Każdy zajada się kotletami mielonymi, tylko dlatego że nie kosztował tych. Róbcie, póki trwa sezon
Getty Images
Newsy

Każdy zajada się kotletami mielonymi tylko dlatego, że nie kosztował takich. Róbcie, póki trwa sezon

Kotlety można przygotować prawie ze wszystkiego. Mogą być tradycyjne, czyli mielone albo schabowe, a także rybne i te z warzyw. Są delikatniejsze od mięsnych, pełne witamin i równie smaczne. Zwykle robi się je z ziemniaków z dodatkiem np. marchewki czy brokuła, ale możliwości jest o wiele więcej.

Kto powiedział, że kotlety mogą być tylko mięsne? Jarosze doskonale wiedzą, że na patelni można usmażyć prawie wszystko i chętnie dzielą się swoimi przepisami na warzywne kotlety.

Wspaniale smakują kotleciki choćby z ziemniaków, kalafiora czy ciecierzycy, a nawet można dodać do nich posiekane jajko na twardo.

Korzystając z sezonu na różne warzywa, polecamy wam dziś przepis na kotlety z bobu. Przyda się każdemu, kto ma ochotę na coś lekkiego dla odmiany, w zamian za tradycyjne kotlety. Te z bobu są łatwe w przygotowaniu, delikatne i mega sycące. A do tego przyjemnie chrupią dzięki bułce tartej. Weźcie poniższy przepis i zróbcie je na kolejny obiad. 

Przepis na kotlety z bobu

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 0,5 kg bobu

  • 4 ząbki czosnku

  • pól pęczka koperku

  • pół pęczka szczypiorku

  • 1 łyżka oleju

  • 5 łyżek bułki tartej

  • sól

  • pieprz

Oraz olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia kotletów. 

Zobacz także
Kotlety rybne z przepisu Tomka Strzelczyka. Wyraziste w smaku, zwarte i lepsze o mielonych

Kotlety rybne z przepisu Tomka Strzelczyka. Wyraziste w smaku, zwarte i lepsze o mielonych

Obiad dla całej rodziny za mniej niż 10 zł? Tomek Strzelczyk usmażył z tego górę tak smakowitych kotletów, że palce lizać

Obiad dla całej rodziny za mniej niż 10 zł? Tomek Strzelczyk usmażył z tego górę tak smakowitych kotletów, że palce lizać

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie na mniejsze kawałki i ugotujcie w osolonej wodzie. Jeżeli zostały wam ziemniaki z poprzedniego obiadu, to nawet lepiej - nadadzą się doskonale. 

  2. Następnie należy ugotować również bób, a później obrać go z twardych skórek. Bób trzeba przed ugotowaniem najpierw opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru, liścia laurowego i ziela angielskiego. Im młodszy bób, tym krócej trzeba go gotować. Powinno wystarczyć 10 minut, a w przypadku starszego bobu - około kwadransa.

  3. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie cebulę. Gdy już się zeszkli, dodajcie czosnek i smażcie jeszcze krótką chwilę (nie za długo, bo czosnek się przypali i będzie niesmaczny). 

  4. Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniećcie tłuczkiem. Dodajcie bób i rozgniećcie jeszcze raz, ale nie za mocno, żeby nie powstała papka. 

  5. Dodajcie jeszcze cebulę i czosnek z patelni, siekany szczypiorek, koperek, pieprz, sól i wymieszajcie. Jeżeli masa jest za luźna, dodajcie więcej bułki tartej.

  6. Uformujcie kotlety i każdy z nich obtoczcie w bułce. 

  7. Smażcie kotlety na mocno rozgrzanym oleju, aż się ozłocą z obu stron.