Klasyka kuchni kresowej, litewskiej, podlaskiej. Cepeliny, kartacze albo jak wolą Litwini… didžkukuliai. Wspaniałe, wiejskie danie, które przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom!

Kartacze nie jedno mają imię. Mogą różnić się nie tylko rodzejem farszu – np. mięsny lub serowy, ale także sposobem przygotowania ciasta.

Dzisiaj przedstawimy wam wyjątkowy przepis z domu Okrasów. Pochodzący z Białej Podlaskiej kucharz podał recepturę, z której korzystała i jego mama, i babcia.

Słynny szef kuchni znany wszystkim z ekranu Telewizji Polskiej uważa, że kartacze nie należą do najłatwiejszych w przygotowaniu dań.

Zobacz także:

Uważamy jednak, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować swoich sił i ugotować je we własnej kuchni. Z tym przepisem na pewno wam się uda!

Przepis na kartacze wg babci Karola Okrasy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków mączystych
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • Suszony majeranek
  • Natka pietruszki
  • 2 cebule
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Połowę ziemniaków ugotujcie i utłuczcie na puree, a potem przeciśnijcie przez praskę jak na kopytka.
  2. Drugą połowę zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach i odsączcie z nadmiaru wody. To autorska rada Karola Okrasy na to, by ciasto nie rozgotowało się potem podczas gotowania!
  3. Połączcie jedne i drugie ziemniaki z dodatkiem obu mąk – pszennej i ziemniaczanej.
  4. Doprawcie masę ziemniaczaną pieprzem i solą i szybko wyrabiajcie całe ciasto.
  5. Mięso zmielcie w maszynce.
  6. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
  7. Wymieszajcie farsz z czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki i majerankiem.
  8. Formujcie kartacze z ciasta o wielkości małej pięści i nadziewajcie je farszem.
  9. Zagotujcie wodę w dużym garnku z dodatkiem soli.
  10. Kartacze gotujcie partiami przez ok. 10-15 min.
  11. Cebulę obierzcie z łupin i bardzo drobno posiekajcie. Podgrzejcie olej na patelni i smażcie, a właściwie duście długo cebulkę do uzyskania złotego koloru.
  12. Kartacze wyławiajcie z wody łyżką cedzakową i podawajcie na talerzu z okrasą w postaci cebulki. Smacznego!

Czytaj także: