Katarzyna Dowbor ma na swoim zawodowym koncie przeróżne wyzwania: była nie tylko dziennikarką czy prezenterką, ale także aktorką. Od wielu lat jednak jest kojarzona głównie z programem „Nasz nowy dom”, w którym wspomaga gorzej sytuowane rodziny i remontuje ich domy wraz ze swoją ekipą budowlaną. Dziennikarka, choć zawodowo jest prawdziwą kobietą sukcesu, prywatnie jest babcią dla dzieci Joanny Koroniewskiej i swojego syna – Macieja Dowbora. Nic więc dziwnego, że przepisy na domowe specjały takie jak świeży chleb ma w pełni opanowane!
Katarzyna Dowbor piecze chleb
„Taki ładny, smaczny i zdrowy chleb upiekłam... ze słonecznika i siemienia lnianego. Pieczecie czy kupujecie?” – zapytała Dowbor swoich fanów na Instagramie.
Zamieściła także piękne, apetyczne fotografie swojego dzieła. Jak samodzielnie upiec taki sam chleb?
Mamy dla was przepis!
Zobacz także:
Przepis na chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem na zakwasie
Taki chleb dość długo zachowa świeżość z racji na swoją zbitą, bardziej wilgotną konsystencję. Będzie także bogaty w zdrowe tłuszcze oraz błonnik.
Składniki:
Na ziarno:
- 35 g siemienia lnianego
- 100 g wody
Na zaczyn:
- 75 g mąki pszennej
- 90 g wody
- 2 łyżki aktywnego zakwasu
Ciasto chlebowe:
- 380 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g mąki żytniej jasnej
- 60 g uprażonych ziaren słonecznika
- 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
- 175 g wody
- 18 g (1 łyżka) soli
- 130 g namoczonego siemienia lnianego
- 170 g zaczynu
Przygotowanie:
- W dzień poprzedzający pieczenie zalejcie siemię lniane zimną wodą i pozostawcie do napęcznienia (przykryte folią na 12 do 16 godzin).
- Składniki zaczynu wymieszajcie i odstawcie przykryte w temperaturze pokojowej (również na 12 do 16 godzin).
- Następnego dnia wymieszajcie wszystkie składniki na ciasto chlebowe. W Thermomiksie, mikserze czy innym robocie kuchennym powinno to zająć około 3 minut, a ręcznie około 10.
- Ciasto powinno być średnio zbite, więc ilość mąki lub wody można dostosować. Zagniećcie ciasto i zostawcie je z boku na około 2-2,5 godziny.
- W trakcie wyrastania, po około 1 godzinie ciasto zagniećcie jeszcze raz. W tym celu rozpłaszczcie kulę ciasta na blacie posypanym mąką, lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów.
- Następnie z każdej z czterech stron zawińcie płat ciasta do góry (na szerokość około 1/3). Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach około 50 minut.
- Po upływie wyżej wymienionego czasu uformujcie owalny bądź podłużny bochenek i umieśćcie delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania. Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godziny w temperaturze 25 stopni. W chłodzie, w temperaturze np. 10 stopni można ten czas przedłużyć do 8 godzin, a w lodówce - do 18 godzin.
- Chleb przełóżcie z koszyka na rozgrzany kamień i delikatnie natnijcie. Pieczcie około 40 – 45 minut w temperaturze 220 stopni.
Czytaj też: