Kaszanka
gotujmy.pl/kasienka26
Newsy

Kaszanka nie musi być nudna. Ta z naszego przepisu to mistrzostwo świata. Palce lizać

To danie nie jest trudne do przyrządzenia. Fani kaszanki w tym wydaniu pokochają ją na nowo!

Kaszanka, oprócz czerniny, to jeden z bardziej kontrowersyjnych przysmaków w polskiej kuchni. Albo się ją lubi albo nienawidzi. Jedni  nie wyobrażają sobie grilla bez tego przysmaku, drudzy nie mogą na nią patrzeć bez obrzydzenia. Wytwarzana jest z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi oraz podrobów m.in. wątroby, płuc i skórek wieprzowych. Jej smak wzbogacają aromatyczne przyprawy: majeranek, pieprz i ziele angielskie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kaszanka jako „superfoods”

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale kiełbasa ta została zakwalifikowana jako „superfoods” dzięki swoim składnikom odżywczym. Okazuje się, że mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Kaszanka nie zawiera bowiem substancji barwiących, które dodawane są do wędlin. Przygotowywana jest świeżych składników, jak najmniej przetworzonych. Bogata jest w żelazo i cynk a to znacząco wpływa na zapobieganie anemii.

Kaszanka nie musi być nudna

Proponujemy przyrządzić ją z kiełbasą, cebulą i papryką. Jesteśmy pewni, że ten przysmak częściej będzie gościł na waszych stołach. 

Składniki:

  • 0,5 kg kaszanki
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 papryki
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni aż wytopi się z niej tłuszcz. 
  2. Do podsmażonej kiełbasy dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i smażcie do momentu, aż się zeszkli. 
  3. Następnie dodajcie pokrojoną w kostkę paprykę. 
  4. Z kaszanki zdejmijcie flak i pokrójcie ją w plasterki, następnie wrzućcie ją do podsmażonej kiełbasy z cebulą i papryką.
  5. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście całość aż kaszanka się rozpadnie. 
  6. Na koniec dodajcie sól, pieprz, majeranek i pietruszkę i podsmażajcie wszystko jeszcze przez około 10 min. 

Tak przygotowaną kaszankę możecie podać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

kiełbasa smażona z cebulą na obiad
Gotujmy.pl
Newsy
Cudownie rumiana smażona kiełbasa z cebulką. Dodajcie ten składnik a obiad będzie pyszny jak nigdy
Brak pomysłu na obiad? W takich sytuacjach trzeba myśleć nieszablonowo. Pyszny obiad z kiełbasą w roli głównej?

Grill, rodzinna biesiada, smaczna przekąska – to nie wszystkie zastosowania naszej zwyczajnej kiełbasy. Jeśli nie jesteście przekonani, że kiełbasa może stanowić podstawę solidnego, smacznego obiadu dla całej rodziny, to udowodnimy wam, że może być inaczej. Smażona kiełbasa na obiad Tajemnicą sukcesu jest podanie kiełbasy w ciekawym towarzystwie. Usmażona wraz z pokrojoną w piórka cebulą, będzie smakowała obłędnie. Podczas smażenia kiełbasy nie obędzie się bez dodania minimalnej ilości tłuszcz – sam tłuszcz chudych z zasady kiełbas może być niewystarczający. By cebulka stała się jeszcze bardziej pyszna, dobrze jest dodać do niej podczas smażenia nieco białego cukru. Z czym podawać  kiełbasę smażoną z cebulą i przyprawami? Jako pierwszy na myśl przechodzi oczywiście biały chleb i inne pieczywo. Takie danie świetnie będzie się jednak komponowało z klasycznymi, obiadowymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż czy kasza. Wypróbujcie sami! Przepis na kiełbasę smażoną z cebulą Składniki: Ok. 70-80 dag kiełbasy dobrej jakości (zwyczajna, podwawelska, śląska, toruńska) Olej do smażenia 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Papryka słodka w proszku Przygotowanie: Kiełbasę pokrójcie na nieco krótsze kawałki, które będą wygodnymi porcjami na obiadowy talerz. Ponacinajcie kiełbasę w tzw. ząbki. Wystarczy kilka nacięć na skos, by kiełbasa nabrała apetycznego wyglądu i dobrze się wysmażyła. Cebulę obierzcie ze skórki. Pokrójcie cebulkę w piórka. Czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach, pokrójcie lub przeciśnijcie przez praskę. Podgrzejcie na patelni odrobinę oleju. Zacznijcie od zrumienienia kiełbasy z obu stron. Kiedy na patelni...

Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
Jeśli przepadacie za jajecznicą, to spróbujcie ją zrobić z dodatkiem pomidorów z pomocą tego prostego przepisu.

