Kasia Cichopek pokazała, co zrobi na Wielkanoc. Zerwała z polską tradycją, fani zniesmaczeni: „śmiechu warte”
ONS.pl
Newsy

Kasia Cichopek pokazała, co zrobi na Wielkanoc. Zerwała z polską tradycją, fani zniesmaczeni: „śmiechu warte”

Aktorka Kasia Cichopek znów naraziła się swoim fanom. Zobaczcie, co postanowiła przygotować na Wielkanoc!

Aktorka Kasia Cichopek jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych, gdzie regularnie dzieli się szczegółami ze swojego życia. Nie raz dodawane zdjęcia wywołują kontrowersje – całkiem niedawno fani byli źli na Kasię, gdy udostępniła zdjęcie z domku w górach w czasie, gdy hotele były zamknięte z powodu pandemii. Teraz Cichopek znów naraziła się fanom!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niezadowoleni fani Cichopek

Kasia pochwaliła się na swoim profilu na Instagramie przygotowanym przez siebie żurkiem wielkanocnym. Nie byłoby w tym nic szokującego, gdyby nie fakt, że żurek jest… całkowicie wegański! Aktorka przekonuje, że tak zrobiona zupa jest bardzo smaczna:

Tym razem, na życzenie rodziny, ugotowałam żurek. Jest to jednak żurek wegański. Wegański żurek jest lekkostrawny, a w smaku przepyszny.

Jednak jej fani nie są szczególnie zachwyceni takim żurkiem. Pod zdjęciem pojawiły się niepochlebne komentarze:

Pani Kasiu. Mieszkam na Śląsku i gdy by Pani tu powiedziała że jest coś takiego jak żurek weganski to była by Pani zlinczowana ( pewnie tylko słownie) żurek ma być na zakwasie na boczku wędzonym z kiełbasą i jajkiem.

A jak wam się podoba pomysł na wegański żurek?

Zobacz także
„Królowa życia” Sylwia Peretti była bohaterką „Kuchennych Rewolucji”. Wyglądała wtedy całkiem inaczej

„Królowa życia” Sylwia Peretti była bohaterką „Kuchennych Rewolucji”. Wyglądała wtedy całkiem inaczej

Smutne święta Izabeli Trojanowskiej. Śniadanie wielkanocne zje sama

Smutne święta Izabeli Trojanowskiej. Śniadanie wielkanocne zje sama

Przepis na wegański żurek

Do przygotowania wegańskiego żurku Kasi Cichopek potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1,25 l wody
  • 300 ml zakwasu na żurek
  • 1 porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Świeży koperek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 6 łyżek śmietanki sojowej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka tartego chrzanu

Przygotowanie:

  1. Obierzcie warzywa, pokrójcie na kawałki i włóżcie do garnka. Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i dodajcie do warzyw wraz z natką pietruszki, 1 ząbkiem czosnku, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gałązką koperku i 1 łyżką oleju. Doprawcie solą i pieprzem.
  2. Wlejcie około 1,25 l wody do garnka (tak, by przykryła warzywa) i zagotujcie. Przykryjcie pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około godzinę.
  3. Po tym czasie przecedźcie wywar do drugiego garnka przez sitko. Wlejcie zakwas na żurek, dodajcie chrzan, ząbek czosnku przekrojony na pół oraz majeranek. Zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu.
  4. Wlejcie 6 łyżek śmietanki sojowej, gotujcie przez 2 minuty i po tym czasie sprawdźcie smak zupy. Jeżeli chcecie, doprawcie jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

Pieczarkowa znowu wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Flickr
Newsy
Zupa pieczarkowa znów wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Z przepisem na zupę pieczarkową poradzą sobie nawet nowicjusze, choć często potrawa ta na nie prezentuje się najlepiej na talerzu. Aby to zmienić, warto nieco „podrasować” pieczarki przed dodaniem ich do zupy. Zobaczcie, jak to zrobić.

