Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami

Rodzima, dobra kuchni - przykładem takiego dania są według Karola Okrasy kartacze. Pochodzący z Białej Podlaskiej szef kuchni podał przepis swojej babci.

Klasyka kuchni kresowej, litewskiej, podlaskiej. Cepeliny, kartacze albo jak wolą Litwini… didžkukuliai. Wspaniałe, wiejskie danie, które przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom!

Kartacze nie jedno mają imię. Mogą różnić się nie tylko rodzejem farszu – np. mięsny lub serowy, ale także sposobem przygotowania ciasta.

Dzisiaj przedstawimy wam wyjątkowy przepis z domu Okrasów. Pochodzący z Białej Podlaskiej kucharz podał recepturę, z której korzystała i jego mama, i babcia.

Słynny szef kuchni znany wszystkim z ekranu Telewizji Polskiej uważa, że kartacze nie należą do najłatwiejszych w przygotowaniu dań.

Uważamy jednak, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować swoich sił i ugotować je we własnej kuchni. Z tym przepisem na pewno wam się uda!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kartacze wg babci Karola Okrasy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków mączystych
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • Suszony majeranek
  • Natka pietruszki
  • 2 cebule
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

gotowanie ziemniaków

Genialna sztuczka na ugotowanie ziemniaków w 5 minut. Wystarczy zrobić z nimi ten zabieg

Przygotowanie:

  1. Połowę ziemniaków ugotujcie i utłuczcie na puree, a potem przeciśnijcie przez praskę jak na kopytka.
  2. Drugą połowę zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach i odsączcie z nadmiaru wody. To autorska rada Karola Okrasy na to, by ciasto nie rozgotowało się potem podczas gotowania!
  3. Połączcie jedne i drugie ziemniaki z dodatkiem obu mąk – pszennej i ziemniaczanej.
  4. Doprawcie masę ziemniaczaną pieprzem i solą i szybko wyrabiajcie całe ciasto.
  5. Mięso zmielcie w maszynce.
  6. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
  7. Wymieszajcie farsz z czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki i majerankiem.
  8. Formujcie kartacze z ciasta o wielkości małej pięści i nadziewajcie je farszem.
  9. Zagotujcie wodę w dużym garnku z dodatkiem soli.
  10. Kartacze gotujcie partiami przez ok. 10-15 min.
  11. Cebulę obierzcie z łupin i bardzo drobno posiekajcie. Podgrzejcie olej na patelni i smażcie, a właściwie duście długo cebulkę do uzyskania złotego koloru.
  12. Kartacze wyławiajcie z wody łyżką cedzakową i podawajcie na talerzu z okrasą w postaci cebulki. Smacznego!

Czytaj także:

Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich
Adobe Stock
Newsy
Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich
Przepadacie za kartaczami? To tradycyjne w polskiej i litewskiej kuchni danie przygotowywane jest naprawdę na wiele sposobów. Najważniejszy jest dobry farsz - ten was zachwyci!

Popularne we wschodniej Polsce kartacze możecie z łatwością przyrządzić w domu! Zwykle przygotowuje się je z wieprzowego mięsa mielonego i podaje z boczkiem i cebulką. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu smak kartaczy będzie naprawdę wyjątkowy! Wypróbujcie go, a wszyscy będą was pytać, co do nich dodaliście! Skąd pochodzą kartacze? Kartacze (lub cepeliny) to tradycyjne danie polskiej kuchni na wschodzie. Przyrządza się je na Podlasiu, Mazurach i na Suwalszczyźnie. Prawdopodobnie potrawa ta przywędrowała do nas z Litwy, gdzie jest daniem narodowym! Litwini przygotowują kartacze w sosie z leśnych grzybów ze śmietaną i boczkiem. To jedno z najpopularniejszych dań w tamtejszych restauracjach, także można pokusić się o stwierdzenie, że kartacze rządzą litewską kuchnią tak jak pierogi z mięsem polską. W naszym kraju cepeliny przyrządzane są na wiele sposobów. Najczęściej farsz przygotowuje się z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i cebuli, ale całkiem popularne są też kartacze w wersji jarskiej z nadzieniem z twarogu, grzybów lub kapusty. Przepis na kartacze z mięsem Sekret smaku dobrego kartacza tkwi w jego wnętrzu – farsz nie może składać się z byle czego! Proponujemy wam przepis na kartacze nadziewane gęsiną. Są niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach! Składniki: 1 kg ziemniaków gotowanych 0,5 kg ziemniaków surowych 2 jaja 10 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 3-4 udka z gęsi 1 cebula Łyżka smalcu z gęsi Sól Pieprz Przygotowanie: Ciasto: Przez praskę przeciśnijcie ugotowane ziemniaki, a surowe zetrzyjcie na tarce. Dokładnie je odciśnijcie z wody! W misce wymieszajcie ziemniaki, dodajcie jajka, mąkę i sól. Wyróbcie ciasto. Farsz: Oddzielcie mięso od kości i...

Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
AdobeStock
Newsy
Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
Jak można wykorzystać mięso z rosołu? Zróbcie z niego farsz do klusek! Posypane boczkiem z cebulką będą przepyszne.

