
Kawa, owszem, działa lekko moczopędnie – o takie działanie podejrzewa się kofeinę i obecne w niej szczawiany. Jest ona jednak jednocześnie źródłem magnezu. Jak to się dzieje, że kawa uzupełnia magnez? Z odpowiedzią przyjdzie prosta matematyka.
Czy kawa wypłukuje magnez?
Filiżanka tego czarnego napoju o pojemności 200 ml zawiera minimum 7 mg magnezu. Jednocześnie ma ona do 100 mg kofeiny, obwinianej o wypłukiwanie magnezu i innych cennych minerałów.
Wypijając 4 filiżanki kawy dziennie, tracicie podczas wizyty w toalecie 4 mg magnezu, a jednocześnie dostarczacie sobie 28 mg tego pierwiastka. Bilans wypada więc nadal dodatnio. Aby stracić więcej magnezu, musielibyście też pić zdecydowanie więcej kawy.
Istnieje jednak jeden produkt, który przeszkadza we wchłanianiu tego pierwiastka zdecydowanie bardziej. Znajduje się on w wielu lodówkach – być może w waszej również.
Co utrudnia wchłanianie magnezu?
Winne są napoje gazowane w ciemnych kolorach, szczególnie typu cola. Zawierają one sporo kwasu fosforowego (a właściwie ortofosforowego – pochodzenia syntetycznego), który wiąże się z magnezem, uniemożliwiając mu wchłonięcie się.
Związek ten jest popularnym regulatorem kwasowości, a w czystej formie jest wręcz żrący. Kwas fosforowy znajdziecie też w składach wielu innych produktów – jego symbol to E338.
Kofeina obecna w napojach typu cola do spółki z kwasem fosforowym szkodzi podwójnie. Nie dość, że magnez z produktów, które jecie, się nie wchłonie, wydalicie go jeszcze w toalecie.
Jeśli więc macie objawy niedoboru magnezu takie jak np. drganie powieki czy drżenie mięśni, powinniście prędzej odstawić napoje z bąbelkami niż kawę (co może być dobrą wiadomością dla kawoszy).
Produkty o wysokiej zawartości magnezu
Co zawiera wyjątkowo dużo magnezu – co powinno znaleźć się na waszym talerzu, jeśli w charakterystyczny sposób „drga” wam powieka?
Magnez z organizmu „znika” nie tylko za sprawą napojów typu cola. Przyczyną niedoborów tego pierwiastka jest też niewłaściwa dieta, stres i przewlekłe zmęczenie. Jeśli na początek chcecie skupić się na swoim jadłospisie, pomogą wam produkty wyjątkowo bogate w magnez, takie jak:
- kasza gryczana
- pieczywo pełnoziarniste
- pestki dyni
- warzywa liściaste (botwinka, szpinak, szczaw, jarmuż, natka pietruszki, koperek)
- kakao
- orzechy (szczególnie brazylijskie)
- rośliny strączkowe (szczególnie soja i biała fasola)
- komosa ryżowa (quinoa)
- nasiona
- ryby i owoce morza
- banany
- kukurydza
Większość warzyw i owoców z listy, jeśli tylko możecie, jedzcie na surowo. Gotowanie pozbawia ich nawet do 75% magnezu.
Średnie rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia zapotrzebowanie na magnez wynosi 350 mg dla mężczyzn i 265 mg dla kobiet. Prawidłowe stężenie magnezu w osoczu wynosi od 0,65 do 1,2 mmol/L. Jeśli drga wam powieka i macie inne objawy niedoboru magnezu, stężenie tego i innych pierwiastków sprawdzicie, wykonując badanie z krwi.