Pamiętacie Kevina Aistona? Był gwiazdą telewizji, teraz prowadzi restaurację. Wciąż nie lubi flaków i kisielu
ONS.pl
Newsy

Pamiętacie Kevina Aistona? Był gwiazdą telewizji, teraz prowadzi restaurację. Wciąż nie lubi 2 polskich dań

„Kevin sam w kuchni” to tytuł książki kucharskiej napisanej przez Anglika, który przyjechał odwiedzić Polskę i już tu został. Pamiętacie Kevina Aistona z programu „Europa da się lubić”?

Jeśli przypominacie sobie te zamierzchłe czasy, gdy Polska wstępowała do Unii Europejskiej, to z pewnością pamiętacie też telewizyjne show nadawane przez program 2 TVP pt. „Europa da się lubić” oraz jedną z gwiazd tego programu, angielskiego strażaka i kucharza w jednej osobie - Kevina Aistona. Od 3 lat prowadzi on z żoną restaurację na Podkarpaciu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Kevin Aiston?

22-letni Kevin z Londynu, przyjechał do Polski, jak wielu Anglików, na wycieczkę. W tym roku minie 31 lat odkąd zamieszkał w naszym kraju.

Początkowo uczył angielskiego, bo jak opowiedział portalowi stronaodkuchni.pl znał bardzo dobrze gramatykę angielską i zanim nauczył się polskiego, to była jedna z niewielu prac, którą mógł wykonywać. Był też współwłaścicielem angielskiego biura tłumaczeń, a w 2002 roku wygrał casting do programu „Europa da się lubić”, który przyniósł mu sporą popularność.

Kevin Aiston z wykształcenia jest elektrochemikiem, pracował także jako fotoreporter i strażak. Od czwartego roku życia wychowywał się w domach dziecka. To właśnie tam, pracując jako pomocnik jamajskiego kucharza Hollisa, który stał się jego opiekunem i nauczycielem, mały Kevin pokochał kuchnię.

Kevin Aiston z
Instagram/Kevin Aiston

Gastronomii mógł się poświęcić zawodowo dopiero wiele lat później, mieszkając już w Polsce. Zanim wyjechał z kraju, przeszedł jednak kurs cateringu w wyższej szkole Hammersmith & West London College na Barons Court, w Londynie. Tam nie tylko uczył się gotować, ale także eksperymentował, poznawał innych kucharzy i wymieniał się z nimi pomysłami na dania.

Dziś prowadzi z żoną restaurację „Kuchnia Kevina”, znajdującą się w Mielcu na Podkarpaciu. Można w niej znaleźć dania kuchni polskiej, angielskiej i amerykańskiej. Szef kuchni uważa jednak, że jedzenie nie ma narodowości, może być jedynie dobre lub złe.

Zobacz także
Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą

Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą

Smażony budyn podbija internet. Zrobicie go w parę minut.

Smażony budyń podbija cały świat. Ten deser zrobicie w parę minut

„Kevin sam w kuchni” – książka kucharska i kariera gastronomiczna popularnego Anglika

Właśnie w dzieciństwie, w jednym z domów dziecka, ukochany kucharz, nauczyciel i przyjaciel pokazał mu, że do gotowania używa się wszystkich zmysłów, a przepis to tylko wskazówka, nie reguła. Także tam Kevin usłyszał zasadę, którą zna każda polska gospodyni:

- Kevinie, jak będziesz miał w domu chociaż ziemniaki, to zawsze będziesz miał coś na porządny obiad.

Aiston jest autorem książki kucharskiej „Kevin sam w kuchni” i współautorem dwóch kolejnych. Przez 31 lat mieszkania w Polsce, doskonale poznał nasze potrawy i wiele się nauczył o naszym kraju. Wie na przykład, że nie należy opierać się mamom i teściowym mówiąc, że jest się najedzonym, tylko jeść, co podają. Należy to robić dla własnego spokoju i żeby nie zrobić nikomu przykrości.

Co najchętniej jada z potraw polskich?

- Bez wahania powiem: żurek po śląsku, kotlet schabowy z kapustą zasmażaną i ziemniakami z wody polane z masłem i koperkiem - rozpływał się nad polskim jadłem Aiston.

– Uwielbiam w każdej postaci polskie śledzie, mizerię, polski nabiał i polskie chleby. Jednak królują pierogi, szczególnie w wykonaniu mojej Gosi — dodał.

