Sernik bez twarogu
Pixabay/ReinhardTrainher
Newsy

Kasia Bosacka robi genialny sernik bez twarogu. Dzięki temu ma o połowę mniej kalorii. Musicie spróbować

Genialny pomysł! Kasia Bosacka podzieliła się tym niesamowitym przepisem na wielkanocny sernik.

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka prasowa i telewizyjna. Zajmuje się głównie zdrowiem, ekologią i edukowaniem Polaków na temat zdrowego odżywiania. Popularność zyskała głównie dzięki występom w programach telewizyjnych, gdzie wyjaśnia prostym językiem jak odżywiać się zdrowiej. Kasia Bosacka jest też aktywna w Internecie. Prowadzi swój kanał na YouTube, który nazywa się EkoBosacka. Dzieli się tam przepisami i ciekawostkami ze świata ekologii, zdrowia i urody.

Niedawno, Kasia opublikowała na swoim kanale niesamowity przepis na wielkanocny sernik, który nie wymaga twarogu! Jest zdrowszy niż tradycyjny sernik i ma naprawdę znacząco mniej kalorii! Poznajcie przepis na ten fit sernik wielkanocny z przepisu Kasi Bosackiej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sernik bez twarogu od Kasi Bosackiej - przepis

Składniki na sernik dietetyczny

  • 8 jajek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Budyń waniliowy bez cukru
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 opakowania gęstego jogurtu (1200 g)

Dekoracja sernika - propozycja

  • Pół tabliczki białej czekolady
  • Świeże pistacje do dekoracji
  • Maliny
  • Konfitura z płatków róż
  • Świeże płatki róży

Przygotowanie sernika Bosackiej

  1. Oddzielcie białka od żółtek.
  2. Do żółtek dodajcie 3 łyżki cukru pudru. Wymieszajcie.
  3. Białka ubijcie z pozostałym cukrem pudrem.
  4. Budyń dodajcie do żółtek i wymieszajcie z cukrem waniliowym. Dodajcie do masy z żółtek rozpuszczone i ostudzone masło.
  5. Wymieszajcie żółtka z jogurtem naturalnym i powoli dodajcie też pianę z białek. Wymieszajcie dobrze masę sernikową.
  6. Blachę wysmarujcie masłem.
  7. Przelejcie sernik na blaszkę.
  8. Pieczcie sernik w temperaturze 160 stopni przez ok. 100 minut.
  9. Ostudźcie sernik i podawajcie na zimno, najlepiej prosto wyjęty z lodówki.

Dekoracja sernika wielkanocnego

Kasia Bosacka proponuje udekorowanie sernika roztopioną białą czekoladą. Rozpuśćcie ją w kąpieli wodnej i dodajcie do niej łyżkę mleka lub śmietankę, żeby była bardziej płynna. Bosacka udekorowała swój sernik kruszonymi pistacjami, malinami i odrobiną konfitury z płatków róż. Na wierzchu dodała jeszcze świeże płatki róży, ale spokojnie możecie pominąć ten etap.

 

Katarzyna Żak
ONS, Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Katarzyna Żak podała swój przepis na sernik. Jest banalnie prosty i ma zniewalający smak
Jeżeli szukacie łatwego przepisu na sernik, to dobrze trafiliście. Ten właśnie przepis poleca aktorka Katarzyna Żak.

Odtwórczyni roli Kazimiery Solejukowej z „Rancza” i Aliny z „Miodowych lat”, przyznała w jednym z wywiadów, że jest średnio udaną kucharką. Nie chcielibyśmy być za bardzo zgryźliwi, ale być może właśnie tutaj leży tajemnica metamorfozy jej męża Cezarego Żaka… Słynny aktor od paru ładnych lat zachwyca szczupłą sylwetką. O jego przemianie pisaliśmy w tym miejscu:  Cezary Żak w krótkim czasie zrzucił 30 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Każdemu to posmakuje! Jeśli chodzi o obowiązki domowe, zamiast gotowania obiadów i pieczenia ciast, aktorka woli podobno sprzątać. Sernik pani Kasi Jak przychodzi co do czego, pani Katarzyna nie ma wyboru i stawia na smaczne, sprawdzone, a przede wszystkim łatwe przepisy. Czyli takie, w których jest mało miejsca na potencjalne błędy. Z pewnością właśnie do takich pozycji zalicza się poniższa receptura na smakowity sernik. Nie jest to odkrywanie Ameryki na nowo, ani szukanie kwadratowych kół. Ser biały, masło, cukier, jajka – proste składniki, proste przygotowanie, ale za to cały ogrom smaku. Z naszej strony jesteśmy winni jeszcze małą podpowiedź w kontekście pieczenia sernika. By nie wyschnął na wiór, postawcie w piekarniku szklane naczynie z ciepłą wodą. Przepis na sernik Składniki: 1,2 kg twarogu 20 dag masła (kostka) 2 szklanki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 12 jajek (w razie potrzeby możecie zredukować tę ilość o kilka sztuk) Aromat migdałowy Łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Twaróg przemielcie na maszynce przynajmniej 3 razy. Ser biały możecie zmielić także za pomocą blendera o dużej mocy. Masło utrzyjcie z cukrem. Do masy dodawajcie stopniowo żółtka. Dodawajcie do masy...

