Sernik bez twarogu
Pixabay/ReinhardTrainher
Newsy

Kasia Bosacka robi genialny sernik bez twarogu. Dzięki temu ma o połowę mniej kalorii. Musicie spróbować

Genialny pomysł! Kasia Bosacka podzieliła się tym niesamowitym przepisem na wielkanocny sernik.
Anna Urbańska
marzec 17, 2021

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka prasowa i telewizyjna. Zajmuje się głównie zdrowiem, ekologią i edukowaniem Polaków na temat zdrowego odżywiania. Popularność zyskała głównie dzięki występom w programach telewizyjnych, gdzie wyjaśnia prostym językiem jak odżywiać się zdrowiej. Kasia Bosacka jest też aktywna w Internecie. Prowadzi swój kanał na YouTube, który nazywa się EkoBosacka. Dzieli się tam przepisami i ciekawostkami ze świata ekologii, zdrowia i urody.

Niedawno, Kasia opublikowała na swoim kanale niesamowity przepis na wielkanocny sernik, który nie wymaga twarogu! Jest zdrowszy niż tradycyjny sernik i ma naprawdę znacząco mniej kalorii! Poznajcie przepis na ten fit sernik wielkanocny z przepisu Kasi Bosackiej.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sernik bez twarogu od Kasi Bosackiej - przepis

Składniki na sernik dietetyczny

  • 8 jajek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Budyń waniliowy bez cukru
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 opakowania gęstego jogurtu (1200 g)

Dekoracja sernika - propozycja

  • Pół tabliczki białej czekolady
  • Świeże pistacje do dekoracji
  • Maliny
  • Konfitura z płatków róż
  • Świeże płatki róży

Przygotowanie sernika Bosackiej

  1. Oddzielcie białka od żółtek.
  2. Do żółtek dodajcie 3 łyżki cukru pudru. Wymieszajcie.
  3. Białka ubijcie z pozostałym cukrem pudrem.
  4. Budyń dodajcie do żółtek i wymieszajcie z cukrem waniliowym. Dodajcie do masy z żółtek rozpuszczone i ostudzone masło.
  5. Wymieszajcie żółtka z jogurtem naturalnym i powoli dodajcie też pianę z białek. Wymieszajcie dobrze masę sernikową.
  6. Blachę wysmarujcie masłem.
  7. Przelejcie sernik na blaszkę.
  8. Pieczcie sernik w temperaturze 160 stopni przez ok. 100 minut.
  9. Ostudźcie sernik i podawajcie na zimno, najlepiej prosto wyjęty z lodówki.

Dekoracja sernika wielkanocnego

Kasia Bosacka proponuje udekorowanie sernika roztopioną białą czekoladą. Rozpuśćcie ją w kąpieli wodnej i dodajcie do niej łyżkę mleka lub śmietankę, żeby była bardziej płynna. Bosacka udekorowała swój sernik kruszonymi pistacjami, malinami i odrobiną konfitury z płatków róż. Na wierzchu dodała jeszcze świeże płatki róży, ale spokojnie możecie pominąć ten etap.

 

Komentarze