ketchup
Adobe Stock
Newsy

Keczup ma taki kolor? Lepiej go nie kupujcie. To chemiczna bomba

Do frytek, do pizzy czy naleśników, najlepiej sprawdza się pyszny, czerwony sos z pomidorów. Keczup jest absolutnym numerem jeden, jeśli chodzi o tego rodzaju produkty. Jednak jego kolor może być nieco zdradliwy. Kupowanie tego produktu może spowodować liczne problemy zdrowotne!

Wiele osób nie wyobraża sobie niektórego jedzenia bez keczupu. Ba, nawet życia! To najpopularniejszy sos, który ludzie dodają praktycznie do wszystkiego. Jest wręcz "must have" produktem w każdej lodówce. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jego charakterystyczny kolor, może świadczyć o dodaniu pewnego składnika, który niekoniecznie dobrze wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkcja keczupu

Lista składników tworzących dany sos, powinna być jak najkrótsza. Im jest dłuższa, tym większa pewność, że w swoim składzie zawiera zbędne dodatki. Klasyczny keczup powinien być wyprodukowany przede wszystkim z pomidorów, a nie passaty czy koncentratu pomidorowego. Wszelkie zamienniki warzywa, są jedynie marną podróbką produktu i nie mają nic wspólnego z prawdziwym keczupem. W jego skład powinny wchodzić takie składniki jak:

  • pomidory,
  • ocet,
  • sól kuchenna,
  • cebula,
  • goździki,
  • przyprawy, 
  • niewielki dodatek cukru, 
  • ziele angielskie, 
  • a także substancje, które przedłużą przydatność tego produktu. 

Wszystkie składniki powinny być naturalne, bez dodatków chemicznych i konserwujących. Im większa ilość pomidorów w składzie, tym lepszy jakościowo będzie keczup. Jeśli jednak zamiast pomidorów w składzie ma koncentrat, to lepiej omijajcie tego typu towary. Wśród dostępnych w sprzedaży można wyróżnić dwa podstawowe rodzaje produktu pod względem smaku, a mianowicie: łagodny oraz pikantny.

Historia keczupu

Jako pierwsi ten produkt stworzyli Chińczycy. Pierwotnym zadaniem keczupu było doprawianie potraw rybnych. W Europie pojawił się dopiero w XVII wieku, a dwieście lat później dopiero w Stanach Zjednoczonych. Wówczas jego przepis został tak zmodyfikowany, by smakowo pasował do wielu dań jako dodatek.

Pierwszą firmą, która zajęła się produkcją tego towaru na skalę światową, była fabryka Henry’ego Johna Heinza. To dziś jedna z najpopularniejszych marek tego rodzaju produktu. Są wręcz pionierem w swojej kategorii, a ich keczupy można kupić na całym świecie. Z czasem coraz więcej firm zaczęło produkować ten składnik, który jest obecnie jednym z najbardziej ulubionych sosów ludzi na kuli ziemskiej.

Ten kolor keczupu nie symbolizuje nic dobrego

Jak większość producentów żywności, tak jak i keczupu, manewrują jego składem, wyglądem, smakiem czy kolorem. Ma na to wpływ dodatek różnych substancji, których zadaniem jest podkręcenie smaku bądź poprawienie konsystencji. Jednak nie wszystkie te zabiegi są w konsekwencji dobre dla zdrowia.

Wybierając keczup, warto zwrócić uwagę nie tylko na dobry skład, ale i także kolor danego sosu. Powinien mieć on naturalną barwę. Im jest bardziej jaskrawy tym większa pewność, że w swoim składzie ma wiele sztucznych substancji. Spożywanie takich dodatków w nadmiarze, może doprowadzić do negatywnych oddziaływań na organizm.

Komentarze
Piotr Cyrwus reklama keczupu
YouTube
Gwiazdy To po prostu trzeba zobaczyć! Piotr Cyrwus zagrał w reklamie keczupu! (Wideo)
Współpraca znanego aktora Piotra Cyrwusa z marką Kotlin zaowocowała nową reklamą keczupu. „To będzie hit internetu” – podsumowali fani.
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

Jednym z wielu produktów, które znajdziesz wchodząc do każdego polskiego domu jest oczywiście keczup! Ten aksamitny sos pomidorowy na zimno idealnie nadaje się nie tylko jako dodatek do chociażby tostów z serem, kanapek czy parówek, ale również do sałatek. Już kilka jego kropel wpuszczonych do sosu bolognese znakomicie wzbogaca smak potrawy. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób go uwielbia! Reklama keczupu Wśród wielu propozycji, keczup firmy Kotlin bez dwóch zdań znajduje się w czołówce tych najczęściej kupowanych. Jak tłumaczy producent, za jego niepowtarzalny smak odpowiedzialne są najlepszej jakości pomidory malinowe. Jednak w swojej najnowszej reklamie nie chwali się tym zbytnio i nawiązuje do czegoś zupełnie innego... To po prostu trzeba zobaczyć! Reklama, mimo że powstała zaledwie kilka dni temu, do złudzenia przypomina lata 90. Główną rolę odgrywa Piotr Cyrwus (filmowy Rysiek z "Klanu"), wykrzykujący nazwy dań, które można zjeść z keczupem i przypominający o myciu rączek przed posiłkiem. Aktor ubrany jest w ortalionowy dres, okulary przeciwsłoneczne w czerwonych oprawkach, srebrne łańcuchy i duże słuchawki powieszone na szyi. Całe nagranie ma dosyć abstrakcyjną formę. Mimo to fani docenili występ Piotra Cyrwusa. Taką reklame to ja rozumiem. Pozytywnie ryje beret, Reklama wygrała internety, Podoba mi się co Pan Piotr robi ze swoją karierą, ma dystans do siebie!, Najlepsza reklama keczupu ever.   Nie zabrakło również mniej życzliwych komentarzy. Panie Piotrze jeżeli ktoś Pana szantażuje to proszę mrugnąć dwa razy, To jest podsumowanie gustów muzycznych i ogólnej kultury... wstyd i tyle, Niezły plagiat. Ukradzione u Little Big, Tego się nie da odzobaczyć..... tragedia. Najlepiej sama zobacz i oceń!...

