Keczup, musztarda, majonez
Adobe Stock
Newsy

Ketchup, musztarda czy majonez? Co jest najbardziej kaloryczne?

Do sezonu grillowego jeszcze daleko, ale keczup, musztardę i majonez jemy przez okrągły rok. Co wybrać do parówek czy kiełbasek z pożytkiem dla zdrowia?

Te trzy dodatki, a także chrzan tarty, to stały zestaw w lodówkach większości polskich kuchni. Jedni wolą dodać do swoich kiełbasek musztardę lub chrzan, inni (zwłaszcza młodsi) lubią na przykład eksperymentować z mieszaniem majonezu i ketchupu.

Jak to mówią – o gustach się nie dyskutuje. Porozmawiać możemy za to o tym, czy wszystkie te dodatki są zdrowe i bezpieczne, czy kaloryczne i szkodliwe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak, ile i kiedy?

Ta sprawa jest oczywiście złożony problemem. Dlaczego? W końcu ketchup ketchupowi nierówny. Na półkach sklepowych znajdziemy całą armię różnych rodzajów musztard. Coraz więcej wyboru mamy także w kwestii majonezów.

Oprócz tego, że produkty te występują w różnych odmianach, problematyczne jest także ich „dawkowanie”. Mało kto przełknie więcej niż odrobinkę tartego chrzanu przez gardło. Taka ilość musztardy to także końska dawka.

Inaczej z majonezem i ketchupem. Są tacy, co jedzą te dodatki razem z mięsem i pizzą niemalże łyżkami. W naszym porównaniu weźmiemy to pod uwagę.

Co jeść, czego nie jeść?

Zaczniemy od najmniej kalorycznego produktu. Jest nim musztarda – wzięliśmy pod lupę najpopularniejszy jej rodzaj, czyli zwykłą musztardę delikatesową, którą standardowo nakładamy na talerzyk do parówek.

I czego się dowiedzieliśmy? Łyżeczka (czyli ok. 10 g produktu) musztardy stołowej to zaledwie ok. 7 kalorii. Nie 17, nie 70, jedynie 70 kcal. To bardzo mało, biorąc pod uwagę fakt, że ten wyrób z gorczycy jemy w dość małych ilościach.

Musztardę polecamy więc z czystym sercem. Na dodatek od lat przypisuje się jej wiele właściwości leczniczych – podobno działa kojąco na bóle reumatyczne, pobudza trawienie, a nawet obniża ciśnienie krwi.

Kolejny w naszej „tabeli zdrowia” jest chrzan tarty. Łyżeczka chrzanu to ok. 12 kalorii. Cóż, podobnie jak w przypadku musztardy chciałoby się rzec: tyle co nic.

Chrzan jest bardzo zdrową rośliną. Zawiera wiele witamin, a przede wszystkim jego ostrość to oznaka silnych właściwości bakteriobójczych. Dodawajmy chrzan do potraw bez obaw o naszą linię.

Schody zaczynają się, gdy przechodzimy do ketchupów. Różne rodzaje tego sosu pomidorowego znajdziemy w naszych sklepach. My podamy uśrednioną kaloryczną wartość przeciętnego produktu o czerwonej barwie. Jest to 12-20 kcal na łyżeczkę.

Wydaje się, że to bardzo niewiele. Ketchup może jednak zawierać w sobie konserwanty. Przede wszystkim pochłaniamy go w znacznie większych ilościach niż musztardę i chrzan. Dlatego, mimo optymistycznych danych, jedzmy go z umiarem.

Na szarym końcu – majonez. Łyżeczka tego gęstego kremu z jajek, oleju, octu i musztardy to aż 68 kalorii! Jeżeli mamy kłopoty z wagą, nie pozostaje nam nic innego jak ograniczyć jego spożycie. I szukać alternatyw, takich jak choćby znacznie chudsze majonezy dietetyczne czy wegańskie. Tego rodzaju wyroby bez dodatku jaj znajdziemy już w sklepach bez większych kłopotów.

 

Chrzan tarty
Adobe Stock
Newsy
Chrzan jest dla was za ostry? Mamy na to pewien sposób...
Tarty chrzan własnej roboty to doskonały naturalny dodatek, który potrafi nadać ostrości nawet najbardziej mdłemu daniu. Nie lubicie jego zanadto intensywnego smaku?

