślałem, czemu nie kłaść go również na jajecznicy, gdyż jajko jajku nie zaszkodzi. Komponują się razem doskonale. Żółtko powoduje, że jajecznica jest bardziej kremowa w konsystencji i wychodzi naprawdę dużo lepiej niż z mlekiem, śmietanką lub crème fraîche, których ja nie dodaję — opowiada Aiston.

Zobacz także
Pamiętacie Kevina Aistona? Był gwiazdą telewizji, teraz prowadzi restaurację. Wciąż nie lubi flaków i kisielu

Pamiętacie Kevina Aistona? Był gwiazdą telewizji, teraz prowadzi restaurację. Wciąż nie lubi 2 polskich dań

Jak zrobić puszystą jajecznicę? Dodajcie do jajek jeden składnik. Zakochacie się w jej obłędnym smaku

Jak zrobić puszystą jajecznicę? Dodajcie do jajek jeden składnik. Zakochacie się w jej obłędnym smaku

Surowe żółtko jako dodatek do jajecznicy

Dlaczego pod koniec smażenia zawsze warto dodać do jajecznicy surowe żółtko? Zróbcie to nawet jeśli unikacie surowych jajek z powodu salmonelli. W takiej sytuacji dopilnujcie, żeby skorupka jajka została dokładnie umyta, a żółtko dodajcie inaczej niż to w swoim autorskim przepisie podaje Kevin Aiston.

Oto sposób podania:

  1. Przygotujcie jajecznicę jak zawsze. Możecie roztrzepać jajko przed wylaniem na patelnię lub mocno mieszać po wylaniu na gorący tłuszcz.
  2. Gdy jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję, wbijcie na wierzch świeże żółtko i szybkimi ruchami rozmieszajcie je z pozostałą częścią jajecznicy.
  3. Patelnię od razu zestawcie z ognia, a danie przełóżcie na talerz żeby jajecznica nie zdążyła nadmiernie się ściąć.

Źródło: Instagram/Kevin Aiston, Stronaodkuchni.pl

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...

Jajecznica z czarnuszką
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Dodajcie to do jajecznicy, a będzie was rozpierać energia. Wsypcie do niej odrobinę…
Gwarancją energii na resztę dnia może być jajecznica, którą zrobicie w inny niż dotychczas sposób. Jajka, masło, sól. Co jeszcze?

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Można ją urozmaicać niezliczonymi propozycjami dodatków. Choć tylko niektóre zrobią z niej pyszne i sycące danie. Podajemy przepis, który z pewnością przypadnie wam do gustu. Co jest jego tajemnicą? Jajecznica idealna Ilu kucharzy, tyle przepisów. Dotyczy to nie tylko jajecznicy. Urozmaicać warto szczególnie te, które wykonujecie przynajmniej raz w tygodniu. Jedni lubią przygotować ją z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Mowa o idealnej jajecznicy. Eksperymentując możecie się przekonać, że pomimo smażenia jajecznicy od lat, ciągle możecie zmienić kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że wasza potrawa z jajek  będzie jeszcze lepsza.  Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem. Jedno jest pewne, do jej zrobienia musicie użyć świeżych jajek i dobrej jakości masła.  Jajecznica z dodatkiem czosnku Proponujemy wam jajecznicę z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów. Ten nietypowy pomysł jest nie tyle oryginalny, co zdrowy. Małe nasionka czarnuszki wykazują wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Roślina ta nada waszej jajecznicy unikalny aromat. Za jej właściwości zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, które regulują pracę układu odpornościowego i łagodzą objawy niektórych chorób, takich jak astma i dolegliwości układu oddechowego. Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo, mobilizując organizm do walki z intruzem. Jajecznica z czarnuszką wyjdzie wam na zdrowie! Składniki: 5 jajek  ¼...

Justyna Żyła pokazała jak przyrządza jajecznicę. Ten dodatek może was zaskoczyć
Adobe Stock/ONS
Newsy
Justyna Żyła pokazała jak przyrządza jajecznicę. Ten dodatek może was zaskoczyć
Też robicie jajecznicę w ten sposób? Nas bardzo zaskoczyła ta propozycja!

Justyna Żyła to celebrytka, która pojawiła się w mediach szczególnie dzięki hucznemu rozstaniu ze swoim byłym mężem, znanym skoczkiem narciarskim Piotrem Żyłą. Justyna wykorzystała zainteresowanie mediów i zgromadziła na swoim Instagramie wielu obserwatorów. Bardzo często dzieli się tam przepisami i ciekawostkami kulinarnymi.  Justyna prowadzi też swój kanał na YouTube, gdzie dodaje przepisy na tradycyjne dania, które od zawsze przygotowuje się w jej domu. Celebrytka ma wielu fanów, którzy chwalą jej przepisy za prostotę i dostępność składników, z których powstają. Jajecznica Justyny Żyły Tym razem, Justyna podzieliła się z obserwatorami pomysłem na podanie jajecznicy. Przygotowała ją dla swoich dzieci na drugie śniadanie. Potrawa prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Celebrytka zaskoczyła swoich fanów propozycją podania tego dania.  Justyna zaserwowała jajecznicę zapiekaną w bułkach! Składniki na jajecznicę Justyny Żyły Biała cebula Kilka plastrów szynki np. długo dojrzewającej Łyżka masła klarowanego 4 jajka Dwie bułki pszenne Garść tartego sera żółtego Warzywa jako dodatki Przygotowanie jajecznicy Justyny Żyły Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Podsmażcie na maśle drobno posiekaną cebulkę i pokrojoną szynkę parmeńską. Dodajcie jajka i wymieszajcie, tworząc bardzo luźną jajecznicę. Przekrójcie bułki, możecie wyjąć z nich część miąższu. Gotową jajecznicę włóżcie do bułek.  Posypcie tartym serem i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, do rozpuszczenia sera. Po wyjęciu z piekarnika doprawcie jajecznicę pieprzem i podawajcie ze świeżymi warzywami. Dodatki do jajecznicy według Justyny Żyły Justyna pamiętała o...