Aktorka Kasia Cichopek jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych, gdzie regularnie dzieli się szczegółami ze swojego życia. Nie raz dodawane zdjęcia wywołują kontrowersje – całkiem niedawno fani byli źli na Kasię, gdy udostępniła zdjęcie z domku w górach w czasie, gdy hotele były zamknięte z powodu pandemii. Teraz Cichopek znów naraziła się fanom!

Niezadowoleni fani Cichopek

Kasia pochwaliła się na swoim profilu na Instagramie przygotowanym przez siebie żurkiem wielkanocnym. Nie byłoby w tym nic szokującego, gdyby nie fakt, że żurek jest… całkowicie wegański! Aktorka przekonuje, że tak zrobiona zupa jest bardzo smaczna:

Tym razem, na życzenie rodziny, ugotowałam żurek. Jest to jednak żurek wegański. Wegański żurek jest lekkostrawny, a w smaku przepyszny.

Jednak jej fani nie są szczególnie zachwyceni takim żurkiem. Pod zdjęciem pojawiły się niepochlebne komentarze:

Pani Kasiu. Mieszkam na Śląsku i gdy by Pani tu powiedziała że jest coś takiego jak żurek weganski to była by Pani zlinczowana ( pewnie tylko słownie) żurek ma być na zakwasie na boczku wędzonym z kiełbasą i jajkiem.

A jak wam się podoba pomysł na wegański żurek?

Zobacz także:

Przepis na wegański żurek

Do przygotowania wegańskiego żurku Kasi Cichopek potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1,25 l wody
  • 300 ml zakwasu na żurek
  • 1 porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Świeży koperek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 6 łyżek śmietanki sojowej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka tartego chrzanu

Przygotowanie:

  1. Obierzcie warzywa, pokrójcie na kawałki i włóżcie do garnka. Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i dodajcie do warzyw wraz z natką pietruszki, 1 ząbkiem czosnku, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gałązką koperku i 1 łyżką oleju. Doprawcie solą i pieprzem.
  2. Wlejcie około 1,25 l wody do garnka (tak, by przykryła warzywa) i zagotujcie. Przykryjcie pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około godzinę.
  3. Po tym czasie przecedźcie wywar do drugiego garnka przez sitko. Wlejcie zakwas na żurek, dodajcie chrzan, ząbek czosnku przekrojony na pół oraz majeranek. Zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu.
  4. Wlejcie 6 łyżek śmietanki sojowej, gotujcie przez 2 minuty i po tym czasie sprawdźcie smak zupy. Jeżeli chcecie, doprawcie jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!