Kasia Dowbor
ons
Newsy

Katarzyna Dowbor zdradziła recepturę na wspaniały, domowy syrop na trawienie. Koniec z zaparciami

Gospodyni polsatowskiego show „Nasz nowy dom” nie tylko pomaga w swoich programach potrzebującym rodzinom, ale również służy radą!
Hubert Rój
luty 15, 2021

Cierpicie na dolegliwości związane z trawieniem? Tabletki, drogie preparaty i inne medykamenty wypisane w receptach przez lekarzy nie pomagają?

To pora, by zwrócić się w stronę medycyny naturalnej. Tak jak czyni chociażby Katarzyna Dowbor. To sekret na zdrowie znanej dziennikarki.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Eliksir Kasi Dowbor

61-latka podzieliła się specjalnym przepisem na syrop z mniszka lekarskiego. Jak sama nazwa tej rośliny wskazuje, mniszek ma fantastyczne właściwości. Oprócz tego eliksir z mniszka świetnie działa na problemy z infekcjami górnych dróg oddechowych.

Przepis do notesu

Jeśli nie macie w swojej spiżarce butelek z syropem z mniszka, nie pozostaje nic innego jak zanotować poniższy przepis od Kasi Dowbor.

Na realizację receptury przyjdzie czas w maju, kiedy ta roślina zacznie kwitnąć na dobre. Przygotowany syrop będzie przydatny do spożycia nawet kilka lat. Wystarczy go zapasteryzować.

Zobacz także

Przepis na syrop z mniszka

Składniki:

  • 400 dobrze rozwiniętych kwiatów (same główki)
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Zebrane kwiaty rozłóżcie na płaskiej powierzchni, by pozbyć się niechcianych gości – czyli owadów.
  2. Po godzinie podsuszania, wrzućcie kwiaty do garnka i zalejcie wrzącą wodą.
  3. Lekko przyduście kwiaty, by zredukowały objętość.
  4. Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 15 min.
  5. Wyszorujcie, wyczyśćcie i wyparzcie cytrynę.
  6. Pokrojoną cytrynę wrzućcie do garnka pod koniec gotowania.
  7. Tak przygotowany wywar, odstawcie na 12 godzin.
  8. Następnego dnia odcedźcie płyn przez gazę i dodajcie do mieszanki cukier.
  9. Wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu do momentu uzyskania gęstej, „miodowej” konsystencji.
  10. Przelejcie syrop do słoiczków.
  11. Gorące słoiczki zawińcie w koc, by zapasteryzować je na „sucho”.
  12. Po 2-3 godzinach, postawcie je do góry nogami do wystygnięcia.
Komentarze
Szarlotka Katarzyny Dowbor
Brent Hofacker/Adobe Stock, ons.pl
Gwiazdy Pyszna i banalnie prosta szarlotka Kasi Dowbor
W jesienno-zimowe wieczory nic nie poprawia nastroju bardziej od gorących jabłek zamkniętych w cieście. Katarzyna Dowbor postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na pyszną i banalnie prostą szarlotkę. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 4 składników!
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Katarzyna Dowbor znana jest przede wszystkim jako dziennikarka i prowadząca program „Nasz Nowy Dom”. I choć z gotowaniem ma to niewiele wspólnego, kobieta na co dzień jest przecież wspaniałą panią domu. Czas wolny od pomagania innym spędza między innymi w kuchni! Postanowiła więc zdradzić swoim obserwatorom sekret szybkiej i pysznej szarlotki. W taki zimny, deszczowy dzień polecam Wam coś dobrego! Oto przepis na szarlotkę na francuskim cieście, którą zrobiłam z jabłek z mojego ogrodu.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Choć kulinaria stanowią niewielką część profilu na Instagramie Katarzyny Dowbor, fani byli zachwyceni przepisem. „Mniam, aż ślinka leci”, „Poproszę o kawałek”, „Oj , Pani Kasiu, spróbuję!”, „Musi być pyszna!”. Ogromny entuzjazm w komentarzach wzbudził również sposób prezencji deseru. „Piękna zastawa”, „I do tego ceramika bolesławiecka”, „Pięknie podane ciasteczko”, „Cudo...zastawa..”, „Pycha, zastawa przepiękna”. Mimo że szarlotkę z przepisu Katarzyny Dowbor nie każdy będzie mógł zjeść na ceramice prosto z Bolesławca, gwarantujemy, że ten fakt nie będzie miał wpływu na smak. Sami się przekonajcie, jakie to pyszne! Przepis na szarlotkę Kasi Dowbor Będziesz potrzebować 5 dużych jabłek (najlepiej z własnego ogrodu) 2 opakowania ciasta francuskiego 100 g cukru do wypieków (jeśli jabłka są naprawdę mało słodkie możesz...

