Czy wasze babcie zachęcały was do jedzenia kiszonej kapusty i ogórków argumentując, że dzięki temu będziecie odporni na choroby? I miały rację! Choć dawniej kwestia wpływu kiszonek na zdrowie opierała się głównie na praktycznym doświadczeniu, teraz ich skuteczność w walce z chorobami została potwierdzona naukowo. Zdziwieni?

Odkrycie naukowców

Uczeni z Uniwersytetu Stanford, jednej z najbardziej prestiżowych uczelni w Stanach Zjednoczonych, przeprowadzili badanie dotyczące wpływu kiszonek na zdrowie. Potwierdziło się to, co wielu ludzi już wiedziało od dawna:

Dieta ukierunkowana na mikrobiotę (drobnoustroje żyjące w organizmie człowieka – przyp. red.) może zmienić poziom odporności, zapewniając obiecującą drogę do zmniejszenia stanu zapalnego u zdrowych osób dorosłych - powiedział dr Christopher Gardner, profesor Rehnborg Farquhar i dyrektor badań nad żywnością w Stanford Prevention Research Center.

Badanie wykazało, że wystarczy 10 tygodni jedzenia kiszonek, by zauważalnie zmienić mikrobiom swojego organizmu. Dochodzi do wzmocnienia odporności i zmniejszenia stanów zapalnych, które odpowiadają m.in. za reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzycę typu 2.

Jakie kiszonki należy jeść?

Warto podkreślić, że wpływ na zdrowie mają wszystkie produkty, które zostały poddane fermentacji. Mogą to być więc zarówno kiszone warzywa, jak i sfermentowane produkty mleczne, np.:

Zobacz także:

Wpływ kiszonek na zdrowie

Jak dokładnie działają kiszonki na organizm? Zawierają one bardzo dużo kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie fermentacji. Pozwala on oczyścić organizm, wspomaga procesy trawienne oraz wzmacnia odporność. Ponadto jedzenie kiszonek pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit i pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Z kiszonek skorzystają także osoby, które są na diecie odchudzającej. Kiszone warzywa mają bardzo mało kalorii, dlatego można je jeść praktycznie bez ograniczeń. Dzięki procesowi fermentacji zawierają one mniej cukru, niż surowe warzywa. A do tego pozwalają zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słonego i chrupiącego – dlatego kiszone ogórki to znacznie lepsza przekąska niż chipsy albo paluszki!

Źródło: zdrowie.wprost.pl, med.stanford.edu