sernik z jogurtu
Gotujmy.pl/misia14
Newsy
Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach
Sernik sam w sobie jest pyszny, ale przygotowany na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze lepszy. Przygotujcie go na spotkanie z bliskimi, a nikt nie oprze się dokładce!

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Na stole pojawia się na co dzień, jak i od święta. Toteż można się spotkać z jego różnymi rodzajami. Wśród najpopularniejszych jest sernik królewski, z brzoskwiniami, wiedeński, sernik z rosą, seromakowiec czy nowojorski. Bez względu na formę, każdy jest tak samo pyszny. Sernik na jogurcie Podstawą klasycznego sernika jest twaróg. Jednak przygotowanie tego ciasta na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze prostsze, a deser jest równie smaczny. Dodatek czereśni w rumie oraz wiórek kokosowych jest uzupełnieniem całości. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, wizytę gości, a nawet zbliżające się święta wielkanocne. Z pewnością zachwyci smakiem każdego! Przepis na sernik z jogurtu Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 kopiaste łyżki cukru 3 kopiaste łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 620 g jogurtu greckiego 4 jajka 120 g margaryny ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 cytryna Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych 200 g czereśni namoczonych w rumie Przygotowanie: Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek.  Białka ubijcie na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodawajcie stopniowo cukier, miksujcie do uzyskania błyszczącej masy.  Stale miksując, do białek dodawajcie po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelejcie przygotowaną masę.  Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. Upieczony biszkopt...

sernik z rodzynkami przepis
AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja gotuje tak, że palce lizać. Podała przepis na swój sekretny sernik świąteczny
Pieczecie sernik na święta? Wypróbujcie recepturę Siostry Anastazji na niezwykle lekki i aksamitny sernik z rodzynkami!

Gdy wydano pierwszą książkę z przepisami Siostry Anastazji, sprzedało się ledwie kilka tysięcy egzemplarzy. Jednak kiedy czytelnicy zaczęli przygotowywać dania z jej receptur, stały się one absolutnym hitem! Do dziś sprzedano niemal 4 miliony egzemplarzy książek z przepisami Siostry Anastazji. Robią prawdziwą furorę w polskich domach i nic dziwnego – potrawy wychodzą naprawdę przepyszne! Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Każdy ma własną recepturę, którą przekazuje się w jego rodzinie od pokoleń. Inni robią doskonałe ciasto z przepisu, który podała im przyjaciółka lub znaleźli go po prostu w książce kucharskiej. Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto mieć otwarty umysł, ponieważ doskonałe receptury są dosłownie wszędzie! Dlatego serdecznie wam polecamy, byście w tym roku spróbowali upiec sernik z przepisu Siostry Anastazji. Jest aksamitny, delikatny i smakuje po prostu obłędnie. Przepis na sernik z rodzynkami Siostry Anastazji Do przygotowania tego wyjątkowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 100 g margaryny 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Do masy serowej: 1,5 kg zmielonego tłustego twarogu 12 jaj 450 g cukru 300 g margaryny 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 0,5 l mleka 200 g rodzynek Przygotowanie Za pomocą miksera zmiksujcie margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajcie po jednym żółtku i dosypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeden suchy budyń dodajcie do zmielonego twarogu i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie w garnku zagotujcie pozostałe dwa budynie i gdy ostygną, dodajcie je do twarogu. W mikserze zmieszajcie margarynę z cukrem, żółtkami, a następnie dodajcie...

sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....