Zupa pieczarkowa, choć smaczna, często nie zachęca swoim wyglądem do jedzenia. W dodatku, nieodpowiednio doprawiona, wychodzi po prostu mdła i niesmaczna. Jak temu zaradzić? Skorzystajcie z naszego prostego patentu na smaczną zupę pieczarkową.  Trik na smaczną zupę pieczarkową Gdy następnym razem będziecie robić zupę pieczarkową, zaopatrzcie się w oliwę oraz sos sojowy. Pieczarki przed dodaniem do zupy należy podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem sosu sojowego. Nada on grzybom głębokiego, brązowego koloru, a do tego znacznie polepszy ich smak. Wystarczą maksymalnie 2 łyżki sosu na 300 g pieczarek. Jeżeli klasyczny ciemny sos sojowy jest dla was zbyt słony, w wielu sklepach znajdziecie go w lżejszej wersji - jasny sos sojowy zawiera mniej soli i ma łagodniejszy smak. Zobaczcie, jak zrobić taką pieczarkową z poniższego przepisu.  Przepis na zupę pieczarkową Składniki: pół kilograma ziemniaków 300 g pieczarek 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego  1 marchewka 1 cebula natka pietruszki kilka łyżek śmietanki 18%  2-3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 łyżki masła oliwa do smażenia sos sojowy kurkuma sól pieprz Przygotowanie: Pokrojoną cebulą zeszklijcie na maśle. Następnie dodajcie do niej marchewkę pokrojoną w kostkę i smażcie jeszcze kilka minut.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i również podsmażcie. Przełóżcie wszystko do garnka, zalejcie bulionem i dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę kurkumy). Zagotujcie. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem i gotujcie przez kwadrans. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie nieco oliwy,...

golonka przepis
paolineczka/gotujmy.pl
Newsy
Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że golonkę polejecie je tym napojem
Mięso można przyprawiać nie tylko solą! Świetnie sprawdzi się także szklanka popularnego trunku.

Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa! Przepis na golonkę pieczoną w piwie Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać. Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do gotowania: 2 tylne golonki wieprzowe 2 większe marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1,25 l wody 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (ziarna) 1 łyżeczka soli Do pieczenia: 1 szklanka wywaru z golonek 1 szklanka ciemnego piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku Kminek Tymianek Słodka papryka pielona Sól Przygotowanie: Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze. Obierzcie marchewkę i pietruszkę. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni. Obierzcie czosnek. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia! W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu,...

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Szybki i przepyszny żurek na maślance. Ta receptura ma swoją historię. Z tym przepisem zawsze się udaje 
Jeśli chcecie zrobić żurek na szybko, koniecznie sprawdźcie, jak robi się go na maślance. Z tego przepisu zawsze wychodzi przepyszny!

Ten żurek różni się trochę smakiem od tego klasycznego, ale tak samo dobrze smakuje. Jest ugotowany bez zakwasu, ale za to na maślance, która nadaje mu wyjątkowego smaku.   Z udziałem aromatycznego majeranku oraz innych przypraw doskonale podbija jego smak.  Żurek na domowym zakwasie  Żurek zaraz po rosole jest jedną z ulubionych zup Polaków. Gotuje się go wedle różnych receptur ale najbardziej aromatyczny wychodzi przyrządzony na domowym własnoręcznie zrobionym zakwasie. Najlepiej z mąki żytniej. Aby zakwas się udał potrzeba niewielu składników ale niezbędna jest duża cierpliwość. Przygotowany zakwas na żurek trzeba odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Ten proces trwa od 2 do 5 dni w zależności jaką temperaturę mamy w naszym domu. Szybki żurek na maślance Gdy nie macie czasu czekać na dobry zakwas a nie za bardzo macie ochotę robić żurku na zakwasie ze sklepu z wątpliwym składem, polecamy wam przepis na żurek na maślance. To babciny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a żurek zawsze się udaje.  Do zrobienia żurku będziecie potrzebować: 1 l maślanki 1 mała śmietanka słodka 12 procent 3 jajka 1 łyżeczka kminku Liść laurowy Szczypta majeranku Szczypta soli i pieprzu Pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej  Łyżka chrzanu Ziemniaki  Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie je w lekko osolonej wodzie. Do garnka wlejcie maślankę, śmietankę. Dodajcie roztrzepane jajka, liść laurowy i kminek.  Mąkę wymieszajcie z odrobiną wody tak, żeby nie było grudek i wlejcie do garnka. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Następnie dodajcie łyżkę chrzanu.  W międzyczasie posiekajcie koperek. Gdy zupa zawrze, wyłączcie ogień, dodajcie...