Smakowite, ciepłe gofry z owocami nieodmiennie kojarzą się z wakacjami. Ten przysmak latem znajdziecie dosłownie wszędzie - na nadmorskim deptaku, w górach czy na plaży nad jeziorem. Niestety, w ostatnim czasie ze względu na inflację i rosnące koszty energii ceny gofrów osiągają absurdalnie wysoki poziom - w niektórych miejscach kosztują nawet 25 złotych!

Szkoda jednak odmawiać sobie tak cudownego przysmaku. Zainwestujcie więc w dobrą, ponad 1000-watową gofrownicę, która będzie służyła wam przez wiele lat i zróbcie gofry samodzielnie w domu. Wyjdą jeszcze smaczniejsze niż te kupowane w budce, a do tego o wiele tańsze. Katarzyna Bosacka pokazała, jak ona robi swoje gofry - w przeliczeniu, cena jednego gofra z jej przepisu wynosi tylko 2 złote. 

Przepis na gofry za 2 zł według Katarzyny Bosackiej

Tak tanie gofry wyjdą wam tylko z poniższych składników. Ilość została obliczona aż na 16 porcji - idealnie na spotkanie w dużym gronie znajomych lub rodziny/

Zobacz także:

Składniki:

  • ¾ kilograma mąki

  • pół litra wody gazowanej

  • 4 jajka

  • pół szklanki oleju

  • pół szklanki cukru

  • dwie szczypty soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

  1. Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Białka wlejcie do misy robota kuchennego, dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę. Zamiast robota możecie użyć miksera albo ręcznej trzepaczki. 

  2. Następnie, do osobnej miski wsypcie mąkę. Przesiejcie ją wcześniej przez sito. Wsypcie łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszajcie składniki.

  3. Do żółtek dodajcie cukier i ucierajcie do uzyskania gładkiej konsystencji. 

  4. Dodajcie olej i wodę gazowaną, cały czas mieszając. 

  5. Do żółtek z cukrem, wodą i olejem wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie do połączenia składników.

  6. Na koniec dodajcie ubite białka i delikatnie wymieszajcie.

  7.  Gofrownicę mocno rozgrzejcie, posmarujcie olejem i wylewajcie ciasto. Trzeba robić to bardzo dokładnie, by wypełnione zostały wszystkie rowki w gofrownicy.

  8. Po upieczeniu podawajcie gofry z ulubionymi dodatkami, na przykład bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smacznego!

Źródło: EkoBosacka/YouTube