Kaszanka w kapuście kiszonej. Oryginalne danie na grilla
gosia56/Gotujmy.pl
Newsy

Kaszanka w kapuście kiszonej. Oryginalne danie na grilla

Znudziły wam się karkówki i kiełbasy z grilla? Wypróbujcie wyjątkowo kreatywne połączenie kaszanki z kapustą kiszoną, którą również możecie zapiec na grillu.

Kaszanka nadal należy do grona najczęściej spożywanych w Polsce produktów mięsnych. Chociaż wielu osobom kojarzy się z dawnymi czasami i małą dostępnością mięs, niektórzy sięgają po nią z sentymentalnych powodów. Kaszankę przeważnie serwuje się w formie smażonej, jednak można podać ją również z grilla. Wypróbujecie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kaszankę w kapuście kiszonej z grilla

To połączenie przyszłoby do głowy niewielu paniom domu - gwarantujemy jednak, że zaskoczy was delikatnością i niebanalnym miksem smaków.

Składniki:

  • 4 kaszanki
  • 50-60 dag kapusty kiszonej
  • cebula prażona do smaku
  • przyprawa do grilla do smaku

Akcesoria:

  • 2 foremki aluminiowe
  • Folia aluminiowa

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną można zalać wrzątkiem na moment, a następnie odsączyć na sitku. Warto zastosować ten trik, jeśli jest ona wyjątkowo kwaśna. Kapustę należy następnie odcisnąć z wody i drobno posiekać.
  2. Kaszanki nakłujcie wykałaczką w kilku miejscach.
  3. Na dnie foremki rozłóżcie część kapusty, a na to połóżcie kaszankę. Następnie ponownie rozłóżcie kapustę na wierzchniej warstwie. Danie posypcie cebulą prażoną oraz przyprawą do dań z grilla.
  4. Tak przygotowane danie w foremce zawińcie w folię aluminiową i ułóżcie na grillu. 
  5. Pieczcie przez około 40 minut.
Zobacz także
Chlebki z grilla zamiast kupnych bułek i pity. Proste i szybkie

Chlebki z grilla zamiast kupnych bułek i pity. Proste i szybkie

Sałatka ze świeżych warzyw. Przepis na sałatkę na grilla

Sałatka ze świeżych warzyw. Świetnie pasuje do dań z grilla

Kaszanka – czy jest zdrowa?

Kaszanka to mięsny produkt podrobowy, który produkuje się z kaszy gryczanej lub jęczmiennej oraz krwi wieprzowej. Specjał ten, chociaż dla wielu brzmi mało zachęcająco, pozostaje jednym z ulubionych dań Polaków. 

Kaszanka bogata jest w dobrze przyswajalne żelazo, jednak jest to danie kaloryczne, pełne tłuszczu oraz cholesterolu, dlatego kategorycznie powinny go unikać osoby z nadwagą, otyłe, cierpiące na cukrzycę oraz choroby sercowo-naczyniowe czy podwyższone ciśnienie. W 100 g kaszanki znajduje się przeciętnie aż 379 kcal, z czego wiele z nich dostarczają niezdrowe tłuszcze nasycone przyczyniające się do podwyższenia poziomu cholesterolu.

W Wielkiej Brytanii jednak kaszanka została zakwalifikowana jako… „superfood”, czyli produkt o wyjątkowo wysokim stężeniu korzystnych dla zdrowia składników. Dlaczego? To przez wysoką zawartość żelaza, cynku, miedzi, potasu oraz witamin B.

Warto jednak mieć na uwadze także, że kaszanka zawiera wiele puryn, czyli związków, które są absolutnie niewskazane dla osób chorych na dnę moczanową (podagrę).

Źródło: Gotujmy.pl, Poradnik Zdrowie

Czytaj także:

Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla
Gotujmy.pl/Gosia56
Newsy
Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla
Szukacie ciekawego pomysłu na danie z grilla? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kaszankę z jabłkiem i cebulą. Jest tak pyszna, że każdy poprosi was o przepis!

