Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami

Rodzima, dobra kuchni - przykładem takiego dania są według Karola Okrasy kartacze. Pochodzący z Białej Podlaskiej szef kuchni podał przepis swojej babci.

Klasyka kuchni kresowej, litewskiej, podlaskiej. Cepeliny, kartacze albo jak wolą Litwini… didžkukuliai. Wspaniałe, wiejskie danie, które przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom!

Kartacze nie jedno mają imię. Mogą różnić się nie tylko rodzejem farszu – np. mięsny lub serowy, ale także sposobem przygotowania ciasta.

Dzisiaj przedstawimy wam wyjątkowy przepis z domu Okrasów. Pochodzący z Białej Podlaskiej kucharz podał recepturę, z której korzystała i jego mama, i babcia.

Słynny szef kuchni znany wszystkim z ekranu Telewizji Polskiej uważa, że kartacze nie należą do najłatwiejszych w przygotowaniu dań.

Uważamy jednak, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować swoich sił i ugotować je we własnej kuchni. Z tym przepisem na pewno wam się uda!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kartacze wg babci Karola Okrasy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków mączystych
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • Suszony majeranek
  • Natka pietruszki
  • 2 cebule
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

gotowanie ziemniaków

Genialna sztuczka na ugotowanie ziemniaków w 5 minut. Wystarczy zrobić z nimi ten zabieg

Przygotowanie:

  1. Połowę ziemniaków ugotujcie i utłuczcie na puree, a potem przeciśnijcie przez praskę jak na kopytka.
  2. Drugą połowę zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach i odsączcie z nadmiaru wody. To autorska rada Karola Okrasy na to, by ciasto nie rozgotowało się potem podczas gotowania!
  3. Połączcie jedne i drugie ziemniaki z dodatkiem obu mąk – pszennej i ziemniaczanej.
  4. Doprawcie masę ziemniaczaną pieprzem i solą i szybko wyrabiajcie całe ciasto.
  5. Mięso zmielcie w maszynce.
  6. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
  7. Wymieszajcie farsz z czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki i majerankiem.
  8. Formujcie kartacze z ciasta o wielkości małej pięści i nadziewajcie je farszem.
  9. Zagotujcie wodę w dużym garnku z dodatkiem soli.
  10. Kartacze gotujcie partiami przez ok. 10-15 min.
  11. Cebulę obierzcie z łupin i bardzo drobno posiekajcie. Podgrzejcie olej na patelni i smażcie, a właściwie duście długo cebulkę do uzyskania złotego koloru.
  12. Kartacze wyławiajcie z wody łyżką cedzakową i podawajcie na talerzu z okrasą w postaci cebulki. Smacznego!

Czytaj także:

Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
AdobeStock
Newsy
Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
Jak można wykorzystać mięso z rosołu? Zróbcie z niego farsz do klusek! Posypane boczkiem z cebulką będą przepyszne.

Jeżeli lubicie kluski śląskie, to na pewno posmakują wam kluchy pyzuchy! Te kluski to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Faszerowane są mięsem i warzywami z dodatkiem przypraw i smakują po prostu obłędnie. Wypróbujcie poniższy przepis! Przepis na kluchy pyzuchy Do przygotowania smacznych klusek z farszem z rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g boczku 2 udka drobiowe z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 jajko 2 cebule 250 g skrobi ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie je, ostudźcie i gdy będą już chłodne, przeciśnijcie przez praskę. Obierzcie obie cebule i pokrójcie drobno w kostkę. Podobnie zróbcie z boczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zrumieniła. Po usmażeniu weźcie jedną łyżkę cebuli i odłóżcie do miseczki. Dodajcie na patelnię pokrojony boczek i smażcie. Obierzcie udka z rosołu i zmielcie mięso. Dodajcie do niego usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecioną widelcem marchewkę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie. Do drugiej miski, w której znajdują się przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypcie 250 g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, wbijcie jedno jajko i dodajcie po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto – powinno wyglądać tak, jak ciasto na kluski śląskie. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie od niego kawałki i formujcie w podłużne placki. Do każdego włóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi w kształt wrzecionowatej kluski. Ułóżcie gotowe kluski na talerzu posypanym...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Karol Okrasa nawet gotując dla Kuchni Lidla lubi łamać przepisy. Zobaczcie, co podał do tych kotletów.

