Kawa z żołędzi wspomaga trawienie i pomaga na nadciśnienie
AdobeStock
Newsy

Kawa z żołędzi wspomaga trawienie i pomaga na nadciśnienie. Jest łagodna dla żołądka i zwalcza wrzody

Piliście kiedyś kawę z żołędzi? Jeśli nie to koniecznie jej spróbujcie. Nie tylko z uwagi na jej smak, ale również moc właściwości prozdrowotnych.

Słyszeliście kiedyś o kawie z żołędzi? Kawa ta, w przeciwieństwie do tradycyjnej, ziarnistej kawy, nie zawiera kofeiny i ma mnóstwo wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dlaczego warto ją pić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto pić kawę z żołędzi?

Kawa z żołędzi (inaczej kawa żołędziówka) to doskonały zamiennik tradycyjnej, czarnej kawy. Taki sposób picia kawy nie jest bynajmniej nowy – kawę tę lubił pić sam Fryderyk Chopin. Była ona również bardzo popularna w czasach wojny, kiedy dostęp do tradycyjnej kawy był utrudniony. Jakie są największe walory tej kawy?

Kawa żołędziowa:

  • nie zawiera kofeiny
  • nie zawiera sodu
  • nie podrażnia żołądka
  • zawiera witaminy - witaminę B1, witaminę B2, witaminę B5, witaminę B6
  • jest bogata w skrobię, białko oraz zdrowe tłuszcze
  • zawiera liczne minerały - magnez, miedź, mangan, fosfor, wapń, potas, żelazo

Ponadto, kawa ta jest przyjemnie słodka i ma ładny orzechowy zapach.

Zobacz także
Kiedy najlepiej wypić pierwszą kawę? Większość osób popełnia wielki błąd

Kiedy najlepiej wypić pierwszą kawę? Większość osób popełnia wielki błąd

Jak zrobić kawę białkową? Może zastąpić śniadanie

Jak zrobić kawę białkową? Z powodzeniem może zastąpić śniadanie

Kto powinien pić taką kawę?

Kawę tę szczególnie powinny włączyć do swojej diety osoby z:

  • alergią lub nietolerancją na gluten
  • niedokrwistością
  • chorobami serca i układu krążenia (np. z nadciśnieniem tętniczym)
  • depresją
  • celiakią
  • problemami trawiennymi (wzdęcia, zaparcia, biegunki, niestrawność)
  • chorobą wrzodową

Jak przygotować kawę z żołędzi?

Kawę z żołędzi możecie bez problemu kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Możecie też zrobić ją samodzielnie. Będziecie potrzebowali tylko dwóch prostych składników – wody i 450 g żołędzi (porcja ta wystarczy na 20 filiżanek kawy żołędziowej).

Przygotowanie:

  1. Żołędzie (bez czapeczek) dokładnie umyjcie i obierzcie z łupinek.
  2. Środek żołędzia możecie pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Zagotujcie tak przygotowane żołędzie w garnku, a następnie je odcedźcie.
  4. Dodajcie wody i ponownie zagotujcie (należy tak zrobić przynajmniej 6 razy).  Woda będzie miała za każdym razem rdzawy kolor – to znak, że uwalniają się taniny, które należy dobrze wypłukać.
  5. Przepłuczcie żołędzie czystą wodą i osuszcie.
  6. Osuszone kawałki żołędzi pokrójcie na jeszcze mniejsze kawałki, a potem dokładnie osuszcie, np. na patelni.
  7. Kawałki żołędzia zmielcie i uprażcie na patelni, aby wydobyć z nich odpowiedni smak. 

Źródło: radio ZET

kawa
Pixabay
Newsy
Pijecie tę kawę? Lepiej poznajcie jej prawdziwy skład. Sporo w nim „chemii”
Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.

Prawdziwi kawosze sięgają po kawę rozpuszczalną nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście? Dlaczego niektórym nie odpowiada smak kawy rozpuszczalnej? Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym? Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem. Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną? Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację. Co sprawia, że kawa jest rozpuszczalna? Całkowite odparowanie wody z zaparzonej wcześniej kawy. Kawa rozpuszczalna to nic innego, jak suche granulki przygotowane do ponownego zaparzenia. Tego typu kawa ma długą datę przydatności i do jej przygotowania wystarczy wrząca woda. Obejdziemy się bez młynka i ekspresu. Do tego, to gwarancja łagodnego smaku. Mimo wielu zalet jest określana jako kawa gorszej jakości. Nie macie bowiem wpływu, jakie ziarna w kawie rozpuszczalnej zostały poddane obróbce. Zazwyczaj są to ziarna gorszego sortu, które obniżają koszty masowej produkcji kawy. Czy powinno się pić kawę rozpuszczalną? Kawy rozpuszczalnej nie poleca się...

Ile kubków kawy mogą wypić osoby z nadciśnieniem? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości
ONS.pl/Flickr
Newsy
Ile kubków kawy mogą wypić osoby z nadciśnieniem? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości
Picie kawy nie tylko sprawia radość, ale ma też znaczenie prozdrowotne. Możecie jej pić sporo, ale uwaga: nie przesadźcie!

