Filiżanka małej czarnej albo kubek kawy z porządną porcją mleka to zwykle wszystko, czego nam potrzeba o poranku. Ale przecież kawę można podawać z rozmaitymi dodatkami, dzięki którym jest jeszcze smaczniejsza, a do tego zdrowsza.

Na przykład z kardamonem - przyprawą niezwykle popularną w Azji (skąd zresztą właśnie pochodzi). Stosowano go jednak jeszcze w starożytności, a dokładniej w Egipcie, gdzie doceniono charakterystyczny aromat kardamonu i wykorzystywano go do produkcji perfum. Na Dalekim Wschodzie kardamon był z kolei remedium na wszelkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W ten sposób można go stosować także dziś. 

Właściwości kardamonu

Kardamon doceniono już setki lat temu ze względu na jego dobroczynne działanie na organizm. Wspomaga usuwanie toksyn i złogów z jelit, a do tego podkręca metabolizm, dlatego poleca się go zarówno na poprawę trawienia, jak i pomocniczo w odchudzaniu. Kardamon działa łagodząco na żołądek - przynosi ulgę przy niestrawności, zmniejsza nudności i zgagę. 

Zobacz także:

Przyprawa ta znajduje też swoje zastosowanie w walce z infekcjami. Neutralizuje bakterie, rozgrzewa organizm i zmniejsza uporczywy kaszel, a do tego wzmacnia odporność. 

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Kawa z dodatkiem kardamonu pozwala wykorzystać cenne właściwości obu tych produktów. By przygotować taką kawę (2-3 porcje), weźcie poniższe składniki:

  • 5 łyżeczek mielonej kawy

  • 2 łyżeczki cukru

  • płaska łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

  1. Wlejcie wodę do małego garnka (niecały litr). Zagotujcie.

  2. Wsypcie płaską łyżeczkę kardamonu, zamieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez pół minuty.

  3. Następnie do garnka wsypcie 5 łyżeczek kawy. Po wymieszaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez 2-3 minuty.

  4. Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie cukier, wymieszajcie i poczekajcie kilka minut, aż opadną fusy.

I gotowe! Tak przygotowaną kawę od razu rozlejcie do filiżanek lub szklanek i podawajcie. Jest tak aromatyczna, że nikogo nie trzeba będzie dodatkowo zachęcać do wypicia.