Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą. Pyszna, że palce lizać
Facebook
Newsy

Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą. Pyszna, że palce lizać

Kaszanka z grilla z dodatkiem cebuli, jabłek i znakomitych przypraw – prosta i szybka w przygotowaniu w sam raz na majowe grillowanie.

Sezon grillowy nierozerwalnie wiąże się z jedzeniem kaszanki. Tego typu delikatesy warto przygotować w specjalnej oprawie. Co powiecie na kaszankę z dodatkiem pokrojonej cebuli i jabłka?

W czym tkwi sekret smaku tej kaszanki? Zaryzykujemy stwierdzenie, że wychodzi tak perfekcyjnie ze względu na starannie dobraną mieszankę przypraw. Zapomnijcie o nafaszerowanych solą i chemią mieszankach przypraw i skomponujcie ją sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kaszankę z grilla z jabłkiem i cebulą

Składniki:

  • 4 kaszanki
  • 1 cebula biała duża
  • 1 jabłko
  • Sól
  • Czosnek w proszku
  • Papryka słodka w proszku
  • Szczypta cukru
  • Pieprz
  • Kolendra w proszku
  • Majeranek
  • 2 kawałki foli aluminiowej
Zobacz także
golabki z kaszanka

Znudziły wam się gołąbki z ryżem? Zróbcie do nich nadzienie z kaszanki, a zapomnicie o tradycyjnej wersji na długo

Kaszanka

Kaszanka nie musi być nudna. Ta z naszego przepisu to mistrzostwo świata. Palce lizać

Przygotowanie:

  1. Kaszanki nakłujcie wykałaczką w kilku miejscach.
  2. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka.
  3. Jabłko dokładnie umyjcie i pokrójcie na małe kawałki bez obierania ze skórki.
  4. Ułóżcie na folii aluminiowej cebulę i jabłka, a na nich dopiero kaszankę.
  5. W miseczce wymieszajcie wszyscy przyprawy.
  6. Posypcie kaszanki obficie sporządzona mieszanką przypraw.
  7. Zamknijcie kaszankę folią aluminiową, zostawiając niewielki otwór, by para mogła wydobywać się na zewnątrz.
  8. Przygotowane zawiniątka połóżcie na rozgrzanym grillu i grillujcie przez ok. 20 min.
  9. Smacznego!

Jakie przyprawy dodać do grillowanej kaszanki?

Czosnek w proszku, papryka słodka, pieprz, kolendra, majeranek, do tego odrobina cukru i soli. Wymieszajcie razem odrobinę wszystkich tych przypraw, a dostaniecie mieszankę, którą pokochacie bezgraniczną miłością.

Tego typu zestaw przypraw doskonale będzie komponował się z charakterystycznym smakiem kaszanki, a także dodatkami w postaci jabłek i cebuli. Polecamy wypróbować już podczas najbliższej majówki!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla
Gotujmy.pl/Gosia56
Newsy
Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla
Szukacie ciekawego pomysłu na danie z grilla? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kaszankę z jabłkiem i cebulą. Jest tak pyszna, że każdy poprosi was o przepis!

Czy przygotowywaliście kiedyś kaszankę z grilla z jabłkiem i cebulką? Jeśli nie to koniecznie ją zróbcie, bo jest naprawdę pyszna! Na pewno wielu z was ma już za sobą pierwsze majowe grillowanie z rodziną lub przyjaciółmi. Mimo iż pogoda pozostawia sobie wiele do życzenia, wielu Polaków rozpaliło w tegoroczną majówkę pierwszego grilla w ogrodzie. Na naszych rusztach pojawiły się kiełbaski , karkówka , żeberka oraz inne mięsne przysmaki. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla, to świetny pomysł na pyszny i tani obiad. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka kaszanek, cebula, jabłko, odrobina ulubionych przypraw (jedna z naszych czytelniczek wykorzystała gotową kompozycję przypraw) oraz oczywiście rozpalony do czerwoności grill. Przygotujcie kaszankę z tego przepisu! Gwarantujemy, że zakochacie się w jej smaku i będzie gościć na waszych stołach częściej! Składniki: 4 kaszanki 1 cebula biała duża 1 jabłko przyprawa do grilla 2 kawałki foli aluminiowej Przygotowanie: Kaszanki nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w półkrążki. Jabłko myjemy, nie obieramy, kroimy w cząstki. Na folii układamy z jednej strony krążki cebuli, z drugiej strony układamy krążki jabłek. Na to układamy 2 kaszanki. Całość posypujemy przyprawą do grilla. Folię zamykamy, zostawiamy z góry otwór, aby para mogła odchodzić. Paczuszki układamy na grillu i grillujemy około 20 minut najlepiej sprawdzić, czy już jest kaszanka gotowa. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret? Kaszanka nie musi być nudna. Ta z naszego przepisu to mistrzostwo świata. Palce...

Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem. Idealne do ziemniaków
Żeberka wieprzowe idealnie nadają się nie tylko na grilla czy do kapuśniaku, ale także do sosu z dodatkiem warzyw, np. z porem. Wypróbujcie nasz przepis i podajcie takie żeberka z ziemniakami na obiad swojej rodzinie.

Ten przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem może być ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla kapuśniaku gotowanego na żeberkach , czy dla żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Przygotowanie takich żeberek nie należy do najtrudniejszych zadań kulinarnych pod słońcem. Kluczem będzie odpowiednia mieszanka przypraw do żeberek, a potem duszenie ich do miękkości z niewielką ilością wody. Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem Składniki: Ok. 75 dag żeberek wieprzowych Sól Imbir w proszku Papryka słodka w proszku 1 łyżka cukru Odrobina cynamonu w proszku 1 por 1 kostka bulionowa 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Pieprz Sos sojowy Olej Przygotowanie: Żeberka oczyśćcie, pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie odrobinę soli, łyżeczkę papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżkę cukru i szczyptę cynamonu. Natrzyjcie mieszanką przypraw wasze kawałki żeberek. Odstawcie żeberka na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie podsmażcie przez chwilę żeberka na patelni na odrobinie oleju. Przełóżcie podsmażone delikatnie żeberka do rondla lub garnka z grubym dnem, wlejcie 2 szklanki wody, posólcie i duście pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Na tłuszczu, który pozostał po podsmażaniu żeberek na patelni, podsmażcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojony por. Podsmażone warzywa dodajcie do duszących się żeberek. Wymieszajcie mąkę ze śmietaną w miseczce, po czym zagęśćcie taką mieszanką całą potrawę. Na koniec doprawcie do smaku sosem sojowym i pieprzem. Przegotujcie całe danie przez chwilę i podawajcie z ziemniakami i sałatą lodową. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj...

Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Domowy smalec to przysmak, który tygrysy lubią najbardziej. Zamiast czekać na zjedzenie okazałej pajdy na letnim jarmarku, przyrządźcie go w swoim domu!

To naprawdę nic trudnego. Podstawą będzie oczywiście zaopatrzenie się w solidny kawał słoniny, najlepiej takiej, która zdradza potencjał na piękne skwarki. Oznacza to jedno – słonina powinna mieć nieco mięsa i skórki. Oprócz tego do takiego smalczyku na kanapki warto dodać kawałek boczku. Dlaczego do domowego smalczyku dodaje się jabłko? To nie wszystko. Specyficzny smak i aromat smalczyku, którym kuszą turystów na przeróżnych straganach i targowiskach, leży gdzie indziej. To kwestia przypraw – majeranku, soli i pieprzu, a także nietypowych dodatków. Skrojonej drobno cebulki, a zwłaszcza jabłka. Jabłko to owoc, którego niektórzy nie spodziewaliby się w składzie domowego smalczyku. A jednak. Dodane pod koniec smażenia jabłko nada nieco charakteru, kwasowości i słodyczy waszemu przysmakowi. Przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłka Składniki: 1 kg słoniny 50 dag boczku 2 łyżki mleka 2 małe cebulki 3 ząbki czosnku 1 jabłko Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Łyżeczka majeranku dla smaku Przygotowanie: Pokrójcie drobno, w kostkę słoninę i boczek. Przełóżcie słoninę i boczek do rondla, dużej patelni lub garnka o grubym dnie. Dodajcie odrobinę mleka i smażcie smalec na malutkim ogniu. Duście całość do uzyskania właściwej konsystencji skwarków – jeśli wolicie bardziej miękkie, czas powinien być odrobinę krótszy. Jeśli zależy wam zaś na bardziej chrupiącym skwarkach, smażcie smalec odrobinę dłużej. Obierzcie ze skórki cebulę. Jabłko obierzcie i oczyśćcie z gniazda nasiennego. Cebulkę pokrójcie na drobną kostkę, a jabłko zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę albo drobno pokrójcie....

Kaszanka
gotujmy.pl/kasienka26
Newsy
Kaszanka nie musi być nudna. Ta z naszego przepisu to mistrzostwo świata. Palce lizać
To danie nie jest trudne do przyrządzenia. Fani kaszanki w tym wydaniu pokochają ją na nowo!

Kaszanka, oprócz czerniny, to jeden z bardziej kontrowersyjnych przysmaków w polskiej kuchni. Albo się ją lubi albo nienawidzi. Jedni  nie wyobrażają sobie grilla bez tego przysmaku, drudzy nie mogą na nią patrzeć bez obrzydzenia. Wytwarzana jest z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi oraz podrobów m.in. wątroby, płuc i skórek wieprzowych. Jej smak wzbogacają aromatyczne przyprawy: majeranek, pieprz i ziele angielskie.  Kaszanka jako „superfoods” Nie wszyscy o tym wiedzą, ale kiełbasa ta została zakwalifikowana jako „superfoods” dzięki swoim składnikom odżywczym. Okazuje się, że mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Kaszanka nie zawiera bowiem substancji barwiących, które dodawane są do wędlin. Przygotowywana jest świeżych składników, jak najmniej przetworzonych. Bogata jest w żelazo i cynk a to znacząco wpływa na zapobieganie anemii. Kaszanka nie musi być nudna Proponujemy przyrządzić ją z kiełbasą, cebulą i papryką. Jesteśmy pewni, że ten przysmak częściej będzie gościł na waszych stołach.  Składniki: 0,5 kg kaszanki 2 kiełbaski śląskie 1 średnia cebula 0,5 papryki sól  pieprz  1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki natki pietruszki olej do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni aż wytopi się z niej tłuszcz.  Do podsmażonej kiełbasy dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i smażcie do momentu, aż się zeszkli.  Następnie dodajcie pokrojoną w kostkę paprykę.  Z kaszanki zdejmijcie flak i pokrójcie ją w plasterki, następnie wrzućcie ją do podsmażonej kiełbasy z cebulą i papryką. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście całość aż kaszanka się rozpadnie.  Na koniec dodajcie sól,...