Przeczytaj
bułka tarta przepis
Adobe Stock
Newsy Jak zrobić domową bułkę tartą? Ta ze sklepu jest taka chemiczna, że mogłaby świecić w ciemności
Choć nazwa brzmi zdrowo, w rzeczywistości kupowana w sklepie bułka tarta to produkt niemający zbyt wiele wspólnego z naturalnością. Kto by pomyślał, że w jej składzie znajduje się tak wiele ulepszaczy! Aby ograniczyć ich spożywanie przygotujcie własną bułkę tartą. To banalnie proste!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Kupując bułkę tartą wiele osób nie zastanawia się nad jej składem. Czytanie etykiety uznaje się przecież za stratę czasu. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Bowiem w dostępnej na sklepowych półkach bułce tartej w rzeczywistości… jest niewiele bułki tartej! Większość produktu stanowią ulepszacze do żywności. Co zawiera kupna bułka tarta? Tradycyjnie starta na tarce bułka powinna zawierać w swoim składzie te same produkty, z których została upieczona – mąkę, jajka, drożdże, wodę, sól. Jednak w gotowych propozycjach próżno ich szukać. Produkty są tak chemiczne, że z powodzeniem mogłyby świecić w ciemności. Pewnie większość z was bardzo zdziwi fakt, że kupna bułka zawiera głównie stabilizatory, emulgatory, kwas askorbinowy, cukier, tłuszcze roślinne oraz chemię w postaci E472 . Wszystkie wyżej wymienione mają za zadanie przedłużyć trwałość produktu, poprawić jego wygląd i przede wszystkim zmniejszyć koszty produkcji. Przepis na domową bułkę tartą Z racji, że bułka tarta to produkt powszechnie wykorzystywany w polskiej kuchni, między innymi do panierowania mięsa, powinniście zadbać o jego wysoką jakość. Najlepiej będzie jeśli po prostu przyrządzicie ją samodzielnie, w domowym zaciszu. Wtedy będziecie mieli pewność, że nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Przyrządzenie domowej bułki tartej jest dziecinnie proste. Wystarczy poczekać, aż zakupione przez was bułki, pszenne lub grahamki, sczerstwieją, a następnie dosuszyć je w piekarniku w temperaturze 100 st. C. Pamiętajcie, że możecie użyć do tego również chleba. Tak przygotowane pieczywo należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , przesiać przez sitko, a następnie umieścić w papierowych woreczkach lub plastikowych pojemniczkach.  Pamiętajcie jednak, by pieczywo, z którego...

Przeczytaj
Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne 6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

Przeczytaj
Magda Gessler, Wigilia
ONS/Flickr, Pawel Loj
Newsy Magda Gessler powala cenami. Aż trudno uwierzyć́, ile sobie życzy za zestaw świątecznych potraw na Wigilię 
Wigilijna propozycja restauratorki wydaje się nie do przyjęcia. Nie każdego stać bowiem na takie ceny.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Znana restauratorka wyszła naprzeciw świątecznym oczekiwaniom. W swoim sklepie internetowym "Schronisko Smaków" umieściła produkty, które będziecie mogli podać na świąteczny stół. Magda Gessler to znana od dawna w branży kulinarnej przedsiębiorczyni. Sygnuje swoim nazwiskiem kilka restauracji, jak również dzięki udziałom w programach telewizyjnych stała się charyzmatyczną twarzą polskiego showbiznesu. Polacy kochają jej osobowość i humor. Tradycyjna polska Wigilia Święta to ten okres, w którym wszystkich łączy jedno - jedzenie. 12 postnych potraw, które stawiacie co roku na stole oprócz wyjątkowego smaku, ma znaczącą symbolikę. Kapusta wigilijna czy barszcz z uszkami smakują najlepiej właśnie w Boże Narodzenie. O ile kuchnia na święta potrafi nas utuczyć, o tyle trudno z niej zrezygnować. Zrobienie potraw na Wigilie wymaga jednak czasu i cierpliwości. Nie wszyscy mają go w grudniu pod dostatkiem. Przez jego brak często Polacy decydują się na zamawianie potraw z zewnętrznych cateringów. Jakość na niebywale wysokim poziomie Magda Gessler od lat utrzymuje, że dania przez nią serwowane posiadają wyłącznie sprawdzone receptury i można mieć pewność ich składników. Restauratorka stara się wybierać jedynie produkty, które zna i ceni. W restauracjach prowadzonych przez Gessler pracują ponadto jedni z najlepszych szefów kuchni. Koszyk wigilijny w sklepie Magdy Gessler Jeśli należycie do grupy osób, które w te święta chcą przede wszystkim odpocząć, możecie wybrać gotowe produkty wigilijne, m.in. w sklepie internetowym "Schronisko Smaków" należącym do Magdy Gessler. Jedyne co może was zszokować to ceny, jakie proponuje restauratorka.  Dzięki propozycji prowadzącej "Kuchenne rewolucje" macie...

Przeczytaj