Cierpicie na dolegliwości związane z trawieniem? Tabletki, drogie preparaty i inne medykamenty wypisane w receptach przez lekarzy nie pomagają?
To pora, by zwrócić się w stronę medycyny naturalnej. Tak jak czyni chociażby Katarzyna Dowbor. To sekret na zdrowie znanej dziennikarki.
Eliksir Kasi Dowbor
61-latka podzieliła się specjalnym przepisem na syrop z mniszka lekarskiego. Jak sama nazwa tej rośliny wskazuje, mniszek ma fantastyczne właściwości. Oprócz tego eliksir z mniszka świetnie działa na problemy z infekcjami górnych dróg oddechowych.
Przepis do notesu
Jeśli nie macie w swojej spiżarce butelek z syropem z mniszka, nie pozostaje nic innego jak zanotować poniższy przepis od Kasi Dowbor.
Zobacz także:
Na realizację receptury przyjdzie czas w maju, kiedy ta roślina zacznie kwitnąć na dobre. Przygotowany syrop będzie przydatny do spożycia nawet kilka lat. Wystarczy go zapasteryzować.
Przepis na syrop z mniszka
Składniki:
- 400 dobrze rozwiniętych kwiatów (same główki)
- 1 cytryna
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
- Zebrane kwiaty rozłóżcie na płaskiej powierzchni, by pozbyć się niechcianych gości – czyli owadów.
- Po godzinie podsuszania, wrzućcie kwiaty do garnka i zalejcie wrzącą wodą.
- Lekko przyduście kwiaty, by zredukowały objętość.
- Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 15 min.
- Wyszorujcie, wyczyśćcie i wyparzcie cytrynę.
- Pokrojoną cytrynę wrzućcie do garnka pod koniec gotowania.
- Tak przygotowany wywar, odstawcie na 12 godzin.
- Następnego dnia odcedźcie płyn przez gazę i dodajcie do mieszanki cukier.
- Wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu do momentu uzyskania gęstej, „miodowej” konsystencji.
- Przelejcie syrop do słoiczków.
- Gorące słoiczki zawińcie w koc, by zapasteryzować je na „sucho”.
- Po 2-3 godzinach, postawcie je do góry nogami do wystygnięcia.