Mamy na to swój własny sposób. Czasem może się przecież zdarzyć tak, że na talerzu zrobi się wręcz za ostro. Ostrość chrzanu wyczuwalna jest zwłaszcza w domowych słoiczkach z tym warzywem. Własnoręcznie tarty chrzan to naturalne składniki i samo zdrowie, ale też potężna moc ostrości. Nie bez przyczyny większość producentów chrzanu próbuje w jakiś sposób złagodzić jego smak. Na półkach sklepowych nie brakuje chrzanu z dodatkiem… mleka w proszku. Zwróciliście uwagę na ten nietypowy składnik na słoiczkach z chrzanem? To właśnie ten dodatek sprawia, że chrzan ze sklepu jest nieco delikatniejszy w smaku. Chrzan „na mleku” Mleko w proszku odpowiada także za jego śnieżnobiałą barwę, nieco inną od tej, którą możemy zaobserwować po utarciu chrzanowego korzenia w domu. Rozwiązanie na złagodzenie domowego chrzanu nasuwa się samo. Jeśli jednak nie dysponujecie mlekiem w proszku, można zanurzyć korzeń chrzanu w mleku na jakiś czas. Taka „mleczna kąpiel” pozwoli zredukować ostrość warzywa i sprawi, że tarty chrzan stanie się bardziej znośny w smaku dla delikatniejszych podniebień. Efektem ubocznym użycia mleka w kontakcie z chrzanem, może być dla niektórych jego… mleczna barwa. Zwłaszcza wtedy, gdy planujecie przygotować tak zwaną ćwikłę. Buraczki wymieszane z chrzanem „na mleku”, będą miały mniej wyrazistą i intensywną czerwoną barwę. Nabiał redukuje ostrość Co ciekawe, mleko może pomóc także i po zjedzeniu ostrego dania, takiego jak np. kanapka posmarowana obficie tartym chrzanem. W takich wypadkach wypicie szklanki białego napoju lub nawet skosztowanie odrobiny słodkiej śmietanki, powinno przynieść ulgę. Wszystko to za sprawą tłuszczów zawartych w nabiale, które odpowiadają za obniżenie...

Prosty przepis na majonez na mleku i bez jajek. Tak gęsty i smaczny, że będziecie go robić już zawsze
Flickr
Newsy
Prosty przepis na majonez na mleku i bez jajek. Tak gęsty i smaczny, że będziecie go robić tak zawsze 
Trudno nie dodawać majonezu do sałatek, sosów czy kanapek. Co, jednak gdy macie uczulenie lub nietolerancję pokarmową na jajka? Żółtka to przecież podstawowy składnik majonezu. Jednak nie tego! Zobaczcie, jaki mamy dla was przepis.

Kto powiedział, że w smacznym majonezie muszą być żółtka? W tym przepisie żółtka zostały zastąpione tłustym mlekiem. Wygląda on identycznie jak ten jajeczny i smakuje bardzo podobnie, a przy tym jest tak samo gęsty i co najważniejsze, dla wielu z was będzie zdrowszy.   Jak smakuje majonez bez jajek? Majonez na mleku jest bardzo gęsty i podobny w smaku, jednak nieidentyczny jak oryginalny. Wszystko jest w tym przypadku kwestią wyboru odpowiednich dla was przypraw.   Podane w przepisie składniki tworzą wersję łagodną majonezu. Jeżeli preferujecie bardziej wyraziste smaki, to po prostu zwiększcie ilość cytryny, musztardy, soli i pieprzu. Jeżeli z kolei lubicie czosnkowy posmak w potrawach, warto pokusić się o starcie do niego ząbka czosnku.  Przepis na majonez na mleku i bez jajek Składniki:  1/2 szklanki oliwy z oliwek  1/2 szklanki oleju  1/3 szklanki tłustego mleka (schłodzonego)  1 łyżeczka soku z cytryny  1 łyżeczka musztardy  sól  pieprz  czosnek (opcjonalnie)  chrzan (opcjonalnie)  Sposób przygotowania: Do naczynia wlejcie mleko, dodajcie musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Miksujcie przez chwilę blenderem (tak aby nie dotykał dna), aż składniki się połączą i powstanie lekko spienione mleko.   W drugim naczyniu połączcie oliwę z olejem. Następnie wlejcie je pomału cienkim strumieniem do spienionego mleka, cały czas miksując.  Na początku tego etapu masa jest bardzo rzadka, jednak pod koniec łączenia bardzo zgęstnieje. Może się nawet zdarzyć, że nie trzeba będzie wlewać całej oliwy z olejem.   Przełóżcie majonez do czystego i...

