Pascal Brodnicki to francuski kucharz polskiego pochodzenia, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich. Znany jest z programów telewizyjnych „Pascal. Po prostu gotuj” i „Smakuj świat z Pascalem”. Kucharz najczęściej proponuje dania kuchni międzynarodowej. Dziś gotuje karpia po laotańsku, pełnego aromatów ziół i bez śladu zapachu mułu.
Jakość wody, w której żyją. Wiele polskich gospodarstw hodowlanych jest zasilana wodami z rzek, a rzeki nie zawsze są czyste
Jakość oraz rodzaj paszy, którą są karmione
Warunki, w których są przetrzymywane przed sprzedażą
To, czy po sprzedaży ryby są zabite, czy żywe i noszone w reklamówce
Wg portalu gospodarstworybne.pl smak mułu jest wywoływany przez kwas mlekowy, który odkłada się w rybach, które miały złe warunki przechowywania podczas sprzedaży. Miały za mało tlenu, były z ciasno ułożone i trzymane w niezmienianej, niewystarczająco natlenionej wodzie.
Zawsze zwracajcie uwagę, w jakich warunkach trzymane są karpie w sklepach. Coraz więcej sklepów rezygnuje ze sprzedaży żywych ryb i wy także nie kupujcie takich.
Zobacz także
Tyle kosztowały święta 15 lat temu. Karp czy 10 jajek miały ceny jak z innego świata
Nie kupicie już żywego karpia? Politycy pracują nad zakazem sprzedaży żywych ryb
Karp po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego
Składniki:
2 małe lub 1 duży karp, oczyszczone z łusek, wypatroszone i wyfiletowane
6 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
20 dag zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki
1 kłącze galangalu lub zwykłego imbiru – drobno pokrojone
3 ostre papryczki chili bez pestek
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
Listki z 1 pęczka mięty
Listki z 1 pęczka kolendry
Sok z jednej limonki
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu rybnego
Tłuszcz do smażenia
Prażony sezam do posypania
Adobe Stock
Przygotowanie:
Posólcie filety. Na patelni bardzo mocno rozgrzejcie tłuszcz
Usmażcie filety, kładąc je na patelni najpierw stroną bez skóry, a następnie przełóżcie je na talerz. Możecie też wstawić do letniego piekarnika, by nie wystygły.
Wrzućcie cebulę i chili na rozgrzaną patelnię z tłuszczem na dwie minuty. Zeszklijcie ją, następnie dorzuć fasolkę i galangal. Podsmażcie, aż fasola będzie "al dente".
Dołóżcie pokrojone pomidory i gotujcie wszystko przez 3 - 4 minuty. Unikajcie częstego mieszania, by pomidory się nie rozpadły. Wlejcie sos ostrygowy. Zamieszajcie i spróbujcie, czy potrawa jest dość słona. Jeśli nie, dodajcie łyżeczkę sosu rybnego. Doprawcie sokiem z limonki i dodajcie listki mięty i kolendry (w całości lub grubo pokrojone).
Przelejcie sos do miseczki lub na głęboki talerz, ułóżcie na nim rybę i ozdóbcie listkami ziół.
Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.
Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli . Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie.
Guacamole – pasta z awokado
Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw.
Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje.
Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też:
Pomidory
Czosnek
Chili
Cebulę
Kolendrę
Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki.
Przepis na guacamole
Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje.
Składniki na guacamole
2 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
sok z jednej limonki
sól
1 mała, czerwona papryczka chili
10 pomidorów koktajlowych
2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki
Przygotowanie guacamole
Obierzcie awokado . Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski.
Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem...
Newsy
Polacy pokochali przepyszne domowe śledziki z tym dodatkiem. Idealne na postny obiad i wczesną kolację
Koniecznie spróbujcie tak przygotowanych śledzi! Zaskakują smakiem!
Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł.
Śledzie w kuchni
Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby.
Kimchi – co to jest i jak zrobić?
Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu.
Składniki na kimchi
Kapusta pekińska
Rzepa
Łyżka cukru
Łyżka soli
Łyżka tartego imbiru
4 ząbki czosnku
Szczypiorek
2 małe marchewki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
Łyżka papryki chili
Przygotowanie kimchi
Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin.
Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki.
Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody.
Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce.
Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody.
Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie...
własne
Newsy
Zachwyćcie rodzinę ażurowymi naleśnikami. Najlepiej prezentują się z kolorowymi dodatkami
Takich naleśników jeszcze nie jedliście. Są smaczne jak klasyczne placki, ale znacznie bardziej apetyczne.
Czy jest ktoś, to nie lubi naleśników? Uwielbiacie pewnie i te na słodko z owocami i sosem czekoladowym czy bitą śmietaną, i te na słono, z mięsnymi lub warzywnymi dodatkami i sosem pomidorowo-paprykowym.
Jednak nie zawsze macie czas i ochotę, żeby zabrać się za to czasochłonne danie, które, żeby nakarmić rodzinę, wymaga usmażenia góry placków. Oto patent, który sprawi, że smażenie będzie ciekawsze, a podana potrawa zachwyci domowników.
Przepis na ażurowe naleśniki
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
150 ml wody gazowanej
125 ml mleka, lub mleka roślinnego
2 łyżki oleju do ciasta i 2 łyżki od smażenia
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dowolne, kolorowe dodatki do naleśników
Szczypta soli
Mała butelka plastikowa po napoju z nakrętką sportową
Lejek
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotujcie rzadkie ciasto. Odstawcie na 30 minut.
Wlejcie ciasto do butelki używając lejka. Nakręćcie nakrętkę, żeby zostawić tylko małą dziurkę.
Na patelni rozgrzejcie olej. Na gorący olej cienką strużką wylejcie ciasto: najpierw dookoła dna patelni, a następnie tworząc zygzaki pionowe i na koniec poziome.
Smażcie aż ciasto się zarumieni, po czy przewróćcie na druga stronę i trzymajcie na ogniu jeszcze 2 minuty.
Przełóżcie ażurowy placek na talerz. Na połowę placka nałóżcie kolorowe nadzienie, po czym złóżcie placek na pół, i jeszcze raz na pół.
Z czym podawać ażurowe naleśniki?
Ponieważ naleśniki są ażurowe, warto tak zakomponować farsz, który będzie widoczny z zewnątrz, żeby naleśniki były atrakcyjne i kolorowe.
Naleśniki na słodko:
Truskawkowe pole: listki mięty, 3 truskawki pokrojone na plasterki, łyżka miodu
Banan czekoladowy: krem...
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie
Przepyszny przepis na majowy obiad lub kolację. Przygotujcie te pierogi drożdżowe i nadziejcie je szparagami.
Sezon na szparagi w pełni. Te warzywa są teraz tanie jak nigdy. Koneserzy szparagów muszą się pośpieszyć, bo niedługo szparagi zrobią się bardzo drogie, a potem całkiem znikną z ryneczków, warzywniaków i półek sklepów. Warto wykorzystać w pełni czas, gdy są one szeroko dostępne. Ze szparagów można robić łagodną zupę , dodawać je do naleśników , smażyć w panierce i robić z nimi przepyszne risotto . Przepisów na wykorzystanie szparagów jest bardzo dużo. Ten podbije wasze serca.
Mamy dla was niezwykły przepis na drożdżowe pierogi nadziewane lekkim warzywno-serowym farszem z sezonowymi produktami na czele. Oprócz szparagów w farszu znajduje się świeża pokrzywa, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych . Drożdżowe pierogi to zaskakująca potrawa, która zadowoli gości i domowników.
Przepis na drożdżowe pierogi z wiosennym farszem ze szparagów
Te drożdżowe pierogi wyglądają i smakują przepysznie. Przy ich pieczeniu w domu unosi się smakowity zapach. Farsz składa się ze szparagów i pokrzywy, można robić to danie tylko w wąskim przedziale czasowym, kiedy produkty te są dostępne. Spróbujcie sami.
Składniki na pierogi drożdżowe ze szparagami
1,5 szklanki mleka
łyżeczka cukru
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mąki żytniej
1 płaska łyżeczka soli
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki otrębów pszennych
Nadzienie pierogów:
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 garść młodych pokrzyw
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
100 g twarogu śmietankowego
10 pomidorków koktajlowych
1 czubata łyżeczka sosu chili
pieprz kolorowy
1/2 cebuli
Białko
ok. 100 g żółtego sera
Przygotowanie drożdżowych...