Cierpicie na dolegliwości związane z trawieniem? Tabletki, drogie preparaty i inne medykamenty wypisane w receptach przez lekarzy nie pomagają?

To pora, by zwrócić się w stronę medycyny naturalnej. Tak jak czyni chociażby Katarzyna Dowbor. To sekret na zdrowie znanej dziennikarki.

Eliksir Kasi Dowbor

61-latka podzieliła się specjalnym przepisem na syrop z mniszka lekarskiego. Jak sama nazwa tej rośliny wskazuje, mniszek ma fantastyczne właściwości. Oprócz tego eliksir z mniszka świetnie działa na problemy z infekcjami górnych dróg oddechowych.

Przepis do notesu

Jeśli nie macie w swojej spiżarce butelek z syropem z mniszka, nie pozostaje nic innego jak zanotować poniższy przepis od Kasi Dowbor.

Zobacz także:

Na realizację receptury przyjdzie czas w maju, kiedy ta roślina zacznie kwitnąć na dobre. Przygotowany syrop będzie przydatny do spożycia nawet kilka lat. Wystarczy go zapasteryzować.

Przepis na syrop z mniszka

Składniki:

  • 400 dobrze rozwiniętych kwiatów (same główki)
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Zebrane kwiaty rozłóżcie na płaskiej powierzchni, by pozbyć się niechcianych gości – czyli owadów.
  2. Po godzinie podsuszania, wrzućcie kwiaty do garnka i zalejcie wrzącą wodą.
  3. Lekko przyduście kwiaty, by zredukowały objętość.
  4. Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 15 min.
  5. Wyszorujcie, wyczyśćcie i wyparzcie cytrynę.
  6. Pokrojoną cytrynę wrzućcie do garnka pod koniec gotowania.
  7. Tak przygotowany wywar, odstawcie na 12 godzin.
  8. Następnego dnia odcedźcie płyn przez gazę i dodajcie do mieszanki cukier.
  9. Wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu do momentu uzyskania gęstej, „miodowej” konsystencji.
  10. Przelejcie syrop do słoiczków.
  11. Gorące słoiczki zawińcie w koc, by zapasteryzować je na „sucho”.
  12. Po 2-3 godzinach, postawcie je do góry nogami do wystygnięcia.