Czy przygotowywaliście kiedyś kaszankę z grilla z jabłkiem i cebulką? Jeśli nie to koniecznie ją zróbcie, bo jest naprawdę pyszna! Na pewno wielu z was ma już za sobą pierwsze majowe grillowanie z rodziną lub przyjaciółmi. Mimo iż pogoda pozostawia sobie wiele do życzenia, wielu Polaków rozpaliło w tegoroczną majówkę pierwszego grilla w ogrodzie. Na naszych rusztach pojawiły się kiełbaski , karkówka , żeberka oraz inne mięsne przysmaki. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla, to świetny pomysł na pyszny i tani obiad. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka kaszanek, cebula, jabłko, odrobina ulubionych przypraw (jedna z naszych czytelniczek wykorzystała gotową kompozycję przypraw) oraz oczywiście rozpalony do czerwoności grill. Przygotujcie kaszankę z tego przepisu! Gwarantujemy, że zakochacie się w jej smaku i będzie gościć na waszych stołach częściej! Składniki: 4 kaszanki 1 cebula biała duża 1 jabłko przyprawa do grilla 2 kawałki foli aluminiowej Przygotowanie: Kaszanki nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w półkrążki. Jabłko myjemy, nie obieramy, kroimy w cząstki. Na folii układamy z jednej strony krążki cebuli, z drugiej strony układamy krążki jabłek. Na to układamy 2 kaszanki. Całość posypujemy przyprawą do grilla. Folię zamykamy, zostawiamy z góry otwór, aby para mogła odchodzić. Paczuszki układamy na grillu i grillujemy około 20 minut najlepiej sprawdzić, czy już jest kaszanka gotowa. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret? Kaszanka nie musi być nudna. Ta z naszego przepisu to mistrzostwo świata. Palce...

pierogi z kaszą
reanja/gotujmy.pl
Newsy
Prawdopodobnie najlepszy farsz do pierogów na świecie. Dwa składniki, na które byście nie wpadli
Jeśli lubicie pierogi z kapustą, to na pewno posmakuje wam ten farsz! Składniki są zaskakujące, ale wychodzi przepyszny.

Mamy tu fanów pierogów? Smakują dosłownie ze wszystkim! Ruskie, z mięsem, z kapustą, z owocami – wszystkie są dobre! Jeżeli preferujecie bardziej wytrawne smaki, to z pewnością posmakuje wam ten wyjątkowy farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie! Przepis na pierogi z kaszanką Pierogi z kaszą? Może brzmieć zaskakująco, ale na wschodzie Polski nikogo taki dodatek do pierogów nie szokuje. Co powiecie za to na pierogi z… kaszanką i dodatkiem kapusty kiszonej? Z takim nadzieniem smakują obłędnie! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 1 czubata szklanka mąki pszennej ¾ szklanki ciepłej wody ¼ szklanki ciepłego mleka Odrobina soli Do farszu: 250 g kiszonej kapusty 250 g swojskiej kaszanki 1 ziemniak 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka smalcu 1 łyżka majeranku Płaska łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wyciągnijcie kaszankę z jelita i pokrójcie. Obierzcie ziemniaka i zetrzyjcie go na tarce na grubych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane. Kapustę kiszoną przełóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki wody i gotujcie przez około 7 minut, a na koniec odcedźcie. Do patelni z zeszkloną cebulą dodajcie łyżkę smalcu i pokrojoną kaszankę. Podgrzewajcie chwilę tak, by kaszanka zaczęła się rozpadać i wszystkie składniki się połączyły. Przełóżcie wszystko do miski, a na tę samą patelnię wrzućcie startego ziemniaka i smażcie, aż się zeszkli. W maszynce do mięsa zmielcie ugotowaną kapustę oraz podsmażonego ziemniaka. Dodajcie do miski z resztą składników. Całość doprawcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie. Do...

Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą. Pyszna, że palce lizać
Facebook
Newsy
Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą. Pyszna, że palce lizać
Kaszanka z grilla z dodatkiem cebuli, jabłek i znakomitych przypraw – prosta i szybka w przygotowaniu w sam raz na majowe grillowanie.

