
Wiele osób nie wyobraża sobie niektórego jedzenia bez keczupu. Ba, nawet życia! To najpopularniejszy sos, który ludzie dodają praktycznie do wszystkiego. Jest wręcz "must have" produktem w każdej lodówce. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jego charakterystyczny kolor, może świadczyć o dodaniu pewnego składnika, który niekoniecznie dobrze wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Produkcja keczupu
Lista składników tworzących dany sos, powinna być jak najkrótsza. Im jest dłuższa, tym większa pewność, że w swoim składzie zawiera zbędne dodatki. Klasyczny keczup powinien być wyprodukowany przede wszystkim z pomidorów, a nie passaty czy koncentratu pomidorowego. Wszelkie zamienniki warzywa, są jedynie marną podróbką produktu i nie mają nic wspólnego z prawdziwym keczupem. W jego skład powinny wchodzić takie składniki jak:
- pomidory,
- ocet,
- sól kuchenna,
- cebula,
- goździki,
- przyprawy,
- niewielki dodatek cukru,
- ziele angielskie,
- a także substancje, które przedłużą przydatność tego produktu.
Wszystkie składniki powinny być naturalne, bez dodatków chemicznych i konserwujących. Im większa ilość pomidorów w składzie, tym lepszy jakościowo będzie keczup. Jeśli jednak zamiast pomidorów w składzie ma koncentrat, to lepiej omijajcie tego typu towary. Wśród dostępnych w sprzedaży można wyróżnić dwa podstawowe rodzaje produktu pod względem smaku, a mianowicie: łagodny oraz pikantny.
Historia keczupu
Jako pierwsi ten produkt stworzyli Chińczycy. Pierwotnym zadaniem keczupu było doprawianie potraw rybnych. W Europie pojawił się dopiero w XVII wieku, a dwieście lat później dopiero w Stanach Zjednoczonych. Wówczas jego przepis został tak zmodyfikowany, by smakowo pasował do wielu dań jako dodatek.
Pierwszą firmą, która zajęła się produkcją tego towaru na skalę światową, była fabryka Henry’ego Johna Heinza. To dziś jedna z najpopularniejszych marek tego rodzaju produktu. Są wręcz pionierem w swojej kategorii, a ich keczupy można kupić na całym świecie. Z czasem coraz więcej firm zaczęło produkować ten składnik, który jest obecnie jednym z najbardziej ulubionych sosów ludzi na kuli ziemskiej.
Ten kolor keczupu nie symbolizuje nic dobrego
Jak większość producentów żywności, tak jak i keczupu, manewrują jego składem, wyglądem, smakiem czy kolorem. Ma na to wpływ dodatek różnych substancji, których zadaniem jest podkręcenie smaku bądź poprawienie konsystencji. Jednak nie wszystkie te zabiegi są w konsekwencji dobre dla zdrowia.
Wybierając keczup, warto zwrócić uwagę nie tylko na dobry skład, ale i także kolor danego sosu. Powinien mieć on naturalną barwę. Im jest bardziej jaskrawy tym większa pewność, że w swoim składzie ma wiele sztucznych substancji. Spożywanie takich dodatków w nadmiarze, może doprowadzić do negatywnych oddziaływań na organizm.