Jeżeli lubicie kluski śląskie, to na pewno posmakują wam kluchy pyzuchy! Te kluski to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Faszerowane są mięsem i warzywami z dodatkiem przypraw i smakują po prostu obłędnie. Wypróbujcie poniższy przepis! Przepis na kluchy pyzuchy Do przygotowania smacznych klusek z farszem z rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g boczku 2 udka drobiowe z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 jajko 2 cebule 250 g skrobi ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie je, ostudźcie i gdy będą już chłodne, przeciśnijcie przez praskę. Obierzcie obie cebule i pokrójcie drobno w kostkę. Podobnie zróbcie z boczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zrumieniła. Po usmażeniu weźcie jedną łyżkę cebuli i odłóżcie do miseczki. Dodajcie na patelnię pokrojony boczek i smażcie. Obierzcie udka z rosołu i zmielcie mięso. Dodajcie do niego usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecioną widelcem marchewkę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie. Do drugiej miski, w której znajdują się przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypcie 250 g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, wbijcie jedno jajko i dodajcie po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto – powinno wyglądać tak, jak ciasto na kluski śląskie. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie od niego kawałki i formujcie w podłużne placki. Do każdego włóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi w kształt wrzecionowatej kluski. Ułóżcie gotowe kluski na talerzu posypanym...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Karol Okrasa nawet gotując dla Kuchni Lidla lubi łamać przepisy. Zobaczcie, co podał do tych kotletów.

Barabole, grule, pyry, kartofle, ziemniaki. O przepisy z tym, uwielbianym przez Polaków składnikiem, fani Karola Okrasy i Kuchni Lidla, entuzjaści kuchni polskiej, proszą kucharza. Najwięcej ich dotyczy: Potraw z ziemniaka Kotletów ziemniaczanych 43-latek postanowił połączyć te dwie prośby w jednym daniu i zaproponował farszynki, czyli regionalną potrawę z Warmii i Mazur. Urozmaicił ją jednak własnym, tajemniczym dodatkiem. Czym są warmińskie farszynki? To nic innego jak faszerowane kotlety ziemniaczane, które bazują na dobrym cieście, zrobionym z mączystych ziemniaków. Ważne jest wykorzystanie właśnie ziemniaków mączystych. Dodatkowo użyta w przepisie mąka pszenna i ziemniaczana, dodawana jest już tylko w minimalnej ilości, żeby lepiej połączyła składniki.   Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy Składniki: Ciasto: 500 g mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Farsz: 250 g pieczarek 2 cebule 1 łyżeczka suszonego majeranku 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 pęczek pietruszki 1 szczypta soli 3 szczypty pieprzu czarnego Do podania: 150 g twarogu tłustego niemielonego Pół cebuli 50 ml śmietanki 30% 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo: Mąka pszenna – do podsypywania i oprószania kotletów 250 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, najlepiej jest je uparować, przeciskamy przez praskę dwa razy lub przecieramy przez sito. Powinno nam wyjść puszyste purée. Kroimy w wszystkie cebule, 3/4 wykorzystamy do farszu, resztę do twarogu. Kroimy też drobno pieczarki i...

Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda
Adobe Stock
Newsy
Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda
Kiedy cała Polska gotuje pyzy, na Podlasiu i na Suwalszczyźnie wybierają kartacze. Co to takiego? W skrócie: dużo smaku w dużym kluchu!

Kartacze albo cepeliny to narodowa potrawa Litwinów. Bliskość geograficzna sprawiła, że te ziemniaczane kluski z nadzieniem są też specjałem kuchni podlaskiej. Dawne terytoria Wielkiego Księstwa Litewskiego, dziś znajdujące się po dwóch stronach granicy, łączą więc dalej kulinaria. Ulubiony przysmak Litwinów i mieszkańców Podlasia różni się od znanych wszystkim Polakom pyz. Kiedy pyzy przyrządza się z ugotowanych ziemniaków, do kartaczów wykorzystuje się także kartofle surowe. Starte na tarce surowe bulwy zapewniają temu daniu charakterystyczny szary wygląd. Różnicą w stosunku do pyz jest także rozmiar cepelinów. Niektóre gospodynie przyrządzają nawet 10-centymetrowe kluchy! I tu właśnie leży tajemnica nazwy tego dania. Kartacze to spore dawne pociski artyleryjskie, a cepeliny to przedwojenne sterowce… Przepis na kartacze Składniki: 1,5 kg mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz Ok. 40 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki Cebula Majeranek Skwarki Liść laurowy i ziele angielskie Śmietana Przygotowanie: 1/3 ziemniaków obierzcie, ugotujcie w osolonej wodzie, utłuczcie na puree i ostudźcie. Pozostałe 2/3 kartofli zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Połączcie ziemniaki gotowane, przeciśnięte przez praskę i surowe, świeżo starte na tarce. Do masy ziemniaczanej dodajcie mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Czas na farsz. Cebulę skrójcie drobno, dodajcie do mięsa, doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie dobrze farsz. Formujcie kartacze z ciasta wielkości jajka. Rozpłaszczcie ciasto i nadziewajcie je farszem, a następnie nadajcie ciastu podłużny kształt (długość ok. 8-10 cm). Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez nawet 20-30 min (w zależności od rozmiaru kartaczy). Kartacze podawajcie...