Sezon grillowy nierozerwalnie wiąże się z jedzeniem kaszanki. Tego typu delikatesy warto przygotować w specjalnej oprawie. Co powiecie na kaszankę z dodatkiem pokrojonej cebuli i jabłka? W czym tkwi sekret smaku tej kaszanki? Zaryzykujemy stwierdzenie, że wychodzi tak perfekcyjnie ze względu na starannie dobraną mieszankę przypraw. Zapomnijcie o nafaszerowanych solą i chemią mieszankach przypraw i skomponujcie ją sami! Przepis na kaszankę z grilla z jabłkiem i cebulą Składniki: 4 kaszanki 1 cebula biała duża 1 jabłko Sól Czosnek w proszku Papryka słodka w proszku Szczypta cukru Pieprz Kolendra w proszku Majeranek 2 kawałki foli aluminiowej Przygotowanie: Kaszanki nakłujcie wykałaczką w kilku miejscach. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka. Jabłko dokładnie umyjcie i pokrójcie na małe kawałki bez obierania ze skórki. Ułóżcie na folii aluminiowej cebulę i jabłka, a na nich dopiero kaszankę. W miseczce wymieszajcie wszyscy przyprawy. Posypcie kaszanki obficie sporządzona mieszanką przypraw. Zamknijcie kaszankę folią aluminiową, zostawiając niewielki otwór, by para mogła wydobywać się na zewnątrz. Przygotowane zawiniątka połóżcie na rozgrzanym grillu i grillujcie przez ok. 20 min. Smacznego! Jakie przyprawy dodać do grillowanej kaszanki? Czosnek w proszku, papryka słodka, pieprz, kolendra, majeranek, do tego odrobina cukru i soli. Wymieszajcie razem odrobinę wszystkich tych przypraw, a dostaniecie mieszankę, którą pokochacie bezgraniczną miłością. Tego typu zestaw przypraw doskonale będzie komponował się z charakterystycznym smakiem kaszanki, a także dodatkami w postaci jabłek i cebuli. Polecamy wypróbować już podczas najbliższej majówki! Źródło: gotujmy.pl...

gołąbki
Gotujmy.pl
Przepisy
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. To danie zaskoczy wszystkich. Niebywałe, co znajduje się w środku
Kto z nas nie lubi tradycyjnych, polskich gołąbków zawijanych w białą kapustę? A co powiecie na totalnie odmienioną wersję tego dania - a konkretnie na gołąbki z aromatycznym farszem z... kaszanki?

Tradycyjne polskie gołąbki to podstawa naszej rodzimej kuchni. Danie to wymaga jednak czasu i nie robi się w przysłowiowe „5 minut”. Dzięki naszemu przepisowi możecie jednak znacznie skrócić czas przygotowywania tej potrawy. Wystarczy, że zamiast tradycyjnego mięsnego farszu użyjecie... gotowej kaszanki. Przygotowanie takich gołąbków zamiast 2 godzin, zajmie wam połowę tego czasu. Farsz bez większego nakładu pracy jest już bowiem gotowy. Wystarczy ugotować kapustę i zawinąć gołąbki, a następnie włożyć je do piekarnika. Składniki (na 8 sztuk): główka kapusty 600 gram kaszanki 1 duża cebula olej do smażenia pieprz do smaku pół kostki rosołowej ¾ szklanki wody Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę i usuwamy z niej głąb. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wkładamy do niej kapustę. Parzymy ją, aż wierzchnie liście staną się miękkie. Delikatnie zdejmujemy poszczególne liście. Do naszych gołąbków potrzebujemy ich 8. Kilka przyda się nam do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i do przykrycia wierzchu gołąbków przed pieczeniem. Pora, aby zająć się przygotowaniem farszu. Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie rumienimy na maśle lub oleju. Kaszankę przekładamy do miski a następnie dodajemy do niej usmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy liście nieco ostygną, nakładamy w nie farsz i zawijamy szczelnie gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy licie kapusty, a następnie wykładamy na nie gołąbki. W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową i zalewamy gołąbki. Na wierzch dania kładziemy liście kapusty i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gołąbki należy piec przez około 40 minut w 180°C. Smacznego!