Od początku swojego pobytu Anglik nie toleruje konsystencji kisieli i budyni. Aiston wciąż nie przekonał się też do polskich flaczków.

Źródło: Intagram/Kevin Aiston, Stronaodkuchni.pl

Kevin Aiston z "Europa da się lubić" wymysllił polską jajecznicę królewską. Robiąc ją wzorował się na sposobie podania tatara
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Kevin Aiston wymyślił polską jajecznicę królewską. Anglik zainspirował się naszym tatarem
Czasem przepisy na nowe dania wychodzą przypadkiem, gdy okazuje się, że zabrakło w domu któregoś ze składników. Czasem z kolei wpadamy na nowy pomysł inspirując się zupełnie inną potrawą. Tak było tym razem.

53-letni kucharz pochodzący z Londynu, po wystąpieniu w polskim show telewizyjnym „Europa da się lubić” ani myślał wracać do swojego kraju. Mimo że przyjechał do Polski w celach turystycznych, w efekcie zamieszkał u nas na stałe. Dziś na Podkarpaciu, prowadzi z żoną restaurację. Portalowi stronaodkuchni.pl zdradził swój przepis na wyjątkową jajecznicę. Polska jajecznica królewska Kevina Aistona Jajecznica, to danie znane na całym świecie. Można smażyć ją na maśle lub oleju. Jajka wylewa się na podsmażony bekon, lub bekon podawany jest osobno, ułożony na talerzu obok jajek. Chętnie to śniadaniowe danie jest smażone na szynce lub na cebulce. Można do niego dodawać pieczarki, a sezonie grzybowym przyrządzić je na kurkach. Żółciutkie jajka pięknie wyglądają jeśli zostaną na koniec posypane poszatkowanym koprem lub szczypiorkiem. Tę zieloną ozdobę dania szczególnie ulubiliśmy sobie my – Polacy.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez KevinAiston_official (@kevinaiston_official) Polska jajecznica Kevina Aistona także zostaje udekorowana siekanym szczypiorkiem. Jednak nie to świadczy o jej polskości. Kucharz zdradził, że inspirował się innym polskim daniem, z którego zaczerpnął sposób podania i który zastosował w jajecznicy. Tym daniem jest tatar podawany z żółtkiem ułożonym na kopczyku z mięsa. Tak o swoim daniu opowiada jego autor. - Wymyśliłem polską jajecznicę królewską. Z 4 jajek ze smażonym bekonem, pieczarkami i cebulą. Po ugotowaniu formuję ją w ringu, posypuję górną część...

Michel Moran przyznał, że nigdy nie był na diecie. „Zawsze jadłem, co chciałem i nigdy nie przytyłem”
ONS.pl
Newsy
56-letni Michel Moran nigdy nie był na diecie: „Zawsze jadłem, co chciałem i nigdy nie przytyłem”
Zawsze uśmiechnięty, o nienagannej sylwetce i sympatycznym usposobieniu. Poznajcie sekret doskonałej formy słynnego kucharza, Michela Morana.

Powiedzmy sobie szczerze. Michel Moran wygląda świetnie jak na swój wiek i jak na swój fach. Mimo iż jest kucharzem, od lat udaje mu się utrzymać smukłą linię i godne podziwu ciało. W czym tkwi sekret jego doskonałej firmy? Kim jest Michel Moran? Michel Moran urodził się w 1956 roku w Paryżu, ale od 22 lat mieszka w Polsce. To francuski restaurator pochodzenia hiszpańskiego. Polscy widzowie znają go z roli jurora polskiej edycji takich programów, jak „MasterChef" i „MasterChef Junior" emitowanych w TVN. Moran ukończył szkołę hotelarstwa Jean Drouant. Fachu kucharza uczył się m.in. w pięciogwiazdkowym hotelu Royal Monceau w Paryżu oraz w restauracji „Le Jardin" oznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin. W latach 2004-2020, Michel prowadził własną restaurację „Bistro de Paris", zlokalizowaną w budynku warszawskiej Opery Narodowej, która otrzymała rekomendacje od Michelina w 2012 roku. Obecnie Moran jest właścicielem restauracji „Ma Maison" w podwarszawskich Laskach.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Michel Moran (@michelmoran_official) Sekret doskonałej formy Michela Morana Michel Moran przyznał, że nigdy nie był na diecie i je wszystko, na co ma ochotę, tylko w rozsądnych ilościach: - Jadam często i bardzo regularnie. Tak zostałem nauczony i tak je cała Francja. Zawsze jadłem to, co chciałem, nie w nadmiarze i nigdy nie przytyłem - mówi.         Wyświetl ten post na Instagramie...

