Katarzyna Bosacka pokazuje, jak zrobić gofry za 2 złote. Lepsze niż z budki nad morzem
katarzynabosacka/Instagram
Newsy

Katarzyna Bosacka pokazuje, jak zrobić gofry za 2 złote. Wyjdą lepsze niż z budki nad morzem

Nie ma sensu przepłacać za gofry nad morzem. Jeszcze lepsze i zdrowsze, bo ze sprawdzonych składników, zrobicie je sami w domu. Sprawdźcie przepis, z którego gofry kosztują tylko 2 złote za sztukę.

Smakowite, ciepłe gofry z owocami nieodmiennie kojarzą się z wakacjami. Ten przysmak latem znajdziecie dosłownie wszędzie - na nadmorskim deptaku, w górach czy na plaży nad jeziorem. Niestety, w ostatnim czasie ze względu na inflację i rosnące koszty energii ceny gofrów osiągają absurdalnie wysoki poziom - w niektórych miejscach kosztują nawet 25 złotych!

Szkoda jednak odmawiać sobie tak cudownego przysmaku. Zainwestujcie więc w dobrą, ponad 1000-watową gofrownicę, która będzie służyła wam przez wiele lat i zróbcie gofry samodzielnie w domu. Wyjdą jeszcze smaczniejsze niż te kupowane w budce, a do tego o wiele tańsze. Katarzyna Bosacka pokazała, jak ona robi swoje gofry - w przeliczeniu, cena jednego gofra z jej przepisu wynosi tylko 2 złote. 

Przepis na gofry za 2 zł według Katarzyny Bosackiej

Tak tanie gofry wyjdą wam tylko z poniższych składników. Ilość została obliczona aż na 16 porcji - idealnie na spotkanie w dużym gronie znajomych lub rodziny/

Składniki:

  • ¾ kilograma mąki

  • pół litra wody gazowanej

  • 4 jajka

  • pół szklanki oleju

  • pół szklanki cukru

  • dwie szczypty soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Zobacz także
Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić obiad za 2 złote. Zainspirowała ją kuchnia Lwowa

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić obiad za 2 złote. Zainspirowała ją lwowska kuchnia 

Przepis na obiad za 3 zł Katarzyny Bosackiej. Tym razem zainspirowała się kuchnią indyjską

Przepis na obiad za 3 zł Katarzyny Bosackiej. Kurczak w sosie w indyjskim stylu zasmakuje każdemu

Przygotowanie:

  1. Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Białka wlejcie do misy robota kuchennego, dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę. Zamiast robota możecie użyć miksera albo ręcznej trzepaczki. 

  2. Następnie, do osobnej miski wsypcie mąkę. Przesiejcie ją wcześniej przez sito. Wsypcie łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszajcie składniki.

  3. Do żółtek dodajcie cukier i ucierajcie do uzyskania gładkiej konsystencji. 

  4. Dodajcie olej i wodę gazowaną, cały czas mieszając. 

  5. Do żółtek z cukrem, wodą i olejem wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie do połączenia składników.

  6. Na koniec dodajcie ubite białka i delikatnie wymieszajcie.

  7.  Gofrownicę mocno rozgrzejcie, posmarujcie olejem i wylewajcie ciasto. Trzeba robić to bardzo dokładnie, by wypełnione zostały wszystkie rowki w gofrownicy.

  8. Po upieczeniu podawajcie gofry z ulubionymi dodatkami, na przykład bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smacznego!

Źródło: EkoBosacka/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Flickr
Newsy
Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Najlepsze na świecie gofry to te jedzone w wakacje nad polskim morzem. Z łatwością zrobicie je również samodzielnie w domu, wystarczy tylko dobry przepis na gofry.

Gofry najbardziej kojarzą się nam z wakacjami i nadmorskim deptakiem, wzdłuż którego aż roi się od budek z goframi i lodami. Gofry z łatwością możecie zrobić również w warunkach domowych. Wszystko, czego potrzebujecie to gofrownica oraz dobry przepis. My polecamy sprawdzony przepis użytkowniczki MałaMi89.  Gofry jak z budki nad morzem – najlepszy przepis Składniki na gofry 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki Wybierzcie takie dodatki, jakie lubicie najbardziej. Może być to cukier puder, bita śmietana, dżem, owoce sezonowe (truskawki, maliny, borówki) albo z puszki (brzoskwinie, ananas). Doskonale sprawdź się również cukrowe albo czekoladowe posypki oraz polewy – najpopularniejsze to truskawkowa, czekoladowa i karmelowa. Jeśli nie macie gotowej polewy, rozpuśćcie w kąpieli wodnej połamaną na kawałki tabliczkę czekolady. Przygotowanie Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce zmiksujcie dokładnie żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Upewnijcie się, że w cukrze pudrze nie ma grudek przed dodaniem go do jajek (możecie przesiać go przez drobne sitko). Dodajcie mleko i wodę, wymieszajcie, a następnie przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie na koniec pół szklanki oleju i miksujcie przez 3 do 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto się napowietrzy. Następnie za pomocą trzepaczki delikatnie wmieszajcie ubitą pianę z białek. Dzięki temu gofry będą bardzo lekkie i puszyste. Rozgrzejcie mocno gofrownicę (najlepiej o mocy przynajmniej 1000-1100W) i wylewajcie porcje ciasta. Pieczcie przez około 5-8 minut w zależności od typu i...

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...

Wystarczy 1 łyżka tego składnika, a biszkopt wyjdzie jędrny i puchaty
AdobeStock
Newsy
Wystarczy 1 łyżka tego składnika, a biszkopt wyjdzie jędrny i puchaty
Biszkopt nie jest wystarczająco wyrośnięty lub pęka? Wiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni.

To, wydawałoby się, banalne ciasto jest podstawą do robienia tortów i innych wypieków. Niestety, nie zawsze biszkopt się udaje - może pękać i opadać. By temu zaradzić, dodajcie do niego odrobinę jednego składnika.  Co zrobić, aby biszkopt się udał? Podstawą biszkoptu są jajka oraz odpowiednie ubicie białek. Jednak nie tylko to świadczy o powodzeniu tego popularnego wypieku. Warto bowiem do masy wlać jedną łyżkę stołową octu spirytusowego - to sprawi, że ciasto wyjdzie mocno wyrośnięte i cudownie puchate. I spokojna głowa, w ogóle nie będzie w nim czuć octu! Przepis na puszyste ciasto biszkoptowe Do przygotowania dobrego ciasta biszkoptowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki skrobi ziemniaczanej ćwierć szklanki cukru 6 jajek 1 łyżka octu spirytusowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie: Oddzielcie białka od żółtek. Białka umieśćcie w jednej misce, a żółtka w drugiej. Następnie do żółtek wlejcie jedną łyżkę octu spirytusowego, dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia i zmiksujcie.  Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę.  Gdy białka będą już ubite, cały czas miksując dodawajcie powoli cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie, wciąż miksując, dodawajcie żółtka.  Nie przerywając miksowania, do masy wsypcie maką pszenną i ziemniaczaną (warto je wcześniej przesypać przez sitko do jednej miski i wymieszać). Mieszajcie do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia, a brzegi posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Do tortownicy wlejcie masę na biszkopt. Wstawcie ją do rozgrzanego do 170 stopni...

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Oto najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające bardziej spód od pizzy... Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje dzięki działaniu glutenu zawartego w pszenicy, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Spróbujcie, to naprawdę działa! Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do pieczenia....