Katarzyna Bosacka radzi jak nie przepłacać za żywność. Ten 1 sposób jest tak oczywisct, że dziwne, że nie jest powszechny
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy

Katarzyna Bosacka radzi, jak kupować taniej. Ten 1 sposób to elementarz, ale wciąż o nim się zapomina

Wystarczą drobne zmiany w podejściu do gotowania i zakupów, żeby w portfelach zostawało parę groszy. To tym ważniejsze, im droższa w sklepach jest żywność.

Dziennikarka od lat podpowiada, jak kupować z głową, nie przepłacać i wybierać produkty, które są zdrowe. Jest też jedną z tych osób, które do znudzenia powtarzają, jak ustrzec się przed sięganiem po apetycznie wyglądające, a jednocześnie niesłużące zdrowiu produkty. Zachęca, żeby czytać etykiety i sama je na głos odczytuje w swoich programach ujawniając. Pewnie nie raz byliście zdziwieni co producenci dodają do jogurtu czy parówek. A jak kupować, żeby nie przepłacać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najprostszy sposób na tańsze zakupy

W dzisiejszych czasach, gdy zbliżamy się do dwucyfrowej inflacji i z przerażeniem patrzymy na galopujące ceny żywności, nadchodzi czas, żeby zrewidować swoje zwyczaje zakupowe i zacząć wybierać to, co jest tańsze. Czy wiecie, że cena ryżu i kasz zapakowanych w woreczki foliowe gotowe do ugotowania, jest prawie dwukrotnie wyższa od tych samych produktów kupowanych na wagę?

Zobacz także
Właściciel sieci piekarni "Putka" tłumaczy dlaczego pomimo zerowego VAT ceny nie spadną.

Prezes sieci piekarni „Putka" tłumaczy, dlaczego pomimo zerowego VAT, ceny nie spadną

Orban - ceny regulowane. Czy jesteście za

Czy ceny żywności w Polsce będą regulowane, jak w PRL-u? Przypominamy do czego to prowadzi

Z tego powodu osoby, które zaczynają liczyć każdy grosz, nie powinny w ten sposób przepłacać, a do tego przyczyniać się do zaśmiecania plastikiem naszej planety.

Nawet, jeśli dotychczas byliście skłonni kupować te produkty ze względu na wygodę gotowania w woreczku, czas zrewidować te przyzwyczajenia. Jeśli wygodę cenicie sobie tak bardzo, zróbcie to, co robią miliony azjatyckich gospodyń domowych – kupcie garnek do gotowania ryżu. To jednokrotny wydatek i wieloletnia wygoda. Ryż gotowany w garnku gotuje się jeszcze łatwiej niż ten w woreczku, a jego smak jest nieporównywalnie lepszy.

Tak samo podejdźcie do innych produktów sprzedawanych w plastikowych opakowaniach. Zaopatrzcie się w bawełniane woreczki i już zawsze kupujcie wyłącznie na wagę: ziemniaki, cebulę, włoszczyznę, jabłka mandarynki, pomidory i wiele innych, które zapakowane są droższe, lub kupujecie ich więcej niż potrzebujecie.

Inne sposoby na kupowanie taniej

Bosacka zdradziła na swoim kanale YouTube i powtórzyła w programie śniadaniowym „Dzień dobry TVN”, jak zorganizować domową kuchnię i zakupy, żeby nie przepłacać:

  • Jedzcie prościej. Zamiast modnych, egzotycznych i drogich składników jak jagody goji, wróćcie do naszych tanich, zdrowych kasz.
  • Kupujcie z głową i zwracajcie uwagę na „znikającą gramaturę”. W czasie szybko rosnącej inflacji, producenci mają pokusę, żeby nie zmieniać cen, tylko rosnące koszty ukrywać w mniejszej ilości produktów. W ten sposób kostka masła, która zawsze ważyła 200 g, nagle kurczy się do 170 g. Zauważajcie to i wybierajcie tańsze.
  • Obowiązkowo sprawdzajcie cenę za kilogram produktu. Taka cena powinna być na każdej etykiecie. Dopiero po przeliczeniu na kilogram, wybierajcie produkty tańsze.
  • Nie bójcie się wybierać produktów z niższej półki. Nie zawsze to oznacza, że są gorszej jakości. Wybierajcie żywność objętą promocją.
  • Nawet, jeśli oferta cenowa dotyczy zakupu kilku sztuk, np. trzech kostek masła, nadwyżkę możecie zamrozić, a tańszego produktu starczy wam na dłużej.

Źródło: YouTube/EcoBosacka, DDTVN

Wysoki rachunek przy kasie? Róbcie tak, aby nie przepłacać
AdobeStock
Newsy
Wysoki rachunek przy kasie? Róbcie tak, aby nie przepłacać
Z przerażeniem patrzycie ostatnio na paragony za zakupy? Dowiedzcie się jak kupować, by zaoszczędzić!

Ostatnio ceny w sklepach zdecydowanie nie powodują uśmiechu na twarzach większości Polaków. Owoce i warzywa kosztują sporo, rosną także ceny innych produktów. By ograniczyć wypływanie pieniędzy z domowego budżetu, warto nauczyć się tak robić zakupy, by oszczędzić jak najwięcej. Kupujcie zawsze na wagę W większych supermarketach można kupić na wagę nie tylko owoce, warzywa, mięso czy sery, ale także ciastka, cukierki, makaron, a nawet płatki śniadaniowe ! Kupując takie produkty w gotowych opakowaniach znacznie przepłacacie. Gdy kupujecie na wagę, nie tylko kontrolujecie ilość jedzenia, ale także jego cenę. Sprzedawane luzem produkty są bowiem znacznie tańsze od tych znajdujących się w firmowym opakowaniu. Nie wybierajcie dużego kosza Wielkie wózki na zakupy nie mają być tylko praktyczne. Jedną z ich funkcji jest zachęcenie was do zrobienia jak największych zakupów. W końcu skoro w wózku jest jeszcze dużo miejsca, to trzeba coś do niego dołożyć! Nie dajcie się nabrać na takie sztuczki i korzystajcie z mniejszych wózków, a duże wybierajcie wówczas, gdy planujecie naprawdę duże zakupy. Zjedzcie coś przed wyjściem do sklepu Nie ma nic gorszego niż wybranie się na zakupy z pustym żołądkiem! Gdy jesteście głodni i wejdziecie do sklepu pełnego smakowitości, to bardzo trudno jest się oprzeć przed wykupieniem połowy asortymentu. Starajcie się robić zakupy po posiłku – wówczas wyjdziecie ze sklepu tylko z tym, czego naprawdę potrzebujecie. Nie dość, że sporo zaoszczędzicie, to postępując w ten sposób przeciwdziałacie marnowaniu żywności. Nie kupujcie przed świętami Gorączka zakupów przed dniami wolnymi od pracy sprawia, że większość osób kupuje o wiele więcej jedzenia, niż potrzeba. Wystarczy zamknąć sklepy w całym kraju na dwa dni, by ludzie...

Chcecie oszczędzić na jedzeniu? Zwróćcie uwagę na dolne półki w sklepie 
AdobeStock
Newsy
Chcecie oszczędzić na jedzeniu? Zwróćcie uwagę na dolne półki w sklepie 
Produkty w sklepach zdrożały tak bardzo, że coraz ciężej utrzymać wydatki na artykuły spożywcze w sensownych ramach. A jednak wciąż można jeść dobrze i zdrowo. Wystarczy przestrzegać kilku zasad. 

Podwyżki cen dotyczą nie tylko wyszukanych mięs czy owoców morza, lecz także produktów pierwszej potrzeby jak masło, mleko, cukier czy chleb. Nie chcielibyście zapewne rezygnować z jakości i wybierać produkty tanie i mało odżywcze, czy wręcz niebezpieczne dla waszego zdrowia. Zobaczcie zatem, jak można mądrze i skutecznie oszczędzać na jedzeniu.  Planujcie posiłki i kupujcie za gotówkę  Planowanie posiłków na tydzień to dosyć znany sposób na oszczędzanie. Pozwoli wam uniknąć nieprzewidzianych, spontanicznych zakupów w środku tygodnia. Jeden lub dwa ostatnie dni w planowanym jadłospisie możecie zrobić tzw. dniami resztek i wykończyć w ten sposób zapasy przed następnymi zakupami. Robiąc tak unikniecie marnowania jedzenia i pieniędzy.  Przed wyjściem na zakupy ustalcie dokładnie, ile możecie (i chcecie) na nie tego dnia wydać. Nie bierzcie ze sobą karty, tylko odliczoną gotówkę. W ten sposób wydacie tyle ile sobie założyliście  Zakupy online to świetny sposób na kupowanie bez emocji  Robienie zakupów online ma sporo zalet, nie jest jednak zbyt rozpowszechnione w społeczeństwie. A szkoda.   Po pierwsze jesteście w stanie, na spokojnie (w domowych warunkach), wybrać tylko najpotrzebniejsze produkty.   Oszczędzicie w ten sposób również swój czas i benzynę  Unikniecie sklepowych sztuczek, które mamią i kuszą kupujących “na żywo”.   A dodatkowo, możecie szybko porównać oferty różnych sklepów i skorzystać z tej, która jest obecnie najbardziej atrakcyjna.  Patrzcie na dolne półki w sklepach  Na dolnych półkach w sklepach (czasem też na górnych) kryją się prawdziwe skarby. Znajdziecie tam dobrej jakości produkty, które nie wykupiły sobie odpowiedniego marketingu w markecie i dlatego nie znajdują...

czy sałata z paczki jest zdrowa
AdobeStock
Newsy
Kupujecie sałatę zapakowaną w plastik? Wydziela toksyczne substancje bardzo niebezpieczne dla zdrowia
Lepiej nie kupujcie pakowanych w plastik mieszanek sałat - nie są dobre dla waszego zdrowia!

Coraz więcej ludzi żyje samotnie i w pośpiechu. Gdy ktoś żyje sam, to nie opłaca mu się kupować całej sałaty – chyba, że będzie ją jadł przez następne trzy dni. Można się szybko znudzić! Dlatego producenci żywności wyszli naprzeciw oczekiwaniom singli i coraz częściej można kupić w sklepach porcjowane jedzenie pakowanie w mniejsze opakowania. Takie porcje są idealne na jeden posiłek i nic się nie zmarnuje. W ofertach sklepów dostępne są pakowane tak gotowe obiady, ryby, a także sałata oraz mieszanki sałat. Jednak czy zdrowe jest jedzenie warzyw zapakowanych w plastik? Niekoniecznie! Jest to też zupełnie nieopłacalne. Dowiedzcie się dlaczego. Cena Jeśli przyjrzeć się cenom mixów sałat sprzedawanych w sklepach i porównać je z dużą sałatą lodową albo rukolą sprzedawaną w całości, to można od razu zauważyć, że gotowe mieszanki w przeliczeniu wychodzą o wiele drożej. Płaci się może nieco mniej, ale za dużo mniejszą zawartość. Dużo bardziej opłaca się kupić całą sałatę (lub przepłacać za mieszanki uspokajając tym samym sumienie, bo nie marnuje się wtedy żywności). Witaminy w sałacie i szpinaku Badania wykazały, że sałaty sprzedawane w paczkach tracą o wiele więcej witamin niż te leżące luzem w sklepie. Paczkowana sałata – po ośmiu dniach traci 14% kwasu foliowego Paczkowany szpinak – traci aż 80% witaminy C już po trzech dniach i 50% kwasu foliowego Zauważono też, że pakowane w plastik warzywa zaczynają wydzielać szczawiany – substancje, które obniżają wartości odżywcze tych produktów. Groźne bakterie na sałacie Nigdy nie wierzcie zapewnieniom producentów, którzy na opakowaniach paczkowanej sałaty piszą, że została już umyta. Zawsze należy ją ponownie umyć w domu! Badania wykazały, że w pakowanych w plastik mieszankach sałat znalazły...

Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Adobe Stock
Newsy
Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Wydaje się wam, że pieczywo z dyskontu jest słabej jakości, a jego skład przypomina tablicę Mendelejewa? Popularny dietetyk Michał Wrzosek udowadnia, że tak nie jest i wskazuje chleby, które warto kupić w Lidlu. 

Świeży, pachnący chleb zrobiony z kilku dobrych składników, to nie tylko pyszny, ale też zdrowy dodatek do śniadania, obiadu i kolacji. Ponieważ pieczywo spożywa się wyjątkowo często, dlatego warto wybierać wartościowe produkty. A jeżeli przy okazji towarzyszy im przyzwoita cena, to trzeba skorzystać z takiej okazji.  Jakich chlebów lepiej nie kupować?  Zasada wyboru zdrowego chleba jest prosta: im krótszy skład tym zazwyczaj lepsze pieczywo. Warto jednak zwrócić uwagę na poszczególne komponenty, które trafiają do wypieków: Nie wybierajcie chleba, który ma w składzie np. karmel, nadający pieczywu ciemny kolor. W ten sposób producenci oszukują, sprzedając barwiony wypiek jako chleb razowy.  Obecność mąki sojowej również powinna was zniechęcić. Jest to polepszacz, dzięki któremu w chlebie ląduje więcej wody. Jest on miękki, ale również przez to jest też gorszej jakości.  Unikajcie pieczywa zawierającego substancje zakwaszające, oznaczane symbolami E322 i E330, które mają udawać naturalny zakwas. A jak sprawa ma się z pieczywem z Lidla? Przyjrzyjcie się wnioskom, do których doszedł dietetyk Michał Wrzosek. Jakie pieczywo w Lidlu ma najlepszy skład?  Doktor Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny, który chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą w mediach społecznościowych. Jakiś czas temu opublikował na TikToku filmik, w którym wskazał najlepsze pieczywo w popularnym dyskoncie. Zobaczcie, jak wygląda ranking zdrowego pieczywa z Lidla:  Chleb żytni bez drożdży to pierwszy wybór dietetyka. W jego skład wchodzi mąka żytnia (typ 1400 i typ 720), cukier, sól, woda i olej rzepakowy. To najlepszy wypiek z tego sklepu, a do tego wyjątkowo tani - 2,99 to niewygórowana cena za dobry chleb.  Chleb pełen ziaren to kolejne pieczywo, które warto włożyć do koszyka. W...