Katarzyna Bosacka demaskuje producenta chleba kukurydzianego. Skład woła o pomstę do nieba
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Katarzyna Bosacka demaskuje producenta chleba kukurydzianego. Skład woła o pomstę do nieba

Nikt nie spodziewałby się, że produkt podpisany jako „chleb kukurydziany” będzie zawierał coś takiego.

Uczulenie na gluten do dolegliwość, która dotyka coraz więcej osób. Białko to występuje w wielu zbożach, dlatego osoby uczulone na gluten muszą całkowicie wykluczyć produkty zawierające poszczególne zboża ze swojej diety. To w praktyce oznacza zaś, że nie mogą w ogóle jeść większości pieczywa.

Dawniej osoby z celiakią musiały całkowicie wykluczyć chleb ze swojej diety, jednak dziś na szczęście wybór mąk bezglutenowych jest na tyle szeroki, że można samodzielnie wypiekać takie pieczywo w domu albo kupić je w większości sklepów.

Najbardziej popularny dla „bezglutenowców” jest chleb kukurydziany, wypiekany z mąki kukurydzianej i całkowicie pozbawiony glutenu. Niestety, etykiety takich produktów trzeba czytać bardzo dokładnie, o czym przekonała się jedna z obserwatorek Katarzyny Bosackiej. 

Chleb bezglutenowy z glutenem

Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się na swoim profilu na Instagramie zdjęciami różnych kontrowersyjnych produktów (a nawet paragonów) podsyłanych jej przez osoby, które ją obserwują w mediach społecznościowych.

Ostatnio dziennikarka podjęła temat bezglutenowego pieczywa, które okazało się takie tylko w teorii. Opublikowała zdjęcie etykiety chleba „kukurydzianego”. Jego skład okazał się szokujący:

– W tym chlebie nie ma ani grama kukurydzy, jest za to: mąka żytnia, mąka pszenna, płatki żytnie, płatki owsiane, płatki pszenne, płatki sojowe, gluten pszenny, mąka sojowa, drożdże, woda i sól. Mąki kukurydzianej brak – pisze Katarzyna Bosacka na Instagramie.

Zobacz także
Katarzyna Bosacka sprawdza skład popularnych lodów. „Czasy lodów za 30 groszy minęły"

Katarzyna Bosacka sprawdza skład popularnych lodów. „Czasy lodów za 30 groszy minęły"

22 zł za rogala z owocami, 21 zł za żurek z jajkiem? Katarzyna Bosacka straszy paragonami

22 zł za rogala z owocami, 21 zł za żurek z jajkiem. Katarzyna Bosacka straszy paragonami

Wprowadzanie w błąd konsumentów

Trudno powiedzieć, czy sprzedawanie zwykłego, mieszanego pieczywa pod nazwą „chleb kukurydziany” to niedopatrzenie, czy celowe wprowadzanie konsumentów w błąd. W przypadku osób, które są uczulone na gluten, zjedzenie takiego pieczywa mogłoby się bardzo źle skończyć.

A dopóki taka osoba nie przeczytałaby dokładnie składu chleba, nie dowiedziałaby się, ze w „chlebie kukurydzianym” nie ma ani grama mąki kukurydzianej! Dlaczego producent zdecydował się użyć takiej nazwy dla swojego pieczywa?

Źródło: katarzynabosacka/Instagram 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
AdobeStock
Newsy
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
Wiecie, jakie pieczywo jest najzdrowsze i jak je rozpoznać?

Nie od dziś wiadomo, że jednym z obowiązkowych składników zdrowej diety jest pieczywo. Zawiera dużo błonnika i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jak wybrać dobre pieczywo i które w zasadzie jest najzdrowsze? Sprawdźcie! Rodzaje pieczywa Najpierw należy wymienić rodzaje dostępnego w sklepach pieczywa. Najpopularniejszy jest chleb pszenny, ale przecież wybór w piekarniach jest o wiele bardziej szeroki! Dostępne jest takie pieczywo, jak: Chleb pszenny Chleb żytni Chleb razowy Chleb orkiszowy Chleb słonecznikowy Chleb gryczany Pumpernikiel Nie można zapomnieć również o bułkach, które często pieczone są z dodatkiem ziaren, np. pestek dyni, słonecznika, z makiem czy sezamem. Jak wybrać odpowiednie dla siebie pieczywo? Wybór pieczywa uzależniony jest nie tylko od waszych preferencji, ale przede wszystkim stanu zdrowia. Jeśli zależy wam na dużej ilości witamin i błonnika, to wybierzcie chleb razowy. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, żelazo, fosfor, cynk i magnez. Razowe pieczywo jest bardzo polecane dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ jest bardzo sycące i na długo zaspokaja głód. Z kolei osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak choroba wrzodowa żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy , zdecydowanie powinny unikać razowego chleba. W zaczynie, który stosuje się do pieczenia takiego pieczywa, znajduje się kwas mlekowy i octowy, które działają drażniąco na błonę śluzową żołądka, przełyku i jelit. W takim wypadku lepiej zdecydować się na delikatne pieczywo pszenne. Jeżeli zaś cierpicie na celiakię , czyli nadwrażliwość na gluten, to powinniście spożywać jedynie pieczywo gryczane, kukurydziane lub ryżowe. Jak rozpoznać dobrej jakości...