Katarzyna Bosacka, choć nie jest lekarką, przez lata swojej pracy dziennikarskiej stała się ekspertką od zdrowego żywienia. W autorskim programie „Wiem, co jem, wiem co kupuję” uczy widzów, jak czytać etykiety produktów. Obnaża też chwyty marketingowe stosowane przez producentów żywności, używających sformułowań „light”, „bez cukru” czy „naturalne”. Bosacka jako matka czwórki dzieci najlepiej wie, co wkładać do koszyka w sklepie, żeby zdrowo żywić rodzinę. Dziennikarka nie opiera jednak swoich programów na matczynej intuicji. Publikacje konsultuje z ekspertami z zakresu zdrowia, żywienia, dietetyki. Na co dzień współpracuje z lekarzami i dietetykami. W rezultacie zdołała zbudować sobie dużą wiarygodność wśród Polaków. Co Katarzyna Bosacka mówi o kawie? Czy jest zdrowa? Dlaczego kawa pobudza i poprawia nastrój? Kawa rzeczywiście pobudza i poprawia nastrój, a przyczyną jest kofeina zawarta w kawie. Jej działanie polega na pobudzaniu ośrodkowego układu nerwowego. Wpływa to na koncentrację, refleks i poprawę nastroju. Działa na korę mózgową, zwęża naczynia w mózgu, dzięki czemu łagodzi objawy migreny. Najwyższe stężenie kofeiny występuje we krwi po 40-60 minutach po wypiciu kawy. Dlatego nie warto pić kubka za kubkiem. Trzeba spokojnie poczekać, aż kofeina zacznie działać. Katarzyna Bosacka swój pierwszy program o kawie zrobiła już w 2011 roku. Poświęca jej czas nie tylko dlatego, że kawa jest popularnym napojem, wprowadzającym w dobry nastrój, ale też dlatego, że ma szerokie właściwości zdrowotne i warto ją pić. Dziennikarka w wywiadzie udzielonym dla Jastrząb Post, powiedziała: Dlatego, że kawa ma w sobie kofeinę, która powoduje, że po wypiciu kawy otwiera nam się jedno oko, potem...

czy kofeina uzależnia
AdobeStock
Newsy
Wypiliście rano kilka kaw i nadal jesteście śpiący? Sprawdźcie, dlaczego kofeina na was nie działa
Czy od kofeiny można się uzależnić? Odpowiadamy na to pytanie!

Kto często pije kawę, ten po pewnym czasie zauważa, że przestaje ona na niego działać tak mocno, jak wcześniej. Uodpornienie się na kofeinę jest jak najbardziej możliwe! Warunkuje to kilka czynników. Sprawdziliśmy, dlaczego po jakimś czasie kawa nie pobudza już tak, jak wcześniej. Tolerancja na kofeinę Najczęściej powodem tego, że kawa już na was nie działa, jest fakt, że zwyczajnie się na nią uodporniliście . Wyrobienie sobie tolerancji na kofeinę jest jak najbardziej możliwe! Im częściej pijecie kawę, tym słabiej ona na was działa. Przez to sięgacie po nią kilkukrotnie w ciągu dnia, by osiągnąć pożądany efekt i się pobudzić.  Czy kofeinę można przedawkować? Jak najbardziej można przedawkować kofeinę , dlatego trzeba uważać, by nie przekroczyć bezpiecznej dziennej dawki. Lekarze zalecają, by przyjmować maksymalnie 400 mg kofeiny dziennie , co odpowiada czterem filiżankom kawy. To znaczy, że jeśli już pijecie kawę w takich ilościach i dalej was ona nie pobudza, to zdecydowanie powinniście sobie zrobić detoks, by odzwyczaić organizm od kofeiny. Genetyczne predyspozycje a nietolerancja kofeiny Możliwe też, że genetycznie jesteście odporni na działanie kofeiny. Według naukowców około 10% ludzkości nosi w sobie gen, który sprawia, że kofeina w ogóle na nich nie działa. Tacy ludzie mogą pić bardzo dużo kawy i nie odczuwać żadnego pobudzenia. Geny to nie jedyny powód. Za wrażliwość na kofeinę odpowiadają także enzymy znajdujące się w wątrobie. Ten o nazwie CYP1A2 odpowiada za metabolizowanie kofeiny. Występuje on w dwóch formach – jedna metabolizuje kofeinę szybko, a druga wolno. Możliwe więc, że wasz organizm po prostu wolniej trawi kofeinę i przez to kawa was tak nie pobudza. Przemęczenie i kawa Kolejną możliwością jest zwykłe przemęczenie. Nawet najmocniejsza kawa...

Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Pexels
Newsy
Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem tego owocu? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i jakie skrywa w sobie walory.

Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Co to jest awokado? Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania. Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado? Dlaczego warto pić kawę z awokado? Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem. Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu. - Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja. Przepis na kawę z awokado Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem. Składniki: pół awokado 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki...