ketchup
Adobe Stock
Newsy

Keczup ma taki kolor? Lepiej go nie kupujcie. To chemiczna bomba

Do frytek, do pizzy czy naleśników, najlepiej sprawdza się pyszny, czerwony sos z pomidorów. Keczup jest absolutnym numerem jeden, jeśli chodzi o tego rodzaju produkty. Jednak jego kolor może być nieco zdradliwy. Kupowanie tego produktu może spowodować liczne problemy zdrowotne!

Wiele osób nie wyobraża sobie niektórego jedzenia bez keczupu. Ba, nawet życia! To najpopularniejszy sos, który ludzie dodają praktycznie do wszystkiego. Jest wręcz "must have" produktem w każdej lodówce. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jego charakterystyczny kolor, może świadczyć o dodaniu pewnego składnika, który niekoniecznie dobrze wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkcja keczupu

Lista składników tworzących dany sos, powinna być jak najkrótsza. Im jest dłuższa, tym większa pewność, że w swoim składzie zawiera zbędne dodatki. Klasyczny keczup powinien być wyprodukowany przede wszystkim z pomidorów, a nie passaty czy koncentratu pomidorowego. Wszelkie zamienniki warzywa, są jedynie marną podróbką produktu i nie mają nic wspólnego z prawdziwym keczupem. W jego skład powinny wchodzić takie składniki jak:

  • pomidory,
  • ocet,
  • sól kuchenna,
  • cebula,
  • goździki,
  • przyprawy, 
  • niewielki dodatek cukru, 
  • ziele angielskie, 
  • a także substancje, które przedłużą przydatność tego produktu. 

Wszystkie składniki powinny być naturalne, bez dodatków chemicznych i konserwujących. Im większa ilość pomidorów w składzie, tym lepszy jakościowo będzie keczup. Jeśli jednak zamiast pomidorów w składzie ma koncentrat, to lepiej omijajcie tego typu towary. Wśród dostępnych w sprzedaży można wyróżnić dwa podstawowe rodzaje produktu pod względem smaku, a mianowicie: łagodny oraz pikantny.

Historia keczupu

Jako pierwsi ten produkt stworzyli Chińczycy. Pierwotnym zadaniem keczupu było doprawianie potraw rybnych. W Europie pojawił się dopiero w XVII wieku, a dwieście lat później dopiero w Stanach Zjednoczonych. Wówczas jego przepis został tak zmodyfikowany, by smakowo pasował do wielu dań jako dodatek.

Pierwszą firmą, która zajęła się produkcją tego towaru na skalę światową, była fabryka Henry’ego Johna Heinza. To dziś jedna z najpopularniejszych marek tego rodzaju produktu. Są wręcz pionierem w swojej kategorii, a ich keczupy można kupić na całym świecie. Z czasem coraz więcej firm zaczęło produkować ten składnik, który jest obecnie jednym z najbardziej ulubionych sosów ludzi na kuli ziemskiej.

Ten kolor keczupu nie symbolizuje nic dobrego

Jak większość producentów żywności, tak jak i keczupu, manewrują jego składem, wyglądem, smakiem czy kolorem. Ma na to wpływ dodatek różnych substancji, których zadaniem jest podkręcenie smaku bądź poprawienie konsystencji. Jednak nie wszystkie te zabiegi są w konsekwencji dobre dla zdrowia.

Wybierając keczup, warto zwrócić uwagę nie tylko na dobry skład, ale i także kolor danego sosu. Powinien mieć on naturalną barwę. Im jest bardziej jaskrawy tym większa pewność, że w swoim składzie ma wiele sztucznych substancji. Spożywanie takich dodatków w nadmiarze, może doprowadzić do negatywnych oddziaływań na organizm.

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Pomidory należą do grona najpopularniejszych warzyw. W kuchni występują pod różnymi postaciami. Jednak często pojawia się pytanie, jak powinno się prawidłowo przechowywać te warzywa, aby przez jak najdłuższy czas zachowały świeżość.

