Katarzyna Dowbor ma na swoim zawodowym koncie przeróżne wyzwania: była nie tylko dziennikarką czy prezenterką, ale także aktorką. Od wielu lat jednak jest kojarzona głównie z programem „Nasz nowy dom”, w którym wspomaga gorzej sytuowane rodziny i remontuje ich domy wraz ze swoją ekipą budowlaną. Dziennikarka, choć zawodowo jest prawdziwą kobietą sukcesu, prywatnie jest babcią dla dzieci Joanny Koroniewskiej i swojego syna – Macieja Dowbora. Nic więc dziwnego, że przepisy na domowe specjały takie jak świeży chleb ma w pełni opanowane!

Katarzyna Dowbor piecze chleb

„Taki ładny, smaczny i zdrowy chleb upiekłam... ze słonecznika i siemienia lnianego. Pieczecie czy kupujecie?” – zapytała Dowbor swoich fanów na Instagramie.

Zamieściła także piękne, apetyczne fotografie swojego dzieła. Jak samodzielnie upiec taki sam chleb?

Mamy dla was przepis!

Zobacz także:

Przepis na chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem na zakwasie

Taki chleb dość długo zachowa świeżość z racji na swoją zbitą, bardziej wilgotną konsystencję. Będzie także bogaty w zdrowe tłuszcze oraz błonnik.

Składniki:

Na ziarno:

  • 35 g siemienia lnianego
  • 100 g wody

Na zaczyn:

  • 75 g mąki pszennej
  • 90 g wody
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu

Ciasto chlebowe:

  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g mąki żytniej jasnej
  • 60 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
  • 175 g wody
  • 18 g (1 łyżka) soli
  • 130 g namoczonego siemienia lnianego
  • 170 g zaczynu

Przygotowanie:

  1. W dzień poprzedzający pieczenie zalejcie siemię lniane zimną wodą i pozostawcie do napęcznienia (przykryte folią na 12 do 16 godzin). 
  2. Składniki zaczynu wymieszajcie i odstawcie przykryte w temperaturze pokojowej (również na 12 do 16 godzin).
  3. Następnego dnia wymieszajcie wszystkie składniki na ciasto chlebowe. W Thermomiksie, mikserze czy innym robocie kuchennym powinno to zająć około 3 minut, a ręcznie około 10. 
  4. Ciasto powinno być średnio zbite, więc ilość mąki lub wody można dostosować. Zagniećcie ciasto i zostawcie je z boku na około 2-2,5 godziny.
  5. W trakcie wyrastania, po około 1 godzinie ciasto zagniećcie jeszcze raz. W tym celu rozpłaszczcie kulę ciasta na blacie posypanym mąką, lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów.
  6. Następnie z każdej z czterech stron zawińcie płat ciasta do góry (na szerokość około 1/3). Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach około 50 minut.
  7. Po upływie wyżej wymienionego czasu uformujcie owalny bądź podłużny bochenek i umieśćcie delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania. Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godziny w temperaturze 25 stopni. W chłodzie, w temperaturze np. 10 stopni można ten czas przedłużyć do 8 godzin, a w lodówce - do 18 godzin.
  8. Chleb przełóżcie z koszyka na rozgrzany kamień i delikatnie natnijcie. Pieczcie około 40 – 45 minut w temperaturze 220 stopni.

Czytaj też: