
Smakowite, ciepłe gofry z owocami nieodmiennie kojarzą się z wakacjami. Ten przysmak latem znajdziecie dosłownie wszędzie - na nadmorskim deptaku, w górach czy na plaży nad jeziorem. Niestety, w ostatnim czasie ze względu na inflację i rosnące koszty energii ceny gofrów osiągają absurdalnie wysoki poziom - w niektórych miejscach kosztują nawet 25 złotych!
Szkoda jednak odmawiać sobie tak cudownego przysmaku. Zainwestujcie więc w dobrą, ponad 1000-watową gofrownicę, która będzie służyła wam przez wiele lat i zróbcie gofry samodzielnie w domu. Wyjdą jeszcze smaczniejsze niż te kupowane w budce, a do tego o wiele tańsze. Katarzyna Bosacka pokazała, jak ona robi swoje gofry - w przeliczeniu, cena jednego gofra z jej przepisu wynosi tylko 2 złote.
Przepis na gofry za 2 zł według Katarzyny Bosackiej
Tak tanie gofry wyjdą wam tylko z poniższych składników. Ilość została obliczona aż na 16 porcji - idealnie na spotkanie w dużym gronie znajomych lub rodziny/
Składniki:
-
¾ kilograma mąki
-
pół litra wody gazowanej
-
4 jajka
-
pół szklanki oleju
-
pół szklanki cukru
-
dwie szczypty soli
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
-
Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Białka wlejcie do misy robota kuchennego, dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę. Zamiast robota możecie użyć miksera albo ręcznej trzepaczki.
-
Następnie, do osobnej miski wsypcie mąkę. Przesiejcie ją wcześniej przez sito. Wsypcie łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszajcie składniki.
-
Do żółtek dodajcie cukier i ucierajcie do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Dodajcie olej i wodę gazowaną, cały czas mieszając.
-
Do żółtek z cukrem, wodą i olejem wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie do połączenia składników.
-
Na koniec dodajcie ubite białka i delikatnie wymieszajcie.
-
Gofrownicę mocno rozgrzejcie, posmarujcie olejem i wylewajcie ciasto. Trzeba robić to bardzo dokładnie, by wypełnione zostały wszystkie rowki w gofrownicy.
-
Po upieczeniu podawajcie gofry z ulubionymi dodatkami, na przykład bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smacznego!
Źródło: EkoBosacka/YouTube