Katarzyna Bosacka podzieliła się właśnie kolejnym smacznym przepisem. Tym razem dziennikarka proponuje proste i tanie danie zainspirowane kuchnią Lwowa. To przepyszne pierogi lwowskie, których porcja kosztuje zaledwie 2 złote. Sprawdźcie jak pani Kasia je przygotowuje.

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić obiad za 2 złote

Chcecie zrobić smaczny i tani obiad? Sięgnijcie do przepisu mieszkającej od 20 lat w Polsce pani Marii ze Lwowa, który zaprezentowała na swoim YouTubie Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka zaprosiła panią Marię Popko do swojego programu na YouTube. Ukrainka pokazała, jak przygotowuje się pierogi we Lwowie:

- Pierogi lwowskie, czyli z kaszą gryczana i twarogiem są bardzo proste i tanie w przygotowaniu. Jedna porcja kosztuje zaledwie ok. 2 zł. Gdyby obliczyć, taka porcja bez mięsa z kaszą gryczana z twarogiem i cebulką kosztuje 1,50 zł. Jeśli dodamy do tego boczek, czyli taka wersja bogatsza to wychodzi 2,30 zł za porcję - zapewnia Katarzyna Bosacka.

Zobacz także:

Przepis na pierogi lwowskie

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • cebula
  • boczek do okrasy

Na ciasto:

  • pół kg mąki
  • jajko (opcjonalnie)
  • ciepła woda

Przygotowanie: 

  1. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażcie na maśle lub na oleju.
  2. Dodajcie do cebuli ugotowaną kaszę gryczaną i kostkę twarogu.
  3. Wszystko dokładnie wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  4. Przygotujcie ciasto na pierogi i faszerujcie je kaszą z twarogiem, a następnie gotujcie w osolonej wodzie.
  5. Pierogi lwowskie możecie okrasić podsmażoną cebulką z boczkiem. Z tej porcji, jak twierdzi Katarzyna Bosacka, powinno wyjść ok. 60 pierogów. 

Pod filmikiem pojawiło się mnóstwo komentarzy od fanów, którzy zachwycili się przepisem pani Marii:

- Te pierogi są przepyszne. Robię je częściej niż ruskie. Polecam jednak ciasto bez jajka, jest wtedy delikatne i miękkie. Ciasto z jajkiem jest dla mnie zbyt zwarte, białko robi swoje.

- Kochane ja robię te pierogi ponad trzydzieści lat, kasza łupana, wtedy farsz jest zwarty nie sypki.

- Pycha, polecam pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką oraz z kaszą gryczaną i fetą.  Wypróbowane wariacje na temat pierogów. 

Źródło: YouTube