Odtwórczyni roli Kazimiery Solejukowej z „Rancza” i Aliny z „Miodowych lat”, przyznała w jednym z wywiadów, że jest średnio udaną kucharką.

Nie chcielibyśmy być za bardzo zgryźliwi, ale być może właśnie tutaj leży tajemnica metamorfozy jej męża Cezarego Żaka…

Słynny aktor od paru ładnych lat zachwyca szczupłą sylwetką. O jego przemianie pisaliśmy w tym miejscu: Cezary Żak w krótkim czasie zrzucił 30 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Każdemu to posmakuje!

Jeśli chodzi o obowiązki domowe, zamiast gotowania obiadów i pieczenia ciast, aktorka woli podobno sprzątać.

Zobacz także:

Sernik pani Kasi

Jak przychodzi co do czego, pani Katarzyna nie ma wyboru i stawia na smaczne, sprawdzone, a przede wszystkim łatwe przepisy.

Czyli takie, w których jest mało miejsca na potencjalne błędy. Z pewnością właśnie do takich pozycji zalicza się poniższa receptura na smakowity sernik.

Nie jest to odkrywanie Ameryki na nowo, ani szukanie kwadratowych kół. Ser biały, masło, cukier, jajka – proste składniki, proste przygotowanie, ale za to cały ogrom smaku.

Z naszej strony jesteśmy winni jeszcze małą podpowiedź w kontekście pieczenia sernika. By nie wyschnął na wiór, postawcie w piekarniku szklane naczynie z ciepłą wodą.

Przepis na sernik

Składniki:

  • 1,2 kg twarogu
  • 20 dag masła (kostka)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 12 jajek (w razie potrzeby możecie zredukować tę ilość o kilka sztuk)
  • Aromat migdałowy
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Twaróg przemielcie na maszynce przynajmniej 3 razy. Ser biały możecie zmielić także za pomocą blendera o dużej mocy.
  2. Masło utrzyjcie z cukrem.
  3. Do masy dodawajcie stopniowo żółtka.
  4. Dodawajcie do masy żółtkowej ser i powoli razem ucierajcie.
  5. Dodajcie aromat i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, a także budyń waniliowy i dobrze wymieszajcie.
  6. Białka ubijcie na pianę, a następnie powoli, okrężnym ruchem wymieszajcie razem z masą serową.
  7. Ciasto wlejcie do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczcie ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.