Taka kawa sprawi, że minie wam apetyt na słodycze. Wrzućcie do kubka mały kawałeczek
Adobe Stock
Newsy

Taka kawa sprawi, że minie wam apetyt na słodycze. Wrzućcie do kubka mały kawałeczek

Jest pyszna, a do tego bardzo zdrowa i genialnie pobudza w najbardziej senny poranek. Próbowaliście już kawy z masłem?

Pewnie wielu z was nie wyobraża sobie poranka bez kubka aromatycznej kawy. Czarna, z mlekiem, a może espresso albo latte? Wybór nie ma większego znaczenia, w końcu liczy się zawartość, czyli dająca energię do działania kofeina.

Kawę można jednak dodatkowo „podkręcić”, by jej pobudzające działanie było jak najdłuższe. Poznajcie przepis na ten napój, lubiany przez trenerkę Anię Lewandowską.

Czym jest kawa „kuloodporna”?

Pomysł na dodawanie masła do gorącego porannego napoju nie jest wcale nowy. Już w wydanej w 1952 roku książce „Siedem lat w Tybecie” jej autor Harrer Heinrich opisuje ten niecodzienny sposób przyrządzania herbaty przez miejscowych napotkanych podczas jego podróży.

Jednak dopiero w 2004 roku inny pisarz Dave Asprey wpadł na pomysł, by zamienić herbatę na kawę, a nawet nadał jej nazwę - kawa kuloodporna. Uważa, że tak przygotowany napój nie tylko pobudza, ale i pomaga schudnąć - podobno dzięki piciu kawy z masłem pisarz schudł 25 kilogramów. Nic w tym dziwnego - picie takiej kawy z samego rana sprawia, że raptownie zmniejsza się łaknienie na jedzenie słodyczy.

Jak zrobić kawę z masłem?

Przygotowanie kawy w ten sposób jest bardzo proste. Wystarczy, że zrobicie ją zgodnie z tymi krokami:

  1. Przygotujcie czarną kawę tak, jak zwykle - w ekspresie, sypaną lub rozpuszczalną.

  2. Dodajcie 1 łyżeczkę masła do gorącego napoju.

  3. Wymieszajcie spieniaczem do mleka lub w energiczny sposób łyżeczką.

I gotowe! Jeżeli przyrządzacie taką kawę pierwszy raz, uważajcie, by nie przesadzić z ilością masła. Duża ilość tłuszczu w napoju może być obciążająca dla nieprzyzwyczajonego do takiej kawy żołądka.  

Zobacz także
Zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i mają być wykorzystane w leczeniu. Wy  już dziś możecie brać je... ze sklepu

Ten produkt zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Kupicie go w każdym sklepie 

Zmniejsza objawy depresji i obniża napięcie psychiczne. Dodawajcie do jedzenia ten składnik.

Zmniejsza objawy depresji i obniża napięcie psychiczne. Dodajcie to do jedzenia

Dlaczego warto pić kawę z masłem?

Choć pomysł przyrządzania takiej kawy może brzmieć niecodziennie, okazuje się, że jest ona bardzo zdrowa - pod warunkiem, że użyjecie prawdziwego masła, tj. takiego, które zawiera minimum 80% tłuszczu mlecznego i pozbawionego domieszek innych olejów. W maśle znajdziecie wiele składników odżywczych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:

  • witamina A - zapewnia zdrowy wygląd skóry i włosów

  • witamina E - wpływa pozytywnie na krążenie krwi i zapobiega powstawaniu „złego” cholesterolu

  • kwas linolowy - wspiera organizm osób toczących walkę z nowotworem

Źródło: ofeminin.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa
Pixabay/Couleur
Newsy
Dosypcie tej przyprawy do kawy. I patrzcie jak poprawia smak oraz wysmukla talię
Chcecie pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów? Jeden trik sprawi, że pijąc ulubiony napój, spojrzycie na wagę z ulgą.