Który z sosów z McDonald's tuczy najbardziej? Będziecie w szoku
AdobeStock
Newsy
Który z sosów z McDonald's tuczy najbardziej? Będziecie w szoku
Wyrażenie „puste kalorie” nigdy nie było tak prawdziwe – sprawdźcie, jak bardzo tuczące są sosy z McDonald’s!

Nie jest tajemnicą, że jedzenie z popularnych restauracji McDonald’s, do dietetycznych nie należy. Smażone w głębokim tłuszczu i pokryte grubą panierką kurczaki oraz hamburgery z dużą ilością sera i tłustych sosów, to potrawy, z których McDonald’s słynie na całym świecie. Ale czy wiedzieliście, ile kalorii kryje się w sosach? Możecie się zdziwić! Kalorie w sosach z McDonald’s Każdy dietetyk powie wam, że na diecie odchudzającej, musicie zrezygnować nie tylko ze słodyczy, gazowanych napojów czy słonych i tłustych przekąsek, ale także z ciężkich sosów dodawanych do jedzenia. Często zupełnie nieświadomie dodając sos sprawiacie, że spożywany przez was posiłek jest o wiele bardziej tuczący! Przekonajcie się, ile kalorii jest w sosach z McDonald’s: Ketchup: 13 kcal BBQ: 48 kcal Słodko-kwaśny: 50 kcal Musztardowy: 60 kcal Blue cheese: 100 kcal Śmietankowy: 115 kcal Podana ilość kalorii znajduje się w 30 gramach sosu – to bardzo niewiele. Nietrudno jest spałaszować frytki lub kurczaka z jednym z tych sosów! Ketchup lub sos BBQ są jeszcze stosunkowo niegroźne dla waszej figury, ale jeżeli przepadacie za sosem śmietankowym, to lepiej przemyślcie następne zamówienie! Przepis na sos z McDonald’s Jeżeli przepadacie za słynnym sosem z McDonald’s do BigMaca, a zależy wam na zdrowym odżywianiu, to wypróbujcie poniższy przepis! Ta domowa alternatywa dla znanego sosu świetnie smakuje, a do tego przygotowanie jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 łyżki majonezu 3 łyżki pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych 1 łyżka sosu worcerstershire 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka pokrojonej drobno cebuli Pół łyżeczki cukru Kilka kropli octu winnego...

Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
Przygotujcie zdrowy majonez z awokado, a być może już nigdy nie będziecie chcieli wracać do zwykłego majonezu.

Lubicie jeść majonez, ale martwi was to, że ma on tak dużo kalorii? Przygotujcie przepyszny majonez na bazie awokado. To nie tylko o wiele zdrowsza, ale też mniej kaloryczna wersja tradycyjnego majonezu. A jak ze smakiem? Ten jest naprawdę wyborny. Dlaczego majonez jest niezdrowy? Majonez przygotowywany jest z połączenia oleju, żółtka jajka i kwaśnego płynu (np. soku z cytryny lub octu). Aby zaakcentować smak, dodaje się również niewielką ilość białej gorczycy (opcjonalnie) wraz z solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Całość należy starannie mieszać, aż osiągnie się gęstą konsystencję. Niestety, obecność oleju sprawia, że majonez jest bardzo tuczący. W rzeczywistości łyżka majonezu ma około 94 kalorii, co może bardzo negatywnie odbić się na sylwetce i zdrowiu tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kalorii. Na szczęście, istnieje ciekawa alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Jest nią majonez z awokado. Dlaczego warto włączyć do diety awokado? Awokado jest cenione nie tylko za swoją bogatą wartość odżywczą, ale też z uwagi na jego przyjemny smak. Jedno awokado ma ok. 160 kalorii, 2 gramy białka i 15 gramów zdrowych tłuszczów. 100 gramów awokado zapewnia: Witamina K: 26% dziennej wartości  Kwas foliowy: 20% Witamina C: 17% Potas: 14% Witamina B5: 14% Witamina B6: 13% Witamina E: 10% W awokado znajdziemy też niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Awokado jest bardzo bogate w potas, który wspiera prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Awokado i olej z awokado są bogate w jednonienasycony kwas oleinowy - zdrowy dla serca kwas tłuszczowy. Awokado jest bogate w błonnik, który może przynieść ważne korzyści...