Barabole, grule, pyry, kartofle, ziemniaki. O przepisy z tym, uwielbianym przez Polaków składnikiem, fani Karola Okrasy i Kuchni Lidla, entuzjaści kuchni polskiej, proszą kucharza. Najwięcej ich dotyczy: Potraw z ziemniaka Kotletów ziemniaczanych 43-latek postanowił połączyć te dwie prośby w jednym daniu i zaproponował farszynki, czyli regionalną potrawę z Warmii i Mazur. Urozmaicił ją jednak własnym, tajemniczym dodatkiem. Czym są warmińskie farszynki? To nic innego jak faszerowane kotlety ziemniaczane, które bazują na dobrym cieście, zrobionym z mączystych ziemniaków. Ważne jest wykorzystanie właśnie ziemniaków mączystych. Dodatkowo użyta w przepisie mąka pszenna i ziemniaczana, dodawana jest już tylko w minimalnej ilości, żeby lepiej połączyła składniki.   Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy Składniki: Ciasto: 500 g mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Farsz: 250 g pieczarek 2 cebule 1 łyżeczka suszonego majeranku 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 pęczek pietruszki 1 szczypta soli 3 szczypty pieprzu czarnego Do podania: 150 g twarogu tłustego niemielonego Pół cebuli 50 ml śmietanki 30% 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo: Mąka pszenna – do podsypywania i oprószania kotletów 250 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, najlepiej jest je uparować, przeciskamy przez praskę dwa razy lub przecieramy przez sito. Powinno nam wyjść puszyste purée. Kroimy w wszystkie cebule, 3/4 wykorzystamy do farszu, resztę do twarogu. Kroimy też drobno pieczarki i...

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem
ONS.pl/Własne
Newsy
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki
Każdy początkujący kucharz wie, że wyrobienie dobrego ciasta na pierogi, nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Jak robi je Karol Okrasa?

Nawet pomimo wyjątkowo krótkiej listy składników, dobre ciasto na pierogi potrafią zrobić przede wszystkim doświadczone gospodynie domowe. Podstawą jest oczywiście użycie ciepłej wody lub mleka – to sekret ciasta parzonego, klasycznego dla wszystkich rodzajów pierogów. Jednak pierogi pierogom nierówne. Podczas gdy to przygotowania pierogów ruskich będziecie potrzebowali jedynie mąki, wody i soli, to z innymi rodzajami pierogów sprawa będzie wyglądała inaczej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować ciasto na pierogi Karol Okrasa, popularny telewizyjny prezenter kulinarny, a przede wszystkim niezwykle doświadczony i utalentowany szef kuchni podzielił się swoimi radami w temacie ciasta na pierogi. Prowadzący programu „Okrasa łamie przepisy”, emitowanego na antenie TVP1 słusznie zauważył, że inne ciasto powinno być przygotowywane na pierogi z kaszą, a inne na pierogi z owocami. Dużo zależy od rodzaju farszu, którym zamierzacie nadziewać potem swoje pierogi. Jeżeli nadziewacie pierogi farszem z surowej ryby czy mięsa, ciasto powinno być cieniutkie. Inaczej w przypadku ziemniaków (pierogi ruskie) czy kasz – wtedy ciasto może być nieco grubsze, ale za to po ugotowaniu powinno być i tak miękkie. Miękkie, sprężyste, elastyczne – takie powinno być ciasto na pierogi według Karola Okrasy. Jednak nie należy traktować ciasta na pierogi tak samo jak ciasta drożdżowego. Co to oznacza? Ciasto na pierogi nie powinno być wyrabiane i ugniatane w nieskończoność. Zamiast tego, zanim przystąpicie do wałkowania ciasta na cienkie placki, powinno ono nieco odpocząć pod ściereczką. Po co przykrywać ciasto i ulepione pierogi? Po co ścierka? Doświadczonym kucharzom i kucharkom nie trzeba tego tłumaczyć, ale młodsi adepci sztuki kulinarnej być może nie wiedzą, że jeśli zostawi się ciasto na pierogi bez...

Pierogi ruskie
Gotujmy.pl/mysiunia
Newsy
Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci
Każdy ma swój sposób na pierogi ruskie. Z naszą recepturą wyjdą one nawet początkującym!

Miękkie i delikatne ciasto oraz wyrazisty ziemniaczano-serowy farsz z podsmażoną, aromatyczną cebulką, to przepis na idealne pierogi ruskie. Mimo iż proces przyrządzenia ich wydaje się skomplikowany, niektóre gospodynie domowe twierdzą, że jest świetnym sposobem na odstresowanie. Idealne ciasto na pierogi ruskie nie potrzebuje wiele. Najważniejsze składniki to mąka, woda, szczypta soli oraz łyżeczka oleju. Nasze babcie miały swoje tajemnice, aby ich dania smakowały najlepiej na świecie. Ten przepis zdecydowanie wam ten doskonały smak przybliży.  Przepis na pierogi ruskie  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  200 ml letniej wody Szczypta soli Łyżeczka oleju Składniki na farsz: 250 g twarogu półtłustego 250-300 g ugotowanych ziemniaków 3 cebule Łyżka masła roślinnego Olej do smażenia Sól  Pieprz Sposób przygotowania: Ciasto Na stolnicy do przesianej mąki z solą dodajcie stopniowo wodę i wyrabiajcie ciasto. Proces ten powinien trwać około dziesięciu minut. Ciasto musi być elastyczne i plastyczne.  Na końcu dolejcie olej. Gdy ciasto będzie gotowe, przełóżcie je do miski, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz.   Farsz Ser i lekko ciepłe ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do miski.  Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Połowę cebuli usmażcie na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajcie ją do miski z przeciśniętym serem i ziemniakami, dokładnie wszystko wymieszajcie. Drugą połowę cebuli podsmażcie z dodatkiem soli na oleju - polejecie nią ugotowane pierogi. Pierogi Po 15 minutach rozwałkujcie na stolnicy ciasto podsypanej mąką.  Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za...