Przeczytaj
dowbor
ONS
Newsy Katarzyna Dowbor zdradziła, jaką zupę je najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Jest bardzo zdrowa i odchudza
Jaką zupę najbardziej lubi Katarzyna Dowbor? Niedawno podzieliła się tym ze swoimi fanami na profilu na Instagramie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Gospodyni programu Nasz Nowy Dom uwielbiana jest przez widzów za ciepły uśmiech i serdeczność. Kasia Dowbor ma świetne relacje nie tylko z rodzinami, którym pomaga ekipa programu – prezenterka dba także o fanów śledzących ją w mediach społecznościowych i regularnie dzieli się z nimi kawałkami ze swojego życia. Zobaczcie, o czym ostatnio napisała na swoim profilu! Miłośniczka kulinariów Przeglądając profil Kasi Dowbor na popularnym portalu społecznościowym można szybko zauważyć, że gwiazda programu Nasz Nowy Dom bardzo lubi naturę i gotowanie! Najczęściej udostępnia zdjęcia przyrządzonych przez siebie potraw, a także tego jak spędza wolny czas na świeżym powietrzu, np. jeżdżąc konno lub tuląc swojego kota i psy. Nie brakuje też wspominków i zdjęć młodej Kasi oraz jej rodziny. Z całego profilu bije ogromne ciepło, za które wszyscy ją uwielbiamy! Ulubiona zupa Kasi Dowbor? Prezenterka stara się być w stałym kontakcie z osobami, które obserwują jej profil. Często udostępnia posty, w których pyta ich o zdanie na różne tematy. W najnowszym filmiku Kasia zajada się zupą kalafiorową – zdradziła, że to jedna z jej ulubionych i zawsze, jak tylko robi się zimno, to zaczyna gotować zupy. Nic dziwnego, w końcu co rozgrzewa lepiej niż zupa ze świeżych jarzyn! Do tego jest bardzo zdrowa i pozwala zachować zgrabną sylwetkę - a kto jak kto, ale Katarzyna Dowbor wygląda świetnie! Zapytała też swoich fanów o to, jakie zupy lubią oni najbardziej jeść. Wśród komentarzy często przewija się rosół, zupa fasolowa i żurek, czyli najpopularniejsze polskie zupy.   A wy jakie zupy lubicie najbardziej jeść?         Wyświetl ten post na Instagramie.      ...

Przeczytaj
szarlotka przepis
ONS
Gwiazdy Błyskawiczna szarlotka na cieście francuskim według przepisu Kasi Dowbor. Potrzebujecie  tylko 4 składników
Macie ochotę na ciasto? Sprawdźcie ten przepis Kasi Dowbor na ekspresową szarlotkę.
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Uwielbiana przez Polaków gwiazda programu "Nasz Nowy Dom" od lat wraz z ekipą budowlańców i architektów pomaga potrzebującym rodzinom spełnić marzenia. Ciepła i serdeczna Kasia Dowbor dba o kontakt ze swoimi fanami i często dzieli się z nimi fragmentami swojego życia w mediach społecznościowych. Niedawno zdradziła swój przepis na pyszną szarlotkę! Sprawdźcie koniecznie jak zrobić to ciasto z receptury autorstwa Kasi Dowbor! Na długie, jesienne wieczory spędzane pod kocykiem z herbatką nie ma nic lepszego niż ciepłe, własnoręcznie wykonane ciasto! Z tego przepisu Katarzyny Dowbor z łatwością wyczarujecie pachnącą i rozpływającą się w ustach szarlotkę, idealną do rozgrzewającej herbatki.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Szarlotka na cieście francuskim – przepis Kasi Dowbor Do przygotowania tej wyjątkowej szarlotki potrzebujecie: 2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego -  gotowe ciasto można od razu wyłożyć na blachę i upiec 5 dużych jabłek  (najlepiej odmiana szara reneta) cukier cynamon Przygotowanie Na średniej wielkości blasze lub tortownicy wyłóż ciasto. Jabłka pokrój i duś na patelni z niewielką ilością cukru. Gdy duszone jabłka nieco ostygną, połóż je na cieście i posyp cynamonem. Blachę z ciastem włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż ciasto zrobi się brązowe. I gotowe! Do smaku możecie posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Źródło:...

Przeczytaj
Ewa Wachowicz przepis na syrop
ons/Adobe Stock
Newsy Syrop z przepisu Ewy Wachowicz idealnie wzmacnia odporność. Potrzebne są tylko 2 składniki
Ewa Wachowicz, znana między innymi z programu „Ewa gotuje” emitowanego na antenie Polsatu, zdradziła przepis na wzmacniający odporność syrop. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko czosnku i miodu!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Ewa Wachowicz już od ponad 20 lat zajmuje się kulinariami. Wszystko zaczęło się od produkcji programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Potem już poszło jak z płatka.  W 2007 roku znana dziennikarka i prezenterka postanowiła rozpocząć emisję swojego autorskiego projektu pod nazwą „Ewa gotuje”. Gwiazda ma na koncie również wiele książek kulinarnych. Braku obycia z tematyką nie można jej więc zarzucić. Wachowicz zachęca do leczenia domowymi sposobami Od początku pandemii Wachowicz zachęca swoich fanów do robienia domowych, wzmacniających odporność przetworów. Według gwiazdy, ich regularne spożywanie, może realnie wpłynąć na nasze zdrowie. W lodówce zawsze mam taki syrop na wzmocnienie. Jeśli macie imbir, cytrynę i miód to przygotujcie tę zdrową i smaczną miksturę! (…) Dbamy o siebie i nie panikujmy – czytamy na Instagramie Wachowicz. Przepis na syrop z czosnku i miodu Prezenterka postanowiła również zdradzić swoim obserwatorom przepis na pyszny syrop na bazie 3 główek czosnku i 1 szklanki miodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że obierzecie ząbki czosnku, a następnie pokroicie je na plastry. Tak przygotowane powinniście umieścić w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku i zalać płynnym miodem. Całość należy dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy! Ewa Wachowicz zachęca do spożywania specyfiku codziennie rano, na czczo, po jednej łyżeczce. Produkt, oprócz tego, że wzmocni waszą odporność, to również skróci czas trwania każdej infekcji, doda sił, przyspieszy regenerację organizmu, a także wesprze procesy trawienne.         Wyświetl ten...

Przeczytaj