Kaszanka
gotujmy.pl/kasienka26
Newsy

Kaszanka nie musi być nudna. Ta z naszego przepisu to mistrzostwo świata. Palce lizać

To danie nie jest trudne do przyrządzenia. Fani kaszanki w tym wydaniu pokochają ją na nowo!
Magdalena Kieblesz
styczeń 16, 2021

Kaszanka, oprócz czerniny, to jeden z bardziej kontrowersyjnych przysmaków w polskiej kuchni. Albo się ją lubi albo nienawidzi. Jedni  nie wyobrażają sobie grilla bez tego przysmaku, drudzy nie mogą na nią patrzeć bez obrzydzenia. Wytwarzana jest z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi oraz podrobów m.in. wątroby, płuc i skórek wieprzowych. Jej smak wzbogacają aromatyczne przyprawy: majeranek, pieprz i ziele angielskie. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Kaszanka jako „superfoods”

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale kiełbasa ta została zakwalifikowana jako „superfoods” dzięki swoim składnikom odżywczym. Okazuje się, że mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Kaszanka nie zawiera bowiem substancji barwiących, które dodawane są do wędlin. Przygotowywana jest świeżych składników, jak najmniej przetworzonych. Bogata jest w żelazo i cynk a to znacząco wpływa na zapobieganie anemii.

Kaszanka nie musi być nudna

Proponujemy przyrządzić ją z kiełbasą, cebulą i papryką. Jesteśmy pewni, że ten przysmak częściej będzie gościł na waszych stołach. 

Składniki:

  • 0,5 kg kaszanki
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 papryki
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni aż wytopi się z niej tłuszcz. 
  2. Do podsmażonej kiełbasy dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i smażcie do momentu, aż się zeszkli. 
  3. Następnie dodajcie pokrojoną w kostkę paprykę. 
  4. Z kaszanki zdejmijcie flak i pokrójcie ją w plasterki, następnie wrzućcie ją do podsmażonej kiełbasy z cebulą i papryką.
  5. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście całość aż kaszanka się rozpadnie. 
  6. Na koniec dodajcie sól, pieprz, majeranek i pietruszkę i podsmażajcie wszystko jeszcze przez około 10 min. 

Tak przygotowaną kaszankę możecie podać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze
makaron przepis
Ag.Zetka / gotujmy.pl
Newsy Została wam po świętach kiełbasa? Nie wyrzucajcie jej. Zróbcie z niej to obłędne danie
Po świętach czas na czyszczenie lodówki! Zróbcie szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i kilku innych składników.
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Przed świętami towarzyszy nam coroczna gorączka przygotowań. Czy zdążymy? Czy wszystkie potrawy nam wyjdą? Czy goście będą zadowoleni? Czy jedzenia wystarczy? I jak co roku odpowiedź na wszystkie te pytania jest twierdząca. Nawet więcej! Zawsze jedzenia jest wręcz za dużo i po świętach pojawia się kolejny problem, ponieważ nie wiemy co z nim zrobić. A przecież odpowiedź jest bardzo prosta – można je ponownie wykorzystać do innych dań! Świetnie nadają się do tego mięsa i wędliny, które łatwo można zużyć np. jako farsz do pierogów czy dodatki do pizzy. Przepis na makaron z kiełbasą Pozostałe po świętach wędliny doskonale się nadają do wszelkich potraw, którymi „czyści” się lodówkę z zalegających w niej produktów. Co powiecie na szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i makaronu z dodatkiem pomidorów? Będziecie potrzebowali poniższych składników: Ok. 30 dag kiełbasy 1 duża cebula 1 czerwona papryka Ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 300 g makaronu penne Parmezan (może być w kawałku lub starty – posłuży do posypania nim gotowego dania) Papryka ostra mielona Pomidorki koktajlowe Olej Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę, czosnek, paprykę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie czosnek oraz cebulę. Gdy się zeszklą, dodajcie kiełbasę oraz paprykę i podsmażajcie na średnim ogniu. Gdy składniki się przyrumienią, dodajcie pomidory w puszce i duście przez 15 minut. Doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką. Ugotujcie makaron, odcedźcie i wrzućcie na patelnię z sosem. Wymieszajcie. I gotowe! Makaron z kiełbasą podajemy posypany startym parmezanem z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.   Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
gulasz węgierski
EwelinaP/gotujmy.pl
Newsy Kochacie jednogarnkowe dania? Ten sycący, węgierski gulasz nie ma sobie równych
Polak, Węgier, dwa bratanki… Popularne polsko-madziarskie powiedzenie ma zastosowanie także w kuchni! Pora na przepyszny gulasz prosto znad Dunaju!
Hubert Rój
grudzień 31, 2020

Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier. Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka. Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki. Przepis na gulasz węgierski Składniki: 50 dag mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka Pół papryczki chilli 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag) 3 szklanki bulionu wołowego Papryka ostra w proszku Papryka słodka w proszku Liść laurowy i ziele angielskie Olej Sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę. Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość. Wrzućcie do środka ziele angielskie...

Przeczytaj
kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
zupa fasolowa z kiełbasą przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody
Zupa fasolowa z kiełbasą to hit, który podbije serce niejednego smakosza! Mimo iż do jej przygotowania potrzebujesz wielu składników to przepis jest naprawdę dziecinnie prosty!
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Ukochana przez Polaków kiełbasa w połączeniu z fasolą i warzywami smakuje naprawdę wybornie. To istne niebo w gębie. Zachwyci całą twoją rodzinę! Przepis na zupę fasolową z kiełbasą Będziesz potrzebować 2 litry wody 300 gramów białej fasoli 200 gramów wędzonej kiełbasy 200 gramów boczku 1 duży i dojrzały pomidor 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek. Przygotowanie Fasolę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Kiedy już ładnie napęcznieje wylej z niej wodę i przepłucz. Tak przygotowaną fasolę umieść w dużym, czystym garnku. Pomidora oraz paprykę dokładnie umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do fasoli. Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, a następnie umieść w garnku z fasolą.  Całość zalej dwoma litrami wody, a następnie dopraw solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, mieloną papryką i majerankiem. Tak przygotowane produkty gotuj przez ok. 1 godzinę. W tym czasie zajmij się mięsem. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i podsmaż. Po kilku minutach dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę i całość smaż jeszcze przez chwilę.  Gotowe mięso umieść w garnku z wywarem. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni (tej samej, na której przygotowywałaś mięso). Tak przygotowaną również dodaj do zupy. Całość gotuj przez kolejne ok. 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Miękkie warzywo dodaj do zupy fasolowej. Na...

Przeczytaj