Kasia Cichopek pokazała, co zrobi na Wielkanoc. Zerwała z polską tradycją, fani zniesmaczeni: „śmiechu warte”
ONS.pl
Newsy

Kasia Cichopek pokazała, co zrobi na Wielkanoc. Zerwała z polską tradycją, fani zniesmaczeni: „śmiechu warte”

Aktorka Kasia Cichopek znów naraziła się swoim fanom. Zobaczcie, co postanowiła przygotować na Wielkanoc!

Aktorka Kasia Cichopek jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych, gdzie regularnie dzieli się szczegółami ze swojego życia. Nie raz dodawane zdjęcia wywołują kontrowersje – całkiem niedawno fani byli źli na Kasię, gdy udostępniła zdjęcie z domku w górach w czasie, gdy hotele były zamknięte z powodu pandemii. Teraz Cichopek znów naraziła się fanom!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niezadowoleni fani Cichopek

Kasia pochwaliła się na swoim profilu na Instagramie przygotowanym przez siebie żurkiem wielkanocnym. Nie byłoby w tym nic szokującego, gdyby nie fakt, że żurek jest… całkowicie wegański! Aktorka przekonuje, że tak zrobiona zupa jest bardzo smaczna:

Tym razem, na życzenie rodziny, ugotowałam żurek. Jest to jednak żurek wegański. Wegański żurek jest lekkostrawny, a w smaku przepyszny.

Jednak jej fani nie są szczególnie zachwyceni takim żurkiem. Pod zdjęciem pojawiły się niepochlebne komentarze:

Pani Kasiu. Mieszkam na Śląsku i gdy by Pani tu powiedziała że jest coś takiego jak żurek weganski to była by Pani zlinczowana ( pewnie tylko słownie) żurek ma być na zakwasie na boczku wędzonym z kiełbasą i jajkiem.

A jak wam się podoba pomysł na wegański żurek?

Zobacz także
„Królowa życia” Sylwia Peretti była bohaterką „Kuchennych Rewolucji”. Wyglądała wtedy całkiem inaczej

„Królowa życia” Sylwia Peretti była bohaterką „Kuchennych Rewolucji”. Wyglądała wtedy całkiem inaczej

Smutne święta Izabeli Trojanowskiej. Śniadanie wielkanocne zje sama

Smutne święta Izabeli Trojanowskiej. Śniadanie wielkanocne zje sama

Przepis na wegański żurek

Do przygotowania wegańskiego żurku Kasi Cichopek potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1,25 l wody
  • 300 ml zakwasu na żurek
  • 1 porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Świeży koperek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 6 łyżek śmietanki sojowej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka tartego chrzanu

Przygotowanie:

  1. Obierzcie warzywa, pokrójcie na kawałki i włóżcie do garnka. Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i dodajcie do warzyw wraz z natką pietruszki, 1 ząbkiem czosnku, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gałązką koperku i 1 łyżką oleju. Doprawcie solą i pieprzem.
  2. Wlejcie około 1,25 l wody do garnka (tak, by przykryła warzywa) i zagotujcie. Przykryjcie pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około godzinę.
  3. Po tym czasie przecedźcie wywar do drugiego garnka przez sitko. Wlejcie zakwas na żurek, dodajcie chrzan, ząbek czosnku przekrojony na pół oraz majeranek. Zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu.
  4. Wlejcie 6 łyżek śmietanki sojowej, gotujcie przez 2 minuty i po tym czasie sprawdźcie smak zupy. Jeżeli chcecie, doprawcie jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Szybki i przepyszny żurek na maślance. Ta receptura ma swoją historię. Z tym przepisem zawsze się udaje 
Jeśli chcecie zrobić żurek na szybko, koniecznie sprawdźcie, jak robi się go na maślance. Z tego przepisu zawsze wychodzi przepyszny!