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują kawę ze śmietanką, a inni po prostu ją słodzą. spodziewalibyście się, że można kawę przyprawić tym egzotycznym dodatkiem do dań/ Spróbujcie to zrobić i dodajcie do kawy sproszkowaną kurkumę.  Kawa z kurkumą powinna szczególnie zainteresować osoby, dbające o smukłą sylwetkę. Napój w tym wydaniu nie tylko smakuje, zapewnia dodatkową dawkę energii, ale też poprawia przemianę materii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła (opcjonalnie) 2 g sproszkowanej kurkumy 2 g cynamonu w porszku Jeśli zależy wam na uczuciu sytości, dodajcie do niej odrobinę masła.  Jeżeli z kolei wybieracie wariant odchudzający, wystarczy przygotować napój z kawy, kurkumy i cynamonu.  Kawa z przyprawami tylko na początku może wydać się zbyt aromatyczna. Gdy oswoicie się z jej smakiem, z pewnością go pokochacie.  Dlaczego kawa z kurkumą odchudza? Przyprawa w kawie wspomaga trawienie tłuszczy więc nawet dodanie masła, żeby uszlachetnić smak napoju, nie zaszkodzi.  Tłuszcz w takiej postaci doda wam energii, a zastrzyk energii  przyda się szczególnie o poranku.  Kurkuma i kawa same w sobie są dobrym połączeniem. Jednak jeszcze lepiej dodać do nich cynamon, który dodatkowo wspomaga metabolizm.  Kawa na odchudzanie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy z łatwością poradzi sobie z tym  przepisem. Wystarczy...

Kawa na gorąco czy mrożona? Wiemy, która ma więcej przeciwutleniaczy i jest zdrowsza
Adobe Stock
Newsy
Kawa na gorąco czy mrożona? Wiemy, jaka kawa ma więcej przeciwutleniaczy i jest zdrowsza
Jak zaparzyć kawę, żeby zachowała najwięcej walorów zdrowotnych i z czym ją podawać? Wyjaśniamy.

Dla określenia wartości zdrowotnych kawy nie jest istotne czy pijecie ją na gorąco, czy na zimno. Ważniejsze jest to, w jaki sposób została zaparzona. Czy w tradycyjny sposób, na gorąco, przy użyciu kawiarki, ekspresu, ale z użyciem gorącej wody, czy też na zimno? Kawa parzona na zimno jest nowością za rynku i bardzo szybko zyskuje zwolenników. Naukowcy sprawdzili, czy ten sposób parzenia jest lepszy od klasycznego. Która kawa jest zdrowsza, ta parzona na gorąco czy na zimno? Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się metody parzenia kawy na zimno. Na czym polegają? Ten sposób nazywa się „cold brew" i jest to nic innego jak uzyskanie ekstraktu kawy poprzez parzenie w niskiej temperaturze. Technika polega na zalaniu zwykłych, zmielonych ziaren kawy wodą o temperaturze od 80 do 97 stopni. Znawcy tej metody twierdzą, że tak zaparzona kawa jest jeszcze bardziej orzeźwiająca i pobudzająca od tej parzonej na gorąco. Zmienia się także smak kawy zaparzonej na zimno. Napar jest pozbawiony goryczki, a sama kawa, co prawda może być lekko kwaskowa, ale ma wyjątkowy smak z wyczuwalnymi wszystkimi nutami smakowymi i aromatami. Aby porównać kawę parzona na zimno i tę tradycyjnie przyrządzaną, poprzez zalanie wrzątkiem, amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania. W ich wyniku stwierdzono, że obie kawy miały podobną kwasowość, jednak kawa parzona na gorąco miała większą aktywność przeciwutleniającą i antyoksydacyjną i przez to została uznana za zdrowszą.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez COSTA COFFEE (@costacoffeepolska) Jaką kawę...

kawa filiżanka czy kubek
Flickr
Newsy
Czy kolor filiżanki może mieć wpływ na smak kawy? Pijcie w takiej, a na pewno poczujecie różnicę
Smak kawy można poprawić zmieniając sposób parzenia, dodając cukier lub śmietankę albo... zmienić kolor filiżanki!