Zupa pomidorowa , szakszuka czy sos pomidorowy do makaronu , to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Należy ono do najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych składników na co dzień w kuchni, a zwłaszcza w drugiej części lata. Wiele osób wprost uwielbia je w prostej wersji z odrobiną soli.  Zanim przejdziemy do naszych wskazówek na temat tego, jak przechowywać pomidory, zastanówmy się chwilę nad ich coraz większą rolą w naszej codziennej kuchni. Wszechstronne pomidory w kuchni  Pomidory zachwycają swoim smakiem, kolorem oraz szeroką możliwością wykorzystania w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele dań, ale również mogą stanowić do nich dodatek. Najpopularniejszą formą użycia pomidorów jest przede wszystkim postać tradycyjnych plastrów na kanapce. Poza tym można przygotować z ich udziałem wiele wykwintnych dań, takich jak: zupa krem z pomidorów,  faszerowane pomidory, sos arabbiata, spaghetti,  sałatka caprese, szakszuka, sos do pizzy,  czy klasyczna polska zupa pomidorowa. Rodzaje pomidorów na rynku  Pomidor ma wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Można rozróżnić je na podstawie smaku, koloru czy kształtu. Wszystkie są wartościowe, a także pyszne. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od indywidualnych preferencji, a także jego wykorzystania. Na rynku w sprzedaży można wyróżnić takie odmiany pomidorów jak: koktajlowe- idealne do sałatek bądź w formie przekąski, daktylowe- dobrze sprawdzają się do przygotowywania sosów oraz do marynowania, podłużne (śliwkowe, rzymskie)- świetnie nadają się do obróbki termicznej, najczęściej przygotowuje się z nich keczup, sosy, zupy lub odkłada na suszenie, bawole serca...

Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba
Pixabay
Newsy
Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba
Wielkanoc nie może się obejść bez białej kiełbasy. Podczas zakupów świątecznych, warto przyjrzeć się danemu produktowi, aby nie kupić feralnego artykułu spożywczego. Niektóre mogą być prawdziwym zagrożeniem dla zdrowia!

Żurek, faszerowane jajka, sałatka jarzynowa, mazurek czy babka, to jedne z tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób czeka z niecierpliwością na moment siadania do stołu, aby móc uraczyć się tymi pysznościami. Samodzielnie przygotowane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.  Tradycyjne potrawy wielkanocne Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a gospodynie domowe już od dłuższego czasu krzątają się po kuchni i przyrządzają tradycyjne dania. Na świątecznym stole nie może zabraknąć święconego pokarmu, faszerowanych jaj, żurku z białą kiełbasą czy słodkości w postaci mazurka czy babki. To klasyczne potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogą się obyć. Najczęściej są przygotowywane samodzielnie, aczkolwiek część z nich jest kupowana w sklepach, jak kiełbasa czy jaja.  Skład białej kiełbasy Klasyczna biała kiełbasa jest przygotowywana z chudego mięsa wieprzowego, najczęściej z łopatki lub szynki, a także majeranku, pieprzu oraz soli. Przygotowaną mięsną masą nadziewa się wypłukane naturalne jelita. Następnie parzy się ją we wrzątku. Taka wędlina idealnie nadaje się do żurku bądź do przyrządzenia samodzielnego dania. Cały proces trwa trochę czasu, jednak efekt końcowy jest wart poświęcenia.  Biała kiełbasa ze sklepowej półki Samodzielne przyrządzenie białej kiełbasy w domu, nie należy do najtrudniejszych czynności, aczkolwiek sporo osób ze względu na natłok pracy i innych obowiązków, decyduje się na zakup danego produktu w sklepie. To prostsze rozwiązanie, jednak wymaga odpowiedniej uwagi, aby była jak najbardziej naturalna i bez zbędnych dodatków.  Produkty dobrej jakości Podczas świątecznych zakupów warto przyjrzeć się produktom wkładanym do koszyka. W swoim składzie powinny mieć w głównej mierze...

rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy
Nie kupujcie rzodkiewek, jeśli zauważycie na nich ten szczegół. To znaczy, że mogą zawierać trujące substancje
Rzodkiewki kojarzą się głównie z wiosną, kiedy świeże można kupić w sklepie bądź na bazarze. Idealnie pasują do śniadań lub mogą stanowić przekąskę w ciągu dnia. Podczas zakupów należy jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół, który może warunkować jego właściwości zdrowotne.