Idealne śniadanie to takie, po którym czujecie się najedzeni i macie dużo energii do działania. Dobrym pomysłem na pierwszy posiłek jest smaczna jajecznica z dodatkiem pomidorów i boczku – takie ciepłe śniadanie syci na długo i świetnie smakuje. Poznajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Co powinno się jeść na śniadanie? Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dlatego dużą uwagę powinno się przywiązywać do tego, co znajdzie się rano na talerzu. Najlepszym pomysłem na śniadanie jest posiłek składający się głównie z białka i tłuszczu – da wam solidną dawkę energii na kilka godzin, a przy tym nie spowoduje znużenia. Świetnym pomysłem na takie śniadanie jest na przykład twaróg z dodatkiem śmietany, kanapki z wędliną albo jajecznica. Wszystkie te dania przygotowuje się bardzo szybko, są smaczne i sycą na długo, w przeciwieństwie do słodkich owsianek lub płatków śniadaniowych. Przepis na jajecznicę z pomidorami Do przygotowania sycącej jajecznicy z pomidorami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 5 jajek 2 nieduże pomidory 200 g boczku, wędliny lub kiełbasy 5 pieczarek Pół małej cebuli Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw obierzcie pomidory. By to zrobić, należy je na kilka sekund włożyć do wrzątku i obrać. O tym, jak łatwo sparzyć i obrać pomidory piszemy w tym artykule. Następnie obrane pomidory wraz z cebulą pokrójcie w kostkę. Umyjcie pieczarki i pokrójcie je w cienkie plasterki. Boczek lub kiełbasę albo wędlinę (zależnie od tego, co wybraliście) pokrójcie w kostkę i usmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu. Do podsmażonego mięsa dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie razem. Kiedy cebula już się zeszkli, dodajcie pokrojone pomidory i pieczarki. Do miski...

Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą. Pyszna, że palce lizać
Facebook
Newsy
Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą. Pyszna, że palce lizać
Kaszanka z grilla z dodatkiem cebuli, jabłek i znakomitych przypraw – prosta i szybka w przygotowaniu w sam raz na majowe grillowanie.

Sezon grillowy nierozerwalnie wiąże się z jedzeniem kaszanki. Tego typu delikatesy warto przygotować w specjalnej oprawie. Co powiecie na kaszankę z dodatkiem pokrojonej cebuli i jabłka? W czym tkwi sekret smaku tej kaszanki? Zaryzykujemy stwierdzenie, że wychodzi tak perfekcyjnie ze względu na starannie dobraną mieszankę przypraw. Zapomnijcie o nafaszerowanych solą i chemią mieszankach przypraw i skomponujcie ją sami! Przepis na kaszankę z grilla z jabłkiem i cebulą Składniki: 4 kaszanki 1 cebula biała duża 1 jabłko Sól Czosnek w proszku Papryka słodka w proszku Szczypta cukru Pieprz Kolendra w proszku Majeranek 2 kawałki foli aluminiowej Przygotowanie: Kaszanki nakłujcie wykałaczką w kilku miejscach. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka. Jabłko dokładnie umyjcie i pokrójcie na małe kawałki bez obierania ze skórki. Ułóżcie na folii aluminiowej cebulę i jabłka, a na nich dopiero kaszankę. W miseczce wymieszajcie wszyscy przyprawy. Posypcie kaszanki obficie sporządzona mieszanką przypraw. Zamknijcie kaszankę folią aluminiową, zostawiając niewielki otwór, by para mogła wydobywać się na zewnątrz. Przygotowane zawiniątka połóżcie na rozgrzanym grillu i grillujcie przez ok. 20 min. Smacznego! Jakie przyprawy dodać do grillowanej kaszanki? Czosnek w proszku, papryka słodka, pieprz, kolendra, majeranek, do tego odrobina cukru i soli. Wymieszajcie razem odrobinę wszystkich tych przypraw, a dostaniecie mieszankę, którą pokochacie bezgraniczną miłością. Tego typu zestaw przypraw doskonale będzie komponował się z charakterystycznym smakiem kaszanki, a także dodatkami w postaci jabłek i cebuli. Polecamy wypróbować już podczas najbliższej majówki! Źródło: gotujmy.pl...

Jak zawekować bigos w słoikach? Prosty i sprawdzony sposób
goofy9/gotujmy.pl
Newsy
Jak zawekować bigos w słoikach? Prosty i sprawdzony sposób
Jeśli nie wiecie jak pasteryzować bigos, to sprawdźcie poniższy artykuł. To banalnie proste!

Co zrobić z dużą ilością bigosu? Można go zamrozić lub… zawekować! Bigos ze słoika to świetny pomysł na danie, które później wystarczy tylko odgrzać. Sprawdźcie, jak przyrządzić i zawekować bigos. Jak zawekować bigos? Pasteryzowanie bigosu tak naprawdę niczym się nie różni od pasteryzowania innych przetworów. Wystarczy przełożyć bigos do słoików, zakręcić i włożyć je do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Następnie należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¾ wysokości słoików i zagotować. Trzeba uważać na to, by słoiki nie dotykały ścianek garnka ani siebie nawzajem! Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie słoiki przez około godzinę. Po wystudzeniu przełóżcie słoiki w suche, chłodne i ciemne miejsce. Pasteryzowany bigos będzie się nadawał do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy! Przepis na bigos do słoików Do przygotowania bigosu, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 0,5 kilograma mięsa z łopatki wieprzowej 300 g kiełbasy 300 g boczku 100 g suszonych grzybów 2,5 litra wody 3 cebule 7 ziaren ziela angielskiego 2 ziarna jałowca Olej do smażenia (lub smalec) Sól Pieprz Przygotowanie: Zalejcie grzyby zimną wodą i odstawcie na kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmijcie je z wody (ale jej nie wylewajcie!), pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie włóżcie do garnka i zalejcie wodą, w której się moczyły i zagotujcie. Gotujcie grzyby tak długo, aż zmiękną. Odciśnijcie z wody kapustę kiszoną. Ostrym nożem poszatkujcie ją drobno i włóżcie do dużego garnka. Podobnie pokrójcie białą kapustę, sparzcie wrzątkiem i dodajcie do kiszonej. Wlejcie 2,5...