Kuchnia Moniki Zamachowskiej
ONS.pl
Newsy
Kuchnia w mieszkaniu Moniki Zamachowskiej zachwyca. Dominuje w niej 1 kolor
Znana dziennikarka lubi pochwalić się swoimi eleganckimi wnętrzami. Chcecie zobaczyć jak prezentuje się jej kuchnia?

Monika Zamachowska przechodzi ostatnio trudne chwile. Najpierw gruchnęła wieść o tym, że jej mąż, słynny aktor Zbigniew Zamachowski musiał opuścić dom ze względu na koronawirusa. Szybko okazało się, że to nie COVID-19 był przyczyną wyjazdu Zamachowskiego z pięknego mieszkania na Żoliborzu. Jak przebiegała kariera Moniki Zamachowskiej? Podobno prawdziwym powodem wyjazdu męża pani Moniki z domu, było ich rozstanie. Czy to koniec małżeństwa Zamachowskich? Tego jeszcze nie wiadomo. Kariera Moniki Zamachowskiej nabrała rozpędu jeszcze wtedy, gdy pani Monika nosiła nazwisko swojego pierwszego męża – Richardson. Co ciekawe, drugi mąż 49-latki także pochodził z Wysp Brytyjskich. Niezależnie od prywatnych perturbacji i zawirowań, dziennikarka trafiła na usta wszystkich Polaków kilkanaście lat temu. Wtedy to właśnie prowadziła uwielbiany przez widzów program w TVP 2, „Europa da się lubić”, który miał promować w naszym kraju integrację europejską. Zamachowska spotykała się w telewizyjnym studiu z przedstawicielami państw członkowskich Unii Europejskiej i przybliżała widzom ich zwyczaje. Jak wygląda kuchnia Moniki Zamachowskiej? Telewizyjne show stało się trampoliną w zawodowym życiu dziennikarki. 49-letnia gwiazda dorobiła się naprawdę pięknego mieszkania na Żoliborzu. Wnętrza domu państwa Zamachowskich naprawdę robią duże wrażenie. Rzut oka na kuchnię budzi w nas niekłamaną zazdrość.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Monika Zamachowska (@monikazamachowska) Piękne, delikatne meble w dominującym jasnym kolorze...

Monika Richardson schudła 3 kilogramy dzięki 3 prostym zasadom. „Dieta działa”
ONS.pl
Newsy
49-letnia Monika Richardson schudła 3 kg dzięki 3 prostym zasadom: „Dieta działa”
Monika Richardson zaraz skończy 50 lat. W czym tkwi sekret jej doskonałej formy i smukłego ciała?

Monika Richardson jest w znakomitej formie. Czemu zawdzięcza swoją smukłą i zgrabną sylwetkę? Sprawdźcie. Kim jest Monika Richardson? Monika Richardson urodziła się w 1972 we Wrocławiu. To polska iberystka, dziennikarka i prezenterka telewizyjna. W 1995 roku Richardson nawiązała współpracę w TVP 2. Prowadziła takie programy, jak: „Kulty popkultury", „Teleadwokat", „Europejczycy", „Strefa otwarta", „Witaj, Europo", „Europa da się lubić", „Orzeł czy reszta?" i „Wstęp Wolny". W 2011 roku jej współpraca z TVP dobiegła końca. W 2013 roku wróciła jednak do TVP 2 - współprowadziła poranny program „Pytanie na śniadanie", a wiosną 2019 roku poprowadziła wznowioną serię programu „Europa da się lubić". Pod koniec 2020 roku Richardson zaczęła przeprowadzać wywiady dla tygodnika „Wprost”.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Monika Richardson (@monikarichardson)         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Monika Richardson (@monikarichardson) Sekret smukłej figury Moniki Richardson 25 kwietnia Monika Richardson skończy 50 lat, ale w ogóle na tyle nie wygląda. W czym tkwi sekret jej znakomitej, smukłej sylwetki? Monika Richardson sporo ćwiczy i...