Twarożek ze szczypiorkiem, sałatki czy pasty kanapkowe to jedne z wielu dań, gdzie idealnie wkomponowują się rzodkiewki. Charakterystyczne warzywo nadaje smaku potrawom, a jego cenne właściwości wspomagają funkcjonowanie organizmu. Jednak nie wszystkie te produkty w sprzedaży dobrze wpływają na zdrowie, gdyż mogą mieć w składzie substancje trujące.  Idealny dodatek do potraw Rzodkiewka ma dość specyficzny smak, można by rzec, iż jest delikatnie pikantna. Dzięki temu idealnie wpasowuje się do wielu dań. Nadaje im wówczas innego charakteru oraz chrupkości. Są świetnym uzupełnieniem twarożku ze szczypiorkiem, różnych sałatek, farszu do jajek, kanapek, chłodniku, a nawet guacamole. Poza aromatem wprowadzają do danych potraw wiele cennych właściwości. Z własnego ogródka  Nie ma nic lepszego niż własne zbiory. Rzodkiewki nie są zbyt wymagającą rośliną, toteż można je spokojnie posadzić w doniczce na balkonie. W żyznej ziemi należy zasiać w odpowiedniej odległości ziarenka, a następnie regularnie aczkolwiek nie obficie je podlewać. Pierwszymi warzywami można się już cieszyć po trzech tygodniach. Najlepiej smakują solo, ale też stanowią świetny dodatek do innych dań. Właściwości zdrowotne rzodkiewek Rzodkiewki zawierają sporo cennych wartości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W swoim składzie mają takie witaminy jak A, C, K, kwas foliowy, niacynę czy tiaminę. Szczególnie ważną zaletą jest ich kaloryczność. Jedynie sto gram produktu liczy jedynie 16 kcal! To świetna informacja dla osób będących na diecie. Wśród właściwości zdrowotnych rzodkiewek należy wyróżnić: wspomagają proces odchudzania, zapobiegają łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów, mają podobne działanie do antybiotyków,  wspomagają organizm przy anemii, sprawdzają się...

Piotr Cyrwus reklama keczupu
YouTube
Gwiazdy
To po prostu trzeba zobaczyć! Piotr Cyrwus zagrał w reklamie keczupu! (Wideo)
Współpraca znanego aktora Piotra Cyrwusa z marką Kotlin zaowocowała nową reklamą keczupu. „To będzie hit internetu” – podsumowali fani.

Jednym z wielu produktów, które znajdziesz wchodząc do każdego polskiego domu jest oczywiście keczup! Ten aksamitny sos pomidorowy na zimno idealnie nadaje się nie tylko jako dodatek do chociażby tostów z serem, kanapek czy parówek, ale również do sałatek. Już kilka jego kropel wpuszczonych do sosu bolognese znakomicie wzbogaca smak potrawy. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób go uwielbia! Reklama keczupu Wśród wielu propozycji, keczup firmy Kotlin bez dwóch zdań znajduje się w czołówce tych najczęściej kupowanych. Jak tłumaczy producent, za jego niepowtarzalny smak odpowiedzialne są najlepszej jakości pomidory malinowe. Jednak w swojej najnowszej reklamie nie chwali się tym zbytnio i nawiązuje do czegoś zupełnie innego... To po prostu trzeba zobaczyć! Reklama, mimo że powstała zaledwie kilka dni temu, do złudzenia przypomina lata 90. Główną rolę odgrywa Piotr Cyrwus (filmowy Rysiek z "Klanu"), wykrzykujący nazwy dań, które można zjeść z keczupem i przypominający o myciu rączek przed posiłkiem. Aktor ubrany jest w ortalionowy dres, okulary przeciwsłoneczne w czerwonych oprawkach, srebrne łańcuchy i duże słuchawki powieszone na szyi. Całe nagranie ma dosyć abstrakcyjną formę. Mimo to fani docenili występ Piotra Cyrwusa. Taką reklame to ja rozumiem. Pozytywnie ryje beret, Reklama wygrała internety, Podoba mi się co Pan Piotr robi ze swoją karierą, ma dystans do siebie!, Najlepsza reklama keczupu ever.   Nie zabrakło również mniej życzliwych komentarzy. Panie Piotrze jeżeli ktoś Pana szantażuje to proszę mrugnąć dwa razy, To jest podsumowanie gustów muzycznych i ogólnej kultury... wstyd i tyle, Niezły plagiat. Ukradzione u Little Big, Tego się nie da odzobaczyć..... tragedia. Najlepiej sama zobacz i oceń!...