Ten żurek różni się trochę smakiem od tego klasycznego, ale tak samo dobrze smakuje. Jest ugotowany bez zakwasu, ale za to na maślance, która nadaje mu wyjątkowego smaku.   Z udziałem aromatycznego majeranku oraz innych przypraw doskonale podbija jego smak.  Żurek na domowym zakwasie  Żurek zaraz po rosole jest jedną z ulubionych zup Polaków. Gotuje się go wedle różnych receptur ale najbardziej aromatyczny wychodzi przyrządzony na domowym własnoręcznie zrobionym zakwasie. Najlepiej z mąki żytniej. Aby zakwas się udał potrzeba niewielu składników ale niezbędna jest duża cierpliwość. Przygotowany zakwas na żurek trzeba odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Ten proces trwa od 2 do 5 dni w zależności jaką temperaturę mamy w naszym domu. Szybki żurek na maślance Gdy nie macie czasu czekać na dobry zakwas a nie za bardzo macie ochotę robić żurku na zakwasie ze sklepu z wątpliwym składem, polecamy wam przepis na żurek na maślance. To babciny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a żurek zawsze się udaje.  Do zrobienia żurku będziecie potrzebować: 1 l maślanki 1 mała śmietanka słodka 12 procent 3 jajka 1 łyżeczka kminku Liść laurowy Szczypta majeranku Szczypta soli i pieprzu Pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej  Łyżka chrzanu Ziemniaki  Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie je w lekko osolonej wodzie. Do garnka wlejcie maślankę, śmietankę. Dodajcie roztrzepane jajka, liść laurowy i kminek.  Mąkę wymieszajcie z odrobiną wody tak, żeby nie było grudek i wlejcie do garnka. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Następnie dodajcie łyżkę chrzanu.  W międzyczasie posiekajcie koperek. Gdy zupa zawrze, wyłączcie ogień, dodajcie...

Kasia Cichopek
ons
Newsy
Kasia Cichopek zdradziła, co je na kolację. Ile już dzięki temu schudła?
Kasia Cichopek chudnie w oczach. Gwiazda serialu „M jak Miłość” postanowiła zdradzić, jak wygląda jej dieta. Dzięki niej zrzuciła już 3 kilogramy, a to dopiero początek.

Znana aktorka i tancerka, Kasia Cichopek, to jedna z najpiękniejszych twarzy polskiego show-biznesu. Można by pomyśleć, że gwiazda ma wszystko – kochającego męża, dwójkę dzieci, piękny dom, rozwijającą się karierę i niespotykaną aparycję. Okazuje się jednak, że tancerka zmaga się z kilkoma nadprogramowymi kilogramami, które właśnie próbuje zrzucić. Dieta Kasi Cichopek Fani Kasi Cichopek zauważyli, że gwiazdka w ostatnim czasie nieco schudła. Na jej mediach społecznościowych pojawiło się więc mnóstwo pytań o jej sposób żywienia. Aktorka postanowiła jednak zdradzić swoją tajemnicę dopiero w rozmowie z dziennikarzami "Super Expressu".  Dzień zaczynam od śniadania, które składa się z naturalnego jogurtu z musli i owocami. Na drugie śniadanie jem zupę warzywną, np. z dyni. Na obiad albo kurczaka, albo rybę, do wyboru ryż lub kasza. No i oczywiście dużo warzyw. Uwielbiam podwieczorek. Wtedy mogę zjeść galaretkę, kisiel lub budyń. A na kolację jem dwie małe kanapeczki z ciemnego pieczywa, pasty z makreli lub jajek i warzywa – poinformowała Kasia Cichopek. Okazało się, że Cichopek korzysta z tak zwanej diety pudełkowej, czyli nie gotuje samodzielnie. Jedzenie pod same drzwi codziennie przywozi jej kurier. W paczce znajduje się pięć starannie zbilansowanych posiłków. Koszt takiego sposobu żywienia to ok. 1500 złotych miesięcznie. Od października zeszłego roku korzystam z diety light box. Muszę przyznać, że od tego czasu moja figura bardzo się zmieniła. Ciało jest jędrniejsze, figura smuklejsza, mimo iż schudłam ok. 3 kg, wyglądam, jakbym schudła więcej - wyznała aktorka. Kasia Cichopek dużo ćwiczy Oczywiście nowa figura Kasi Cichopek to również zasługa wielu godzin spędzonych z trenerem personalnym. Kiedy siłownie były otwarte, aktorka starała się...

barszcz biały przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził przepis na wielkanocny biały barszcz. Będzie idealny do białej kiełbasy
Uwielbiacie wielkanocny barszcz biały z kiełbasą? Wyjdzie nieziemski, gdy zrobicie go z przepisu Karola Okrasy!

Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą. Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma wędzonego boczku Pół litra zakwasu na żurek 250 g ziemniaków 3 białe kiełbasy parzone 3 cebule 150 g tartego chrzanu 3 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 4 jajka 3 liście laurowe 25 ml oleju rzepakowego 6 g majeranku Sól Pieprz biały Przygotowanie: Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie. Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron. Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.   Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut. Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki. Pokrójcie boczek drobno i...