Jeżeli zapytać smakosza kawy o to co robić, by kawa była smaczniejsza na pewno odpowie, że liczy się gatunek kawy, sposób zaparzania, temperatura wody i wiele innych czynników. Wszystkie mają wpływ na to, jak kawa będzie smakować. Czy kolor kubka ma wpływ na smak kawy? Jednak czy wiecie, że nie tylko sposób przygotowywania kawy i wybór jej rodzaju ma wpływ na smak? Naukowcy przeprowadzili badanie na ten temat i doszli do bardzo zaskakujących wniosków. Jesteście ciekawi? Ludzie łatwo przywiązują się do przedmiotów. Każdy ma ulubiony nóż do krojenia w kuchni, patelnię na której lubi smażyć albo kubek. Ten ostatni bywa często powodem do kłótni, gdy któryś z domowników przez pomyłkę użyje waszego ulubionego kubka! W końcu kawa smakuje najlepiej, gdy pije się ją ze swojego własnego kubka albo filiżanki. W jakim kubku powinno pić się kawę? Wiedzieliście, że to wcale nie jest mit? Przeprowadzono badanie które dowodzi, że naprawdę rodzaj kubka, a dokładniej jego kolor, istotnie ma wpływ na smak pitej kawy! Macie teraz dodatkowy argument dla domowników albo kolegów z pracy, gdy następnym razem „niby przypadkiem” użyją waszego ulubionego kubka. Sprawdźcie, w czym najlepiej pić kawę: Biały kubek – ciemna kawa bardzo mocno kontrastuje z białym kubkiem, dlatego będzie się wydawała o wiele mocniejsza w smaku. Z tego powodu osoby, które nie są zbytnimi miłośnikami gorzkiego smaku kawy, powinny wybrać inny kolor filiżanki na ten napój! Brązowy kubek – w tym przypadku działa dokładnie ta sama zasada, co powyżej, ale na odwrót. Kawa pita z kubka w kolorze, który jej odpowiada, będzie się wydawać znacznie słabsza i delikatniejsza. To lepszy wybór dla osób, które nie lubią mocnej kawy. Niebieski lub czerwony – ponieważ te dwa kolory kojarzą się ze słodkimi owocami, według naukowców, picie kawy z kubków w takim...

Kawa z masłem
Pixabay
Newsy
Dodaj to do kawy, a poskromisz swój apetyt. Zaskakujące połączenie smaków, które cię zachwyci
Kawa to prawie stan umysłu. Na pewno są wśród was osoby, który nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki jej aromatycznego naparu. Kawa ma moc także w połączeniach. Zdradzimy wam jedno z nich.

Kawa jest sporządzana  z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zwykle podajemy ją na gorąco, ze śmietanką lub w towarzystwie rozmaitych deserów. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Główne źródło kofeiny Jeśli należycie do sów wiecie, że nic nie działa lepiej na pobudzenie niż kubek pachnącej kawy. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahwa. Do większości języków europejskich weszła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Wcześniej w Polsce była znana jedynie regionalnie. Dziś pijemy ją z pasją w kawiarniach, ale równie chętnie, w domowym zaciszu. Kawa to dobry pretekst do spotkania z przyjaciółkami, randki, a nawet rozmowy rekrutacyjnej na wymarzone, zawodowe stanowisko. Sekret tkwi w dodatkach Zwyczajowo do kawy dodajemy mleczko i cukier. Jednak względem kawy możemy pójść o krok dalej. Pewien napój na bazie kofeiny przywędrował do USA wraz z imigrantami z Indii, Mongolii i Tybetu, gdzie w ten sposób piję się również mocną herbatę. Mowa o kawie z masłem . Tak, dobrze czytacie. Trend łączenia tych dwóch produktów zjednuje sobie coraz więcej sympatyków. Przykładowo, w kawiarni Philz Coffee w San Francisco kawę serwuje się według życzenia klienta, często z dwiema łyżeczkami niesolonego masła. Maślane espresso Masło w kawie to nie tylko gwarancja bogatego, nieco wyróżniającego się smaku. Połączenie kawy z masłem to przede wszystkim doskonały pomysł na poskromienie apetytu. Napój na bazie kofeiny i masła jest wyjątkowo aromatyczny i hamuje chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Głównie za sprawą kaloryczności. Filiżanka takiej kawy to nawet 400...