Katarzyna Bosacka tropi zmniejszające się opakowania. Coraz mniej makaronu, soczków i serków
Katarzyna Bosacka "Wiem co jem" Facebook
Newsy

Katarzyna Bosacka tropi zmniejszające się opakowania. Gramatury serków i makaronu coraz mniejsze

„Zmniejszania opakowań produktów ciąg dalszy”. Tak Katarzyna Bosacka zapowiedziała ten temat na swoim Facebooku. Popularne serki, znany i lubiany makaron spaghetti i soczki warzywne pomimo inflacji nie zmieniają ceny. Teoretycznie. 

Katarzyna Bosacka to ekspertka od zdrowego odżywiana, która piętnuje nieuczciwe zagrywki producentów dotyczące m.in. składów produktów. W ostatnim czasie w jej mediach społecznościowych pojawia się coraz więcej postów związanych z niepokojącym zjawiskiem kurczenia się artykułów spożywczych przy jednoczesnym  zachowaniu ceny. 

Na czym polega tzw. downsizing? 

Downsizing, bo o nim tu mowa, jest sposobem na niepodnoszenie cen produktów. Nie jest to nowa praktyka, chociaż w ostatnim czasie mocno się nasiliła.

Producenci przekonani o tym, że podwyżka może zmniejszyć popyt na dany artykuł, postanawiają zająć się jego wielkością. Kupujący zwracają bowiem dużo mniejszą uwagę na informację dotyczącą gramatury. Czy jest to uczciwe? Pod lupę to właśnie zjawisko wzięła Katarzyna Bosacka. 

Zobacz także
Katarzyna Bosacka gotuje obiad za mniej niż 5 zł. Indyk z warzywami i makaronem na jednej patelni

Katarzyna Bosacka gotuje obiad za mniej niż 5 zł. Indyk z warzywami i makaronem na jednej patelni

Nie uwierzycie, ile kosztuje skorzystanie z toalety w restauracji. Katarzyna Bosacka łapie się za głowę

Nie uwierzycie, ile kosztuje skorzystanie z toalety w restauracji. Katarzyna Bosacka łapie się za głowę

Tak kurczą się popularne serki i makaron 

Katarzynie Bosackiej w tropieniu takich rozwiązań pomagają czujni internauci, przysyłając zdjęcia swoich ulubionych, pomniejszonych przysmaków. Wśród nich znalazły się dwa, które prawie każdy Polak ma w swojej kuchni. Zobaczcie, jak o ich metamorfozie pisze dziennikarka (pisownia oryginalna): 

- Ostatnio dostałam od Was bardzo dużo wiadomości i zdjęć w których pokazujecie, że coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę nie zmieniając przy tym ceny. Zobaczcie jacy Ci producenci są sprytni! Ale Wasze sokole oko wszystko dostrzeże! Moja krew!  

1. Serki różnią się od siebie gramaturą - jeden waży 200 g, a drugi 220 g 

EDIT: mniejsze opakowanie zawiera 11 g białka, większe - 12 g  

2. Makaron spaghetti zmniejszył się z 500 g do 400 g 

Katarzyna Bosacka tropi zmniejszające się opakowania. Coraz mniej makaronu, soczków i serków
Katarzyna Bosacka "Wiem co jem" Facebook
Soki warzywne w coraz mniejszych butelkach 

Downsizing nie oszczędził również soków warzywnych. Skoro nie można dolewać mniej do butelki, bo jest to zbyt widoczne, to można ją po prostu odrobinę zmniejszyć. Producenci robią to naprawdę umiejętnie, jedynie wprawne oko wychwyci taką zmianę. 

- 3. Soki warzywne – na pierwszy rzut oka butelka po prawej stronie jest wyższa od tej po lewej, ale kiedy wczytamy się w gramaturę na „cenówkach” okazuje się, że to produkt po prawej stronie jest mniejszy – waży 300 ml, a ten po lewej 330 ml (węższa szyjka butelki sprawia wrażenie wyższego produktu), cena oczywiście ta sama  

Katarzyna Bosacka tropi zmniejszające się opakowania. Coraz mniej makaronu, soczków i serków
Katarzyna Bosacka "Wiem co jem" Facebook

Źródło Katarzyna Bosacka “Wiem co jem”/Facebook 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lewy otworzył restaurację, a Anna Lewandowska zamyka swoje bistro. Nawet celebrytom czasem coś nie wychodzi
ONS.pl
Newsy
Lewy otworzył restaurację, a jego żona zamyka bistro. Nawet celebrytom czasem coś nie wychodzi
Żona Roberta Lewandowskiego po trzech latach prowadzenia bistro ze zdrową żywnością, właśnie je zamknęła. Po niedawnym otwarciu restauracji przez jej męża, ilość lokali w rodzinie pozostała więc bez zmian.

Anna Lewandowska pomimo zaledwie 33 lat, zdążyła już zbudować biznesowe imperium. Marką parasolową jej przedsięwzięć jest HPBA: Healty Plan by Ann. Pod tą marką, jako Healty Store by Ann do niedawna działała kawiarnia i sklep, ulokowane na warszawskim Wilanowie. Bistro właśnie zostało zamknięte. Co poszło nie tak? Pączki bez cukru i glutenu. Kto kupował produkty żony Lewego? Kawiarnia została otwarta 3 lata temu, w jednej z droższych, prestiżowych dzielnic Warszawy. Miała służyć miłośnikom zdrowej, zbilansowanej diety. Lokal serwował owocowe smoothies, zdrowe warzywne bowle, świeżo wyciskane soki oraz dietetyczne przekąski. Jednym ze znanych przysmaków sprzedawanych w kawiarni, które trenerka chętnie polecała, były bezglutenowe pączki bez cukru. Healthy Store w Wilanowie był powiązany z główną marką spożywczą Anny Lewandowskiej — Foods by Ann. O firmie i sprzedawanych w niej produktach właścicielka tak pisze na swojej stronie internetowej: Zdrowe produkty z dbałością o jakość składników. Poznaj ich działanie, właściwości, a także dowiedz się, jak przygotować zdrowe jedzenie: obiady, czy koktajle, z ich użyciem!         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Healthy Store Foods By Ann (@healthy_store_by_ann) W Wilanowie zamknięto HSBY i 9 innych lokali Portal Warszawski poinformował, że lokal żony Lewego został właśnie zamknięty. Z kolei portal Pudelek, chcąc dowiedzieć się więcej na temat przyczyn zamknięcia sklepu, uzyskał jedynie krótkie oświadczenie od Barbary Krzysztofczyk, menadżerki Lewej: Lokal Healthy...

"Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki". Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
„Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki”. Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?
Katarzyna Bosacka i frytki? Okazuje się, że znana dziennikarka i wyznawczyni zdrowego odżywiania wcale nie stroni od kochanego przez wszystkich słonego i tłustego dania.

Frytki to danie, które jest odsądzane od czci i wiary przez niemal wszystkich dietetyków. Wielu je kocha, ale jeszcze więcej nie ma zielonego pojęcia o fatalnym skutku smażonych w głębokim tłuszczu ziemniaków na zdrowie. Zwłaszcza najmłodszych. Uważa się, że jedzone regularnie frytki to zwiększenie możliwości zachorowania na raka wątroby aż o 60%! Szczególnie groźny jest akrylamid , czyli niebezpieczny związek wydzielający się podczas smażenia pokrajanych w słupki ziemniaków. Co Katarzyna Bosacka uważa o jedzeniu frytek? Kto jak kto, ale ekspertka w dziedzinie żywienia, diety i składu wszystkich produktów dostępnych w sklepach i nie tylko, czyli Katarzyna Bosacka, wie o frytkach niemal wszystko. Będziecie jednak zaskoczeni, co sama zainteresowana sądzi o smażonych frytkach: – Ja bardzo lubię frytki. Naprawdę, bardzo, niestety. Wydaje mi się, że ludzie dzielą się na tych, co kochają makarony i tych, co kochają wszystko co z ziemniaka. Ja należę do „pyrlandii” – bez ogródek wyznała kilka lat temu w jednym z programów telewizyjnych. To jednak tylko jedna strona medalu, jeśli chodzi o stosunek Bosackiej do frytek. Dziennikarka doskonale zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków jedzenia tego delikatesu. Jednak 49-letnia mama czworga dzieci dobrze wie, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić niemal na wszystko. I na frytki, i na inne kaloryczne dania, takie jak na przykład gofry .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka) Jak często je się frytki w domu Katarzyny...

niezdrowa żywność
Flickr
Newsy
Zaskakujące, ale te produkty są mega niezdrowe, choć wszyscy myśleliśmy inaczej
Jecie te produkty ponieważ myślicie, że są zdrowe? Zdziwicie się, jak bardzo możecie być w błędzie!

Trendy zmieniają się cały czas – również w kwestii żywienia! Stale przeprowadza się badania nad żywnością, dzięki czemu naukowcy wciąż dokonują nowych odkryć. Jeszcze przed wojną wierzono, że cukier jest bardzo zdrowy i powinny go jeść w dużych ilościach zwłaszcza dzieci. Być może niektórzy z was pamiętają hasło reklamowe z tamtych lat, które brzmiało „Cukier krzepi”! A jeszcze kilkanaście lat temu dietetycy przekonywali, że niezdrowe są… jajka i osoby cierpiące na problemy z wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść maksymalnie dwa jajka w tygodniu, a najlepiej nie spożywać ich w ogóle. Jednak niedawno przeprowadzone badania dowiodły, że jajka wręcz obniżają cholesterol i powinno się ich jeść jak najwięcej. Poznajcie mity, którymi owiane są popularne produkty uważane powszechnie za zdrowe – wcale nie są takie dobre, jak się wszystkim wydawało! Zdrowe, czy nie? Moda na różne produkty pojawia się i znika, ale wiedza o ich rzekomym dobrym wpływie na zdrowie na długo zakotwicza się w świadomości wielu osób. Czasami dopiero po latach ze zdziwieniem pewnie odkryliście, że niektóre produkty są niezbyt zdrowe, a jedliście je w przekonaniu, że dobrze postępujecie. Poniżej przygotowaliśmy dla was spis produktów, które wcale nie są dobre dla waszego zdrowia! Syrop z agawy – to w ostatnim czasie bardzo popularny słodzik, zalecany jako zamiennik cukru. Okazuje się jednak, że wcale nie jest od niego zdrowszy. Co więcej, skład syropu jest gorszy od cukru! Choć jest nieco mniej przetworzony niż cukier, nie czyni go to zdrowszym. Pełnoziarniste produkty – pewnie wielu z was w trosce o zdrowie kupuje pełnoziarnisty makaron lub pieczywo. Niestety, producenci tych produktów nie są do końca szczerzy wobec swoich klientów! Produkty...

Masło nie tylko jest droższe, ale też mniejsze. Sprawdźcie, jak nie dać się oszukać
AdobeStock
Newsy
Masło nie tylko jest droższe, ale też mniejsze. Sprawdźcie, jak nie dać się oszukać w sklepie
Niepokoją was rosnące ceny masła? Waszą uwagę powinno zwrócić coś jeszcze. Przeczytajcie.

Masło staje się powoli towarem luksusowym. Według Głównego Urzędu Statystycznego, cena skupu mleka w III kwartale 2021 była o ponad 13 proc. wyższa, niż w tym samym okresie zeszłego roku. Jak to się przełożyło na ceny masła? Od początku roku kostka masła podrożała średnio o ok. 70%. Ile kosztuje obecnie kostka masła w Polsce? Obecnie za kostkę masła trzeba zapłacić od 7 do 9 zł, a nawet więcej, jeśli chcemy kupić masło marek luksusowych. Niestety, cena tego produktu ma jeszcze bardziej wzrosnąć. Paweł Kowalski, ekspert sektora rolno-spożywczego w Banku Pekao SA, tak skomentował bieżące ceny masła: - Biorąc pod uwagę, że ceny detaliczne masła już w październiku rosły o 7 proc. rok do roku, nie można wykluczyć, że do końca roku ich dynamika osiągnie dwucyfrowy poziom - powiedział w rozmowie z portalemspozywczym.pl. Masło jest nie tylko droższe, ale i mniejsze Wybierając się do sklepu po masło, zwróćcie uwagę na pewien szczegół na opakowaniu. Chodzi o jego gramaturę. W sklepach spożywczych najczęściej można dostać masło o objętości 100, 200 lub 250 gram. Niestety, w ostatnim czasie masło nie tylko podrożało, ale też zmniejszyło swoją wielkość: - Wielu producentów znacznie zmniejszyło wielkość kostek masła. Wcześniejsze opakowania najczęściej miały po 200 gram, obecnie najczęściej mają po 150 lub 175 gram – alarmuje portal Interia.pl. Kiedy następnym razem wybierzecie się do sklepu po masło, zwróćcie uwagę czy na pewno ma ono taką samą objętość, jak dawniej. Dlaczego masło jest coraz droższe? Istnieje wiele przyczyn tego, że z miesiąca na miesiąc masło staje się coraz droższe. Jak wyjaśniła w rozmowie z „Rzeczpospolitą”, dyrektor ds. Handlu Spółdzielni Mleczarskiej „Mlekpol”: - Przyczyn...