Kaszanka, oprócz czerniny, to jeden z bardziej kontrowersyjnych przysmaków w polskiej kuchni. Albo się ją lubi albo nienawidzi. Jedni  nie wyobrażają sobie grilla bez tego przysmaku, drudzy nie mogą na nią patrzeć bez obrzydzenia. Wytwarzana jest z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi oraz podrobów m.in. wątroby, płuc i skórek wieprzowych. Jej smak wzbogacają aromatyczne przyprawy: majeranek, pieprz i ziele angielskie. 

Kaszanka jako „superfoods”

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale kiełbasa ta została zakwalifikowana jako „superfoods” dzięki swoim składnikom odżywczym. Okazuje się, że mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Kaszanka nie zawiera bowiem substancji barwiących, które dodawane są do wędlin. Przygotowywana jest świeżych składników, jak najmniej przetworzonych. Bogata jest w żelazo i cynk a to znacząco wpływa na zapobieganie anemii.

Kaszanka nie musi być nudna

Proponujemy przyrządzić ją z kiełbasą, cebulą i papryką. Jesteśmy pewni, że ten przysmak częściej będzie gościł na waszych stołach. 

Składniki:

  • 0,5 kg kaszanki
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 papryki
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni aż wytopi się z niej tłuszcz. 
  2. Do podsmażonej kiełbasy dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i smażcie do momentu, aż się zeszkli. 
  3. Następnie dodajcie pokrojoną w kostkę paprykę. 
  4. Z kaszanki zdejmijcie flak i pokrójcie ją w plasterki, następnie wrzućcie ją do podsmażonej kiełbasy z cebulą i papryką.
  5. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście całość aż kaszanka się rozpadnie. 
  6. Na koniec dodajcie sól, pieprz, majeranek i pietruszkę i podsmażajcie wszystko jeszcze przez około 10 min. 

Tak przygotowaną kaszankę możecie podać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl