Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić obiad za 2 złote. Zainspirowała ją kuchnia Lwowa
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić obiad za 2 złote. Zainspirowała ją lwowska kuchnia 

Szukacie prostego, smacznego i taniego przepisu na obiad? Koniecznie sprawdźcie najnowszą propozycję Katarzyny Bosackiej.

Katarzyna Bosacka podzieliła się właśnie kolejnym smacznym przepisem. Tym razem dziennikarka proponuje proste i tanie danie zainspirowane kuchnią Lwowa. To przepyszne pierogi lwowskie, których porcja kosztuje zaledwie 2 złote. Sprawdźcie jak pani Kasia je przygotowuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić obiad za 2 złote

Chcecie zrobić smaczny i tani obiad? Sięgnijcie do przepisu mieszkającej od 20 lat w Polsce pani Marii ze Lwowa, który zaprezentowała na swoim YouTubie Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka zaprosiła panią Marię Popko do swojego programu na YouTube. Ukrainka pokazała, jak przygotowuje się pierogi we Lwowie:

- Pierogi lwowskie, czyli z kaszą gryczana i twarogiem są bardzo proste i tanie w przygotowaniu. Jedna porcja kosztuje zaledwie ok. 2 zł. Gdyby obliczyć, taka porcja bez mięsa z kaszą gryczana z twarogiem i cebulką kosztuje 1,50 zł. Jeśli dodamy do tego boczek, czyli taka wersja bogatsza to wychodzi 2,30 zł za porcję - zapewnia Katarzyna Bosacka.

Zobacz także
Jak wybrać najlepszy żurek? Katarzyna Bosacka podała składy, wiemy które są najlepsze

Jak wybrać najlepszy żurek? Katarzyna Bosacka podała składy, wiemy które są najlepsze, a których unikać

Katarzyna Bosacka ma koronawirusa. „Trzymajcie się cieplutko i jedzcie dużo…”

Katarzyna Bosacka wyśmiana przez dietetyków za „brak podstawowej wiedzy”. Poszło o jej atak na pączki

Przepis na pierogi lwowskie

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • cebula
  • boczek do okrasy

Na ciasto:

  • pół kg mąki
  • jajko (opcjonalnie)
  • ciepła woda

Przygotowanie: 

  1. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażcie na maśle lub na oleju.
  2. Dodajcie do cebuli ugotowaną kaszę gryczaną i kostkę twarogu.
  3. Wszystko dokładnie wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  4. Przygotujcie ciasto na pierogi i faszerujcie je kaszą z twarogiem, a następnie gotujcie w osolonej wodzie.
  5. Pierogi lwowskie możecie okrasić podsmażoną cebulką z boczkiem. Z tej porcji, jak twierdzi Katarzyna Bosacka, powinno wyjść ok. 60 pierogów. 

Pod filmikiem pojawiło się mnóstwo komentarzy od fanów, którzy zachwycili się przepisem pani Marii:

- Te pierogi są przepyszne. Robię je częściej niż ruskie. Polecam jednak ciasto bez jajka, jest wtedy delikatne i miękkie. Ciasto z jajkiem jest dla mnie zbyt zwarte, białko robi swoje.

- Kochane ja robię te pierogi ponad trzydzieści lat, kasza łupana, wtedy farsz jest zwarty nie sypki.

- Pycha, polecam pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką oraz z kaszą gryczaną i fetą.  Wypróbowane wariacje na temat pierogów. 

Źródło: YouTube

ruskie kluski ze skwarkami i cebulką
Adobe Stock
Newsy
Tani obiad w 10 minut? Ruskie kluseczki ze skwarkami podbiją wasze kubki smakowe
To inna wersja pierogów ruskich. Kluseczki są zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako pomysł na obiad. Przygotujcie je dla bliskich, a nawet nie zauważycie, kiedy znikną z talerzy!

Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni. Są uwielbiane przez wszystkich. Swoją popularność zdobyły, dzięki wyjątkowemu nadzieniu składającemu się z ziemniaków i białego sera. Są serwowane na co dzień, jak i od święta. Niestety to danie jest dosyć pracochłonne ze względu na czas lepienia. Jeśli uwielbiacie te pierogi, to za tą potrawą wręcz przepadniecie.  Kluseczki ruskie To idealny przepis dla zabieganych. Przygotowanie pierogów ruskich wymaga więcej czasu, a nie zawsze jest czas by je przyrządzić. Kluski są świetną alternatywą dla tego dania. Są nie tylko szybkie i proste w przyrządzeniu, ale przede wszystkim tanie. To potrawa na każdą kieszeń. Obłędny smak kluseczek sprawi, że nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Przepis na ruskie kluseczki ze skwarkami i cebulką Składniki: ½ kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 cebule kawałek wędzonego boczku olej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i delikatnie posólcie. Ugotujcie je pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedźcie od wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Zimne ziemniaki zmielcie wraz z półtłustym twarogiem dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.  Do zmielonej masy dodajcie rozbite jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie pszennej. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie. Ciasto podzielcie na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkujecie na stolnicy posypanej mąką jak wałeczek na kopytka. Podzielcie go na niewielkie kawałki lub uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego....

mąka pierogi
Adobe Stock
Newsy
Jaką mąkę dodać do ciasta na pierogi? Tylko z tej wyjdzie naprawdę delikatne i elastyczne
Ciasto to klucz do dobrych pierogów. Jeśli będzie się rozpadać to nie będą zbyt apetycznie wyglądać. Przy jego przygotowywaniu warto zwrócić uwagę na odpowiednią mąkę. Sprawdźcie, która idealnie nada się do tego zadania!

Pierogi to danie, którym można się zajadać przez cały rok! Szeroki wybór farszu sprawia iż każdy znajdzie coś dla siebie. Mimo iż potrawa jest uznawana za typowo polską, to jednak wiele państw ma swoją formę tego dania. Tradycyjne pierogi uwielbiają nie tylko Polacy, ale i goście z zagranicy.   Sekret tkwi w idealnym cieście. Przygotowanie polskich pierogów Są powszechnie uważane za dość pracochłonną potrawę, jednak ich smak wynagradza wszystko. Tradycyjne pierogi przygotowuje się na cienkim, elastycznym makaronowym cieście z farszem słonym bądź słodkim. Występują one w trzech wariantach obróbki termicznej: gotowane, smażone lub pieczone. Niekiedy przygotowuje się je na cieście drożdżowym. Pierogi są serwowane w przeróżnych formach od malutkich uszek do czerwonego barszczu, przez klasyczne aż do wielkiego pieroga, którego kroi się na części i dzieli między gości. Sposobów ich przyrządzenia jest naprawdę sporo, dzięki czemu są tak uniwersalne oraz popularne. Jaki farsz do pierogów? Aby zjeść tradycyjne polskie pierogi to nie starczyłoby roku. Jest tyle rodzajów farszy, że każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotowywane w wytrawny sposób są idealne na obiad lub kolację, zaś te na słodko goszczą na stole najczęściej jako deser,  chociaż zdarza się, że stanowią pełnowartościowy posiłek. Do najpopularniejszych form tego dania należą: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem, pierogi ze szpinakiem i serem feta, pierogi z mięsem, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z ziemniakami i fasolą, pierogi z soczewicą, pierogi z jagodami,  pierogi z truskawkami. W postaci na słono najczęściej są polewane skwarkami i zeszkloną cebulką, a te z owocami słodką śmietanką. Najlepsza mąka do...

Piotr Adamczyk nie wyobraża sobie życia bez 1 dania. Polacy wprost je uwielbiają
ONS
Newsy
Piotr Adamczyk nie wyobraża sobie życia bez 1 dania. Polacy wprost je uwielbiają
Chociaż gwiazdy często mają dostęp do najbardziej ekskluzywnych dań i utytułowanych szefów kuchni, ich gusta wcale niekoniecznie różnią się od naszych! 

