
Kto powiedział, że kotlety mogą być tylko mięsne? Jarosze doskonale wiedzą, że na patelni można usmażyć prawie wszystko i chętnie dzielą się swoimi przepisami na warzywne kotlety.
Wspaniale smakują kotleciki choćby z ziemniaków, kalafiora czy ciecierzycy, a nawet można dodać do nich posiekane jajko na twardo.
Korzystając z sezonu na różne warzywa, polecamy wam dziś przepis na kotlety z bobu. Przyda się każdemu, kto ma ochotę na coś lekkiego dla odmiany, w zamian za tradycyjne kotlety. Te z bobu są łatwe w przygotowaniu, delikatne i mega sycące. A do tego przyjemnie chrupią dzięki bułce tartej. Weźcie poniższy przepis i zróbcie je na kolejny obiad.
Przepis na kotlety z bobu
Składniki:
-
0,5 kg ziemniaków
-
0,5 kg bobu
-
4 ząbki czosnku
-
pól pęczka koperku
-
pół pęczka szczypiorku
-
1 łyżka oleju
-
5 łyżek bułki tartej
-
sól
-
pieprz
Oraz olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia kotletów.
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki, pokrójcie na mniejsze kawałki i ugotujcie w osolonej wodzie. Jeżeli zostały wam ziemniaki z poprzedniego obiadu, to nawet lepiej - nadadzą się doskonale.
-
Następnie należy ugotować również bób, a później obrać go z twardych skórek. Bób trzeba przed ugotowaniem najpierw opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru, liścia laurowego i ziela angielskiego. Im młodszy bób, tym krócej trzeba go gotować. Powinno wystarczyć 10 minut, a w przypadku starszego bobu - około kwadransa.
-
Obraną cebulę pokrójcie w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie cebulę. Gdy już się zeszkli, dodajcie czosnek i smażcie jeszcze krótką chwilę (nie za długo, bo czosnek się przypali i będzie niesmaczny).
-
Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniećcie tłuczkiem. Dodajcie bób i rozgniećcie jeszcze raz, ale nie za mocno, żeby nie powstała papka.
-
Dodajcie jeszcze cebulę i czosnek z patelni, siekany szczypiorek, koperek, pieprz, sól i wymieszajcie. Jeżeli masa jest za luźna, dodajcie więcej bułki tartej.
-
Uformujcie kotlety i każdy z nich obtoczcie w bułce.
-
Smażcie kotlety na mocno rozgrzanym oleju, aż się ozłocą z obu stron.