Katarzyna Dowbor pochwaliła się swoim efektownym chlebem. Mamy przepis
ONS.pl/Instagram
Newsy

Katarzyna Dowbor pochwaliła się swoim efektownym chlebem. Mamy przepis

Katarzyna Dowbor od lat zachwyca Polaków swoim dobrym sercem, ale także… umiejętnościami kulinarnymi! Prezenterka jest np. mistrzynią pieczenia chleba.

Katarzyna Dowbor ma na swoim zawodowym koncie przeróżne wyzwania: była nie tylko dziennikarką czy prezenterką, ale także aktorką. Od wielu lat jednak jest kojarzona głównie z programem „Nasz nowy dom”, w którym wspomaga gorzej sytuowane rodziny i remontuje ich domy wraz ze swoją ekipą budowlaną. Dziennikarka, choć zawodowo jest prawdziwą kobietą sukcesu, prywatnie jest babcią dla dzieci Joanny Koroniewskiej i swojego syna – Macieja Dowbora. Nic więc dziwnego, że przepisy na domowe specjały takie jak świeży chleb ma w pełni opanowane!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Katarzyna Dowbor piecze chleb

„Taki ładny, smaczny i zdrowy chleb upiekłam... ze słonecznika i siemienia lnianego. Pieczecie czy kupujecie?” – zapytała Dowbor swoich fanów na Instagramie.

Zamieściła także piękne, apetyczne fotografie swojego dzieła. Jak samodzielnie upiec taki sam chleb?

Mamy dla was przepis!

Przepis na chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem na zakwasie

Taki chleb dość długo zachowa świeżość z racji na swoją zbitą, bardziej wilgotną konsystencję. Będzie także bogaty w zdrowe tłuszcze oraz błonnik.

Zobacz także
Chleb

Zróbcie to, a chleb będzie dłużej świeży. Niezawodny sposób babci

chlebek drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków

Drożdżowy chleb z sokiem z ogórków kiszonych. Dodajcie go do ciasta, a będzie lepszy niż z piekarni

Składniki:

Na ziarno:

  • 35 g siemienia lnianego
  • 100 g wody

Na zaczyn:

  • 75 g mąki pszennej
  • 90 g wody
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu

Ciasto chlebowe:

  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g mąki żytniej jasnej
  • 60 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
  • 175 g wody
  • 18 g (1 łyżka) soli
  • 130 g namoczonego siemienia lnianego
  • 170 g zaczynu

Przygotowanie:

  1. W dzień poprzedzający pieczenie zalejcie siemię lniane zimną wodą i pozostawcie do napęcznienia (przykryte folią na 12 do 16 godzin). 
  2. Składniki zaczynu wymieszajcie i odstawcie przykryte w temperaturze pokojowej (również na 12 do 16 godzin).
  3. Następnego dnia wymieszajcie wszystkie składniki na ciasto chlebowe. W Thermomiksie, mikserze czy innym robocie kuchennym powinno to zająć około 3 minut, a ręcznie około 10. 
  4. Ciasto powinno być średnio zbite, więc ilość mąki lub wody można dostosować. Zagniećcie ciasto i zostawcie je z boku na około 2-2,5 godziny.
  5. W trakcie wyrastania, po około 1 godzinie ciasto zagniećcie jeszcze raz. W tym celu rozpłaszczcie kulę ciasta na blacie posypanym mąką, lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów.
  6. Następnie z każdej z czterech stron zawińcie płat ciasta do góry (na szerokość około 1/3). Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach około 50 minut.
  7. Po upływie wyżej wymienionego czasu uformujcie owalny bądź podłużny bochenek i umieśćcie delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania. Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godziny w temperaturze 25 stopni. W chłodzie, w temperaturze np. 10 stopni można ten czas przedłużyć do 8 godzin, a w lodówce - do 18 godzin.
  8. Chleb przełóżcie z koszyka na rozgrzany kamień i delikatnie natnijcie. Pieczcie około 40 – 45 minut w temperaturze 220 stopni.

Czytaj też:

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

chleb bez mąki przepis
paulina57/gotujmy.pl
Newsy
Jedliście chleb zmieniający życie? Ten od Ani Starmach smakuje wyjątkowo i jest niezwykle zdrowy
Czy da się zrobić chleb bez mąki? Oczywiście, że tak! A do tego jaki jest pyszny! Zróbcie go sami z tego świetnego przepisu.

