Karp według Pascala Brodnickiego. W ten sposób zwalczycie w rybie posmak mułu i podacie coś innego
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Karp według Pascala Brodnickiego. W ten sprytny sposób usuniecie z ryby posmak mułu

Jak zrobić aromatycznego karpia z fasolką, miętą i kolendrą? Potrafi to Pascal Brodnicki.

Pascal Brodnicki to francuski kucharz polskiego pochodzenia, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich. Znany jest z programów telewizyjnych „Pascal. Po prostu gotuj” i „Smakuj świat z Pascalem”. Kucharz najczęściej proponuje dania kuchni międzynarodowej. Dziś gotuje karpia po laotańsku, pełnego aromatów ziół i bez śladu zapachu mułu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego karp pachnie mułem?

Na zapach i smak ryb ma wpływ kilka czynników:

  • Jakość wody, w której żyją. Wiele polskich gospodarstw hodowlanych jest zasilana wodami z rzek, a rzeki nie zawsze są czyste
  • Jakość oraz rodzaj paszy, którą są karmione
  • Warunki, w których są przetrzymywane przed sprzedażą  
  • To, czy po sprzedaży ryby są zabite, czy żywe i noszone w reklamówce

Wg portalu gospodarstworybne.pl smak mułu jest wywoływany przez kwas mlekowy, który odkłada się w rybach, które miały złe warunki przechowywania podczas sprzedaży. Miały za mało tlenu, były z ciasno ułożone i trzymane w niezmienianej, niewystarczająco natlenionej wodzie.

Zawsze zwracajcie uwagę, w jakich warunkach trzymane są karpie w sklepach. Coraz więcej sklepów rezygnuje ze sprzedaży żywych ryb i wy także nie kupujcie takich. 

Zobacz także
Tyle kosztowały święta 15 lat temu. Karp czy 10 jajek miały ceny jak z innego świata

Tyle kosztowały święta 15 lat temu. Karp czy 10 jajek miały ceny jak z innego świata

Nie kupicie już żywego karpia? Politycy pracują nad zakazem sprzedaży żywych ryb

Nie kupicie już żywego karpia? Politycy pracują nad zakazem sprzedaży żywych ryb

Karp po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 2 małe lub 1 duży karp, oczyszczone z łusek, wypatroszone i wyfiletowane
  • 6 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
  • 20 dag zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki
  • 1 kłącze galangalu lub zwykłego imbiru – drobno pokrojone
  • 3 ostre papryczki chili bez pestek
  • 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • Listki z 1 pęczka mięty
  • Listki z 1 pęczka kolendry
  • Sok z jednej limonki
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego 
  • Tłuszcz do smażenia
  • Prażony sezam do posypania

Karp według Pascala Brodnickiego. W ten sposób zwalczycie w rybie posmak mułu i podacie coś innego
Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Posólcie filety. Na patelni bardzo mocno rozgrzejcie tłuszcz
  2. Usmażcie filety, kładąc je na patelni najpierw stroną bez skóry, a następnie przełóżcie je na talerz. Możecie też wstawić do letniego piekarnika, by nie wystygły.
  3. Wrzućcie cebulę i chili na rozgrzaną patelnię z tłuszczem na dwie minuty. Zeszklijcie ją, następnie dorzuć fasolkę i galangal. Podsmażcie, aż fasola będzie "al dente".
  4. Dołóżcie pokrojone pomidory i gotujcie wszystko przez 3 - 4 minuty. Unikajcie częstego mieszania, by pomidory się nie rozpadły. Wlejcie sos ostrygowy. Zamieszajcie i spróbujcie, czy potrawa jest dość słona. Jeśli nie, dodajcie łyżeczkę sosu rybnego. Doprawcie sokiem z limonki i dodajcie listki mięty i kolendry (w całości lub grubo pokrojone).
  5. Przelejcie sos do miseczki lub na głęboki talerz, ułóżcie na nim rybę i ozdóbcie listkami ziół.

Źródło: O2, gospodrstworybne.pl, wszechjedząca.pl

Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.

Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli . Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie. Guacamole – pasta z awokado Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw. Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje. Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też: Pomidory Czosnek Chili Cebulę Kolendrę Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki. Przepis na guacamole Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje. Składniki na guacamole 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z jednej limonki sól 1 mała, czerwona papryczka chili 10 pomidorów koktajlowych 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki Przygotowanie guacamole Obierzcie awokado . Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem...

Śledź w kimchi
Newsy
Polacy pokochali przepyszne domowe śledziki z tym dodatkiem. Idealne na postny obiad i wczesną kolację
Koniecznie spróbujcie tak przygotowanych śledzi! Zaskakują smakiem!

Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł.  Śledzie w kuchni Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby. Kimchi – co to jest i jak zrobić? Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu. Składniki na kimchi Kapusta pekińska Rzepa Łyżka cukru Łyżka soli Łyżka tartego imbiru 4 ząbki czosnku Szczypiorek 2 małe marchewki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Łyżka papryki chili Przygotowanie kimchi Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin. Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki. Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody. Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce. Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody. Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie...

Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie
Przepyszny przepis na majowy obiad lub kolację. Przygotujcie te pierogi drożdżowe i nadziejcie je szparagami.

Sezon na szparagi w pełni. Te warzywa są teraz tanie jak nigdy. Koneserzy szparagów muszą się pośpieszyć, bo niedługo szparagi zrobią się bardzo drogie, a potem całkiem znikną z ryneczków, warzywniaków i półek sklepów. Warto wykorzystać w pełni czas, gdy są one szeroko dostępne. Ze szparagów można robić łagodną zupę , dodawać je do naleśników , smażyć w panierce i robić z nimi przepyszne risotto . Przepisów na wykorzystanie szparagów jest bardzo dużo. Ten podbije wasze serca. Mamy dla was niezwykły przepis na drożdżowe pierogi nadziewane lekkim warzywno-serowym farszem z sezonowymi produktami na czele. Oprócz szparagów w farszu znajduje się świeża pokrzywa, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych . Drożdżowe pierogi to zaskakująca potrawa, która zadowoli gości i domowników. Przepis na drożdżowe pierogi z wiosennym farszem ze szparagów Te drożdżowe pierogi wyglądają i smakują przepysznie. Przy ich pieczeniu w domu unosi się smakowity zapach. Farsz składa się ze szparagów i pokrzywy, można robić to danie tylko w wąskim przedziale czasowym, kiedy produkty te są dostępne. Spróbujcie sami. Składniki na pierogi drożdżowe ze szparagami 1,5 szklanki mleka łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mąki żytniej 1 płaska łyżeczka soli 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki otrębów pszennych Nadzienie pierogów: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 garść młodych pokrzyw 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 100 g twarogu śmietankowego 10 pomidorków koktajlowych 1 czubata łyżeczka sosu chili pieprz kolorowy 1/2 cebuli Białko ok. 100 g żółtego sera Przygotowanie drożdżowych...