Piotr Adamczyk zaskarbił sobie miłość widzów poprzez role w biograficznych filmach o życiu Jana Pawła II, licznych komediach romantycznych takich jak „Och, Karol” czy „Nie kłam, kochanie”. Aktor regularnie występuje także na deskach teatrów. Uwielbiany przez fanów artysta jest jednak wielkim fanem kuchni polskiej. Nie uległ modzie na sushi czy inne egzotyczne dania, które często wybierają gwiazdy.  Ulubione danie Piotra Adamczyka Aktor wielokrotnie podkreślał, że jest ogromnym fanem pierogów. Jego ulubione to te z kapustą i grzybami, odsmażane na maśle klarowanym. Pierogi przyrządzane w ten sposób to wigilijny specjał, ale Polacy sięgają po nie znacznie częściej niż tylko na Boże Narodzenie.  Niewiele osób o tym wie, ale Piotr Adamczyk jest współwłaścicielem ekskluzywnej restauracji serwującej właśnie tradycyjne, wysokiej jakości dania polskie. Porcja ulubionych pierogów aktora kosztuje tam 33 złote. Serwowane są również dania takie jak: kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami - 37 złotych staropolskie bitki wołowe podawane z kaszą i ogórkami kiszonymi – 45 złotych tatar z dojrzewającej wołowiny – 45 złotych kotlet schabowy smażony tradycyjnie na wieprzowym smalcu – 39 złotych szarlotka, sernik, mazurek – 18/19 złotych. Chociaż ceny nie są niskie, właściciele zapewniają, że na ich wysokość składają się doskonałe składniki oraz zatrudnienie profesjonalnych, utytułowanych kucharzy. Restauracja „Stary Dom” założona została przez Adamczyka oraz Mariusza Diakowskiego. Co ciekawe, obydwaj panowie związani byli kiedyś z najpopularniejszą polską restauratorką… Magdą Gessler! Być może to dlatego gwiazda „Kuchennych rewolucji” nie ma wstępu do warszawskiego lokalu Adamczyka....

lepienie pierogów falbanki
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić falbanki na pierogach? O tej metodzie nie mieliście pojęcia. Znają ją tylko wasze babcie
Pierogi są słynne nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Swoją popularność zawdzięczają formie, a także uniwersalności, gdyż można je nadziać przeróżnymi farszami. Te najlepsze przygotowywała babcia, która dodatkowo ozdabiała pierogi falbanką. Sprawdźcie jak ją wykonać!

Z jagodami, serem, kapustą i grzybami, ruskie a może z mięsem? Wybór farszu do pierogów jest ogromny. Dzięki uniwersalnemu ciastu, można je nadziać praktycznie wszystkim. Środek zależy tylko i wyłącznie od kreatywności oraz smaku. Pierogi są pyszne  Pierogi to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Są podawane na co dzień, jak i od święta. Toteż można się nimi zajadać cały rok. Latem najlepiej smakują z jagodami bądź truskawkami polane słodką śmietanką, a zimą ruskie czy z mięsem z okrasą, w okresie bożonarodzeniowym z kapustą i grzybami. Historia pierogów Ta potrawa jest już znana prawdopodobnie od XIII wieku. Wówczas pierogi były przygotowywane na większe uroczystości bądź święta. Przyrządzano ich kilka rodzajów, z czego każdy z nich różnił się nie tylko nazwą, ale farszem oraz kształtem. Wśród starodawnych pierogów można wyróżnić: kurniki - pierogi przygotowywane na wesela, były dość spore w formie kopuły, nadziewane ryżem, jajami ugotowanymi na twardo, cebulką i zawsze z dodatkiem drobiu, knysze - podawane zazwyczaj na stypie, miały upamiętnić osobę zmarłą; były okrągłe, pieczone i nadziewane kaszą, ziemniakami, twarogiem oraz cebulą, koladki - pieczone pierogi w okresie kolędowania, hreczuszki - ich ciasto było przygotowywane z mąki gryczanej, sanieżki - słodkie, pieczone pierożki przygotowywane na szczególne okazje, takie jak imieniny czy urodziny. Pierogi goszczą na stołach od setek lat. Na przestrzeni czasu nabrały nieco innego charakteru i są serwowane nie tylko od święta. Również poszerzyła się gama farszów, jakimi można nadziać ciasto.  Przygotowanie pierogów Pierogi, iż są jedną ze smaczniejszych potraw to coraz mniej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie ich w domu ze względu na...