
Filiżanka małej czarnej albo kubek kawy z porządną porcją mleka to zwykle wszystko, czego nam potrzeba o poranku. Ale przecież kawę można podawać z rozmaitymi dodatkami, dzięki którym jest jeszcze smaczniejsza, a do tego zdrowsza.
Na przykład z kardamonem - przyprawą niezwykle popularną w Azji (skąd zresztą właśnie pochodzi). Stosowano go jednak jeszcze w starożytności, a dokładniej w Egipcie, gdzie doceniono charakterystyczny aromat kardamonu i wykorzystywano go do produkcji perfum. Na Dalekim Wschodzie kardamon był z kolei remedium na wszelkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W ten sposób można go stosować także dziś.
Właściwości kardamonu
Kardamon doceniono już setki lat temu ze względu na jego dobroczynne działanie na organizm. Wspomaga usuwanie toksyn i złogów z jelit, a do tego podkręca metabolizm, dlatego poleca się go zarówno na poprawę trawienia, jak i pomocniczo w odchudzaniu. Kardamon działa łagodząco na żołądek - przynosi ulgę przy niestrawności, zmniejsza nudności i zgagę.
Przyprawa ta znajduje też swoje zastosowanie w walce z infekcjami. Neutralizuje bakterie, rozgrzewa organizm i zmniejsza uporczywy kaszel, a do tego wzmacnia odporność.
Jak zrobić kawę z kardamonem?
Kawa z dodatkiem kardamonu pozwala wykorzystać cenne właściwości obu tych produktów. By przygotować taką kawę (2-3 porcje), weźcie poniższe składniki:
-
5 łyżeczek mielonej kawy
-
2 łyżeczki cukru
-
płaska łyżeczka mielonego kardamonu
Przygotowanie:
-
Wlejcie wodę do małego garnka (niecały litr). Zagotujcie.
-
Wsypcie płaską łyżeczkę kardamonu, zamieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez pół minuty.
-
Następnie do garnka wsypcie 5 łyżeczek kawy. Po wymieszaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez 2-3 minuty.
-
Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie cukier, wymieszajcie i poczekajcie kilka minut, aż opadną fusy.
I gotowe! Tak przygotowaną kawę od razu rozlejcie do filiżanek lub szklanek i podawajcie. Jest tak aromatyczna, że nikogo nie trzeba będzie dodatkowo zachęcać do wypicia.