Specjalistka od gotowania i jurorka w programie Masterchef Ania Starmach doskonale zna się na zdrowym i smacznym gotowaniu! Niedawno na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się pomysłem na wyjątkowy chleb, do którego nie potrzeba ani grama mąki! Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że można przygotować doskonały chlebek z samych płatków owsianych, ziaren, oleju i wody. Nie jest szczególnie dietetyczny, ponieważ ziarna i orzechy zawierają bardzo dużo tłuszczu. Ale za to jest bardzo zdrowy! Zawarte w składnikach tłuszcze to tłuszcze nienasycone – właśnie takie powinno się jeść. Spróbujcie sami zrobić ten pyszny chleb w domu – wykonanie jest bardzo proste! Nie wymaga dużo czasu, a do tego praktycznie sam się robi. Przepis Ani Starmach na chleb bez ziaren Do przygotowania tego wyjątkowego chleba potrzebne wam będą poniższe składniki: 400 ml wody 75 dag płatków owsianych 20 dag siemienia lnianego 25 dag nasion słonecznika 25 dag orzechów (dowolna mieszanka, byle nie były solone) 75 g błonnika witalnego 30 g pestek dyni 30 g nasion chia Pół łyżki cukru kokosowego Pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie Dokładnie posiekajcie wszystkie orzechy na drobno. Następnie do dużej miski wsypcie płatki owsiane, siemię lniane, nasiona słonecznika, orzechy, pestki dyni, nasiona chia, błonnik oraz cukier kokosowy i sól. Wlejcie dwie łyżki oleju, wymieszajcie i odstawcie na pół godziny. Podłużną formę do pieczenia (inaczej „keksówkę”) wyłóżcie papierem, umieśćcie w niej namoczone orzechy i ziarna i odstawcie na dwie godziny. Następnie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie w nim chlebek przez 25 minut. Po 25 minutach wyjmijcie chleb z foremki i pieczcie jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu...

Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Ten chleb wyjdzie nawet osobom, które nigdy wcześniej nie piekły chleba. Jest przepyszny i chrupiący, a w środku delikatny.

Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty – ciasto zróbcie wieczorem, a rano upieczcie. Cudowny zapach świeżego chleba będzie unosił się w całym domu! Przepis na szybki chleb drożdżowy Składniki 300g mąki pszennej typ 750 250g mąki orkiszowej 100g pestek słonecznika 20g świeżych drożdży Pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich Przygotowanie Drożdże pokruszcie i wymieszajcie z cukrem, dobrze rozetrzyjcie łyżeczką. Dodajcie 2 łyżki mąki i ponownie rozetrzyjcie, aż powstanie gładka masa. Dodajcie pół szklanki ciepłej wody i wymieszajcie. Zaczyn przykryjcie czystą, bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do dużej miski (to ważne, bo ciasto mocno rośnie) dodajcie obydwie mąki, wodę, olej, zaczyn, pestki słonecznika i sól. Wszystko dobrze wymieszajcie łyżką, a następnie wyróbcie ciasto ręką. Miskę przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na noc. Rano wysypcie na stolnicę lub blat trochę mąki i wyróbcie ciasto. Jest gotowe, gdy nie klei się do dłoni. Uformujcie bochenek, przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie na 30-40 minut. Czas wyrastania zależy od temperatury, im jest cieplej tym jest krótszy. Do piekarnika wstawcie żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni i podgrzejcie naczynie przez 15 minut. Zmniejszcie temperaturę do 200 stopni. Wyjmijcie naczynie (Uwaga! Jest bardzo gorące!), wsypcie do środka cienką warstwę mąki i włóżcie wyrośnięte ciasto. Wierzch możecie posmarować wodą albo roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi pestkami lub przyprawami. Nałóżcie pokrywę na naczynie i...

Czy biały chleb jest zdrowy?
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie tego pieczywa grozi udarem. Codziennie spożywa je 90 proc. Polaków
90 proc. Polaków każdego dnia sięga po ogromne ilości białego pieczywa. Dietetycy biją na alarm - taki sposób żywienia może doprowadzić do tragedii.

Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Polsce. Kiedyś istotnie tak było, jednak z biegiem lat wiele się zmieniło. Dzisiaj pieczywo, szczególnie jasne, jest przepełnione cukrem, ulepszaczami, konserwantami i innymi szkodliwymi substancjami, które mają bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie. Jedzenie jasnego pieczywa grozi udarem Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowiodły, że białe pieczywo i kupowane w marketach słodkie wypieki, mogą prowadzić do groźnych chorób. Ich regularne spożywanie nie tylko znacznie zwiększa waszą wagę, ale również ryzyko udaru. Dzieje się tak, ponieważ jasny chleb powstaje z rafinowanych ziaren. Polecamy więc zrezygnować z tego typu produktów na rzecz wypieków pełnoziarnistych. Najlepiej przygotujcie je samodzielnie, wtedy będziecie mieć pewność, że pieczywo, które spożywacie nie zagraża waszemu życiu, ani zdrowiu.  Przepis na zdrowy, domowy chleb Składniki: 250 gramów mąki pszennej 400 gramów mąki żytniej 25 gramów świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 łyżeczki cukru 2 łyżek oleju Ulubionych ziaren (na przykład słonecznika) Soli Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania zaczynu. W niewielkiej misce umieśćcie rozkruszone świeże drożdże. Następnie dodajcie łyżeczkę cukru i 150 gramów mąki żytniej. Całość zalejcie 125 ml ciepłej wody i wymieszajcie. Tak przygotowany zaczyn przykryjcie ścierką i odstawcie na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu w dużej misce umieśćcie pozostałą ilość mąki (żytniej i pszennej) oraz pozostałą ilość wody. Następnie dodajcie zaczyn chlebowy, ulubione ziarna i szczyptę soli. Ciasto zacznijcie dokładnie wyrabiać. Podłużną foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub nasmarujcie...